Data: 2011-07-10 18:03:29 | |
Autor: Smok Eustachy | |
Danie ogniskowe. | |
Witam!
Szukam jakiegoĹ przepisu na pyszne danie ogniskowo-gĂłrskie. Rzecz jasna zaawansowane bardziej niĹź prymitywne kieĹbaski. Jakby ktoĹ miaĹ jakÄ Ĺ idee. |
|
Data: 2011-07-10 20:32:45 | |
Autor: pwz | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-10 20:03, Smok Eustachy pisze:
Witam! KocioĹek. pwz |
|
Data: 2011-07-10 21:07:27 | |
Autor: Jawi | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-10 20:32, pwz pisze:
W dniu 2011-07-10 20:03, Smok Eustachy pisze: http://forum.o2.pl/temat.php?id_p=4937552 byĹo pytanie na forum, kilka pomysĹĂłw jest -- |
|
Data: 2011-07-10 21:12:45 | |
Autor: Piotr | |
Danie ogniskowe. | |
Użytkownik "Jawi" <tajny@poufny.pl> napisał w wiadomości news:4e19f86b$0$2508$65785112news.neostrada.pl... W dniu 2011-07-10 20:32, pwz pisze:Pozdrawiam, |
|
Data: 2011-07-10 22:10:25 | |
Autor: Smok Eustachy | |
Danie ogniskowe. | |
Dnia Sun, 10 Jul 2011 21:07:27 +0200, Jawi napisaĹ(a):
/../ http://forum.o2.pl/temat.php?id_p=4937552 byĹo pytanie na forum, kilka No kocioĹek fajny. A coĹ w Ĺźarze? Udziec kurczaka rzucany w ogieĹ w folii aluminiowej? |
|
Data: 2011-07-11 10:34:12 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-11 00:10, Smok Eustachy pisze:
Udziec kurczaka rzucany w ogieĹ w folii aluminiowej? > KocioĹek teĹź, ale nam chodzi o krowÄ. Kurczak, krowa, Ĺwinia, owca, koza - zdecyduj sie Smo(a)ku. Wojtek |
|
Data: 2011-07-11 11:16:55 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Danie ogniskowe. | |
Wojciech Wierba napisał(a) :
W dniu 2011-07-11 00:10, Smok Eustachy pisze: A sam smok? Też może być atrakcją kulinarną. Nawet jak się opije. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-07-11 11:20:23 | |
Autor: Olin | |
Danie ogniskowe. | |
Dnia Mon, 11 Jul 2011 10:34:12 +0200, Wojciech Wierba napisał(a):
Kurczak, krowa, świnia, owca, koza - zdecyduj sie Smo(a)ku. Krowy, świnie i owce są nieekologiczne. -- uzdrawiam Grzesiek adres: Grzegorz.Tracz[NA]ifj.edu.pl "Kobiety nie można zmienić. Można zmienić kobietę, ale to niczego nie zmienia." autor nieznany http://picasaweb.google.com/gtracz64 |
|
Data: 2011-07-11 17:28:14 | |
Autor: Tomasz Sójka | |
Danie ogniskowe. | |
Dnia Mon, 11 Jul 2011 11:20:23 +0200, Olin napisał(a):
Dnia Mon, 11 Jul 2011 10:34:12 +0200, Wojciech Wierba napisał(a): Jeśli wyeliminować nieekologiczne krowy i świnki, to czym nawozić ekologiczne uprawy?... Pzdr. Tomek |
|
Data: 2011-07-11 18:24:30 | |
Autor: Jawi | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-11 17:28, Tomasz Sójka pisze:
No pozostaje ekologiczna Dolly:)Krowy, świnie i owce są nieekologiczne. -- |
|
Data: 2011-07-11 18:35:37 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-11 18:24, Jawi pisze:
W dniu 2011-07-11 17:28, Tomasz Sójka pisze:Znaczy się ścierwa rozrzucać po polach? WW |
|
Data: 2011-07-11 19:18:02 | |
Autor: Jawi | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-11 18:35, Wojciech Wierba pisze:
Dlaczego ścierwa? Sztuczne, a bez konserwantów, barwinków etc. Czysta ekologia, sztuczne naturalnie.No pozostaje ekologiczna Dolly:)Znaczy się ścierwa rozrzucać po polach? -- |
|
Data: 2011-07-11 19:52:21 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-11 19:18, Jawi pisze:
W dniu 2011-07-11 18:35, Wojciech Wierba pisze:Bo Dolly już dawno nie żyje a "świeżo" sklonowane też się nie trzymają długo. Pozdrawiam Wojtek PS. Dlaczego Dolly miałaby byc ekologiczna (cokolwiek to znaczy)? |
|
Data: 2011-07-11 20:44:06 | |
Autor: Tomasz Sójka | |
Danie ogniskowe. | |
Dnia Mon, 11 Jul 2011 18:24:30 +0200, Jawi napisał(a):
W dniu 2011-07-11 17:28, Tomasz Sójka pisze: Rzecz w tym że na Dolly to najlepiej się nardus stricta udaje. Za mała wydajność, tylko na łąki starczy... Pzdr. Tomek |
|
Data: 2011-07-12 09:30:51 | |
Autor: Olin | |
Danie ogniskowe. | |
Dnia Mon, 11 Jul 2011 11:20:23 +0200, Olin napisał(a):
Krowy, świnie i owce są nieekologiczne. Oczywiście wszystko pomyliłem i zamiast - dawno tu nie widzianych - kóz oskarżyłem niewinne świnki: http://www.cafeanimal.pl/artykuly/do-poczytania/Krowy-przyczyniaja-sie-do-globalnego-ocieplenia,4186 Świnie nie przeżuwają, więc chyba schabowego można pożreć bez wyrzutów sumienia, ale jak znam życie, pewnie i z nimi jest coś niehalo. -- uzdrawiam Grzesiek adres: Grzegorz.Tracz[NA]ifj.edu.pl Zasada Larsona: Dokonaj czegoś niemożliwego, a szef zaliczy to do twoich obowiązków. http://picasaweb.google.com/gtracz64 |
|
Data: 2011-07-10 22:21:44 | |
Autor: Smok Eustachy | |
Danie ogniskowe. | |
Dnia Sun, 10 Jul 2011 20:32:45 +0200, pwz napisaĹ(a):
/.../ KocioĹek. KocioĹek teĹź, ale nam chodzi o krowÄ. Tj w kocioĹku moĹźna wszystko ugotowaÄ, zupÄ, zimnioka, makaron. A jak jest nie do koĹca szczelny to trochÄ popioĹu siÄ dostanie do Ĺrodka i juĹź. Jak jest maĹo osĂłb to nie opĹaca siÄ kocioĹka tachaÄ po gĂłrach. Od podawanych przepisĂłw lepsza jest zupa ogĂłlnoturystyczna. Z ziemniakami, makaronem, wkĹadkÄ miÄsnÄ , pokrzywÄ , rosoĹkiem, zupÄ gulaszowÄ wÄgierskÄ i czym siÄ da. |
|
Data: 2011-07-11 23:32:05 | |
Autor: Dziobak | |
Danie ogniskowe. | |
UĹźytkownik "Smok Eustachy" napisaĹ i czym siÄ da. Zawsze sie zastanawiaĹem czy nie zabraÄ na takie kocioĹkowe Ĺźarcie duĹźej psiej puchy, na dzieĹ dobry ".. etykieta mi gdzieĹ siÄ zgubiĹa.." a na do widzenia " ..o znalazĹa siÄ .." ;) Tanie , poĹźywne i futro po tym bĹyszczÄ ce ;) pozdrawiam pieszy |
|
Data: 2011-07-11 23:52:41 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Danie ogniskowe. | |
Dziobak napisał(a) :
Użytkownik "Smok Eustachy" napisał A wiesz, że musiałbyś, dla równowagi, zjeść potem tę etykietę? ;-) I może nawet inne. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-07-12 00:02:48 | |
Autor: Dziobak | |
Danie ogniskowe. | |
Użytkownik "Zbynek Ltd." napisał A wiesz, że musiałbyś, dla równowagi, zjeść potem tę etykietę? ;-) I No może bym i zaryzykował , miny mogłyby być bezcenne ;) pozdrawiam pieszy |
|
Data: 2011-07-12 00:04:45 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Danie ogniskowe. | |
Dziobak napisał(a) :
Użytkownik "Zbynek Ltd." napisał Ja to nawet bym wolał etykietę zjeść niż zawartość :-D -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x5351FDE3 [Człowiek zaczyna używać dopiero wtedy rozumu, gdy kończą mu się wszystkie możliwości.] |
|
Data: 2011-07-12 08:00:06 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-12 00:04, Zbynek Ltd. pisze:
Dziobak napisał(a) :Mocno przesadzacie :-) Psie i kocie żarcie (puszki) różni się od konserw dla ludzi tylko: 1. Brakiem przypraw (soli i innych) 2. Wykonywane z gorszych gatunków mięsa 3. W tak zwanych batonach psich dodatek mielonych kości. Wszystko nieszkodliwe dla człowieka, może te mielone kości nie są najsmaczniejsze. Dawno, dawno temu zostałem (w Hamburgu) poczęstowany sałatka z tuńczyka. Była bardzo smaczna, ale po kolacji, pomagając pani domu sprzątać, zauważyłem, że tuńczyk był 'koci', chociaż w identycznych puszkach, jak ten dla ludzi. Okazało się, że pani domu w sklepie wzięła puszkę z regału nie oglądając jej dokładnie, a ktoś (może dla kawału) przełożył tam puszkę tuńczyka dla kotów z innego regału. jak jej to uświadomiłem to była przerażona, chciała nas wszystkich biesiadników zawieźć do szpitala na płukanie żołądka. Na szczęście wybiliśmy jej to z głowy. A sałatka wszystkim bardzo smakowała. Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2011-07-12 13:07:35 | |
Autor: Marek | |
Danie ogniskowe. | |
Dziobak:
Zawsze sie zastanawiałem czy nie zabrać na takie kociołkowe żarcie dużej Sucha karma lżejsza :). Jeden z kolegów, o "przelotnej" ksywie Champion, świętował kiedyś urodziny w bacówce. Ponieważ miał psa, dostał w prezencie pokarm dla czempionów. Odpowiedział żartem na żart i otworzywszy paczkę puścił ją wokół watry w obieg, jak czipsy. Niewiele mu po tym dla psa zostało :). A bezcenne były wtedy nie miny, a próby zinterpretowania smaku. Dziś jednak już bym takiej degustacji nie powtórzył. Przy ognisku można też pichcić z nudów. To praktyczne na biwakach wcześnie zaczętych, kiedy do spania jest jeszcze parę godzin. Zwłaszcza na solówkach, gdy nie ma do kogo gęby otworzyć. Wtedy czasochłonność i absorbująca dłubanina jest atutem :). Można na przykład piec na kiju podpłomyki (macę?) z ciasta zagniecionego z mąki i wody, z odrobiną soli. Wyrobione w palcach placuszki wiesza się na kiju jak dywan na trzepaku i przysuwa bokiem do ogniska, obserwując powierzchnię od strony ognia. Jak pojawiają się pękające brązowe pęcherze, trzeba to samo zrobić z drugą stroną. A potem ewentualnie przewinąć na lewo i powtórzyć operację. Takie wypieki dobrze wchodzą z pasztetem lub mięsem jako danie główne lub z dżemem jako deser. Łatwo też ugotować pierogi z tego samego ciasta i zebranych wcześniej jagód. To ciasto nadaje się też na ciut gumowate kopytka i kluski "scykane", czyli wypełniacz alternatywny dla kasz i makaronów. -- Marek |
|
Data: 2011-07-11 09:06:40 | |
Autor: Olin | |
Danie ogniskowe. | |
Dnia Sun, 10 Jul 2011 20:32:45 +0200, pwz napisał(a):
Szukam jakiegoś przepisu na pyszne danie ogniskowo-górskie. Stanisław? -- uzdrawiam Grzesiek adres: Grzegorz.Tracz[NA]ifj.edu.pl "Potrzeba jednej iskry, by spalić las, ale całej paczki zapałek, żeby rozpalić grilla." autor nieznany http://picasaweb.google.com/gtracz64 |
|
Data: 2011-07-11 10:31:26 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-11 09:06, Olin pisze:
Dnia Sun, 10 Jul 2011 20:32:45 +0200, pwz napisał(a):A kto szedł z kociołkiem na plecach po moczarach? Wojtek |
|
Data: 2011-07-10 21:59:09 | |
Autor: Jawi | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-10 20:03, Smok Eustachy pisze:
Witam!no, a tu ze zdjÄciami teĹź kilka pomysĹĂłw:) -- |
|
Data: 2011-07-10 22:36:57 | |
Autor: Jarek K. | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 10 lip 2011, o godzinie 20:03, Smok Eustachy napisał(a):
Witam!Może kiełbaski własnoręcznie przyrządzone ze świeżo upolowanego zwierza? -- Pozdrawiam Jarek Kardasz -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- DOLOMITY - via ferraty - informacje praktyczne -- > http://jarekkardasz.republika.pl/dolomity/ |
|
Data: 2011-07-11 07:37:50 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-10 20:03, Smok Eustachy pisze:
Witam! ParÄ fundamentalnych pytaĹ: 1. W jakich warunkach? (dziaĹka, Beskidy, dostÄp do sklepu, baza pod AnnapurnÄ , wszystkie skĹadniki trzeba wnieĹÄ, jest dojazd) 2. DostÄpny sprzÄt kuchenny? (menaĹźka, duĹźa menaĹźka, kocioĹek etc.) Generalnie, na ognisku gotujemy: 1. Pieczemy (na patyku, grill) 2. Gotujemy (w kocioĹku, menaĹźce)- tak zwane pieczonki zaliczam do daĹ gotowanych. 3. Podgrzewamy/pieczemy w folii aluminiowej 4. WÄdzimy w dymie. Z tych sposobĂłw najciekawsze potrawy moĹźna gotowaÄ lub piec/podgrzewaÄ w folii aluminiowej. Na poczÄ tek jednak proponuje standardowe, ale bardzo smaczne dania gotowane w kocioĹku. PojemnoĹÄ kocioĹka powinna byÄ dobrana do liczebnoĹci grupy. MinimalnÄ wielkoĹÄ kocioĹka obliczamy mnoĹźÄ c liczbÄ osĂłb przez 0.5 l, tyle bowiem zazwyczaj herbaty wypijamy po caĹym dniu wÄdrĂłwki. KocioĹek o dwukrotnie wiÄkszej pojemnoĹci pozwoli za jednym razem zagotowaÄ wodÄ na herbatÄ i ugotowaÄ gorÄ ce danie na kolacjÄ. Idealnie byĹoby mieÄ na biwaku dwa kocioĹki, w jednym, wiÄkszym gotujemy tylko wodÄ a w drugim gorÄ ce danie. W ten sposĂłb zawsze mamy wodÄ na herbatÄ i umycie drugiego kocioĹka. WÄdrujÄ c w mniejszej grupie (3-6 osĂłb) zabieram zazwyczaj tylko jeden kocioĹek i kuchenkÄ turystycznÄ z zestawem menaĹźek. W kocioĹku nad ogniskiem gotujÄ tylko wodÄ a ciepĹe danie przygotowujÄ w wiÄkszej menaĹźce na kuchence turystycznej. Odpada wtedy mycie kocioĹka, do czego trudno na ogóŠznaleĹşÄ ochotnika. JeĹli Ĺźywimy siÄ na wyprawie âchiĹskimiâ zupkami to wystarczy nam jeden kocioĹek i indywidualne menaĹźki (miseczki). Nie jestem fanem âchiĹskiejâ diety, ale ostatecznie kilka dni mogÄ przeĹźyÄ na takim wikcie, zwĹaszcza, jeĹli zupkÄ uszlachetni siÄ topionym serkiem, kawaĹkami kieĹbasy, şóĹtego sera lub ĹyĹźkÄ masĹa. Polecam gotowanie raczej daĹ w formie (nawet) gÄstej zupy, jednak na tyle rzadkiej, Ĺźeby moĹźna byĹo Ĺatwo danie zamieszaÄ i sie nie przypaliĹo. A i tak po caĹym dniu wÄdrĂłwki trzeba uzupeĹniÄ niedobĂłr wody - moĹźna herbatÄ , moĹźna i zupÄ . Co do przepisĂłw, to majÄ c dostÄp do sklepu (dojazd) moĹźna wykonaÄ wÄgierskÄ zupÄ gulaszowÄ , leczo (ostatnio w Rumunii podstawowa potrawa ogniskowa). Do zagÄszczenia zupy (moĹźna to zrobiÄ w ostatniej chwili, juĹź po zdjÄciu kocioĹka z ogniska) uĹźywam kaszy kuskus lub pĹatkĂłw kaszy gryczanej (tzw. kasza gryczana bĹyskawiczna, poniewaĹź nie wymagajÄ gotowania. ZagÄszczaÄ potrawÄ mogÄ sobie biesiadnicy sami w swoich miseczkach/menaĹźkach co pozwala dogodziÄ kaĹźdemu. Rok temu w Padis (Apuseni, Rumunia) zostaĹem zaproszony przez WÄgrĂłw na danie kocioĹkowe rodem z Puszty wymyĹlone przez pasterzy. Nazwy nie przytoczÄ, bo sĹuchajÄ c juĹź mi siÄ wykrÄcaĹ jÄzyk. Przepis: 1. W kocioĹku stopiÄ ~200-300 g wÄdzonej sĹoniny tak, aby zostaĹy kawaĹki sĹoniny. 2. WsypaÄ na to (bez wody) makaron rurki/kolanka, okoĹo 1 kg. 3. PodsmaĹźaÄ makaron na sĹoninie okoĹo 10 minut (raczej na wolnym ogniu). 4. DodaÄ trochÄ wody (szklankÄ) i duĹźo (~50 g) papryki sĹodkiej mielonej. 5. DusiÄ aĹź woda odparuje mieszajÄ c co chwilkÄ. 6. DodaÄ sporo (1/2 tubki) pasty paprykowej ostrej (moĹźna dostaÄ w Polsce po ~3 zĹ) 7. DodaÄ posiekanego czosnku ile wola. 8. ZamieszaÄ, moĹźna jeszcze dodaÄ 1/2 szklanki wody, poddusiÄ, Ĺźeby czosnek daĹ smak i zapach. 9. ZajadaÄ ze smakiem (porcja na 5-6 gĹodnych osĂłb). Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2011-07-11 10:05:15 | |
Autor: Smok Eustachy | |
Danie ogniskowe. | |
Dnia Mon, 11 Jul 2011 07:37:50 +0200, Wojciech Wierba napisaĹ(a):
/.../ Z tych sposobĂłw najciekawsze potrawy moĹźna gotowaÄ lub piec/podgrzewaÄ w Aluminium najciekawsze. Grupa 2 osoby i Beskid Makowski.Schronisko. |
|
Data: 2011-07-11 12:47:20 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Danie ogniskowe. | |
W dniu 2011-07-11 12:05, Smok Eustachy pisze:
Dnia Mon, 11 Jul 2011 07:37:50 +0200, Wojciech Wierba napisaĹ(a): Z folii aluminiowej: 1. Banan 2. NaleĹniki z miÄsem/serem 3. Krokiety (gotowe, jeĹli to nie wyjazd tygodniowy) 4. Ziemniak (obrany) przekrojony na póŠi wsadzony plasterek boczku/sĹoniny + talarki cebuli, czosnek) 5. Golonka pieczona pakowana próşniowo z Biedronki 19,99 zĹ/kg 6. Ĺliwka suszona zawijana w plastry boczku (gotowe, pakowane próşniowo) 7. Marchewka (por) caĹa obrana owiniÄta plastrem boczku 8. Kapelusze pieczarek 'nadziane' masĹem z posiekanymi nogami 9. Upieczone (wÄdzone) udko kurczaka (surowe siÄ spali po wierzchu a w Ĺrodku bÄdzie surowe) 10. Kaszanka (cienka) z kawaĹkami sĹoniny i cebulÄ 11. Stek wieprzowy z karkĂłwki w folii na Ĺźarze 12. Jaja na twardo w gorÄ cym popiele 13. ... MoĹźliwoĹci jest wiele. Generalnie ognisko lubi tĹusto. Wszystko podgrzewamy/pieczemy z boku ogniska, w gorÄ cym popiele, nad Ĺźarem, nigdy nad pĹomieniem. IdÄ coĹ zjeĹÄ :-) Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2011-07-11 23:36:59 | |
Autor: Dziobak | |
Danie ogniskowe. | |
UĹźytkownik "Smok Eustachy" napisaĹ Grupa 2 osoby Grupa 2 osoby ? To jakiĹ dziwny rozkĹad pĹci musiaĹ zaistnieÄ ;) pozdrawiam pieszy |
|
Data: 2011-07-12 19:43:45 | |
Autor: Hants | |
Danie ogniskowe. | |
="Smok Eustachy" <smok.eustachy@wurg.pl> wrote in message news:ivcphh$thm$1news.onet.pl...
Witam! Pieczone jabĹka (w folii aluminiowej) Duze pieczarki wypeĹnione serem camembert Na folii rĂłwnieĹź moĹźna usmazyc jajecznicÄ. |