Data: 2010-08-29 22:51:34 | |
Autor: Artur Lew | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze:
Nie ukrywam że obecnie co 2-3 dni idę rano do piekarni i mam takżeW oderwaniu od pytanie z postu... Odezwij sie na priva (w stopce) a podesle Ci super przepis na chlebki ktore wykonuje sie z ogolnie dostepnych skladnikow w piekarniku. Z zalet: * nie ma potrzeby kupowania drogiej i wcale nie tak ekologicznej mieszanki jak niektorzy mysla (warto sprawdzic sobie etykiete na opakowaniu, glownie chodzi o substancje przeciwgrzybiczne i przeciwplesniobojcze) * z jednej porcji wychodzi spokojnie 3 chlebki i co wazniejsze nie musisz uwazac podczas jedzenia zeby mieszadla w nich nie zjesc ;) * swiezy, tj gorace pieczywo wcale nie jest zdrowe wiec chlebek przygotowany dzien wczesniej jest tak samo dobry i "swiezy" jak ten z maszynki. Chlebek najlepiej przechowywac w lodowce. * odpada Ci koniecznosc mycia maszynki * cala alchemia z jakimis cyklami wstepnymi i 5 poziomami twardosci skorki + 5 kolorow schodzi na dalszy plan. Przepis jest banalny, wystarczy byle jak wymieszac skladniki i wlac mase do foremek. Po okolo godzinie w piekarniku masz od razu 3 chlebki. * naprawiajac komus taki automat (jakas Alaska) widzialem jak to jest w srodku wykonane. I obawialbym sie zeby to podlaczyc bez opieki na cala noc do pradu... Jezeli nadal jestes zainteresowany to wal smialo na priva :) -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2010-08-29 23:29:08 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Artur Lew" <no_spamik_artee@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:4c7ac85e$0$21006$65785112news.neostrada.pl...
* swiezy, tj gorace pieczywo wcale nie jest zdrowe wiec chlebek Co? Czemu niezdrowe??? maszynki. Chlebek najlepiej przechowywac w lodowce. |
|
Data: 2010-08-30 21:57:40 | |
Autor: Artur Lew | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze:
Co? Czemu niezdrowe???A szczerze mowiac nie wiem czy to legenda czy nie. Babcia Ci nie mowila ze nie wolno goracego ? ;) Zobacz np http://zapytaj.com.pl/Category/016,008/2,1860879,Dlaczego_nie_wolno_jesc_cieplych_wypiekow.html -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2010-08-30 22:38:38 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Mon, 30 Aug 2010 21:57:40 +0200, Artur Lew napisał(a):
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze: No to gorąca pizza i tarta - do kosza! ;-) |
|
Data: 2010-08-31 01:36:27 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Użytkownik "Artur Lew" <no_spamik_artee@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:4c7c0d3e$0$20997$65785112news.neostrada.pl...
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze: Babcie i wogóle stare baby bez szkoły, często pieprzą różne głupoty. Nie znam naukowego uzasadnienia tego mitu. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-08-31 21:09:16 | |
Autor: Qrczak | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia 2010-08-30 21:57, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze: Taaa... powiedzmy... Wyjęty z pieca drożdżowiec lub sernik ze szklanką zimnego mleka - coś obłędnego... Qra, ze zlinkowanych odpowiedzi wynika, iż z nieustającym bólem brzucha |
|
Data: 2010-08-30 20:33:17 | |
Autor: Qrczak | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia 2010-08-29 22:51, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze: A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę? Qra |
|
Data: 2010-08-30 21:50:10 | |
Autor: Ikselka | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia Mon, 30 Aug 2010 20:33:17 +0200, Qrczak napisał(a):
Dnia 2010-08-29 22:51, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi: Łomatko Qro, ależ Ty jesteś bezceremonialna - może Ci chce jakieś intymne chlebki podesłać? ;-) |
|
Data: 2010-08-30 22:03:26 | |
Autor: Artur Lew | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-30 20:33, Qrczak pisze:
A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?Ano fakt ;) Prosze wiec: Chleb z pokrzywą (autor nieznany) 1 kg maka przenna 10 dkg platki owsiane 20 dkg otreby przenne 5 lyzek siemie lniane 1 op kminek mielony 1 op slonecznik 1 op pestki z dyni 10 dkg drozdzy 1 lyzka soli 1 lyzka cukru 5 torebek pokrzywy (herbata pokrzywowa) 1l + 1 szklanka wody. Wszystko razem wymieszac bez robienia zaczynu i wlac do foremek keksowych (do polowy foremki, wychodzi okolo 3 foremek). Piec 1h w temp 200C. Chlebek w sumie zawsze wychodzi super :) Aby chleb nie pekal u gory (nie zmienia to walorow smakowych ;) ) mozna zwilzyc gore i ponakluwac wykalaczka albo widelcem. Chlebek jest dosc wilgotny i warto go jak wystygnie trzymac w lodowce. Zeby sie nie kleil do foremki mozna ja wysmarowac bulka albo otrebami. -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2010-08-31 21:04:40 | |
Autor: Qrczak | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
Dnia 2010-08-30 22:03, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
W dniu 2010-08-30 20:33, Qrczak pisze: Dziękuję więc. Chleb z pokrzywą (autor nieznany) Tą pokrzywą toś zaintrygował... Czuć ją w wypieku? Reszta składników jest mi dobrze obznajomiona, z tą różnicą, że kminek wolę w całości a otręby także żytnie i owsiane. Qra |
|
Data: 2010-08-31 21:49:41 | |
Autor: Artur Lew | |
Automat do pieczenia chleba ... | |
W dniu 2010-08-31 21:04, Qrczak pisze:
Tą pokrzywą toś zaintrygował... Czuć ją w wypieku?Taka z torebki srednio ale byla w przepisie... Czasem udaje sie dostac na bazarze normalna suszona i smak jest super. Zamiast pokrzywy czasem przez pomylke dodaje miety i smak o dziwo jest bardzo fajny i subtelny :) To przepis do eksperymentow. Reszta składników jest mi dobrze obznajomiona, z tą różnicą, że kminekMielony kminek w przepisie to uklon w strone ludzi z zamojskiego i lubelskiego bo oni chyba w genach maja nienawisc do kminku w calosci ;) -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|