Grupy dyskusyjne   »   pl.soc.polityka   »   Dom z³y

Dom z³y

Data: 2010-01-09 22:11:14
Autor: Jadrys
Dom z³y
W dniu 2010-01-09 20:10, Hans Kloss pisze:
Pól godziny temu skoñczy³em ogl±danie tego filmu, bêd±cego "sentymentaln±
wycieczk±" w czasy prylu, a ¶ci¶lej prylu jaruzelsko- wroniego. Nie tego z
za³ganych wspominek bekonów, jadrysiów, cycków  i innych grupowych komuchów
tylko tego prawdziwego, takiego jaki ja pamiêtam a¿ nadto dobrze. Prylu
zaludnionego ludzkim byd³em, pe³nego chamstwa,  z³odziejstwa i gorza³y. Prylu
brudnego, biednego i zasyfionego, w którym rej wodzi³y zboukunione chamy, w
sklepach kupiæ mo¿na by³o wielkie gówno a za foliowa torebkê po³amanych
papierosowych odpadków ludzie gotowi siê byli poni¿aæ, p³aszczyæ i szmaciæ.
Prylu w którym nagminnie podw³adny donosi³ na prze³o¿onego i odwrotnie, a
ka¿da wy¿ej postawiona partyjna menda by³a bezkarna w swoich matactwach.
Jak sobie pomy¶le ¿e s± w Polsce ludzie têskni±cy za tym syfem to mi siê w³os
je¿y na g³owie. Gor±co polecam, zw³aszcza tym wszystkim narzekaj±cym ze "hoho,
za prylu to siê wspaniale filmy robi³o a teraz......". Film udowadnia ¿e
mo¿na, bez znanych aktorów i wielkich pieniêdzy zrobiæ zupe³nie przyzwoite
kino. Wystarczy tylko chcieæ- i umieæ. Podziwu godna zw³aszcza dba³o¶æ autorów
o realia epoki, ja nie zauwa¿y³em niczego co by³oby z nimi sprzeczne pocz±wszy
od telewizorów i samochodów  skoñczywszy na kubkach i butelkach.
J-23

  

Têsknoty nie za syfem, tylko za smakiem wêdlin, za jeziorami i rzekami pe³nymi ryb i raków, za ówczesn± muzyk± czy wreszcie za ulicami bez ¿ebraków..

--
Kapitalizm jest chorob± (zaraz±) z któr± nale¿y walczyæ..
Instaluj±c Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..

Data: 2010-01-09 22:53:52
Autor: Piotr
Dom z³y
Dnia Sat, 09 Jan 2010 22:11:14 +0100, Jadrys napisa³(a):

Têsknoty nie za syfem, tylko za smakiem wêdlin, za jeziorami i rzekami pe³nymi ryb i raków, za ówczesn± muzyk± czy wreszcie za ulicami bez ¿ebraków..


:-)
Jakich wêdlin? Tej zwyczajnej, co to j± "wystali" po ca³onocnym czuwaniu?
Rzeki pe³ne ryb i raków, he, he, to jeszcze napisz o czystym powietrzu w
Rudzie ¦l±skiej...
Piotr
A na ulicy nie by³o ¿ebraków, bo byli w pracy.
--
z chuci to potrafi bezrobotnemu nie¼le odp...:
http://www.youtube.com/watch?v=9ooBuTETnGI

Data: 2010-01-09 23:19:03
Autor: Jadrys
Dom z³y
W dniu 2010-01-09 22:53, Piotr pisze:
Dnia Sat, 09 Jan 2010 22:11:14 +0100, Jadrys napisa³(a):

  
Têsknoty nie za syfem, tylko za smakiem wêdlin, za jeziorami i rzekami
pe³nymi ryb i raków, za ówczesn± muzyk± czy wreszcie za ulicami bez
¿ebraków..
    

:-)
Jakich wêdlin? Tej zwyczajnej, co to j± "wystali" po ca³onocnym czuwaniu?
Rzeki pe³ne ryb i raków, he, he, to jeszcze napisz o czystym powietrzu w
Rudzie ¦l±skiej...
Piotr
A na ulicy nie by³o ¿ebraków, bo byli w pracy.
  

Tak, szynki, balerony czy chocia¿by ta "zwyczajna' której zawarto¶ci± pó³ na pó³  by³a s³onina. I nie narzekaj, w 80- tym roku przez pewien czas mieszka³em w Sosnowcu. - Gdy mia³em ochotê na wêdlinê tu szed³em do sklepu miêsnego i kupowa³em parê plasterków bez problemu, bez ¿adnej kolejki. - W innych regionach Polski w tym samym czasie wêdliny bez potê¿nej kolejki nie sz³o dostaæ. "Eda" dba³ o swoich..

W Wielkopolsce za komuny ³owi³em 10-co kilogramowe szczupaki. By³y równie¿ do z³owienia raki szlachetne.

Jednak "Robole" nie musieli szczerzyæ zêbów do swojego pracodawcy-wyzyskiwacza.

--
Kapitalizm jest chorob± (zaraz±) z któr± nale¿y walczyæ..
Instaluj±c Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..

Data: 2010-01-09 23:35:17
Autor: Piotr
Dom z³y
Dnia Sat, 09 Jan 2010 23:19:03 +0100, Jadrys napisa³(a):

Tak, szynki, balerony czy chocia¿by ta "zwyczajna' której zawarto¶ci± pó³ na pó³  by³a s³onina. I nie narzekaj, w 80- tym roku przez pewien czas mieszka³em w Sosnowcu. - Gdy mia³em ochotê na wêdlinê tu szed³em do sklepu miêsnego i kupowa³em parê plasterków bez problemu, bez ¿adnej kolejki. - W innych regionach Polski w tym samym czasie wêdliny bez potê¿nej kolejki nie sz³o dostaæ. "Eda" dba³ o swoich..

W Wielkopolsce za komuny ³owi³em 10-co kilogramowe szczupaki. By³y równie¿ do z³owienia raki szlachetne.

Pieprzysz jak ten pluszowy ogier, tyle, ¿e on to przeintelektualizowany
fizol i jemu wolno. A tobie powinno byæ wstyd, nawet dla jaj, takie durnoty
wstawiaæ.
Piotr
--
z chuci to potrafi bezrobotnemu nie¼le odp...:
http://www.youtube.com/watch?v=9ooBuTETnGI

Data: 2010-01-09 23:41:20
Autor: Jadrys
Dom z³y
W dniu 2010-01-09 23:35, Piotr pisze:
Dnia Sat, 09 Jan 2010 23:19:03 +0100, Jadrys napisa³(a):

  
Tak, szynki, balerony czy chocia¿by ta "zwyczajna' której zawarto¶ci±
pó³ na pó³  by³a s³onina. I nie narzekaj, w 80- tym roku przez pewien
czas mieszka³em w Sosnowcu. - Gdy mia³em ochotê na wêdlinê tu szed³em do
sklepu miêsnego i kupowa³em parê plasterków bez problemu, bez ¿adnej
kolejki. - W innych regionach Polski w tym samym czasie wêdliny bez
potê¿nej kolejki nie sz³o dostaæ. "Eda" dba³ o swoich..

W Wielkopolsce za komuny ³owi³em 10-co kilogramowe szczupaki. By³y
równie¿ do z³owienia raki szlachetne.
    
Pieprzysz jak ten pluszowy ogier, tyle, ¿e on to przeintelektualizowany
fizol i jemu wolno. A tobie powinno byæ wstyd, nawet dla jaj, takie durnoty
wstawiaæ.
Piotr
  

Powiedzia³em w którym¶ punkcie nieprawdê?

--
Kapitalizm jest chorob± (zaraz±) z któr± nale¿y walczyæ..
Instaluj±c Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..

Data: 2010-01-09 23:01:44
Autor: Hans Kloss
Dom z³y
Jadrys <Che@yahoo.com> napisa³(a):
za jeziorami i rzekami  pe³nymi ryb i raków
I w tym (tylko w tym) miejscu przyznam ci racjê. Nijak to wprawdzie nie mia³o
zwi±zku z faktem sprawowania w³adzy przez komuchów, ale linia wystêpowania
raka szlachetnego i b³otnego przesuwa³a siê w latach 70tych nieub³aganie na
wschód, w Odrze w okolicach Zielonej Góry ju¿ za pó¼nego Gierka wystêpowa³y
wy³±cznie raki prêgowane (amerykañskie). Ostatni raz jad³em wiêc raki 8 lat
temu w Bu³garii, a za m³odych lat kiedy chcia³em przez ca³e wakacje. I tego
faktycznie trochê mi brak, homar tak samo sdobry ale drogi a krewetki, mimo ¿e
te¿ smaczne to jednak wyra¼nie gorsze.
Szczupak poleg³ z przyczyn dla mnie tajemniczych (wytêpiony przez
wêdkarzy?)gdzie¶ na pocz±tku lat 90tych, teraz jakby co¶ drgnê³o i jego
populacja siê nie¶mia³o odradza. Ale szczupaka mi nie zal, dziêki jego
wytêpieniu w okolicach Wroc³awia wody opanowa³ znacznie smaczniejszy i tak
samo du¿y sandacz. Na³owi³em siê tego (i najad³em) do syta, szczupak ani siê
nie umywa. Niestety od czasu powodzi liczebno¶æ sandacza mala³a z roku na rok
i teraz z kolei on jest rzadko¶ci±. Wszelkie rekordy bije za to populacja
paskudnego i wkurzaj±cego bolenia, którego ³owiæ ani je¶c nie lubi chyba nikt
przy zdrowych zmys³ach.
J-23 --


Data: 2010-01-09 15:38:20
Autor: zbig
Dom z³y
On 10 Sty, 00:01, "Hans Kloss" <necr0...@gazeta.SKASUJ-TO.pl> wrote:
Jadrys <C...@yahoo.com> napisa³(a):

> za jeziorami i rzekami  pe³nymi ryb i raków

I w tym (tylko w tym) miejscu przyznam ci racjê. Nijak to wprawdzie nie mia³o
zwi±zku z faktem sprawowania w³adzy przez komuchów, ale linia wystêpowania
raka szlachetnego i b³otnego przesuwa³a siê w latach 70tych nieub³aganie na
wschód, w Odrze w okolicach Zielonej Góry ju¿ za pó¼nego Gierka wystêpowa³y
wy³±cznie raki prêgowane (amerykañskie). Ostatni raz jad³em wiêc raki 8 lat
temu w Bu³garii, a za m³odych lat kiedy chcia³em przez ca³e wakacje. I tego
faktycznie trochê mi brak, homar tak samo sdobry ale drogi a krewetki, mimo ¿e
te¿ smaczne to jednak wyra¼nie gorsze.
Szczupak poleg³ z przyczyn dla mnie tajemniczych (wytêpiony przez
wêdkarzy?)gdzie¶ na pocz±tku lat 90tych, teraz jakby co¶ drgnê³o i jego
populacja siê nie¶mia³o odradza. Ale szczupaka mi nie zal, dziêki jego
wytêpieniu w okolicach Wroc³awia wody opanowa³ znacznie smaczniejszy i tak
samo du¿y sandacz. Na³owi³em siê tego (i najad³em) do syta, szczupak ani siê
nie umywa. Niestety od czasu powodzi liczebno¶æ sandacza mala³a z roku na rok
i teraz z kolei on jest rzadko¶ci±. Wszelkie rekordy bije za to populacja
paskudnego i wkurzaj±cego bolenia, którego ³owiæ ani je¶c nie lubi chyba nikt
przy zdrowych zmys³ach.
J-23

--
Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->http://www.gazeta.pl/usenet/
raki wy³azi³y  z Mot³awy i masowo ginê³y kikana¶cie metrów od brzegu
ju¿ gdzie¶ oko³o roku 1970. Potem znika³y ryby , które co jaki¶ czas
wyp³ywa³y z jadrysowego raju do góry brzuchami ca³ymi ³awicami.
Jeszcze z a Jaruzela kana³ Mot³awy by³ martwy. Od niedawna znów widuje
sie tam wedkarzy . Co do reszty bzdetow Jadrysa o np. wedlinach to po
prostu szkoda gadaæ. Wszyscy widzieli jak w Misiu ojciec pokazywa³
synowi jak wyglada³ baleron (na scenie w teatrze podczas sztuki
rozgrywajacej sie w czasie wojny. Tak by³o w ca³ej Polsce z wyjatkiem
moze sosnowca.

Data: 2010-01-10 11:47:56
Autor: Jadrys
Dom z³y
W dniu 2010-01-10 00:38, zbig pisze:
On 10 Sty, 00:01, "Hans Kloss"<necr0...@gazeta.SKASUJ-TO.pl>  wrote:
  
Jadrys<C...@yahoo.com>  napisa³(a):

    
za jeziorami i rzekami  pe³nymi ryb i raków
      
I w tym (tylko w tym) miejscu przyznam ci racjê. Nijak to wprawdzie nie mia³o
zwi±zku z faktem sprawowania w³adzy przez komuchów, ale linia wystêpowania
raka szlachetnego i b³otnego przesuwa³a siê w latach 70tych nieub³aganie na
wschód, w Odrze w okolicach Zielonej Góry ju¿ za pó¼nego Gierka wystêpowa³y
wy³±cznie raki prêgowane (amerykañskie). Ostatni raz jad³em wiêc raki 8 lat
temu w Bu³garii, a za m³odych lat kiedy chcia³em przez ca³e wakacje. I tego
faktycznie trochê mi brak, homar tak samo sdobry ale drogi a krewetki, mimo ¿e
te¿ smaczne to jednak wyra¼nie gorsze.
Szczupak poleg³ z przyczyn dla mnie tajemniczych (wytêpiony przez
wêdkarzy?)gdzie¶ na pocz±tku lat 90tych, teraz jakby co¶ drgnê³o i jego
populacja siê nie¶mia³o odradza. Ale szczupaka mi nie zal, dziêki jego
wytêpieniu w okolicach Wroc³awia wody opanowa³ znacznie smaczniejszy i tak
samo du¿y sandacz. Na³owi³em siê tego (i najad³em) do syta, szczupak ani siê
nie umywa. Niestety od czasu powodzi liczebno¶æ sandacza mala³a z roku na rok
i teraz z kolei on jest rzadko¶ci±. Wszelkie rekordy bije za to populacja
paskudnego i wkurzaj±cego bolenia, którego ³owiæ ani je¶c nie lubi chyba nikt
przy zdrowych zmys³ach.
J-23

--
Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->http://www.gazeta.pl/usenet/
    
raki wy³azi³y  z Mot³awy i masowo ginê³y kikana¶cie metrów od brzegu
ju¿ gdzie¶ oko³o roku 1970. Potem znika³y ryby , które co jaki¶ czas
wyp³ywa³y z jadrysowego raju do góry brzuchami ca³ymi ³awicami.
Jeszcze z a Jaruzela kana³ Mot³awy by³ martwy. Od niedawna znów widuje
sie tam wedkarzy . Co do reszty bzdetow Jadrysa o np. wedlinach to po
prostu szkoda gadaæ. Wszyscy widzieli jak w Misiu ojciec pokazywa³
synowi jak wyglada³ baleron (na scenie w teatrze podczas sztuki
rozgrywajacej sie w czasie wojny. Tak by³o w ca³ej Polsce z wyjatkiem
moze sosnowca.
  

No i co z tego ¿e bywa³y od czasu do czasu podtrucia rzek? Ryb i tak by³o pod dostatkiem, i to du¿ych ryb. Gdy gdzie¶ tak w po³owie lat 70-tych przyjecha³em w odwiedziny do brata który  mieszka³ w ma³ym miasteczku to poszed³em z podbierakiem  do  rzeczki która przep³ywa w pobli¿u na miêtusy.. Jest to taka rzeczka  ³±cz±ca dwa jeziora. Akurat trafi³em na czas gdy kto¶ na chwilê zatrzyma³ wodê przy jeziorze wyp³ywowym. w tej rzeczce porobi³y siê takie ka³u¿e w których  le¿a³y zwa³y miêtusów  na pó³ metra grubo¶ci.
Poka¿ mi teraz rzekê w Polsce (kapitalistycznym raju) w której s± miêtusy.

W pocz±tkach PRL-owskiego kryzysu ¿ywno¶ciowego uprzywilejowany by³ nie tylko Sosnowiec ale ca³y Górny ¦l±sk. Ludzie z ca³ej Polski je¼dzili tam robiæ zakupy.

--
Kapitalizm jest chorob± (zaraz±) z któr± nale¿y walczyæ..
Instaluj±c Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..

Data: 2010-01-10 13:58:15
Autor: Anatol
Dom z³y

U¿ytkownik "Jadrys" <Che@yahoo.com> napisa³ w wiadomo¶ci news:hicbab$n99$2news.onet.pl...

W pocz±tkach PRL-owskiego kryzysu ¿ywno¶ciowego uprzywilejowany by³ nie tylko Sosnowiec ale ca³y Górny ¦l±sk. Ludzie z ca³ej Polski je¼dzili tam robiæ zakupy.

Oprócz, powszechnych braków mo¿na jeszcze wspomnieæ pewne standardy w produkcji i przechowywaniu ¿ywno¶ci np. tanie i popularne wódki Vistula i Baltic produkowane w procesie syntezy chemicznej tj. hydratacji etenu (http://www.chemicalforum.eu/viewtopic.php?p=71785 ) , fatalny wybór i jako¶æ piwa,  sprzeda¿ wielelokrotnie rozmra¿anych produktów (z powodu wy³±czeñ pr±du) oraz powszechnie panuj±ca salmonella, brud i smród z powodu braków i niskiej jako¶ci ¶rodków czysto¶ci i higieny czy braku opakowañ oraz jednorazowych naczyñ i sztuæców (p³ukanie zimn± wod± brudnych naczyñ jak w saturatorach nikogo nie dziwi³o).

http://printo.republika.pl/warszawa/bylo_i_niema_2/sat_automat.jpg


Anatol

Data: 2010-01-11 23:28:53
Autor: Jadrys
Dom z³y
W dniu 2010-01-10 13:58, Anatol pisze:

U¿ytkownik "Jadrys" <Che@yahoo.com> napisa³ w wiadomo¶ci news:hicbab$n99$2news.onet.pl...

W pocz±tkach PRL-owskiego kryzysu ¿ywno¶ciowego uprzywilejowany by³ nie tylko Sosnowiec ale ca³y Górny ¦l±sk. Ludzie z ca³ej Polski je¼dzili tam robiæ zakupy.

Oprócz, powszechnych braków mo¿na jeszcze wspomnieæ pewne standardy w produkcji i przechowywaniu ¿ywno¶ci np. tanie i popularne wódki Vistula i Baltic produkowane w procesie syntezy chemicznej tj. hydratacji etenu (http://www.chemicalforum.eu/viewtopic.php?p=71785 ) , fatalny wybór i jako¶æ piwa,  sprzeda¿ wielelokrotnie rozmra¿anych produktów (z powodu wy³±czeñ pr±du) oraz powszechnie panuj±ca salmonella, brud i smród z powodu braków i niskiej jako¶ci ¶rodków czysto¶ci i higieny czy braku opakowañ oraz jednorazowych naczyñ i sztuæców (p³ukanie zimn± wod± brudnych naczyñ jak w saturatorach nikogo nie dziwi³o).

http://printo.republika.pl/warszawa/bylo_i_niema_2/sat_automat.jpg


Anatol

Jednak nikt od tego nie umar³. Tobie  bardziej smakuje dzisiejsze mas³o czy mleko? O wêdlinach nie wspominaj±c.

--
Kapitalizm jest chorob± (zaraz±) z któr± nale¿y walczyæ..
Instaluj±c Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..

Data: 2010-01-11 14:46:52
Autor: Hans Kloss
Dom z³y
On Jan 11, 11:28 pm, Jadrys <C...@yahoo.com> wrote:

Jednak nikt od tego nie umarl .
Ca³a masa ludzi umar³a, sam znam przypadek co najmniej jednego zgonu
po spo¿yciu lodów rozmra¿anych fafna¶cie razy. Podobnie jak umierano
od ¼le wysterylizowanych strzykawek w szpitalach. Ro¿nica taka ¿e w
dzisiejszych czasach tzw. media tr±bi³yby o tym przez miesi±c a wtedy
na takie makabreski by³ zapis cenzorski.
J-23

Data: 2010-01-12 13:55:48
Autor: Jadrys
Dom z³y
W dniu 2010-01-11 23:46, Hans Kloss pisze:
On Jan 11, 11:28 pm, Jadrys<C...@yahoo.com>  wrote:

  
Jednak nikt od tego nie umarl .
    
Ca³a masa ludzi umar³a, sam znam przypadek co najmniej jednego zgonu
po spo¿yciu lodów rozmra¿anych fafna¶cie razy. Podobnie jak umierano
od ¼le wysterylizowanych strzykawek w szpitalach. Ro¿nica taka ¿e w
dzisiejszych czasach tzw. media tr±bi³yby o tym przez miesi±c a wtedy
na takie makabreski by³ zapis cenzorski.
J-23
  


Ja nie znam ¿adnego przypadku.. I skoro by³o tak du¿o zgonów z tego powodu to dlaczego nie wykorzystuje tego przeciw pseudokomunie dzisiejsza kapitalistyczna propaganda?

--
Kapitalizm jest chorob± (zaraz±) z któr± nale¿y walczyæ..
Instaluj±c Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..

Data: 2010-01-12 05:15:50
Autor: zbig
Dom z³y
On 11 Sty, 23:28, Jadrys <C...@yahoo.com> wrote:
W dniu 2010-01-10 13:58, Anatol pisze:





Jednak nikt od tego nie umar . Tobie  bardziej smakuje dzisiejsze mas o
czy mleko? O w dlinach nie wspominaj c.


Mleka nie pijam, ale gdybym to robi³ to mam du¿y wybór. W
ostateczno¶ci mogê zamawiaæ u ch³opa , jak moja s±siadka.
Wedliny smakuja mi dzi¶ bardziej, oczywi¶cie nie byle co i nie za byle
cenê.
I tu jest mo¿liwo¶ci wbród.Mogê sobie kupiæ ulubiony gatunek z
konkretnej wytwórni, zje¶æ kawa³ek szynki parmeñskiej czy prosciuto
albo kupiæ wyroby ma³ych prywatnych firm - tu naljlepiej smakuj± suche
- my¶liwska i ja³owcowa.
Oczywi¶cie, handlowcy usi³uj± na wcisn±æ równie¿ wyroby gorszego
gatunku ale powtarzam qurwa po raz setny , ¿e mam wybór - mogê u niego
nie kupowac  i kupiæ co¶ lepszego gdzie indziej
Kiedy¶ by³ jedna szynka konserwowa, której nie znosi³em i gotowana,
która by³a dla mnie za t³usta.
Co do reszty to mo¿na uznaæ, ze by³y  w ogóle niedostepne.

Data: 2010-01-13 00:52:46
Autor: Jadrys
Dom z³y
W dniu 2010-01-12 14:15, zbig pisze:
On 11 Sty, 23:28, Jadrys<C...@yahoo.com>  wrote:
  
W dniu 2010-01-10 13:58, Anatol pisze:




    
  
Jednak nikt od tego nie umar . Tobie  bardziej smakuje dzisiejsze mas o
czy mleko? O w dlinach nie wspominaj c.

    
Mleka nie pijam, ale gdybym to robi³ to mam du¿y wybór. W
ostateczno¶ci mogê zamawiaæ u ch³opa , jak moja s±siadka.
Wedliny smakuja mi dzi¶ bardziej, oczywi¶cie nie byle co i nie za byle
cenê.
I tu jest mo¿liwo¶ci wbród.Mogê sobie kupiæ ulubiony gatunek z
konkretnej wytwórni, zje¶æ kawa³ek szynki parmeñskiej czy prosciuto
albo kupiæ wyroby ma³ych prywatnych firm - tu naljlepiej smakuj± suche
- my¶liwska i ja³owcowa.
Oczywi¶cie, handlowcy usi³uj± na wcisn±æ równie¿ wyroby gorszego
gatunku ale powtarzam qurwa po raz setny , ¿e mam wybór - mogê u niego
nie kupowac  i kupiæ co¶ lepszego gdzie indziej
Kiedy¶ by³ jedna szynka konserwowa, której nie znosi³em i gotowana,
która by³a dla mnie za t³usta.
Co do reszty to mo¿na uznaæ, ze by³y  w ogóle niedostepne.
  

Z tym mlekiem to mo¿e akurat ty masz wybór, ale przeciêtny normalny mieszczuch jest skazany na bia³e ¶wiñstwo pe³ne konserwantów.. nazwê mleko powinno sie pisaæ w cudzys³owie.

Wiesz teraz mieszkam niedaleko takiego 20-sto tysiêcznego miasteczka, tam w³a¶nie robiê zakupy, i wiesz od 3-ech lat gdy tu mieszkam nie widzia³em w ¿adnym sklepie szynki parmeñskiej.. i szwarcwaldzkiej te¿ nie,- ¿eby nie by³o niejasno¶ci.  Za to sklepy pe³ne s± ró¿nych seropodobnych, mas³opodobnych itd towarów spo¿ywczych.

Z tymi szynkami konserwowymi za pseudokomuny to chyba przesadzasz. - Pamiêtam ¿e u mnie w domu czêsto bywa³y kupowane ca³e uwêdzone szynki.. takie z skór± i ko¶ci±.

--
Kapitalizm jest chorob± (zaraz±) z któr± nale¿y walczyæ..
Instaluj±c Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..

Data: 2010-01-12 23:41:53
Autor: Antenka
Dom z³y

Pamiêtam ¿e u mnie w domu czêsto bywa³y kupowane ca³e uwêdzone szynki..takie z skór± i ko¶ci±  <.

Pewnie  pochodzi³y z Rynku Wildeckiego kupione od jakiego¶ Bambra :D.
Pozdrawiam :-)

Antenka

P.s. Nigdy nie zapomnê zapachu i smaku wielkopolskiej szynki wêdzonej,
na której  ciotka przygotowywa³a jajecznicê...poezja  mniam :-)).

Data: 2010-01-13 09:35:48
Autor: Jadrys
Dom z³y
W dniu 2010-01-13 08:41, Antenka pisze:
  
Pamiêtam ¿e u mnie w domu czêsto bywa³y kupowane ca³e uwêdzone szynki..takie z skór± i ko¶ci±<.
    
Pewnie  pochodzi³y z Rynku Wildeckiego kupione od jakiego¶ Bambra :D.
Pozdrawiam :-)

Antenka

P.s. Nigdy nie zapomnê zapachu i smaku wielkopolskiej szynki wêdzonej,
na której  ciotka przygotowywa³a jajecznicê...poezja  mniam :-)).
  

O nie, pochodzi³y ze sklepu miêsnego który by³ zaraz obok mojego domu..

Tak, masz racjê, - takiego takiego smaku jaki mia³a nasza szynka Wielkopolska  nie doszuka siê dzi¶ nawet w szynce parmeñskiej :-)

--
Kapitalizm jest chorob± (zaraz±) z któr± nale¿y walczyæ..
Instaluj±c Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..

Data: 2010-01-10 11:46:04
Autor: Jadrys
Dom z³y
W dniu 2010-01-10 00:01, Hans Kloss pisze:
Jadrys<Che@yahoo.com>  napisa³(a):

  
za jeziorami i rzekami  pe³nymi ryb i raków
    
I w tym (tylko w tym) miejscu przyznam ci racjê. Nijak to wprawdzie nie mia³o
zwi±zku z faktem sprawowania w³adzy przez komuchów, ale linia wystêpowania
raka szlachetnego i b³otnego przesuwa³a siê w latach 70tych nieub³aganie na
wschód, w Odrze w okolicach Zielonej Góry ju¿ za pó¼nego Gierka wystêpowa³y
wy³±cznie raki prêgowane (amerykañskie). Ostatni raz jad³em wiêc raki 8 lat
temu w Bu³garii, a za m³odych lat kiedy chcia³em przez ca³e wakacje. I tego
faktycznie trochê mi brak, homar tak samo sdobry ale drogi a krewetki, mimo ¿e
te¿ smaczne to jednak wyra¼nie gorsze.
Szczupak poleg³ z przyczyn dla mnie tajemniczych (wytêpiony przez
wêdkarzy?)gdzie¶ na pocz±tku lat 90tych, teraz jakby co¶ drgnê³o i jego
populacja siê nie¶mia³o odradza. Ale szczupaka mi nie zal, dziêki jego
wytêpieniu w okolicach Wroc³awia wody opanowa³ znacznie smaczniejszy i tak
samo du¿y sandacz. Na³owi³em siê tego (i najad³em) do syta, szczupak ani siê
nie umywa. Niestety od czasu powodzi liczebno¶æ sandacza mala³a z roku na rok
i teraz z kolei on jest rzadko¶ci±. Wszelkie rekordy bije za to populacja
paskudnego i wkurzaj±cego bolenia, którego ³owiæ ani je¶c nie lubi chyba nikt
przy zdrowych zmys³ach.
J-23


  

Polemizowa³bym nad smakiem szczupaka w stosunku do sandacza, Choæ ty pewnie masz na my¶li du¿ego szczupaka i sandacza. - W tym siê zgodzê du¿y szczupak (taki powy¿ej 1 kilograma) jest zbyt o¶cisty i ma takie jakie¶ suche miêso , natomiast poni¿ej tej wagi nie ma smaczniejszej ryby s³odkowodnej... no przynajmniej dla mnie.

No ale z³owienie bolenia to dla wêdkarza nobilitacja ;-) . Choæ jest on praktycznie niejadalny..

--
Kapitalizm jest chorob± (zaraz±) z któr± nale¿y walczyæ..
Instaluj±c Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..

Dom z³y

Nowy film z video.banzaj.pl wiêcej »
Redmi 9A - recenzja bud¿etowego smartfona