Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   Automat do pieczenia chleba ...

Automat do pieczenia chleba ...

Data: 2010-08-29 22:51:34
Autor: Artur Lew
Automat do pieczenia chleba ...
W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze:
Nie ukrywam że obecnie co 2-3 dni idę rano do piekarni i mam także
świeżutki chleb , ale niedługo tam gdzie się przeprowadzam nie będzie
już piekarni , a kupowanie dzień szybciej chleba który został też
wyprodukowany zapewne dzień wcześniej niezbyt mi się "uśmiecha" ...
W oderwaniu od pytanie z postu...

Odezwij sie na priva (w stopce) a podesle Ci super przepis na chlebki
ktore wykonuje sie z ogolnie dostepnych skladnikow w piekarniku.
Z zalet:
* nie ma potrzeby kupowania drogiej i wcale nie tak ekologicznej
mieszanki jak niektorzy mysla (warto sprawdzic sobie etykiete na
opakowaniu, glownie chodzi o substancje przeciwgrzybiczne i
przeciwplesniobojcze)
* z jednej porcji wychodzi spokojnie 3 chlebki i co wazniejsze nie
musisz uwazac podczas jedzenia zeby mieszadla w nich nie zjesc ;)
* swiezy, tj gorace pieczywo wcale nie jest zdrowe wiec chlebek
przygotowany dzien wczesniej jest tak samo dobry i "swiezy" jak ten z
maszynki. Chlebek najlepiej przechowywac w lodowce.
* odpada Ci koniecznosc mycia maszynki
* cala alchemia z jakimis cyklami wstepnymi i 5 poziomami twardosci
skorki + 5 kolorow schodzi na dalszy plan. Przepis jest banalny,
wystarczy byle jak wymieszac skladniki i wlac mase do foremek.
Po okolo godzinie w piekarniku masz od razu 3 chlebki.
* naprawiajac komus taki automat (jakas Alaska) widzialem jak to jest w
srodku wykonane. I obawialbym sie zeby to podlaczyc bez opieki na cala
noc do pradu...
Jezeli nadal jestes zainteresowany to wal smialo na priva :)

--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom

Data: 2010-08-29 23:29:08
Autor: Jan Werbiński
Automat do pieczenia chleba ...
Użytkownik "Artur Lew" <no_spamik_artee@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:4c7ac85e$0$21006$65785112news.neostrada.pl...
* swiezy, tj gorace pieczywo wcale nie jest zdrowe wiec chlebek

Co? Czemu niezdrowe???

maszynki. Chlebek najlepiej przechowywac w lodowce.
* odpada Ci koniecznosc mycia maszynki
* cala alchemia z jakimis cyklami wstepnymi i 5 poziomami twardosci
skorki + 5 kolorow schodzi na dalszy plan. Przepis jest banalny,
wystarczy byle jak wymieszac skladniki i wlac mase do foremek.
Po okolo godzinie w piekarniku masz od razu 3 chlebki.
* naprawiajac komus taki automat (jakas Alaska) widzialem jak to jest w
srodku wykonane. I obawialbym sie zeby to podlaczyc bez opieki na cala
noc do pradu...
Jezeli nadal jestes zainteresowany to wal smialo na priva :)

-- Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom

Data: 2010-08-30 21:57:40
Autor: Artur Lew
Automat do pieczenia chleba ...
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze:
Co? Czemu niezdrowe???
A szczerze mowiac nie wiem czy to legenda czy nie.
Babcia Ci nie mowila ze nie wolno goracego ?
;)
Zobacz np
http://zapytaj.com.pl/Category/016,008/2,1860879,Dlaczego_nie_wolno_jesc_cieplych_wypiekow.html

--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom

Data: 2010-08-30 22:38:38
Autor: Ikselka
Automat do pieczenia chleba ...
Dnia Mon, 30 Aug 2010 21:57:40 +0200, Artur Lew napisał(a):

W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze:
Co? Czemu niezdrowe???
A szczerze mowiac nie wiem czy to legenda czy nie.
Babcia Ci nie mowila ze nie wolno goracego ?
;)
Zobacz np
http://zapytaj.com.pl/Category/016,008/2,1860879,Dlaczego_nie_wolno_jesc_cieplych_wypiekow.html

No to gorąca pizza i tarta - do kosza!
;-)

Data: 2010-08-31 01:36:27
Autor: Jan Werbiński
Automat do pieczenia chleba ...
Użytkownik "Artur Lew" <no_spamik_artee@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:4c7c0d3e$0$20997$65785112news.neostrada.pl...
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze:
Co? Czemu niezdrowe???
A szczerze mowiac nie wiem czy to legenda czy nie.
Babcia Ci nie mowila ze nie wolno goracego ?
;)
Zobacz np
http://zapytaj.com.pl/Category/016,008/2,1860879,Dlaczego_nie_wolno_jesc_cieplych_wypiekow.html

Babcie i wogóle stare baby bez szkoły, często pieprzą różne głupoty.
Nie znam naukowego uzasadnienia tego mitu.

--
Jan Werbiński       O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

Data: 2010-08-31 21:09:16
Autor: Qrczak
Automat do pieczenia chleba ...
Dnia 2010-08-30 21:57, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze:
Co? Czemu niezdrowe???
A szczerze mowiac nie wiem czy to legenda czy nie.
Babcia Ci nie mowila ze nie wolno goracego ?
;)
Zobacz np
http://zapytaj.com.pl/Category/016,008/2,1860879,Dlaczego_nie_wolno_jesc_cieplych_wypiekow.html

Taaa... powiedzmy...
Wyjęty z pieca drożdżowiec lub sernik ze szklanką zimnego mleka - coś obłędnego...

Qra, ze zlinkowanych odpowiedzi wynika, iż z nieustającym bólem brzucha

Data: 2010-08-30 20:33:17
Autor: Qrczak
Automat do pieczenia chleba ...
Dnia 2010-08-29 22:51, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze:
Nie ukrywam że obecnie co 2-3 dni idę rano do piekarni i mam także
świeżutki chleb , ale niedługo tam gdzie się przeprowadzam nie będzie
już piekarni , a kupowanie dzień szybciej chleba który został też
wyprodukowany zapewne dzień wcześniej niezbyt mi się "uśmiecha" ...
W oderwaniu od pytanie z postu...

Odezwij sie na priva (w stopce) a podesle Ci super przepis na chlebki
ktore wykonuje sie z ogolnie dostepnych skladnikow w piekarniku.

A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?

Qra

Data: 2010-08-30 21:50:10
Autor: Ikselka
Automat do pieczenia chleba ...
Dnia Mon, 30 Aug 2010 20:33:17 +0200, Qrczak napisał(a):

Dnia 2010-08-29 22:51, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze:
Nie ukrywam że obecnie co 2-3 dni idę rano do piekarni i mam także
świeżutki chleb , ale niedługo tam gdzie się przeprowadzam nie będzie
już piekarni , a kupowanie dzień szybciej chleba który został też
wyprodukowany zapewne dzień wcześniej niezbyt mi się "uśmiecha" ...
W oderwaniu od pytanie z postu...

Odezwij sie na priva (w stopce) a podesle Ci super przepis na chlebki
ktore wykonuje sie z ogolnie dostepnych skladnikow w piekarniku.

A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?

Qra

Łomatko Qro, ależ Ty jesteś bezceremonialna - może Ci chce jakieś intymne
chlebki podesłać?
;-)

Data: 2010-08-30 22:03:26
Autor: Artur Lew
Automat do pieczenia chleba ...
W dniu 2010-08-30 20:33, Qrczak pisze:
A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?
Ano fakt ;)
Prosze wiec:

Chleb z pokrzywą (autor nieznany)
     1 kg maka przenna
   10 dkg platki owsiane
   20 dkg otreby przenne
  5 lyzek siemie lniane
     1 op kminek mielony
     1 op slonecznik
     1 op pestki z dyni
   10 dkg drozdzy
  1 lyzka soli
  1 lyzka cukru
5 torebek pokrzywy (herbata pokrzywowa)
1l + 1 szklanka wody.

Wszystko razem wymieszac bez robienia zaczynu i wlac do foremek
keksowych (do polowy foremki, wychodzi okolo 3 foremek).
Piec 1h w temp 200C.

Chlebek w sumie zawsze wychodzi super :)
Aby chleb nie pekal u gory (nie zmienia to walorow smakowych ;) ) mozna
zwilzyc gore i ponakluwac wykalaczka albo widelcem.
Chlebek jest dosc wilgotny i warto go jak wystygnie trzymac w lodowce.
Zeby sie nie kleil do foremki mozna ja wysmarowac bulka albo otrebami.

--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom

Data: 2010-08-31 21:04:40
Autor: Qrczak
Automat do pieczenia chleba ...
Dnia 2010-08-30 22:03, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
W dniu 2010-08-30 20:33, Qrczak pisze:
A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?
Ano fakt ;)
Prosze wiec:

Dziękuję więc.

Chleb z pokrzywą (autor nieznany)
      1 kg maka przenna
    10 dkg platki owsiane
    20 dkg otreby przenne
   5 lyzek siemie lniane
      1 op kminek mielony
      1 op slonecznik
      1 op pestki z dyni
    10 dkg drozdzy
   1 lyzka soli
   1 lyzka cukru
5 torebek pokrzywy (herbata pokrzywowa)
1l + 1 szklanka wody.

Wszystko razem wymieszac bez robienia zaczynu i wlac do foremek
keksowych (do polowy foremki, wychodzi okolo 3 foremek).
Piec 1h w temp 200C.

Chlebek w sumie zawsze wychodzi super :)
Aby chleb nie pekal u gory (nie zmienia to walorow smakowych ;) ) mozna
zwilzyc gore i ponakluwac wykalaczka albo widelcem.
Chlebek jest dosc wilgotny i warto go jak wystygnie trzymac w lodowce.
Zeby sie nie kleil do foremki mozna ja wysmarowac bulka albo otrebami.

Tą pokrzywą toś zaintrygował... Czuć ją w wypieku?
Reszta składników jest mi dobrze obznajomiona, z tą różnicą, że kminek wolę w całości a otręby także żytnie i owsiane.

Qra

Data: 2010-08-31 21:49:41
Autor: Artur Lew
Automat do pieczenia chleba ...
W dniu 2010-08-31 21:04, Qrczak pisze:
Tą pokrzywą toś zaintrygował... Czuć ją w wypieku?
Taka z torebki srednio ale byla w przepisie...
Czasem udaje sie dostac na bazarze normalna suszona i smak jest super.
Zamiast pokrzywy czasem przez pomylke dodaje miety i smak o dziwo jest
bardzo fajny i subtelny :)
To przepis do eksperymentow.

Reszta składników jest mi dobrze obznajomiona, z tą różnicą, że kminek
wolę w całości a otręby także żytnie i owsiane.
Mielony kminek w przepisie to uklon w strone ludzi z zamojskiego i
lubelskiego bo oni chyba w genach maja nienawisc do kminku w calosci ;)

--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom

Automat do pieczenia chleba ...

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona