Data: 2012-10-04 02:02:58 | |
Autor: Przemysław W | |
Drastyczne podwyżki cen żywności | |
"Czy pan premier mógłby odpowiedzieć dzisiaj na pytanie czy wie ile podrożały naprawdę podstawowe dla ludzi niezamożnych artykuły? Pytam
o chleb, o ziemniaki, o jabłka, o kurczaki, o gaz ziemny, i o benzynę. Wybrałem sześć najbardziej potrzebnych, najbardziej typowych artykułów podstawowych" - donald tusk Po pięciu latach cudów irlandzkich: Czekają nas drastyczne podwyżki cen żywności. Wzrosną ceny chleba i mięsa Od początku roku do końca sierpnia żywność zdrożała o 1,9 proc. W październiku za jedzenie zapłacimy średnio o 1 – 1,5 proc. więcej. Niektórzy producenci mówią o 5-proc. podwyżkach w najbliższych tygodniach. Ceny surowców rolnych stale rosną, a w magazynach producentów jest już pusto. Najbardziej zdrożeje chleb, wyroby cukiernicze, makarony, mięso i jego przetwory – wylicza Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Podwyżki cen tych produktów mogą przekroczyć nawet 5 proc. – Największe wzrosty będzie widać wśród produktów podstawowych, w których marże sklepowe są najniższe – tłumaczy Błażej Patryn z sieci Piotr i Paweł. Raczej nie zmienią się ceny mleka i jego przetworów oraz tłuszczów roślinnych, które już są bardzo wysokie. Niektórym firmom z branży makaronowej już udało się wywalczyć podwyżki rzędu 5 – 10 proc. Pozostałe wciąż o to zabiegają, dlatego ceny poszybują jeszcze o przynajmniej 4 – 5 proc. – Nie można się temu dziwić, skoro kilogram mąki krupczatki kosztuje w sklepie 1,75 zł, a zrobionego z niej makaronu 2 zł – wyjaśnia Grzegorz Polak, prezes zarządu Wytwórni Makaronu Domowego Pol-Mak. Ceny surowców rolnych stale rosną, a w magazynach producentów jest już pusto. Prognozy też nie są optymistyczne. Według GUS zanosi się na mniejsze zbiory buraków i ziemniaków. Zbiory zbóż mają być porównywalne z tymi z ubiegłego roku, ale o 2,5 proc. mniejsze od średniej z lat 2006 – 2010. – Po żniwach okazało się, że ceny zbóż nie spadły, a nadal rosną. Do tego w połowie roku nastąpiły podwyżki jajek pasteryzowanych – mówi Zbigniew Dybał, prezes spółki Czanieckie Makarony, która obecnie negocjuje z sieciami lepsze ceny swoich produktów. Obecnie kosztują 6,50 zł za kilogram. Na początku roku było to ok. 3,50 zł. Podwyżki na poziomie 5 proc. szykują też producenci wyrobów cukierniczych i pieczywa, a także mięsa i wędlin, dla których zboże to podstawowy surowiec produkcyjny. Pieczywo już zdrożało w tym roku o 2,4 proc., a mięso o 8,4 proc. – Więcej kosztują nie tylko mąka jaja, lecz także margaryna, której ceny sięgają zenitu. Za kilogram trzeba dać 10 zł. Dlatego będą kolejne podwyżki cen. W przypadku wyrobów cukierniczych powinny ograniczyć się do 3 proc. – mówi Jan Ostrowski z Piekarnio Cukierni w Korzeńsku, ale już pieczywo – jak deklarują producenci – może pójść w górę nawet o 5 – 6 proc. – Dla wytwórców to groszowy zysk. Swoje pieczywo sprzedają do sieci po 1,30 – 1,70 zł – mówi Grzegorz Nowakowski, dyrektor Polskiego Instytutu Pieczywa. -- "Główną motywacją mojej aktywności publicznej była potrzeba władzy i żądza popularności. Ta druga była nawet silniejsza od pierwszej, bo chyba jestem bardziej próżny, niż spragniony władzy. Nawet na pewno..." - Donald Tusk: Gazeta Wyborcza, 15–16 października 2005 |
|
Data: 2012-10-04 17:03:38 | |
Autor: Przemys³aw M. | |
Drastyczne podwyżki cen żywności | |
Dnia Thu, 04 Oct 2012 02:02:58 -0500, Przemys³aw W napisa³(a):
"Czy pan premier móg³by odpowiedzieæ dzisiaj na pytanie czy wie ile podro¿a³y naprawdê podstawowe dla ludzi niezamo¿nych artyku³y? Pytam Zapytaj o to J.Kaczyñskiego. On codziennie robi zakupy. W asy¶cie ochroniarzy dbaj±cych za ponad 100 tys. z naszych kieszeni by nikt nie podprowadzi³ prezesowi jogurtu. -- Jaros³aw Kaczyñski o¶wiadczy³, ¿e z w³asnej woli nie zrezygnuje ze stanowiska Prezesa PiS. - Mnie witaj± okrzykami: "Jaros³aw Polskê zbaw". http://tiny.pl/hlh7b |
|