Przemys³aw W <BroDmy RP przed pisem@gazeta.pl> napisa³(a):
Ceny żywnosci znowu w gór�.
Detaliczne ceny żywno�ci mog� by� w grudniu 2012 roku �rednio o 3-4 proc. wyższe niż w analogicznym okresie 2011 r. - przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywno�ciowej.
"Czynnikiem sprzyjaj�cym wzrostowi cen żywno�ci w II kwartale br. b�dzie spodziewane wzmożenie popytu, zwi�zane z organizowaniem przez Polsk� mistrzostw pi�karskich Euro 2012. Z tego wzgl�du sezonowy spadek cen żywno�ci w br. może by� mniejszy niż przed rokiem" - czytamy w najnowszym raporcie Instytutu na temat popytu na rynku żywno�ci.
REKLAMA
W opinii ekspertów, w ko�cu pierwszego pó�rocza 2012 r. ceny żywno�ci mog� by� o 4-5 proc. wyższe niż w grudniu 2011 r. W IV kwartale 2012 r. prawdopodobnie b�d� one ros�y dużo wolniej niż rok wcze�niej z powodu mniejszego popytu wewn�trznego, mocniejszego z�otego oraz spodziewanego s�abszego wzrostu cen surowców rolnych na rynkach �wiatowych.
Czy taka prognoza si� spe�ni, w dużym stopniu zależy to od warunków pogodowych, ale także od tempa wzrostu gospodarki �wiatowej, sytuacji finansowej w krajach strefy euro, kursu z�otego oraz �wiatowych cen surowców energetycznych - zaznacza IERIGŻ.
"W przypadku zaostrzenia kryzysu zad�użeniowego i pogorszenia perspektyw wzrostu za granic� oraz znacz�cego wzrostu awersji do ryzyka na �wiatowych rynkach finansowych, możliwe jest os�abienie z�otego i przyspieszenie dynamiki wzrostu cen żywno�ci powyżej prognozowanego wskaźnika" - napisano w raporcie.
Eksperci przewiduj�, że w tym roku spadnie w Polsce konsumpcja żywno�ci. Przede wszystkim dotyczy to produktów zbożowych, a także ziemniaków. A spodziewany spadek produkcji żywca wieprzowego spowoduje zmniejszenie spożycia wieprzowiny i t�uszczów zwierz�cych. Obniży si� spożycie ryb i jaj. Mniej zjemy wo�owiny.
Możliwy jest niewielki wzrost konsumpcji t�uszczów ro�linnych, rekompensuj�cy spadek konsumpcji mas�a i pozosta�ych t�uszczów zwierz�cych. Zwi�kszy si� konsumpcja mi�sa drobiowego. Pogorszenie sytuacji na rynku mi�sa czerwonego i spodziewany wzrost produkcji mleka b�d� sprzyja� wzrostowi spożycia artyku�ów mleczarskich. Wzro�nie spożycie cukru. Wi�ksza niż w 2011 r. b�dzie przypuszczalnie konsumpcja owoców i warzyw, przy za�ożeniu, że tegoroczne zbiory nie b�d� mniejsze od ubieg�orocznych.
(PAP)
wszystko importowaæ ,
--
|