Data: 2011-02-10 12:08:24 | |
Autor: ME | |
A PRAWDA WYCHODZI I WYCHODZI | |
FORMERLY: "Need to move that competitivess with JUST BEING POLISH" za Rzeczpospolita on line, kuchnia: "Gdy zaprasza Pan do Polski zagranicznych przyjaciół, to gotuje Pan sam czy zabiera ich do restauracji? Lodówka w moim domu jest pusta, są tam tylko napoje. Mam za to listę kilku sprawdzonych restauracji z polskim jedzeniem, do których prowadzam znajomych. Lubię polską kuchnię i chętnie pokazuję ją innym. Zostanie Pan w Polsce na dobre? Czuję się tu jak w domu i to jest dla mnie najważniejsze. Dlatego parę lat na pewno jeszcze w Polsce zostanę. Szwajcarię kocham, ale wystarczy mi, gdy czasem pojadę tam na weekend. Mieszkać wolę tu. Tym bardziej że nie zamierzam przejść na emeryturę, raczej umrę na blacie kuchennym. • Kurt Scheller – w wieku 19 lat ukończył szkołę gastronomiczną w szwajcarskiej Lucernie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował m.in. dla hoteli SAS, Intercontinental, Hilton, Penta i Starwood. Od 1991 r. mieszka w Warszawie. Był szefem kuchni w restauracji Malinowa w hotelu Bristol, dyrektorem pionu kulinarnego w hotelu Sheraton, dyrektorem kulinarnym w hotelu Rialto, gdzie znajdowała się sygnowana jego imieniem Kurt Scheller’s Restaurant. Od 2002 r. prowadzi Akademię Kulinarną – miejsce spotkań, w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. " SPECJALNIE DLA DIASPORY AMERYKANSKIEJ. KTORA TERAZ JUZ MOWI PO POLSKU; MAMY NA UWADZE TO, ZE RESTAURACJE DLA PANA KTORY OBJECHAL SWIAT I UREZEDZIL KUCHNIE W NOWOCZESNYM STYLU W NAJLEPSZTCH HOTELACHJ SWIATE, NAJLEPSZE JESTY HJEDZENIE W REASTAURACJACH WARSZWY. KROPKA. ( CZASAMI MOWIENIE NIE WYSTARCZA!) On Feb 7, 11:56 am, Me <agnesche...@gmail.com> wrote: Business nie zna granic: A TEAZ DLA OBIERZYSWIATA Z 180 KRAJOW, JAKIE JEDXZENIE JEST DOBRE? ZA RZECZPOSPOLITA ON LINE: "Lubię dobrze zjeść - mówi HEINRICH VON PIERER. Nawet bardzo lubię - przyznał w rozmowie z "Rzeczpospolitą". Przyjaciele Heinricha von Pierera dodają, że lubi również wypić dobre wino, zabawić się, potańczyć. Podczas podróży chętnie próbuje dań miejscowej kuchni, a podróżuje często, bo Siemens ma swoje firmy w 180 krajach świata. Podczas pobytu w Polsce bardzo mu smakowała kaczka pieczona, comber z sarny, bo bardzo lubi dziczyznę, i zupa grzybowa z łazankami. Z polskich deserów szczególnie ciepło wspomina gruszkę faszerowaną nadzieniem orzechowym, z sosem malinowym. Notował Piotr Rudzki OTO POTRAWA, KTÓRĄ POTRAFIĘ ZROBIĆ SAM Knedle ze śliwkami 1 kg ugotowanych w mundurkach, tzw. mącznych ziemniaków | szczypta soli | 3 żółtka z jajek | mąka - ile ciasto przyjmie | 75 dag śliwek | osolona woda do gotowania | 15 dag masła | ok. 10 dag bułki tartej Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i rozgnieść. Dodać sól, żółtka i mąkę, dokładnie wymieszać i zagnieść na luźne ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy, posypywanej od czasu do czasu mąką, pociąć w kwadraty 5 x 5 cm, w środek każdego włożyć śliwkę i uformować knedel. Wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować aż do miękkości przez ok. 10 minut. Przyrumienić na patelni na złoty kolor bułkę tartą, dodać masło i rozpuścić. Wyjąć knedle łyżką cedzakową z wody i polać je przyrumienioną bułką tartą z masłem. Posypać cukrem. MOJE ULUBIONE DANIE Schab z fasolką Kilogram schabu piec przez godzinę i 20 minut w piekarniku, w temperaturze 200 st., w specjalnym woreczku lub tunelu foliowym. 45 dag drobnej białej fasolki | 60 ml oliwy z oliwek | 1 łyżka posiekanej cebuli | 2 ząbki czosnku | 2 świeże, pokrojone w paski liście szałwii | 3 pomidory bez skórki i pestek, pokrojone w kostkę | 2 łyżki posiekanej natki pietruszki | sól, świeżo zmielony pieprz Fasolkę wsypać do trzylitrowego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Potem, pod przykrywką, przez godzinę trzymać fasolkę na minimalnym gazie, nie dopuszczając do wrzenia. Odlać wodę. Fasolkę ponownie zalać zimną wodę i gotować na małym gazie, z lekko uchyloną przykrywką, przez 50 - 60 minut, do miękkości. Fasolkę odcedzić, a wodę z gotowania przechować w osobnym naczyniu. Na dużej patelni podgrzać oliwę, dodać do niej cebulę, zgniecione ząbki czosnku i szałwię. Dusić 3 - 4 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory, fasolkę i kilka łyżek wody z gotowania. Doprawić solą, pieprzem i przez chwilę gotować, aż fasolka nasiąknie sosem. Jeszcze raz doprawić i posypać natką. Ten zestaw najbardziej lubię z ziemniakami pur?e. " |
|