Data: 2009-06-02 08:33:58 | |
Autor: Bbjk | |
Blat kuchenny z granitu | |
Rentier pisze:
Witam! Zdecydowanie warto. Mamy 3 blaty z granitu, jeden długi i duży owalny stół kuchenny ma granitowy blat. Łatwo to czyścić, nie zostają żadne plamy, jedynie może, jeśli na długo zostawiłbyś kałuże z oliwy. Co do estetyki - tu się nie dyskutuje, ale jest mnóstwo różnych kamieni do wyboru (u nas włoski granit, niemal gładki), a ogólne wrażenie zależy od dodatków, naczyń etc. Granit jest świetny do wyrabiania i wałkowania (szczególnie stalowym wałkiem) ciast, krojenia wszystkiego. Polecam zdecydowanie, na priw mogę podesłać zdjęcia, jak są rozwiązane szczegóły typu zlew, kuchenka, "wejście" na ścianę. -- Basia |
|
Data: 2009-06-02 20:15:46 | |
Autor: Rentier | |
Blat kuchenny z granitu | |
Rozmawiałem z kamieniarzem, powiedział,że co do ceny napewno się dogadamy. Bardzo proszę, chętnie rzucę okiem.Zachorowałem na taka płytę... |
|
Data: 2009-06-04 10:43:03 | |
Autor: Bbjk | |
Blat kuchenny z granitu | |
Rentier pisze:
Bardzo proszę, chętnie rzucę okiem.Zachorowałem na taka płytę... Wysyła się właśnie, z innego adresu, bo ten "na grupach" nie działa. -- Basia |
|
Data: 2009-06-03 04:34:44 | |
Autor: ab | |
Blat kuchenny z granitu | |
Napisane przez "Bbjk", dnia 02 cze 2009:
Granit jest świetny do wyrabiania i wałkowania (szczególnie Oby tylko nie dać się wpuścić w marmur, który jest znacznie miększy od stali i krojenie będzie go rysować. W ogóle to najlepiej zrobić u kamieniarza próbę nożem. Wystarczy stalowym czymś (nóż, igła) spróbować porysować po kamieniu. Granit w niektórych miejscach da się porysować (ale ponieważ jest to mozaika plamek to nie zauważy się tak od razu), marmur w każdym miejscu, a inne skały zapewne wcale. Tak w ogóle to wszystkie kamienie wrzuca się w tych produktach do jednego worka pod nazwą "granit", ale to nie zawsze jest granit, a tym samym nie wszystkie kamienne wyroby mają te same cechy fizyczne. Np. te czarne to na pewno nie są granity. Co do samego użytkowania nie wypowiadam się. -- Bestsellery książkowe: "Los Barwą Malowany" (o reinkarnacji i rozwoju duchowym) "Życie z Reiki" (doskonały podręcznik nt. Reiki i rozwoju) Ezoteryka: http://alfabeta.of.pl |
|
Data: 2009-06-03 18:57:30 | |
Autor: Ikselka | |
Blat kuchenny z granitu | |
Dnia Wed, 3 Jun 2009 04:34:44 +0000 (UTC), ab napisał(a):
Napisane przez "Bbjk", dnia 02 cze 2009: Wpuścić? Przeciez na pierwszy rzut oka widać różnicę (specyficzna ziarnistość granitu jest zawsze widoczna - marmur ma inną strukturę) a i kamieniarz raczej się zna - nie wiem, gdzie widzisz niebezpieczeństwo. |
|
Data: 2009-06-04 04:43:14 | |
Autor: ab | |
Blat kuchenny z granitu | |
Wpuścić? Przeciez na pierwszy rzut oka widać różnicę Dla ciebie, dla mnie i wielu jest oczywiste, ale nie dla wszystkich. Ale skoro tak twierdzisz to nie będę polemizował. Wystarczy poczytać lub posłuchać jak to czasami mówi się o czarnych granitach. A kamieniarz? Wielu się zna, a na pewno wielu powinno znać, co nie znaczy, że wszyscy z nich wiedzą co szlifują. Dla nich ważne jest, że potrafią to oszlifować i jak to oszlifować, a nazwa nie musi być znacząca. Trochę z innej beczki, ale swego czasu szlifowałem granat do pierścionka u pewnego fachmana od kamieni szlachetnych, który też powinien się znać. Zapytałem czy podejmie się wyszlifować ten kamyk. Odpowiedział, że bez problemu. Dla pewności zapytałem czy zdaje sobie sprawę, że granaty są bardzo twarde i znowu usłyszałem, że oczywiście. Przy odbiorze oszlifowanego oczka (skądinąd dobrze to zrobił) usłyszałem mniej więcej: "panie, co ja się z tym kamieniem namęczyłem, nie myślałem, że to takie twarde". -- Bestsellery książkowe: "Los Barwą Malowany" (o reinkarnacji i rozwoju duchowym) "Życie z Reiki" (doskonały podręcznik nt. Reiki i rozwoju) Ezoteryka: http://alfabeta.of.pl |
|