|
Data: 2010-08-24 17:03:43 |
Autor: Ikselka |
Automat do pieczenia chleba ... |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już piec
chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
roboty.
|
|
|
Data: 2010-08-24 19:53:20 |
Autor: Jan Werbiński |
Automat do pieczenia chleba ... |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już piec
chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
roboty.
A składniki w wersji podstawowej to:
mąka żytnia, woda, sól
Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|
|
|
Data: 2010-08-24 20:18:43 |
Autor: Ikselka |
Automat do pieczenia chleba ... |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już piec
chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
roboty.
A składniki w wersji podstawowej to:
mąka żytnia, woda, sól
Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
słonego ciasta :-)
|
|
|
Data: 2010-08-24 20:23:26 |
Autor: Jan Werbiński |
Automat do pieczenia chleba ... |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już piec
chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
roboty.
A składniki w wersji podstawowej to:
mąka żytnia, woda, sól
Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
słonego ciasta :-)
Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
Cukru nie dawałem. To opcja.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|
|
|
Data: 2010-08-24 20:29:58 |
Autor: Ikselka |
Automat do pieczenia chleba ... |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już piec
chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
roboty.
A składniki w wersji podstawowej to:
mąka żytnia, woda, sól
Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
słonego ciasta :-)
Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna słoja
z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
Cukru nie dawałem. To opcja.
Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.
|
|
|
Data: 2010-08-24 20:31:51 |
Autor: Jan Werbiński |
Automat do pieczenia chleba ... |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
piec
chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
roboty.
A składniki w wersji podstawowej to:
mąka żytnia, woda, sól
Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
słonego ciasta :-)
Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna słoja
z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
Cukru nie dawałem. To opcja.
Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.
Można kombinować, ale to już są opcje.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|
|
|
Data: 2010-08-24 20:37:59 |
Autor: Ikselka |
Automat do pieczenia chleba ... |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
piec
chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
roboty.
A składniki w wersji podstawowej to:
mąka żytnia, woda, sól
Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
słonego ciasta :-)
Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna słoja
z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
Cukru nie dawałem. To opcja.
Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.
Można kombinować, ale to już są opcje.
Opcje są najlepsze :-)
|
|
|
Data: 2010-08-24 20:47:33 |
Autor: Jan Werbiński |
Automat do pieczenia chleba ... |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
napisał(a):
Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
piec
chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
swojej
roboty.
A składniki w wersji podstawowej to:
mąka żytnia, woda, sól
Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
słonego ciasta :-)
Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
słoja
z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp pokojowej. Przechowywać w suchym.
Przed użyciem uwodnić.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|
|
|
Data: 2010-08-25 10:02:24 |
Autor: Ikselka |
Automat do pieczenia chleba ... |
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:47:33 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
napisał(a):
Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
piec
chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
swojej
roboty.
A składniki w wersji podstawowej to:
mąka żytnia, woda, sól
Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
słonego ciasta :-)
Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
słoja
z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp pokojowej. Przechowywać w suchym.
Przed użyciem uwodnić.
W sumie tak, przecież dawno temu gospodynie po prostu nie myły dzież po
zarabianiu ciasta - pozostałe wyschnięte resztki i nasiąknięte drewno
służyły jako matecznik do nowego zaczynu.
|
|
|
Data: 2010-08-25 10:13:00 |
Autor: Panslavista |
Automat do pieczenia chleba ... |
"Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> wrote in message news:n1pcb8oreton.17i0sd640zg4i.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:47:33 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
napisał(a):
Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
piec
chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
swojej
roboty.
A składniki w wersji podstawowej to:
mąka żytnia, woda, sól
Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do
każdego
słonego ciasta :-)
Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
słoja
z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii
:-)
Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp pokojowej.
Przechowywać w suchym.
Przed użyciem uwodnić.
W sumie tak, przecież dawno temu gospodynie po prostu nie myły dzież po
zarabianiu ciasta - pozostałe wyschnięte resztki i nasiąknięte drewno
służyły jako matecznik do nowego zaczynu.
Dokładnie, dzieża miała pokrywę (też drewnianą), wieczorem wlewano trochę wody, wsypywano trochę mąki i zaczyn (rozczyn) rano był gotowy. Dodawano wtedy wody i mąki wyrabiano ciasto i zostawiano do rośnięcia, pokrywa znowu się przydawała - chroniła ciepło wewnątrz oraz przed muchami i myszami. W międzyczasie rozgrzewano piec chlebowy... Wspaniały chleb pieczony był na liściach kapusty lub chrzanu.
|
|