Data: 2012-07-29 20:50:22 | |
Autor: biodarek | |
Dieta dla trenujących | |
W dniu 2012-07-29 13:21, Jan Górski pisze:
Cześć! Ostatnio bawiłem się trochę programowaniem w javascript i przypadkiem pojawił mi się pomysł zrobienia licznika kalorii. Może się przydać, jeśli ktoś trenuje i chce zobaczyć jak wygląda kaloryczność, zawartość białek i tłuszczów wybranych posiłków. Mogę tutaj jedną uwagę? Dzięki! Pomysł ciekawy. Chyba jednak nie obejdzie się bez wagi kuchennej. Myślałem, że na szybko policzę jajecznicę, wpisuję "jajko" - i muszę podać gramy. Spodziewałem się, że będę mógł podać sztuki. Choć jajo jaju nie równe i pewnie nie da się inaczej. W Lidlu mają być teraz wagi kuchenne, to może się skuszę :) BTW nie wiedziałem, że jajko to 90% tłuszczu. Myślałem, że więcej jest białka w jajku :) Coś tam mi się nie przewija w telefonie, na Mini Operze, ale mam stary telefon. -- biodarek |
|
Data: 2012-07-29 23:46:41 | |
Autor: Jan Górski | |
Dieta dla trenujących | |
Mogę tutaj jedną uwagę? Dzięki! Tak, no niestety, podobny przykład - papryka, albo cebula - 1 szt. Nie wiadomo ile to tak na prawdę, waga jest dość uniwersalna przy tym, stąd taki wybór. Oczywiście byłyby produkty ze znaną masą jednej sztuki, jednak wtedy pojawiłby się problem z bazą - a tak jest ujednolicona. BTW nie wiedziałem, że jajko to 90% tłuszczu. Myślałem, że więcej jest białka w jajku :) http://mathmed.blox.pl/strony/licznik-tabela-kalorii.html?661&100&662&100 Jajka mają prawie tyle samo tłuszczu co białka, ale jako, że tłuszcz dostarcza znacznie więcej energii z 1grama to większość energii pochodzi z tłuszczy. Białko jest utylizowane na energię w zasadzie w dużej mierze wtedy, kiedy brakuje innych składników oraz jest nadmiar aminokwasów, których organizm nie umie składować - musi je 'przerobić' na składniki, które można składować/spalić. |
|
Data: 2012-07-30 12:34:44 | |
Autor: Krzysztof Magosa | |
Dieta dla trenujących | |
W dniu 30.07.2012 08:46, Jan Górski pisze:
Tak, no niestety, podobny przykład - papryka, albo cebula - 1 szt. Nie wiadomo ile to tak na prawdę, waga jest dość uniwersalna przy tym, stąd taki wybór. Oczywiście byłyby produkty ze znaną masą jednej sztuki, jednak wtedy pojawiłby się problem z bazą - a tak jest ujednolicona. Baza oczywiście powinna być jednolita, bo gram to bardzo uniwersalna jednostka miary. Jednak żeby system był wygodny i intuicyjny dla przeciętnego użytkownika mógłbyś zrobić kalkulator. Np. w przypadku jajek istnieją kalibry, które mają ustandaryzowane zakresy mas, przykładowo jajko L to 63-73g. Można by zrobić listę rozwijaną, która po wybraniu kalibru produktu wpisywałaby do pola odpowiednie gramy. Takie wyliczenie oczywiście będzie przybliżone w jakimś stopniu, ale nawet w dietetyce klinicznej tak się robi, bo tak jest praktycznie. Pozdrawiam ;-) |
|
Data: 2012-07-30 23:09:10 | |
Autor: biodarek | |
Dieta dla trenujących | |
W dniu 2012-07-30 12:34, Krzysztof Magosa pisze:
Np. w przypadku jajek istnieją kalibry, które mają ustandaryzowane Dzięki! Zawsze kupuję eLki :) -- biodarek |
|
Data: 2012-07-30 23:18:01 | |
Autor: biodarek | |
Dieta dla trenujących | |
W dniu 2012-07-30 08:46, Jan Górski pisze:
BTW nie wiedziałem, że jajko to 90% tłuszczu. Myślałem, że więcej jest Mój błąd - wybrałem jajko typu jajecznica i stąd te 90%. http://mathmed.blox.pl/strony/licznik-tabela-kalorii.html?663&100 Białko jest utylizowane na energię w zasadzie w dużej mierze wtedy, kiedy brakuje innych składników oraz jest nadmiar aminokwasów, których organizm nie umie składować - musi je 'przerobić' na składniki, które można składować/spalić. Zgadzam się. Zawsze staram się uzupełnić węglowodany w "okienku węglowodanowym" oraz nie jeździć na czczo. -- biodarek |
|
Data: 2012-07-30 07:36:20 | |
Autor: Krzysztof Magosa | |
Dieta dla trenujących | |
W dniu 29.07.2012 20:50, biodarek pisze:
Pomysł ciekawy. Chyba jednak nie obejdzie się bez wagi kuchennej.Dietetycy stosują z reguły tabele, gdzie mają napisane, że jajko to z reguły tyle i tyle gramów w podziale na takie i takie związki ;-) |