Data: 2011-11-10 12:46:33 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Elo
W jakich warunkach producenci mierzą czas zagotowania na swoich palnikach? Pisałem do Primusa, ale oczywiście, pozostałem bez odpowiedzi. Czy gdzieś w sieci jakiś producent chwali się warunkami pomiaru? Lektura parametru czasu zagotowania 1 litra wody to jest literatura science-fiction. Właściwie bardziej fiction, jak science. Jaki garnek stosują do pomiaru? Czy jest to może wyprofilowana cienka, kuchenna folia aluminiowa? ;-) Raczej nie jest to garnek z radiatorem, jako że te 10-15 lat temu chyba nie było takowych, a czas podawany wówczas, np. przez Campingaz, był również z gatunku fikcyjnych. Na garnku z radiatorem u dołu koledze udało się zejść poniżej czasu katalogowego. Nawet w temperaturze 20°C powietrza i wody uzyskane czasy są rzędu 80% dłuższe niż katalogowe. Przy okazji... Ocieplenie menażki pianką neoprenową(?) sobie darowałem. Kupiłem pas neoprenowy 3mm grubości. Ciężkie to, przygrzane płomieniem cuchnie okrutnie. To już lepiej karton falisty dać. Koszt zero, więc zniszczenie go jest bezbolesne. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-11-10 20:22:45 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-11-10 12:46, Zbynek Ltd. pisze:
Elo W normalnych :-) Pisałem do Primusa, ale oczywiście, pozostałem bez Raz tylko natknąłem się na informację o tego typu pomiarach, ale gdzie i jakiej firmy nie pomnę. Temp. wody 20C, temp powietrza 20C, ciśnienie 1000 hPa, bezwietrznie (w pomieszczeniu). Jak do tej pory, tylko pomiary śpiworów udało się zunifikować, ale tylko dlatego, że śpiwór uznano za Life Support Device.
No dużo tej literatury w tym parametrze nie ma :-)
Stawiam na standardową menażkę aluminiową w kształcie walca bez bajerów. Z pokrywką!!!!!
Może producenci używają innego wzorca czasu? Podejdźmy do zagadnienia 'naukowo' :-) Ile ciepła potrzebujemy, żeby zagotować 1 litr wody od 20C? Q = 1 kg x 4190 J/kg*K * 80 K = 335200 J Ciepło dostarczone przez palnik: Q = [Moc [W] x czas [s] x sprawność] - straty ciepła do otoczenia Załóżmy 'standardowe' parametry palnika: 2000W, T[s] = 335200/2000 = 167.6 s (przy sprawności palnika 100%) = 2.8 minuty Typowo układ palniki/menażki bez radiatorów mają sprawność na poziomie 40-50% (bez wiatru). Przy sprawności 50% mamy 5.6 minuty - wydaje się rozsądnie praktycznym czasem. Wiatr, nawet niezbyt silny, brak osłon przeciwiatrowych potrafi zmniejszyć sprawność palnika do poniżej 10%. Znając moc znamionową naszego palnika możemy sobie łatwo wyliczyć, że szybciej niż XXX nie ugotujemy wody. No to porażka :-( Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2011-11-10 20:21:18 | |
Autor: gl | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
> Ocieplenie menażki pianką neoprenową(?) sobie darowałem. Kupiłem pas a jakby tak dać to: http://pl.wikipedia.org/wiki/We%C5%82na_mineralna tak ze 20cm? g. -- |
|
Data: 2011-11-10 22:43:03 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Cześć
Wojciech Wierba napisał(a) : Stawiam na standardową menażkę aluminiową w kształcie walca bez bajerów. To oczywista oczywistość :-) Nawet w temperaturze 20°C powietrza i wody uzyskane czasy są rzędu Podejrzewałem to od dawna ;-) Podejdźmy do zagadnienia 'naukowo' :-) No i bliżej tu jest do realiów niż wzięta przez producentów wartość z teoretycznego obliczenia mocy palnika i założenia blisko 100% sprawności przekazania ciepła do wody. Tak sobie policzyłem z ciekawości różnicę strat ciepła na ogrzanie o 40g cięższego garnka. To zaledwie 1% więcej energii. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0xC62E926B |
|
Data: 2011-11-11 10:25:43 | |
Autor: Marek 'marcus075' Karweta | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Zbynek Ltd., Thu, 10 Nov 2011 12:46:33 +0100, pl.rec.gory:
W jakich warunkach producenci mierzą czas zagotowania na swoich AFAIK: brak wiatru, temperatura powietrza: 20 stopni; temperatura wody: 20 stopni, ciśnienie normalne (1000hPa), w "normalnej" menażce aluminiowej. -- Pozdrowienia, Marek 'marcus075' Karweta | Dwa kieliszki wystarczą. GG:3585538 | JID: m_karweta@jabster.pl | Najpierw jeden Tuwima c(z)ytuję z przyjemnością | A potem kilkanaście drugich. |
|
Data: 2011-11-11 11:26:42 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Marek 'marcus075' Karweta napisał(a) :
Zbynek Ltd., Thu, 10 Nov 2011 12:46:33 +0100, pl.rec.gory: Czy "normalną" menażkę aluminiową typu "harcerz" mają też w Szwecji (Primus)? Jeśli nie, to jaką ma średnicę, wagę, wysokość, budowę? Jeśli menażka "normalna" i inne wartości są tak samo wiarygodne jak podane przez Ciebie ciśnienie "normalne", to dziękujemy. To ostatnie wynosi w rzeczywistości 1013.25 hPa. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-11-11 12:17:33 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-11-11 11:26, Zbynek Ltd. pisze:
Jeśli menażka "normalna" i inne wartości są tak samo wiarygodne Aż prosi się definicja normalności :-) Ale wracając do meritum: Co w znaczący sposób wpływa na szybkość (pomiar) gotowania wody? Ustalmy, że temp. wody 20C, powietrza 20C, bezwietrznie (pomieszczenie), ciśnienie atmosferyczne normalne (sic!). Przy okazji ciśnienia atmosferycznego: wahania ciśnienia atmosferycznego związane z frontami atmosferycznymi ma minimalny (zaniedbywalnie mały) wpływ na wynik pomiaru. Dopiero przemieszczenie się z pomiarami na szczyt Rysów wpłynęło by na pomiar, ale również niewiele. Kluczową sprawą w pomiarze jest menażka, ponieważ od jej kształtu IMVHO najbardziej zależy szybkość gotowania. Łatwo sobie wyobrazić dwa naczynia (sprowadzając problem ad absurdum): jedno wysmukłe, drugie typu patelnia. Przy wysmukłym naczyniu część płomienia będzie wychodziła poza dno naczynia = mała sprawność transportu ciepła. Duża patelnia z kolei przejmie prawie całe ciepło palnika, ale za to straty ciepła do otoczenia będą duże. Na pierwszy rzut oka idealna wydaje się menażka zbliżona kształtem do kuli (najkorzystniejszy stosunek objętości do powierzchni ścian). Czyli średnica walcowatej menażki powinna odpowiadać jej wysokości. Pi*R^2*2R=1000 cm^3 => R = ~5.43 cm Menażka 1 litrowa 'idealna' powinna mieć średnicę ~11 cm i wysokość ~13 cm. Z tego ćwiczenia rachunkowego wynika, że chyba jednak średnica dna jest za mała, na 'pełnym gazie' płomień będzie wystawał poza dno menażki. W takim razie chyba średnica menażki powinna wynosić ~15 cm. Kształt: najlepszy wydaje się stożkowy, bo wtedy gazy spalinowe ogrzewają również boki menażki - zwiększa się powierzchnia wymiany ciepła = większa sprawność. Materiał menażki: Tu myślę, że nie ma większego wpływ, ale w wolnej chwili policzę efekt. Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2011-11-11 17:30:49 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Cześć
Wojciech Wierba napisał(a) : Kluczową sprawą w pomiarze jest menażka, ponieważ od jej kształtu IMVHO Jasne. Łatwo sobie wyobrazić dwa naczynia (sprowadzając problem ad absurdum): Czy aby na pewno stożek? Jednocześnie bokami następuje tu szybka ucieczka ciepła dostarczonego przez płomień. W przypadku płaskiego dna i płomienia mniejszego niż średnica dna, całe ciepło idzie w dno/wodę i dopiero resztka ogrzewa pionowe boki. Wg moich pomiarów (a co? ;-) ) dużo szersze od płomienia dno czajnika znacząco przyspieszyło czas gotowania. Na takim samym płomieniu co "normalna" menażka. Ciężko też przeprowadzić takie doświadczenie na gazie. Inaczej pali się gaz gdy butla jest pełna i inaczej gdy prawie pusta. Materiał menażki: Dla tej samej wagi? Ciężko sprawdzić teoretycznie. Ciepło właściwe alu, stali i tytanu (920/500/520) jest w porównaniu z wodą niewielkie (4186). Za to ich przewodnictwo cieplne już znacznie się różni (200/60/22). I następuje tu pytanie - czy metal o małym przewodnictwie cieplnym wypromieniuje mniej ciepła w p... eee... w przestrzeń? Jako że takie np. alu zacznie być ciepłe szybciej na całej powierzchni menażki niż tytan. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-11-11 20:49:54 | |
Autor: wobo 1704 | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
@ Zbynek Ltd, Wojciech Wierba Proszę, nie produkujcie menażek stożkowych i kulistych :) Idealna menażka musi także być wygodna w użytkowaniu. Kompromisem sprawności termicznej i wygody wydaje się być standardowa menażka 16 cm. Straty cieplne pokrywki można zmniejszyć -dodatkowa pokrywka wycięta z puszki po piwie -
działa jak lustro.(Z puszek po piwie można także zrobić osłone p-wiatrową.) Gorsze właściwości przewodnictwa cieplnego stali i tytanu rekompensowane są częściowo cieńszą blachą takich menażek. (Ja używam Al.) -- |
|
Data: 2011-11-12 10:38:04 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-11-11 21:49, wobo 1704 pisze:
@ Zbynek Ltd, Wojciech Wierba Kulistych nie, ale menażki w kształcie ściętego stożka są dosyć popularne. W poprzednim poscie wyraziłem się nieprecyzyjnie pisząc o menażce stożkowej - chodziło mi o fragment ściętego stożka, czyli płaskie dno i ściany lekko rozchylające do góry. Idealna menażka musi także być wygodna w użytkowaniu. Kompromisem sprawności Wygodniejsza do mycia i mieszania jest właśnie menażka ze stożkowymi ściankami. Lepiej też składają się jedna w drugą. Straty cieplne Polecam sprawdzone ekspeymentalnie - pokrywka z 'czapką' wyciętą z karimaty - poprawia sprawność o 5% (bez wiatru), wietrzną pogodą nawet do 10%. (Z puszek po piwie można także zrobić osłone p-wiatrową.) Gorsze właściwości przewodnictwa cieplnego stali i tytanu rekompensowane sąW przypadku aluminium i stali jest to prawie prawda, natomiast tytan jest tu najgorszy, ponieważ ścianki menażek tytanowych są stosunkowo grube. Ale o tym napiszę za chwilę, jak pozbieram dane do obliczeń. Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2011-11-12 11:39:45 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-11-12 10:38, Wojciech Wierba pisze:
Ale o tym napiszę za chwilę, jak pozbieram dane do obliczeń.Spójrzmy na to tak: przewodnictwo cieplne jednostka W/(m*K) tytan: 21,9 stal(różne gatunki): 35-90 Glin(aluminium): 237 a gęstość [kg/m^3] tytan: 4500 stal: 7800 glin: 2700 Aby można było te materiały porównać, należy dodać, ze moduł Younga dla tytanu jest porównywalny do stali i ponad dwa razy wyższy niż dla najpopularniejszego stopu aluminium 6061 T6. Czyli: Garnki z tytanu mogą być 2 razy cieńsze niż z aluminium a tak samo grube jak ze stali => taka sama menazka z aluminium bedzie tylko trochę cięższa niż tytanowa, a menazka stalowa niecałe 2 razy cięższa niz tytanowa. (specjalnie nie wyliczam tego dokladniej, poniewaz nie zawsze technologicznie da się formować takie same grubości ścianek dla stali i tytanu). Zalety tytanu to duża twardość w porównaniu z aluminium i odporność na korozje. Tytan samoistnie pokrywa się tlenkiem tytanu (jeszcze odporniejszym). Natomiast wada to małe przewodnictwo termiczne, dlatego menażki tytanowe maja grubsze scianki niz wynikaloby to z wytrzymałości mechanicnzej aby ciepło mogło się rozchodzić również wzdłuż ścianki. Weźmy pod uwagę menażki tej samej firmy Trangia, produkowane z rożnych stopów (ew. wielowarstwowe - Duossal) Menażka 1.5 l (najpopularniejsza pojemność na 2 osoby): Alu 150 g 10 euro Duossal 280 g 18 euro Non-stick 160 g 13 euro Stal 160 g 10 euro Titan 118 g 35 euro Moim zdaniem, najszybciej gotujemy wodę w menażce aluminiowej, potem stalowej a tytan jest najgorszy. Stal jest odporniejsza na zarysowania, deformacje itp., cena jest też przystepna i IMVHO jest to materiał na idealną menażkę. Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2011-11-12 19:41:10 | |
Autor: Krzysztof Halasa | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Wojciech Wierba <wierba@mail.desy.de> writes:
Moim zdaniem, najszybciej gotujemy wodÄ w menaĹźce aluminiowej, potem Dokladnie. Aluminium, mimo dobrych parametrow termicznych, ma zbyt wiele innych wad. W celu minimalizacji strat ciepla moznaby pokusic sie o wykonanie naczynia z prozniowymi sciankami (a la termos). Najlepiej tak, zeby kontakt obu warstw byl minimalny. Oczywiscie na dole bylaby tylko jedna warstwa. Tytan (np. TiAl) moze moglby byc niezlym materialem na zewnetrzna warstwe. -- Krzysztof Halasa |
|
Data: 2011-11-15 10:43:25 | |
Autor: Tomasz Sójka | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Dnia Fri, 11 Nov 2011 12:17:33 +0100, Wojciech Wierba napisał(a):
Menażka 1 litrowa 'idealna' powinna mieć średnicę ~11 cm i wysokość ~13 cm. Kurde, właśnie opisałeś menażkę typu "Harcerz" - średnica bodajże 16 cm, kształt całkiem walcowy nie jest, ma "redan" ;) Nie wiedziałem że od chyba 30 lat używam ideału :)) Ale na benzynowym Primusie sporo ucieka na zewnątrz... Pzdr. Tomek |
|
Data: 2011-11-15 13:54:56 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Elo
Tomasz Sójka napisał(a) : Dnia Fri, 11 Nov 2011 12:17:33 +0100, Wojciech Wierba napisał(a): Aż musiałem sprawdzić, co to jest ten "redan" i dlaczego ma mniejszą średnicę przy dnie ;-) W świetle tego co Wojtek napisał, popełniłem błąd, kupując menażkę z prostopadłymi ścianami:-) O średnicy "harcerza" ale bez redanu, który wg mnie, podkradał mi ciepło. Ale na benzynowym Primusie sporo ucieka na zewnątrz... Na gazie też. Stąd ekonomiczniej jest nie podkręcać palnika na maximum. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-11-15 14:33:55 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-11-15 13:54, Zbynek Ltd. pisze:
Zawsze można zwrócić się do Inżyniera, żeby wykonał taki radiator albo użyczył prasy (stempel i matryca leżą nieuzywane). Chyba nawet paski blachy aluminiowej mam uciete w zapasie. https://picasaweb.google.com/106630138287574824300/Turbomenazka#5130923479873582066 Poprawia o 30% sprawność przy bezwietrznej pogodzie, a przy wietrze (bez osłon) nawet o 50%. Należy zwrócić uwagę, że radiator schodzi poniżej 'redanu' aż do poziomu dna menażki co ograniczka ucieczkę ciepła z palnika. Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2011-11-15 18:12:52 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Elo
Wojciech Wierba napisał(a) : W dniu 2011-11-15 13:54, Zbynek Ltd. pisze: Wielkie dzięki Wojtek za dobre serce :-) Patent niewątpliwie kapitalny. Na gotowanie na kuchence. Często gotuję na ognisku, tak w proporcji 1:1. Stąd obawiam się, że układ zbierałby mnóstwo smoły i węgla. Które mocno brudziłyby w czasie transportu. Znowu muszę odmówić ;-) -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-11-15 18:44:16 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-11-15 18:12, Zbynek Ltd. pisze:
Na gotowanie na kuchence. Często gotuję na ognisku, tak w No to proponuję po raz kolejny moją kuchenkę 1 osobową: https://picasaweb.google.com/106630138287574824300/Kuchenka05Kg# Pozdrawiam Wojtek PS. Tylko raczej nie gotuj na szyszkach, strasznie kopcą :-) |
|
Data: 2011-12-19 18:36:46 | |
Autor: Robi | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Zawsze można zwrócić się do Inżyniera, żeby wykonał taki radiator Jaki jest z grubsza koszty wykonania takiego radiatora? -- Pozdrawiam Robi |
|
Data: 2011-12-19 18:54:40 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-12-19 18:36, Robi pisze:
Zawsze można zwrócić się do Inżyniera, żeby wykonał taki radiator Pasek blachy Al 1 mm 1000 mm x 60 mm (chyba) = 10 zł (z cieciem na gilotynie, chyba, że musisz kupić cały arkusz) Cybant (opaska zaciskowa stalowa) długi fi=~220 (chyba) = 5 zł No i robota. Matryca jest do wypożyczenia. Trzeba mieć dostęp do wiertarki kolumnowej - na zdjęciach widać po co. Obecnie matryca w rękach Tomka S. Powiem tak, jeśli :-) i kiedy matryca wróci do mnie, to mam nacięte paski blachy i mogę takich radiatorów trochę wytłoczyć. Jeśli będzie zainteresowanie. Płatne jak zwykle 'przelewem'. Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2011-12-19 20:12:52 | |
Autor: Robi | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Użytkownik "Wojciech Wierba" <wierba@mail.desy.de> napisał w wiadomości news:jcntp1$j0m$1it-news01.desy.de...
W dniu 2011-12-19 18:36, Robi pisze: Ta stalowa obejma to rodzaj cybantu dostepnego w sklepie? Wygląda bardziej poważnie. Powiem tak, jeśli :-) i kiedy matryca wróci do mnie, Jeśli faktycznie skuteczność przekracza 25% to warte zainteresowania. Zastanawiam się dlaczego temat z jednej strony został odpuszczony przez producentów garnków i podobnego szpeju ( w zakresie omawianego rozwiązania) a z drugiej jednak proponują rozwiązania zintegrowane (Jetboil Fluxring, MSR Reactor, Optimus ). Z tym, ze skupiają się na denku -- Pozdrawiam Robi |
|
Data: 2011-12-19 20:22:57 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Elo
Robi napisał(a) :
Nie został: http://allegro.pl/msr-heat-exchanger-wymiennik-ciepla-do-garnkow-i2002670931.html Za jedyne 100 PLN-ów. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-12-20 09:33:04 | |
Autor: Robi | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Użytkownik "Zbynek Ltd." <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:jco2v1$6lt$1inews.gazeta.pl...
EloAle to chyba wyjątek potwierdzajacy regułę (MSR już prawie nie produkuje garnków, do których to ustrojstwo pasuje, chyba tylko Alpine 2 i 4) Za jedyne 100 PLN-ów. Cena z lekka przesadzona, ale wykonanie przemyślane (min. ażurowa opaska mocujaca). Również regulacja wielkości/średnicy daje sporą elastyczność zastosowania i łatwość obsługi nawet bez narzędzi. Jakbym mieszkał i zarabiał w USA to nawet dla testów wydałbym te 30$. (Tam to z pewnościa mniej niz nasze jedyne 100). Zresztą ustrojstwo z linku ktoś juz kupił. -- Pozdrawiam Robi |
|
Data: 2011-11-13 09:56:37 | |
Autor: Doczu | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-11-10 12:46, Zbynek Ltd. pisze:
Elo Dlatego ja juĹź dawno darowaĹem sobie przyjmowanie czasu zagotowania 1L wody jako kryterium przy wyborze palnika. Generalnie w terenie takie pomiary moĹźna o kant dupy potĹuc, wiÄc po co sobie zaprzÄ taÄ tym gĹowÄ ? -- Pozdrawiam Doczu Adres do korespondencji doczu@interia_kropka_pl |
|
Data: 2011-11-13 16:12:09 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Doczu napisał(a) :
Lektura parametru czasu zagotowania 1 litra wody to jest literatura Ano po to, że jeśli w opisie jednego palnika jest 5 min, a drugiego 3 min, to mogę założyć z 90% prawdopodobieństwem, że ten drugi zagotuje szybciej. Więc dlaczego nie kupić tego drugiego? -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-11-13 17:55:03 | |
Autor: Doczu | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-11-13 16:12, Zbynek Ltd. pisze:
Doczu napisaĹ(a) : heh... optymista... W terenie te wszystkie pomiary biorÄ w Ĺeb. SwojÄ drogÄ nie spotkaĹem na swojej drodze palnika, ktĂłry zagotowaĹby 1L wody w 3 minuty :) A jak jakiĹ producent napisze Ĺźe jego produkt zagotuje wodÄ w 1 minutÄ to tez kupisz taki kit ? Zbynek - daj sobie luz z patrzeniem na ten parametr jakby od niego zaleĹźaĹo Twoje byÄ, albo nie byÄ. To zwykĹy parametr marketingowy jak MPix w aparatach foto. -- Pozdrawiam Doczu Adres do korespondencji doczu@interia_kropka_pl |
|
Data: 2011-11-13 19:50:32 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-11-13 17:55, Doczu pisze:
Zbynek - daj sobie luz z patrzeniem na ten parametr jakby od niego Kilka (?) milionĂłw lat ewolucji wycisnÄĹo swoje piÄtno na psychice homo erectus, a w ostatnich kilkudziesiÄciu latach marketing doĹoĹźyĹ swoje. Faktem jest, Ĺźe ten z praprzodkĂłw, ktĂłry uciekaĹ szybciej przed tygrysem miaĹ wiÄksze szanse na przeĹźycie. I ten, zbrojny w kult szybkoĹci prokreowaĹ, co powodowaĹo rozprzestrzenianie siÄ tego kultu. Nie wiem co prawda, jak szybkoĹÄ gotowania wody na praognisku wpĹynÄĹa na selekcjÄ naturalnÄ , ale faktem jest, Ĺźe wszelkiego rodzaju biegi, maratony i inne zmagania siÄ ludzi/sportowcĂłw przyjÄĹy za kryterium zwyciÄstwa szybkoĹÄ. CzemuĹź wiÄc odmawiaÄ producentom kuchenek tego, z uwagi na popularnoĹÄ, naturalnego kryterium porĂłwnawczego? Wszak jest to prosty i Ĺatwy w zrozumieniu parametr. Co z tego, Ĺźe caĹkowicie nieprzydatny praktycznie? Igrzyska trwajÄ , a Ĺźe szybkoĹÄ gotowania nie ma wiÄkszego praktycznie znaczenia Ĺwiadczy fakt, Ĺźe producenci kuchenek podajÄ prawie dowolne wyniki, mimo Ĺźe ten akurat parametr jest Ĺatwo mierzalny (nawet przy róşnych warunkach pomiaru). Marketingowy beĹkot. Parametrem znacznie bardziej przydatnym praktycznie byĹaby informacja o iloĹci wody zagotowanej na (np.) 1 litrze paliwa (1 zbiorniku, 1 kartuszu, etc). I niektĂłre firmy taki parametr podajÄ . Znacznie waĹźniejsze dla uĹźytkownika przy planowaniu wyprawy jest informacja, ile paliwa musi zabraÄ niĹź czas gotowania (dla warunkĂłw zimowych - topienie Ĺniegu - iloĹÄ paliwa mnoĹźymy przez 2, lub lepiej przez 2.5). MoĹźna przyjÄ Ä, chociaĹź dla kaĹźdego typu palnika, osĹon, menaĹźki bÄdzie to trochÄ inna wartoĹÄ, Ĺźe 'ekonomiczne' gotowanie przeprowadza siÄ na okoĹo 3/4 mocy palnika. Wtedy sprawnoĹÄ zestawu jest najwiÄksza,chociaĹź czas gotowania siÄ wydĹuĹźa. Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2011-11-13 21:51:51 | |
Autor: Jarek K. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 13 lis 2011, o godzinie 17:55, Doczu napisał(a):
A jak jakiś producent napisze że jego produkt zagotuje wodę w 1 minutę to tez kupisz taki kit ?Ale MPix w aparatach foto przynajmniej jest zgodne ze stanem faktycznym :) -- Pozdrawiam Jarek Kardasz -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- DOLOMITY - via ferraty - informacje praktyczne -- > http://jarekkardasz.republika.pl/dolomity/ |
|
Data: 2011-11-14 22:04:22 | |
Autor: Dziobak | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
UĹźytkownik "Doczu" napisaĹ SwojÄ drogÄ nie spotkaĹem na swojej drodze palnika, ktĂłry zagotowaĹby 1L wody w 3 minuty :) Spoko, jest. TrochÄ to lokowanie produktu ale Reactor MSR daje radÄ, no chyba ,Ĺźe woda ma 4 stopnie, na dworze minus 10 i wieje a kartusz prawie pusty , zimny jak diabli i nieco lewy , czyli napeĹniany "zwykĹym" gazem o niezbyt znanym skĹadzie ale na 100% bez izobutanu - wtedy moĹźna siÄ zaczÄ Ä nudziÄ, ale w lecie dĹuĹźej wyjmujÄ z plecaka herbatÄ , cukier i ĹyĹźeczkÄ. Drogo , ma swoje minusy ale warto byĹo. :) Poza tym kumpel twierdzi ,Ĺźe elementy techniczne to 20% sukcesu , reszta jest w gĹowie i rÄkach gotujÄ cego - wystarczy nie przykryÄ menaĹźki albo postawiÄ na wybitnym przewiewie; no chyba Ĺźe ma siÄ MSR'a ;) ale teĹź warto przykryÄ. Mona by zrobiÄ kocioĹ wodnorurkowy ale jak w tym mieszaÄ makaron ?? ;) pozdrawiam Pieszy |
|
Data: 2011-11-14 22:34:09 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Dziobak napisał(a) :
Mona by zrobić kocioł wodnorurkowy ale jak w tym mieszać makaron ?? ;) Jak nitki, to przeciągać :-D -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-11-15 20:05:17 | |
Autor: Dziobak | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Użytkownik "Zbynek Ltd." napisał Jak nitki, to przeciągać :-D Mój kolega rozwinął myśl , zacytuję " "przy odpowiednio długiej rurce to podajemy suchy i odbieramy ugotowany - AGN czyli automat gotujący nitki zasilany z pudełka po 20 szt .czy z taśmy z taśmy 200 szt nitek o ustalonej długości. pozdrawiam Pieszy p.s. na precla zawsze można liczyć :) |
|
Data: 2011-11-15 16:35:28 | |
Autor: Doczu | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-11-14 22:04, Dziobak pisze:
WiedziaĹem Ĺźe znajdzie siÄ ktoĹ kto jednak bÄdzie twierdziĹ Ĺźe jest :) Ja nigdzie nie twierdziĹem Ĺźe nie ma takiego palnika. NapisaĹem tylko Ĺźe nie spotkaĹem na swojej drodze takiego palnika :) TrochÄ to lokowanie produktu ale Reactor MSR daje radÄ Z tym Ĺźe to nie jest palnik w klasycznym rozumieniu tego sĹowa, a raczej Ĺźarnik. Zgadzam siÄ - robi wraĹźenie, alem takiego nie uĹźywaĹ. A tak z ciekawoĹci - ile mu Ĺrednio zajmuje w terenie zagotowanie 1 l wody ? 2,98, 2,5 minuty ? -- Pozdrawiam Doczu Adres do korespondencji doczu@interia_kropka_pl |
|
Data: 2011-11-15 18:01:29 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Doczu napisał(a) :
Swoją drogą nie spotkałem na swojej drodze palnika, który zagotowałby Pocket Rocket i gar z radiatorem. 2:20 w mieszkaniu. Kolega ma. Wg katalogu 3:30. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-11-16 08:41:26 | |
Autor: Doczu | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
W dniu 2011-11-15 18:01, Zbynek Ltd. pisze:
Pocket Rocket i gar z radiatorem. 2:20 w mieszkaniu. Kolega ma. Wg W mieszkaniu to ja mam kuchenkÄ - nie muszÄ na palnikach gotowaÄ :) MiaĹem ten palnik kilka palnikĂłw temu Faktycznie zbliĹźaĹ siÄ do deklarowanego czasu, ale jesli dobrze pamiÄtam to wĹaĹnie w warunkach lokalowych. W terenie bywaĹo gorzej. ZresztÄ od kilku postĂłw wĹaĹnie o tym piszÄ by ten parametr ignorowaÄ, bo jest zupeĹnie niemiarodajny. -- Pozdrawiam Doczu Adres do korespondencji doczu@interia_kropka_pl |
|
Data: 2011-11-21 18:23:28 | |
Autor: Hektor | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Użytkownik "Doczu" <doczu@gazeta.pl> napisał
Trochę to lokowanie produktu ale Reactor MSR daje radę Nie mierzyłem z zegarkiem w ręku, ale litr wody prosto z lodowca grzeje w ok. 4 minuty. Gdyby grzeć wodę o temp. pokojowej to pewnie byłoby to ok. 3 minut lub nawet mniej.W każdym razie, jesli ktos nie zna tego palnika to pierwszy pokaz jego działania otwiera gębę ze zdziwienia, nawet takim co to już nie jedno widzieli. W tej karegorii zostawia daleko w tyle wszystkie Jetboilopodobne i tradycyjne wynalazki, szczególnie jeśli trochę wieje. ZK |
|
Data: 2011-11-21 22:39:41 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Hektor napisał(a) :
Użytkownik "Doczu" <doczu@gazeta.pl> napisał Jednym słowem - reactor ;-) Tak sobie zajrzałem do www, jaka cena (ups... spora) i zobaczyłem kolejny marketingowy bełkot: "Kuchenka gazowa z serii Fast & Light firmy MSR." Jeżeli waga ponad 600g jest light, to dziękujemy. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-11-23 02:49:51 | |
Autor: Hektor | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Użytkownik "Zbynek Ltd." <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> napisał
Jednym słowem - reactor ;-) Jej waga jest - powiedzmy umownie - w granicach rozsądku. To nie jest sprzęt na jedną osobę, a biorąc pod uwagę, że spokojnie "obskoczy" 3-4 (a bywało, że więcej) osoby to jej ciężar naprawdę nie jest problemem. ZK |
|
Data: 2011-11-23 09:39:10 | |
Autor: Jarek Kardasz | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Dnia Wed, 23 Nov 2011 02:49:51 +0100, Hektor napisał(a):
Jej waga jest - powiedzmy umownie - w granicach rozsądku. To nie jest sprzęt na jedną osobę, a biorąc pod uwagę, że spokojnie "obskoczy" 3-4 (a bywało, że więcej) osoby to jej ciężar naprawdę nie jest problemem.Myślę, że dwie kuchenki, każda po 70g, też "obskoczą" 3-4 osoby lub więcej. Waga tych kuchenek jest w granicach rozsądku, a dodatkowym plusem jest również objętość takiego rozwiązania, bo reactor do małych nie należy. Nie wspominam o cenie, bo za te pieniądze można kupić dwa palniki, a do tego dobrą menażkę i zostanie jeszcze na kartusze z gazem. -- Pozdrawiam Jarek Kardasz -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- DOLOMITY - via ferraty - informacje praktyczne -- > http://jarekkardasz.republika.pl/dolomity/ |
|
Data: 2011-11-23 09:51:20 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Jarek Kardasz napisał(a) :
Dnia Wed, 23 Nov 2011 02:49:51 +0100, Hektor napisał(a): Zapomniałeś dodać "dobre". Dwa dobre palniki. a do tego Czy są niedobre menażki? ;-) -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-11-23 10:18:35 | |
Autor: Przemek | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Użytkownik "Zbynek Ltd." <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:jaic5u$mk7$1inews.gazeta.pl... Jarek Kardasz napisał(a) : Bywają "lepsze" :) pozdr Przemek |
|
Data: 2011-11-23 21:27:56 | |
Autor: Hektor | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Użytkownik "Jarek Kardasz" <emalia@w.stop.ce> napisał
Myślę, że dwie kuchenki, każda po 70g, też "obskoczą" 3-4 osoby lub więcej. Nie do końca. W domu może dadzą radę, ale w warunkach wyprawowych wypadną znacznie słabiej. Do tych dwóch palników po 70 g każdy dolicz dwa garnki, każdy z dodatkowym radiatorem (bo skoro ma to być konkurencja dla Reactora to sparawność powinna być znacznie większa niż zwykła menażka) i osłony przeciwwietrzne. Całość już nie robi się ani lekka, ani tania, ani poręczna. Dodatkowo, Reactor jest jedną z niewielu kuchenek gazowych z którą na wysokości 5 - 6 tys.m. nie było problemów z zapalaniem (ten sam gaz dla wszystkich palników) i pracą. Reszta mniej lub bardziej grymasiła, niektóre nie pracowały w ogóle. Nie idealizuje Reactora, ale to naprawdę sprzęt sprawdzony w boju. Do relaksacyjnego gotowania sobie chińskiej zupki w Bieszczadach czy innych Sudetach wystarczy cokolwiek, ale w poważniejszych warunkach te "tanie i dobre" palniczki z Biedronki po prostu wysiadały. Dla mnie Reactor ma jedną wadę: dedykowany garnek. ZK |
|
Data: 2011-11-24 10:39:59 | |
Autor: Jarek Kardasz | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Dnia Wed, 23 Nov 2011 21:27:56 +0100, Hektor napisał(a):
Nie do końca. W domu może dadzą radę, ale w warunkach wyprawowych wypadną znacznie słabiej.Myślę, że w praktyce większa sprawność palnika Reactor nie jest aż tak istotna, bo co za różnica czy zjem 1 minutę wcześniej czy później? Podobnie z radiatorami na garnkach. Osłony przeciwwietrzne można z dobrym powodzeniem improwizować konfiguracją terenu i posiadanym sprzętem. Całość już nie robi się ani lekka, ani tania, ani poręczna.Nie wiem jak sprawdza się mały palnik świecowy na dużej wysokości. Ciekaw też jestem co o zaletach Reaktora myślą aktywni himalaiści. Nie idealizuje Reactora, ale to naprawdę sprzęt sprawdzony w boju. Do relaksacyjnego gotowania sobie chińskiej zupki w Bieszczadach czy innych Sudetach wystarczy cokolwiek, ale w poważniejszych warunkach te "tanie i dobre" palniczki z Biedronki po prostu wysiadały. Dla mnie Reactor ma jedną wadę: dedykowany garnek.Akurat myśląc o rozwiązaniu z palnikiem o wadze 70g miałem na myśli produkty firmowe - konkretnie palnik świecowy Edelrida (Palnik ED Kiro Ti), który kosztuje koło 180 zł. -- Pozdrawiam Jarek Kardasz -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- DOLOMITY - via ferraty - informacje praktyczne -- > http://jarekkardasz.republika.pl/dolomity/ |
|
Data: 2011-11-24 12:55:22 | |
Autor: Hektor | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Użytkownik "Jarek Kardasz" <emalia@w.stop.ce> napisał
Myślę, że w praktyce większa sprawność palnika Reactor nie jest aż tak Podstawowy błąd w Twoich założeniach środowiska to pobyt w pagórkach z pobliską wsią w tle, gitara i sympatyczna pogoda. Zgoda, minuta więcej oczekiwania na posiłek nie zrobi różnicy. Ja piszę o np. alpejskim/azjatyckim lodowcowym odludziu, z konkretnym wiatrem (na lodowcu prawie zawsze wieje), wysokością, temperaturą mocno poniżej zera i całym dobytkiem noszonym na plecach, bo dopiero w takich warunkach widać jak na dłoni różnicę. Tu może nie chodzić o minutę, ale wręcz o pół godziny czy godzinę. Poza tym, sprawność to także zużycie paliwa, a więc dodatkowe obciążenie i miejsce w plecaku. Kartusze na których już nie działały inne palniki, podpinaliśmy do Reactora i gotowaliśmy 1-2 litra wody. ZK |
|
Data: 2011-11-24 15:40:31 | |
Autor: Jarek Kardasz | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Dnia Thu, 24 Nov 2011 12:55:22 +0100, Hektor napisał(a):
alpejskim/azjatyckim lodowcowym odludziu, z konkretnym wiatrem (na lodowcu prawie zawsze wieje), wysokością, temperaturą mocno poniżej zera i całym dobytkiem noszonym na plecach, bo dopiero w takich warunkach widać jak na dłoni różnicę. Tu może nie chodzić o minutę, ale wręcz o pół godziny czy godzinę.Zapewne jest tak, jak piszesz, ale wciąż jestem ciekaw jak w praktyce do tego problemu podchodzą ludzie, którzy zdobywają ośmiotysięczniki, bo myślę, że ich doświadczenie weryfikuje przydatność danego rozwiązania do stosowania w trudnych warunkach. Poza tym, sprawność to także zużycie paliwa, a więc dodatkowe obciążenie i miejsce w plecaku. Kartusze na których już nie działały inne palniki, podpinaliśmy do Reactora i gotowaliśmy 1-2 litra wody.A te inne palniki to jakieś takie z biedronki czy coś porządnego? Częściowo opróżnione kartusze warto podgrzewać świeczką i wtedy gaz z nich wypaliłby się do końca :) -- Pozdrawiam Jarek Kardasz -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- DOLOMITY - via ferraty - informacje praktyczne -- > http://jarekkardasz.republika.pl/dolomity/ |
|
Data: 2011-11-26 15:36:56 | |
Autor: Krzysztof Halasa | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
"Hektor" <zpkzpk@onet.pl> writes:
Ja piszÄ o np. alpejskim/azjatyckim lodowcowym odludziu, z konkretnym wiatrem (na lodowcu prawie zawsze wieje), wysokoĹciÄ , temperaturÄ mocno poniĹźej zera i caĹym dobytkiem noszonym na plecach, bo dopiero w takich warunkach widaÄ jak na dĹoni róşnicÄ. Tu moĹźe nie chodziÄ o minutÄ, ale wrÄcz o póŠgodziny czy godzinÄ. Trzeba rozbijac namiot i gotowac w srodku. Sprawnosc kuchenki na zewnatrz zawsze bedzie duzo nizsza, zadna oslona tego nie zmieni. W granicznym przypadku moze byc tak, ze nigdy sie nie uda np. zagotowac wody (nawet mimo jej temperatury wrzenia znacznie nizszej niz 100 st.C.) - po uzyskaniu pewnej temperatury ilosc ciepla pochlanianego bedzie rowna ilosci ciepla traconego przez naczynie. Wcale nie trzeba do tego wielkiej ekstremy zreszta. Gotowanie w namiocie ma wiecej zalet, np. znakomicie poprawia morale w trudnej sytuacji. -- Krzysztof Halasa |
|
Data: 2011-11-14 22:58:46 | |
Autor: Kornel | |
Czas gotowania na palnikach - jakie warunki? | |
Bez znajomości faktycznej mocy palnika, porównywanie czasów jest mało
sensowne. Palnik campingaz z piezo, którego używałem 18 lat temu miał moc 3200 W i zagotował 1 litr wody w 4 minuty (otwarty na full, harcerska menażka, przykryta). Nigdy więcej nie powtarzałem tego: gotowanie jednorazowo litra wody jest rozrzutnością. Lepiej zagotować dwa razy po pół litra. Z mojego (i chyba nie tylko mojego) punktu widzenie ważniejsze jest zużycie paliwa a nie czas zagotowania wody. A zużywa się go 9g/0.5 litra wody: https://groups.google.com/group/pl.rec.gory/browse_thread/thread/ad965991101b9180/9b9ca28d52d6722d?hl=pl#9b9ca28d52d6722d Moim zdaniem konstrukcja palnika i materiał naczynia mają drugorzędne znaczenie. Jeśli moc palnika i zastosowane paliwo są jednakowe, czas doprowadzenia do wrzenia danej ilości wody będzie praktycznie ten sam. Ale to moja opinia i nie trzeba się z nią zgadzać ;-) Kornel -- |