Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   Blat kuchenny z granitu

Blat kuchenny z granitu

Data: 2009-06-02 08:33:58
Autor: Bbjk
Blat kuchenny z granitu
Rentier pisze:
Witam!
Czy ktoś użytkuje takie coś?
Rozmawiałem z kamieniarzem, powiedział,że co do ceny napewno się dogadamy.
Powiedzcie, czy warto sie w to bawić?

Zdecydowanie warto.
Mamy 3 blaty z granitu, jeden długi i duży owalny stół kuchenny ma granitowy blat. Łatwo to czyścić, nie zostają żadne plamy, jedynie może, jeśli na długo zostawiłbyś kałuże z oliwy. Co do estetyki - tu się nie dyskutuje, ale jest mnóstwo różnych kamieni do wyboru (u nas włoski granit, niemal gładki), a ogólne wrażenie zależy od dodatków, naczyń etc. Granit jest świetny do wyrabiania i wałkowania (szczególnie stalowym wałkiem) ciast, krojenia wszystkiego. Polecam zdecydowanie, na priw mogę podesłać zdjęcia, jak są rozwiązane szczegóły typu zlew, kuchenka, "wejście" na ścianę.
--
Basia

Data: 2009-06-02 20:15:46
Autor: Rentier
Blat kuchenny z granitu

Rozmawiałem z kamieniarzem, powiedział,że co do ceny napewno się dogadamy.
Powiedzcie, czy warto sie w to bawić?

Zdecydowanie warto.
Mamy 3 blaty z granitu, jeden długi i duży owalny stół kuchenny ma granitowy blat. Łatwo to czyścić, nie zostają żadne plamy, jedynie może, jeśli na długo zostawiłbyś kałuże z oliwy. Co do estetyki - tu się nie dyskutuje, ale jest mnóstwo różnych kamieni do wyboru (u nas włoski granit, niemal gładki), a ogólne wrażenie zależy od dodatków, naczyń etc. Granit jest świetny do wyrabiania i wałkowania (szczególnie stalowym wałkiem) ciast, krojenia wszystkiego. Polecam zdecydowanie, na priw mogę podesłać zdjęcia, jak są rozwiązane szczegóły typu zlew, kuchenka, "wejście" na ścianę.

Bardzo proszę, chętnie rzucę okiem.Zachorowałem na taka płytę...

Data: 2009-06-04 10:43:03
Autor: Bbjk
Blat kuchenny z granitu
Rentier pisze:

Bardzo proszę, chętnie rzucę okiem.Zachorowałem na taka płytę...

Wysyła się właśnie, z innego adresu, bo ten "na grupach" nie działa.
--
Basia

Data: 2009-06-03 04:34:44
Autor: ab
Blat kuchenny z granitu
Napisane przez "Bbjk", dnia 02 cze 2009:

Granit jest świetny do wyrabiania i wałkowania (szczególnie
stalowym wałkiem) ciast, krojenia wszystkiego.

Oby tylko nie dać się wpuścić w marmur, który jest znacznie miększy od stali i krojenie będzie go rysować. W ogóle to najlepiej zrobić u kamieniarza próbę nożem. Wystarczy stalowym czymś (nóż, igła) spróbować porysować po kamieniu. Granit w niektórych miejscach da się porysować (ale ponieważ jest to mozaika plamek to nie zauważy się tak od razu), marmur w każdym miejscu, a inne skały zapewne wcale. Tak w ogóle to wszystkie kamienie wrzuca się w tych produktach do jednego worka pod nazwą "granit", ale to nie zawsze jest granit, a tym samym nie wszystkie kamienne wyroby mają te same cechy fizyczne. Np. te czarne to na pewno nie są granity. Co do samego użytkowania nie wypowiadam się.
 --
Bestsellery książkowe:
  "Los Barwą Malowany" (o reinkarnacji i rozwoju duchowym)
  "Życie z Reiki" (doskonały podręcznik nt. Reiki i rozwoju)
Ezoteryka:   http://alfabeta.of.pl

Data: 2009-06-03 18:57:30
Autor: Ikselka
Blat kuchenny z granitu
Dnia Wed, 3 Jun 2009 04:34:44 +0000 (UTC), ab napisał(a):

Napisane przez "Bbjk", dnia 02 cze 2009:

Granit jest świetny do wyrabiania i wałkowania (szczególnie
stalowym wałkiem) ciast, krojenia wszystkiego.

Oby tylko nie dać się wpuścić w marmur, który jest znacznie miększy od stali i krojenie będzie go rysować.

Wpuścić? Przeciez na pierwszy rzut oka widać różnicę (specyficzna
ziarnistość granitu jest zawsze widoczna - marmur ma inną strukturę) a i
kamieniarz raczej się zna - nie wiem, gdzie widzisz niebezpieczeństwo.

Data: 2009-06-04 04:43:14
Autor: ab
Blat kuchenny z granitu
Wpuścić? Przeciez na pierwszy rzut oka widać różnicę
(specyficzna ziarnistość granitu jest zawsze widoczna -
marmur ma inną strukturę) a i kamieniarz raczej się zna -
nie wiem, gdzie widzisz niebezpieczeństwo.

Dla ciebie, dla mnie i wielu jest oczywiste, ale nie dla wszystkich. Ale skoro tak twierdzisz to nie będę polemizował. Wystarczy poczytać lub posłuchać jak to czasami mówi się o czarnych granitach. A kamieniarz? Wielu się zna, a na pewno wielu powinno znać, co nie znaczy, że wszyscy z nich wiedzą co szlifują. Dla nich ważne jest, że potrafią to oszlifować i jak to oszlifować, a nazwa nie musi być znacząca. Trochę z innej beczki, ale swego czasu szlifowałem granat do pierścionka u pewnego fachmana od kamieni szlachetnych, który też powinien się znać. Zapytałem czy podejmie się wyszlifować ten kamyk. Odpowiedział, że bez problemu. Dla pewności zapytałem czy zdaje sobie sprawę, że granaty są bardzo twarde i znowu usłyszałem, że oczywiście. Przy odbiorze oszlifowanego oczka (skądinąd dobrze to zrobił) usłyszałem mniej więcej: "panie, co ja się z tym kamieniem namęczyłem, nie myślałem, że to takie twarde". --
Bestsellery książkowe:
  "Los Barwą Malowany" (o reinkarnacji i rozwoju duchowym)
  "Życie z Reiki" (doskonały podręcznik nt. Reiki i rozwoju)
Ezoteryka:   http://alfabeta.of.pl

Blat kuchenny z granitu

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona