Data: 2010-08-24 05:13:38 | |
Autor: /// Kaszpir /// | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Znajomy kilka dni temu (a raczej jego zona) kupiła automat do
pieczenia chleba. Są zachwyceni , bo się wrzuca gotową mieszkankę i po około 3 godzinach ma się gotowy pachnący chleb ... Nie ukrywam że obecnie co 2-3 dni idę rano do piekarni i mam także świeżutki chleb , ale niedługo tam gdzie się przeprowadzam nie będzie już piekarni , a kupowanie dzień szybciej chleba który został też wyprodukowany zapewne dzień wcześniej niezbyt mi się "uśmiecha" ... Maszynka kosztuje około 200zł. Zastanawiam się ile kosztuje "wyprodukowanie" jednego bochenka chleba (koszt prądu + składników). Chleb obecnie kupuję (krojony) w piekarni po 1,5zł i zastanawiam się o ile byłby droższy chleb zrobiony w zaciszu domowym :) Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ... Czy ktoś liczył ile w warunkach domowych kosztuje "wytworzenie" bochenka chleba przy wykorzystaniu automatu do pieczenia chleba ? Dzięki ! |
|
Data: 2010-08-24 14:26:05 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Theli" <pisz_na_gosick@wp.pl> napisał w wiadomości news:i50d58$lir$1sodden.amu.edu.pl...
W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze: Nie patrz na cenę. Jeśli kupisz mąkę tanio, poniżej 1 zł, to najdrożej wyjdzie Cię prąd. Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko trzeba się umęczyć przy zarabianiu ciasta. Kolejny etap to zakup robota do ciasta i pieczenie w piekarniku. Ja zaczynałem od http://chleb.info.pl/ -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-24 05:41:01 | |
Autor: /// Kaszpir /// | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Nie patrz na cenę. Jeśli kupisz mąkę tanio, poniżej 1 zł, to najdrożej Chodziło mi o kalkulację. Chodzi o ile drożej wyjdzie zrobienie chleba z mieszanki (koszt mieszanki + prądu). Chleb po prostu kupowałem w kilku sklepach i wybrałem "ten" co mi pasował smakiem. Chleb robiłby się w nocy w "taryfie nocnej" aby rano był ... Po prostu tam gdzie w niedalekiej przyszłości ;) będe mieszkał nie ma w bliskiej odległości sklepu aby kupować świezy chleb , a kupowanie chleba dzień wcześniej nie uśmiecha mi sie (po prostu chleb będzie miał już prawie 2 dni ..) Raczej myślałem o mieszankach , bo chce dodać wody , mieszanki , włączyć i ... zapomnieć ... To znaczy wieczorem przygotować , ustawić timer i rano wyjąć chleb .... Boję się jedynie że po przeliczeniu wszystkiego (koszt prądu , koszt mieszanek) koszt "wyprodukowania" jednego chleba będzie kilka razy droższy niż chleb z piekarni ... |
|
Data: 2010-08-24 14:53:20 | |
Autor: Grzegorz Janoszka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
On 24-08-10 14:41, /// Kaszpir /// wrote:
Boję się jedynie że po przeliczeniu wszystkiego (koszt prądu , koszt Piekarnia też używa prądu i mąki, prawda? Więc dlaczego w domu miałbyś mieć drożej? -- Grzegorz Janoszka |
|
Data: 2010-08-24 14:58:04 | |
Autor: boxfish | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-24 14:53, Grzegorz Janoszka pisze:
On 24-08-10 14:41, /// Kaszpir /// wrote: lol bo przy produkcji 1000 sztuk chlebków koszt wyprodukowania jednego jest niższy niż przy produkcji domowej, gdyby tak nie było to pieklibysmy w domu zawsze. dla czego koszt jest niższy ? bo mąka tańsza, bo mieszadła bardziej ekonomiczne etc etc |
|
Data: 2010-08-24 15:21:18 | |
Autor: Grzegorz Janoszka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
On 24-08-10 14:58, boxfish wrote:
W dniu 2010-08-24 14:53, Grzegorz Janoszka pisze: Surowce masz ciutkę tańsze w piekarni z powodu efektu skali, ale musisz płacić czynsz za pomieszczenie, pensje pracownikom itp. Możesz pokazać konkretny przykład czegoś żywnościowego, co jest _kilka_razy_droższe_ przygotowane w domu od kupionegoz fabryki? -- Grzegorz Janoszka |
|
Data: 2010-08-24 15:27:09 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <Grzegorz@nie-lubie-spamu.Janoszka.pl> napisał w wiadomości news:i50h0e$kgc$1news.onet.pl...
Możesz pokazać konkretny przykład czegoś żywnościowego, co jest _kilka_razy_droższe_ przygotowane w domu od kupionegoz fabryki? Coca Cola -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-24 16:38:27 | |
Autor: Grzegorz Janoszka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
On 24-08-10 15:27, Jan Werbiński wrote:
Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <Grzegorz@nie-lubie-spamu.Janoszka.pl> Nie jesteś w stanie jej przygotować w domu, gdyż ekstrakt zawiera pewne chronione ścisłą tajemnicą składniki, które mało kto zna. Puszki przyjeżdżają opieczętowane do PL i tu są dolewane do kadzi. Poza tym jest to średni przykład, bo tutaj potrzebna jest akurat aparatura do nasycania CO2, a w omawianym przykładzie wszystkie niezbędne przyrządy masz już w domu. -- Grzegorz Janoszka |
|
Data: 2010-08-24 16:51:53 | |
Autor: ąćęłńóśźż | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Jak policzyłem to sushi.
-- -- - | Możesz pokazać konkretny przykład czegoś żywnościowego, co jest_kilka_razy_droższe_ przygotowane w domu od kupionego |
|
Data: 2010-08-24 23:18:59 | |
Autor: boxfish | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-24 15:21, Grzegorz Janoszka pisze:
Surowce masz ciutkę tańsze w piekarni z powodu efektu skali, ale musisz Oczywiście, natomiast zapewne w kalkulacji nie uwzględniasz tego ze do kosztu wypieczenia chleba musisz dodać - koszt zakupu maszynki - niech to bedzie w uproszczeniu (200zł / 500 wypieków, choć wątpię aby maszyna tyle wytrzymała) 40 groszy, zapewne nie doliczasz kosztów wody, prądu etc, etc |
|
Data: 2010-08-25 14:50:41 | |
Autor: Adam Moczulski | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-24 23:18, boxfish pisze:
Surowce masz ciutkę tańsze w piekarni z powodu efektu skali, ale musisz Nie masz pojęcia o czym piszesz. Nawet najtańsza maszynka do chleba po 120zł wytrzymuje ponad 1000 cykli pracy. Oczywiście pod warunkiem, że jej użytkownik charakteryzuje się jakąś minimalną kulturą techniczną. Koszt pół litra wody jest niemierzalny. Prąd to około 30gr za wypiek. Koszt robocizny jest mniejszy niż gdy trzeba drałować po chleb do sklepu. Razem wychodzi 1-2zł za kilogram chleba (w zależności czy się mąkę kupuje w młynie czy w sklepiku pod domem), a tymczasem chleb w sklepie, tej samej jakości, to 8zł za kilogram. Przebitka jest jeszcze większa, jak ktoś lubi chleby z jakimiś cudownymi ziarnami. I tylko budżet państwa traci w ten sposób jakieś 3.5zł podatków na kilogramie chleba. -- Pozdrawiam Adam |
|
Data: 2010-08-25 14:55:16 | |
Autor: Grzegorz Janoszka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
On 25-08-10 14:50, Adam Moczulski wrote:
I tylko budżet państwa traci w ten sposób jakieś 3.5zł podatków na Za Kazikiem: "A kto wódki nie pije, jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa bezideowcem" :) -- Grzegorz Janoszka |
|
Data: 2010-08-25 15:21:02 | |
Autor: Adam Moczulski | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-25 14:55, Grzegorz Janoszka pisze:
On 25-08-10 14:50, Adam Moczulski wrote:Już w niezapomnianym 1985 rajd Studenckiego Koła Przewodników Sudeckich dofinansowany przez Państwową Agencję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych odbył się pod hasłami "Pijąc dla siebie pijesz dla kraju" oraz "samogon + samogwałt = samozagłada". -- Pozdrawiam Adam |
|
Data: 2010-08-25 17:33:43 | |
Autor: boxfish | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-25 14:50, Adam Moczulski pisze:
Nie masz pojęcia o czym piszesz. Nawet najtańsza maszynka do chleba po Masz taką czy to tylko założenie ? Oczywiście pod warunkiem, że Zgadza się, jednak koszt tej wody na 1000 wypieków już jest, podobnie z innymi komponentami, jednostkowo jest pomijalny ale w skali roku jest już całkiem mierzalny i oczywisty >Prąd to około 30gr za wypiek. Koszt robocizny jest mniejszy niż gdy trzeba drałować po chleb do drogo liczysz, przyjmując takie założenia rzeczywiście nie ma szans >Przebitka jest jeszcze większa, jak ktoś lubi chleby z jakimiś cudownymi ziarnami. |
|
Data: 2010-08-25 18:27:09 | |
Autor: Adam Moczulski | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-25 17:33, boxfish pisze:
Nie masz pojęcia o czym piszesz. Nawet najtańsza maszynka do chleba po Mam już drugą. Pierwsza, marki właśnie Alaska padła po ponad trzech latach. Czyli jakieś 1500 wypieków. U mnie dużo chleba idzie, bo dobry jest. Oczywiście pod warunkiem, że 1m3 wody to u mnie bodaj 10zł. >Prąd to około 30gr za wypiek. Tyle kosztuje w pobliskim Carrefour. Najtańszy pszenny z polepszaczami kosztuje bodaj 4.8 zł/kg. A pszennożytni na zakwasie to już 8zł/kg. -- Pozdrawiam Adam |
|
Data: 2010-08-25 22:03:32 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Adam Moczulski" <adammoczulski@poczta.neostrada.pl> napisał w wiadomości news:4c754450$0$27035$65785112news.neostrada.pl...
W dniu 2010-08-25 17:33, boxfish pisze: 7 zł >Prąd to około 30gr za wypiek. W młynie 0,8 zł/kg żytni. Pszenny też mniej więcej tyle. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-26 08:57:22 | |
Autor: Kris | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Jan Werbiński" <jan@traalala.bez.mai.la> napisał w wiadomości news:4c757727$0$22811$65785112news.neostrada.pl... 1m3 wody to u mnie bodaj 10zł. 4,5zł(1,5 woda+ 3zl ścieki) -- Pozdrawiam Krzysiek |
|
Data: 2010-08-27 00:08:29 | |
Autor: /// Kaszpir /// | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Tyle kosztuje w pobliskim Carrefour. Najtańszy pszenny z polepszaczami U mnie w piekarni chleb krojony 500g (chyba) kosztuje 1,5zł. Kilka dni temu wziąłem inny chleb z tej piekarni (z ziarenkami) (tzw okrągły) i też płaciłem 1,5zł. Co do polepszaczy to nie wiem , bo w składzie nie chwalą się tym ;) Więc w mojej piekarni chleb krojony kosztuje 1,5zł za 0,5kg czyli 1kg = 3zł. Chleb smaczny , ale wątpie aby nie miał polepszaczy ;) Choć mogę się mylić ... Chociaż jak kupowałem kilka razy chleb w Carefourze to pamiętam że smakowo był taki sobie a po jednym-dwóch dniach kruszył się niesamowicie i zaczął robić się twardy jak kamień ;) Dlatego w Careefourze chleba nie kupuję. Jest w miarę smakowo przeciętny jak jest świeży , ale następnego dnia smak i jego "struktura" jest fatalna ... Próbowałem różne chleby z Carefoura i wszystkie miały tą "przypadłość" że następnego dnia od zakupu już nie były takie smaczne a dodatkowo kruszyły się na potęgę i jakoś mocno twarde się robiły ;) |
|
Data: 2010-09-08 06:15:28 | |
Autor: ptoki | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
On 25 Sie, 18:27, Adam Moczulski <adammoczul...@poczta.neostrada.pl>
wrote: W dniu 2010-08-25 17:33, boxfish pisze:Pieczesz 4 razy dziennie dzien w dzien? U mnie program pieczenia to jakies 2,5-3h to by dawalo ponad 12h ciaglego pieczenia chleba dziennie. Zweryfikuj te liczby bo cosik nie wiarygodne sa. -- Lukasz Sczygiel |
|
Data: 2010-09-08 13:55:36 | |
Autor: hubert depesz lubaczewski | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
On 2010-09-08, ptoki <sczygiel@gmail.com> wrote:
On 25 Sie, 18:27, Adam Moczulski <adammoczul...@poczta.neostrada.pl> moĹźe jestem inny, ale 3 lata po 365 dni, to okoĹo 1100 dni. co by dawaĹo 1.5 chleba dziennie by uzyskaÄ 1500 po 3 latach. nie 4 dziennie. Zweryfikuj te liczby bo cosik nie wiarygodne sa. depesz -- Linkedin: http://www.linkedin.com/in/depesz / blog: http://www.depesz.com/ jid/gtalk: depesz@depesz.com / aim:depeszhdl / skype:depesz_hdl / gg:6749007 |
|
Data: 2010-09-09 21:29:45 | |
Autor: Adam Moczulski | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-09-08 15:55, hubert depesz lubaczewski pisze:
moĹźe jestem inny, ale 3 lata po 365 dni, to okoĹo 1100 dni. co by dawaĹo Dodam Ĺźe na piÄÄ - szeĹÄ osĂłb. W tym sÄ osoby, ktĂłre potrafiÄ rosnÄ Ä po 13cm/rok. Znaczy dzieci w gĂłrÄ, a ja wszerz. -- Pozdrawiam Adam |
|
Data: 2010-08-24 17:13:37 | |
Autor: Ero Walensdorf | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "/// Kaszpir ///" <zbigniew.maczynski@gmail.com> napisał Po prostu tam gdzie w niedalekiej przyszłości ;) będe mieszkał nie ma w bliskiej odległości sklepu aby kupować świezy chleb , a kupowanie chleba dzień wcześniej nie uśmiecha mi sie (po prostu chleb będzie miał już prawie 2 dni ..) Wiesz, chleb, który ja kupuję dla mnie najsmaczniejszy jest, gdy ma tydzień (ja w ogóle wolę czerstwe pieczywo). Choć o tym chlebie nawet po tygodniu nie powiedziałbym, że jest czerstwy. Ale ja za ten chleb płacę 5,50 za bochenek 0,75 kg, zatem jak byś nie liczył, to pewnie każde pieczywo z tej maszynki wyjdzie taniej. Pozdrawiam EWa |
|
Data: 2010-08-24 18:42:05 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 17:13:37 +0200, Ero Walensdorf napisał(a):
Wiesz, chleb, który ja kupuję dla mnie najsmaczniejszy jest, gdy ma tydzień (ja w ogóle wolę czerstwe pieczywo). Choć o tym chlebie nawet po tygodniu nie powiedziałbym, że jest czerstwy. Też mam dostęp do takiego chleba - piekarnia "Piekiełko" w Kielcach, chleb tzw "wiejski", pieczony na zakwasie - je się go ze smakiem nawet po tygodniu, kiedy jest już dosyć twardy, wtedy po prostu trzeba kroić cienko. Cena podobna. Latem nie piekę chleba u siebie, bo nie palę pod fajerkami, więc kupuję ten dosyć często. |
|
Data: 2010-08-25 15:51:37 | |
Autor: Biggie | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "/// Kaszpir ///" <zbigniew.maczynski@gmail.com> napisał w wiadomości news:16d929f3-b2c6-4ae6-81b4-4b07522adae9z10g2000yqb.googlegroups.com... Chleb robiłby się w nocy w "taryfie nocnej" aby rano był ... Gdybyś się decydował na zakup automatu do pieczenia i chciał go piec jak piszesz powyżej to odradzam zakup urządzenia ZELMER. Tenże automat po zakończeniu kolejnego procesu (mieszanie, wyrastanie, pieczenie)oznajmia przeraźliwym sygnałem dźwiekowym, więc w takim przypadku świeży chleb=źle przespana noc :-) Ciekawe czy inne automaty też tak mają pzdr Biggie |
|
Data: 2010-08-24 17:06:17 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko trzeba się umęczyć przy zarabianiu ciasta. Nie męczę się - robi to za mnie superrobot, MUM. Kilo mąki plus resztę skąłdników zagniata w 3 minuty. Potem rośnięcie w misie robota i powtórne zagniatanie kilka sekund. I do formy. Znowu rośnięcie i pieczenie. Zero roboty, 100 procent robota. |
|
Data: 2010-08-24 19:51:26 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a): A widzisz. U mnie robi to KitchenAid. :-) -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-24 20:07:48 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg40tude.net... Jeden diabeł, byle nie zagniatać samemu :-) |
|
Data: 2010-08-24 20:09:39 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:50cjak5uetdl.9m0rtds4ovjm.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a): KA ma też taką zaletę, że wygląda. :-) -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-24 20:19:36 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:09:39 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:50cjak5uetdl.9m0rtds4ovjm.dlg40tude.net... Błagam - tylko nie mów, że bordo! Mój MUMik jest srebrzystoszary, skromniutki. ;-PPP |
|
Data: 2010-08-24 20:24:52 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:yizs14gzwhse$.1lk04ev2fqwr1.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:09:39 +0200, Jan Werbiński napisał(a): Mój piękny KA jest bosko wiśniowy, a nie jak jakieś ocynkowane wiadro z gieesu. Błe, pfuj! -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-24 20:30:53 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:24:52 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:yizs14gzwhse$.1lk04ev2fqwr1.dlg40tude.net... No skąd ja to wiedziałam? No skąd wiedziałam??? a nie jak jakieś ocynkowane wiadro z gieesu. Błe, pfuj! Se pozłocę i posatynuję - he he :-) |
|
Data: 2010-08-25 12:05:32 | |
Autor: ąćęłńóśźż | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
U mnie to kobieta wygląda.
No cóż, każdy ma taki wygląd na jaki zasłużył i zapracował ;-)) -- -- - | KA ma też taką zaletę, że wygląda. |
|
Data: 2010-08-24 14:50:08 | |
Autor: Grzegorz Janoszka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
On 24-08-10 14:13, /// Kaszpir /// wrote:
Znajomy kilka dni temu (a raczej jego zona) kupiła automat do No to znajomi albo wygodni, albo mało wiedzą, bo mieszanki to jak mieszanki - najlepszy chleb samemu zrobisz. Maszynka kosztuje około 200zł. Temat przerabiany na tej grupie parokrotnie. Sprawdź archiwum, ceny prądu i żywności tak bardzo się nie pozmieniały. Cena i tak zależy, z czego będziesz robił ten chleb - czy na wodzie, mleku, czy piwie, jakie drożdże dodasz - świeże czy suszone, jakiej mąki użyjesz - tesco korzystny rak czy jakiejś lepszej itp itp. -- Grzegorz Janoszka |
|
Data: 2010-08-24 15:55:45 | |
Autor: Qrczak | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia 2010-08-24 14:13, niebożę /// Kaszpir /// wylazło do ludzi i marudzi:
Znajomy kilka dni temu (a raczej jego zona) kupiła automat do Jest coś, czego nie przeliczasz na złotówki? Qra |
|
Data: 2010-08-24 16:16:21 | |
Autor: Panslavista | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
"Qrczak" <qra_a@op.pl> wrote in message news:i50j0v$q62$1news.onet.pl... Dnia 2010-08-24 14:13, niebożę /// Kaszpir /// wylazło do ludzi i marudzi: Najdrożej wychodzi najdroższa, dużo tańsza jest szklanka mleka... |
|
Data: 2010-08-24 19:47:40 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Qrczak" <qra_a@op.pl> napisał w wiadomości news:i50j0v$q62$1news.onet.pl...
Jest coś, czego nie przeliczasz na złotówki? 70% Polaków nie rozumie prostych tabel, ani tekstu pisanego. 90% nie umie przeliczyć kosztu prądu.Można by ich mylnie uznać za ludzi z gestem, ale to po prostu analfabeci matematyczni. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-25 08:58:10 | |
Autor: Qrczak | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia 2010-08-24 19:47, niebożę Jan Werbiński wylazło do ludzi i marudzi:
Użytkownik "Qrczak" <qra_a@op.pl> napisał w wiadomości Czegóż to z tego prostego pytania nie zrozumiałeś? Qra |
|
Data: 2010-08-25 09:27:19 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Qrczak" <qra_a@op.pl> napisał w wiadomości news:i52eu0$2k3$1news.onet.pl...
Dnia 2010-08-24 19:47, niebożę Jan Werbiński wylazło do ludzi i marudzi: Z Twojego pytania zrozumiałem, że nie umiesz liczyć. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-25 11:34:08 | |
Autor: Qrczak | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia 2010-08-25 09:27, niebożę Jan Werbiński wylazło do ludzi i marudzi:
Użytkownik "Qrczak" <qra_a@op.pl> napisał w wiadomości Możesz rozwinąć myśl? Bo zaczynam sama czegoś nie rozumieć... Qra |
|
Data: 2010-08-24 17:03:43 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ... Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już piec chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej roboty. |
|
Data: 2010-08-24 19:53:20 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a): A składniki w wersji podstawowej to: mąka żytnia, woda, sól Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-) -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-24 20:18:43 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg40tude.net... A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego słonego ciasta :-) |
|
Data: 2010-08-24 20:23:26 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a): Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-))) Cukru nie dawałem. To opcja. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-24 20:29:58 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg40tude.net... No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna słoja z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1), dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia skrobi żytniej, żeby była lżej strawna. |
|
Data: 2010-08-24 20:31:51 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a): Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku? Cukru nie dawałem. To opcja. Można kombinować, ale to już są opcje. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-24 20:37:59 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg40tude.net... Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
Opcje są najlepsze :-) |
|
Data: 2010-08-24 20:47:33 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a): Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp pokojowej. Przechowywać w suchym. Przed użyciem uwodnić. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-25 10:02:24 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:47:33 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg40tude.net... W sumie tak, przecież dawno temu gospodynie po prostu nie myły dzież po zarabianiu ciasta - pozostałe wyschnięte resztki i nasiąknięte drewno służyły jako matecznik do nowego zaczynu. |
|
Data: 2010-08-25 10:13:00 | |
Autor: Panslavista | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
"Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> wrote in message news:n1pcb8oreton.17i0sd640zg4i.dlg40tude.net... Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:47:33 +0200, Jan Werbiński napisał(a): Dokładnie, dzieża miała pokrywę (też drewnianą), wieczorem wlewano trochę wody, wsypywano trochę mąki i zaczyn (rozczyn) rano był gotowy. Dodawano wtedy wody i mąki wyrabiano ciasto i zostawiano do rośnięcia, pokrywa znowu się przydawała - chroniła ciepło wewnątrz oraz przed muchami i myszami. W międzyczasie rozgrzewano piec chlebowy... Wspaniały chleb pieczony był na liściach kapusty lub chrzanu. |
|
Data: 2010-08-24 17:04:23 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:15:43 +0200, Theli napisał(a):
W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze: Dobrze, że napisałaś ";-)". |
|
Data: 2010-08-26 14:20:01 | |
Autor: zlotowinfo | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
kupiłem drożdże, oddałem po 3x automat do reklamacji
zeszło im ze 2 tygodnie no i drożdże spleśniały :/ 1. ile czasu i w jaki sposób można przechowywać drożdże? 2. czy z samego zakwasu chleb urośnie? jak go zrobić? |
|
Data: 2010-08-26 14:43:15 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> napisał w wiadomości news:i55m5i$10m$1inews.gazeta.pl...
kupiłem drożdże, oddałem po 3x automat do reklamacji Instant miesiącami i latami. Zwykłe w lodówce chyba ze dwa tygodnie. 2. czy z samego zakwasu chleb urośnie? jak go zrobić? chleb.info.pl -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-26 14:59:35 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Thu, 26 Aug 2010 14:20:01 +0200, zlotowinfo napisał(a):
1. ile czasu i w jaki sposób można przechowywać drożdże? Zamrozić w jednorazowych porcjach. |
|
Data: 2010-08-29 22:51:34 | |
Autor: Artur Lew | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze:
Nie ukrywam że obecnie co 2-3 dni idę rano do piekarni i mam takżeW oderwaniu od pytanie z postu... Odezwij sie na priva (w stopce) a podesle Ci super przepis na chlebki ktore wykonuje sie z ogolnie dostepnych skladnikow w piekarniku. Z zalet: * nie ma potrzeby kupowania drogiej i wcale nie tak ekologicznej mieszanki jak niektorzy mysla (warto sprawdzic sobie etykiete na opakowaniu, glownie chodzi o substancje przeciwgrzybiczne i przeciwplesniobojcze) * z jednej porcji wychodzi spokojnie 3 chlebki i co wazniejsze nie musisz uwazac podczas jedzenia zeby mieszadla w nich nie zjesc ;) * swiezy, tj gorace pieczywo wcale nie jest zdrowe wiec chlebek przygotowany dzien wczesniej jest tak samo dobry i "swiezy" jak ten z maszynki. Chlebek najlepiej przechowywac w lodowce. * odpada Ci koniecznosc mycia maszynki * cala alchemia z jakimis cyklami wstepnymi i 5 poziomami twardosci skorki + 5 kolorow schodzi na dalszy plan. Przepis jest banalny, wystarczy byle jak wymieszac skladniki i wlac mase do foremek. Po okolo godzinie w piekarniku masz od razu 3 chlebki. * naprawiajac komus taki automat (jakas Alaska) widzialem jak to jest w srodku wykonane. I obawialbym sie zeby to podlaczyc bez opieki na cala noc do pradu... Jezeli nadal jestes zainteresowany to wal smialo na priva :) -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2010-08-29 23:29:08 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Artur Lew" <no_spamik_artee@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:4c7ac85e$0$21006$65785112news.neostrada.pl...
* swiezy, tj gorace pieczywo wcale nie jest zdrowe wiec chlebek Co? Czemu niezdrowe??? maszynki. Chlebek najlepiej przechowywac w lodowce. |
|
Data: 2010-08-30 21:57:40 | |
Autor: Artur Lew | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze:
Co? Czemu niezdrowe???A szczerze mowiac nie wiem czy to legenda czy nie. Babcia Ci nie mowila ze nie wolno goracego ? ;) Zobacz np http://zapytaj.com.pl/Category/016,008/2,1860879,Dlaczego_nie_wolno_jesc_cieplych_wypiekow.html -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2010-08-30 22:38:38 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Mon, 30 Aug 2010 21:57:40 +0200, Artur Lew napisał(a):
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze: No to gorąca pizza i tarta - do kosza! ;-) |
|
Data: 2010-08-31 01:36:27 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Artur Lew" <no_spamik_artee@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:4c7c0d3e$0$20997$65785112news.neostrada.pl...
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze: Babcie i wogóle stare baby bez szkoły, często pieprzą różne głupoty. Nie znam naukowego uzasadnienia tego mitu. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-31 21:09:16 | |
Autor: Qrczak | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia 2010-08-30 21:57, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze: Taaa... powiedzmy... Wyjęty z pieca drożdżowiec lub sernik ze szklanką zimnego mleka - coś obłędnego... Qra, ze zlinkowanych odpowiedzi wynika, iż z nieustającym bólem brzucha |
|
Data: 2010-08-30 20:33:17 | |
Autor: Qrczak | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia 2010-08-29 22:51, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze: A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę? Qra |
|
Data: 2010-08-30 21:50:10 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Mon, 30 Aug 2010 20:33:17 +0200, Qrczak napisał(a):
Dnia 2010-08-29 22:51, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi: Łomatko Qro, ależ Ty jesteś bezceremonialna - może Ci chce jakieś intymne chlebki podesłać? ;-) |
|
Data: 2010-08-30 22:03:26 | |
Autor: Artur Lew | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-30 20:33, Qrczak pisze:
A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?Ano fakt ;) Prosze wiec: Chleb z pokrzywą (autor nieznany) 1 kg maka przenna 10 dkg platki owsiane 20 dkg otreby przenne 5 lyzek siemie lniane 1 op kminek mielony 1 op slonecznik 1 op pestki z dyni 10 dkg drozdzy 1 lyzka soli 1 lyzka cukru 5 torebek pokrzywy (herbata pokrzywowa) 1l + 1 szklanka wody. Wszystko razem wymieszac bez robienia zaczynu i wlac do foremek keksowych (do polowy foremki, wychodzi okolo 3 foremek). Piec 1h w temp 200C. Chlebek w sumie zawsze wychodzi super :) Aby chleb nie pekal u gory (nie zmienia to walorow smakowych ;) ) mozna zwilzyc gore i ponakluwac wykalaczka albo widelcem. Chlebek jest dosc wilgotny i warto go jak wystygnie trzymac w lodowce. Zeby sie nie kleil do foremki mozna ja wysmarowac bulka albo otrebami. -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2010-08-31 21:04:40 | |
Autor: Qrczak | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia 2010-08-30 22:03, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
W dniu 2010-08-30 20:33, Qrczak pisze: Dziękuję więc. Chleb z pokrzywą (autor nieznany) Tą pokrzywą toś zaintrygował... Czuć ją w wypieku? Reszta składników jest mi dobrze obznajomiona, z tą różnicą, że kminek wolę w całości a otręby także żytnie i owsiane. Qra |
|
Data: 2010-08-31 21:49:41 | |
Autor: Artur Lew | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-31 21:04, Qrczak pisze:
Tą pokrzywą toś zaintrygował... Czuć ją w wypieku?Taka z torebki srednio ale byla w przepisie... Czasem udaje sie dostac na bazarze normalna suszona i smak jest super. Zamiast pokrzywy czasem przez pomylke dodaje miety i smak o dziwo jest bardzo fajny i subtelny :) To przepis do eksperymentow. Reszta składników jest mi dobrze obznajomiona, z tą różnicą, że kminekMielony kminek w przepisie to uklon w strone ludzi z zamojskiego i lubelskiego bo oni chyba w genach maja nienawisc do kminku w calosci ;) -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|