Data: 2012-07-30 11:38:38 | |
Autor: rrh | |
Dieta dla trenujących | |
On Sunday, July 29, 2012 1:21:08 PM UTC+2, Jan Górski wrote:
Cześć! Ostatnio bawiłem się trochę programowaniem w javascript i przypadkiem pojawił mi się pomysł zrobienia licznika kalorii. Może się przydać, jeśli ktoś trenuje i chce zobaczyć jak wygląda kaloryczność, zawartość białek i tłuszczów wybranych posiłków. http://mathmed.blox.pl/strony/licznik-tabela-kalorii.html Ja staram się ograniczać węglowodany. 2 lata temu jak nie dbałem o wagę i jak na śniadanie spożywałem dużego pączka oponkę i Prince Polo :D, ważyłem 105kg. Kiedy odrzuciłem słodkie, bardzo szybko schudłem 5kg. Dziś ograniczam ziemniaki, skrobia, jasny chleb i generalnie słodkie. Ważę 92kg. Na 188cm nie ma źle. To co jest za dużo, staram się zamienić w masę mięśniową. :) Polecam stronę dobradieta.pl. Traktuje o diecie nisko węglowodanowej. Może się mylę, ale kalorie nie są najważniejsze. Jeżeli chodzi o JS, to lepiej wybrać któryś z frameworków, np. jQuery. Polecam. Mam trochę w nim doświadczenia. |
|
Data: 2012-07-31 06:30:17 | |
Autor: piecia aka dracorp | |
Dieta dla trenujących | |
Dnia Mon, 30 Jul 2012 11:38:38 -0700, rrh napisaĹ(a):
Ja staram siÄ ograniczaÄ wÄglowodany. 2 lata temu jak nie dbaĹem o wagÄ Ale w tym sporcie wÄglowodany sÄ niezastÄ pione. Sam nie jem ziemniakĂłw bo jakoĹ tak wyszĹo, ale wczoraj na obiad byĹy ziemniaki i wyszĹa niezĹa czasĂłwka na gĂłralu po szosie :) ZresztÄ nie same wÄglowodany sÄ waĹźne co IG -> insulina -> tkanka tĹuszczowa, no i nadmiar kalorii. -- piecia aka dracorp pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu |
|
Data: 2012-07-30 23:37:01 | |
Autor: rrh | |
Dieta dla trenujących | |
On Tuesday, July 31, 2012 8:30:17 AM UTC+2, piecia aka dracorp wrote:
Dnia Mon, 30 Jul 2012 11:38:38 -0700, rrh napisał(a): Ale w tym sporcie węglowodany są niezastąpione. Sam nie jem ziemniaków bo jakoś tak wyszło, ale wczoraj na obiad były ziemniaki i wyszła niezła czasówka na góralu po szosie :) Pewnie masz rację. Mi do intensywnych treningów jeszcze daleko. Ale mam ambicję w ciągu 5 lat stać się bardziej aktywnym fizycznie (bo ostatnie lata byłem całkowicie zasiedziany), w tym brać udział w amatorskich maratonach MTB. Wiem, że ogromnie dużo przede mną, ale zacząłem już dziś. Małymi kroczkami. :) W miarę jak trening się zwiększy, będę widział czego mi brakuje - i najwyżej zmienię dietę. |
|
Data: 2012-07-31 15:55:53 | |
Autor: biodarek | |
Dieta dla trenujących | |
W dniu 2012-07-31 08:37, rrh pisze:
On Tuesday, July 31, 2012 8:30:17 AM UTC+2, piecia aka dracorp wrote: Bardzo dobra motywacja. Polecam. Mam znajomych, którzy w ten sposób "spadli z wagi". > To co jest za dużo, staram się zamienić w masę mięśniową. :) To też jest dobry pomysł, bo będziesz mógł jeździć szybciej i dalej - tym samym zwiększając wydatek energetyczny i będzie Ci coraz łatwiej. Mówiąc potocznie - aby "wykarmić" mięśnie organizm potrzebuje więcej energii. -- biodarek |
|
Data: 2012-07-31 12:28:24 | |
Autor: Iguan_007 | |
Dieta dla trenujących | |
Biodarek,
> To co jest za dużo, staram się zamienić w masę mięśniową. :) To też jest dobry pomysł, bo będziesz mógł jeździć szybciej i dalej -tym samym zwiększając wydatek energetyczny i będzie Ci coraz łatwiej. To oczywiscie dobry pomysl. Tylko trzeba powiedziec sobie jasno - tkanki tluszczowej nie da sie zamienic na tkanke miesniowa. Wiec pozostaje mozolna praca - spalanie tluszczowej, budowa miesniowej :) Pozdrawiam, Iguan - Iguan007 Sezon caly rok: http://picasaweb.google.com/iguan007/Australia -- |
|
Data: 2012-08-01 07:32:20 | |
Autor: biodarek | |
Dieta dla trenujących | |
W dniu 2012-07-31 21:28, Iguan_007 pisze:
Biodarek, Nie inaczej i zapewne rrh to rozumie. BTW jest taka książka Matta Fitzgeralda "Waga startowa". Ktoś to czytał? Warto kupić? Nie jest dosłownie o startach, ale raczej o diecie sportowej. Tyle, że nie wiem jak wyszło jej tłumaczenie na polski. Żeby nie okazało się, że składniki w przepisach nie są u nas dostępne. -- biodarek |
|
Data: 2012-07-31 19:15:29 | |
Autor: piecia aka dracorp | |
Dieta dla trenujących | |
Na dzieĹ dzisiejszy jestem w temacie IG. Aby zmniejszyÄ IG potrawy moĹźna dodaÄ pozytywnych tĹuszczĂłw lub biaĹka (ale nie tego do wciÄ
gania).
Ale pamiÄtam jak jakiĹ czas temu niezalecane byĹo ĹÄ czenie wÄglowodanĂłw z tĹuszczami bo to tuczÄ ce. I tak siÄ zastanawiam gdzie na dzieĹ dzisiejszy prawda leĹźy. -- piecia aka dracorp pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu |