Data: 2009-06-01 21:16:36 | |
Autor: Ikselka | |
Blat kuchenny z granitu | |
Dnia Mon, 01 Jun 2009 20:56:13 +0200, Rentier napisał(a):
Witam! WARTOOOOO :-) Mam, korzystam, cudnie jest. Broń Cię Boziu zrobić sobie blat z marmuru - pierwsza rozpaćkana cytryna czy zostawione na chwilę nadgryzione jabłko lub rozlany ocet - i połysk szlag trafi. Granitu nic nie rusza. I do wyrabiania ciasta i wałkowania też używam tego blatu, już mi przeszło "szanowanie" :-) No, ale do ubijania kotletów to już trza mieć coś specjalnego osobno - stołek czy (jesli Cię stać) blok drewniany przynajmniej. |
|
Data: 2009-06-01 21:29:35 | |
Autor: Tomasz Finke | |
Blat kuchenny z granitu | |
Ikselka pisze:
WARTOOOOO :-) Nie wartooo ;-) Ciężkie, błyszczące, zimne i niemiłe w dotyku, gama dostępnych kolorów zdecydowanie nie mieści się w moim pojęciu kuchennej estetyki. Ale ja jestem użytkownikem blatu tylko z doskoku, więc się pewnie nie znam :) T. |
|
Data: 2009-06-01 22:17:28 | |
Autor: Rentier | |
Blat kuchenny z granitu | |
Ikselka pisze:Hmm, jak zobaczyłem płyty u kamieniarza, to naprawdę jest z czego wybrać.A jak nie ma to sprowadzą. Jak wam rozwiązali problem dziury pod zlew? Mówią,że to kłopot, bo długa płyta najczęściej chętnie pęka w tym miejscu- w czasie transportu, układania i innych takich.Oni wolą ją podzielić na kawałki. \R. |
|
Data: 2009-06-02 00:39:13 | |
Autor: Artur Lew | |
Blat kuchenny z granitu | |
Rentier wrote:
Jak wam rozwiązali problem dziury pod zlew?Jak juz szalejesz to czemu nie wykonasz go z tego samego materialu? Calosc skleja sie specjalna zywica i nie widac za bardzo spoin. IMHO taki blat wyglada najbardziej okazale:) Wada - cena :( -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2009-06-02 12:13:15 | |
Autor: mk | |
Blat kuchenny z granitu | |
Rentier pisze:
Jak wam rozwiązali problem dziury pod zlew? Wszystko zależy od kamieniarza i jego ekipy. Ja mam blat w L 2,5x2 z trzema dziurami z jednego kawałka. Ważne: jak będziesz wybierał granit to idź na cmentarz i pooglądaj jakiego nie brać :) Pdr. M. |
|
Data: 2009-06-03 19:03:14 | |
Autor: Wlodzimierz Macewicz | |
Blat kuchenny z granitu | |
Hmm, jak zobaczyłem płyty u kamieniarza, to naprawdę jest z czego wybrać.A jak nie ma to sprowadzą. mam blat -- co prawda nie kuchni, ale w lazience -- zrobilem szablon z kartonu i wycieli z dokladnoscia CO DO 0.5 MILIMETRA. polecam, jak bym teraz robil blat w kuchni to zamawialbym u kamieniarza, bez zastanowienia! pozdr WM |
|
Data: 2009-06-02 01:43:20 | |
Autor: Ikselka | |
Blat kuchenny z granitu | |
Dnia Mon, 01 Jun 2009 21:29:35 +0200, Tomasz Finke napisał(a):
Ikselka pisze: Trwałe, gładkie, błyszczące, piękne kolory (import), odporne na porysowanie... Można na tym bez obawy zagniatać ciasto i w ogóle ciapać wszystkim, nic się nie stanie... http://www.granitoweblaty.eu/index.php?link=kuchnie&offset=48 Ja mam to (Madura Gold): http://classicgranite.net/images/1/10/MaduraGold_MS294.gif gama dostępnych kolorów He, he, samej "mojej" Madury jest tyle odmian: http://images.google.pl/images?hl=pl&lr=&um=1&q=%22madura+gold%22&sa=N&start=54&ndsp=18 Nie mówiąc o innych: http://tinyurl.com/mbgf2a http://www.granitoweblaty.eu/granity.html Mało? U mojego znajomego w warsztacie, gdzie zamawiałam swoje blaty, dostałam oczopląsu wśród barw samego granitu, nie byłam w stanie się zdecydowac, ale w końcu olśnienie - zobaczyłam nagle Madura Gold, który od razu mnie urzekł... Nie, nie jest to ten zakład, który zlinkowałam. :-) |