Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   Frytkownica -jak± kupić?

Frytkownica -jak± kupić?

Data: 2010-04-14 06:51:17
Autor: Jacek Osiecki
Frytkownica -jak± kupić?
Dnia Tue, 13 Apr 2010 18:50:01 +0200, Jacek napisał(a):
Mam od lat frytkownicę tradycyjn± na 2 litry oleju tak± z najtańszych marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłusto¶ci± frytek nie widzę wad tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o zaletach Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W

Wytłumacz żonie, że to nie tłuszcz wrogiem kobiety a frytki :)
Jakiekolwiek smażenie na czym¶ innym niż masło lub oliwa z oliwek to
mnóstwo rakotwórczego syfu - a już nie ma większego i bardziej
niebezpiecznego ¶wiństwa od margaryny :)

Nie ma to jak uczciwy grillowany stek i do tego sama sałatka (najlepiej na
surowo albo w oleju rzepakowym który jest względnie najbezpieczniejszy).

P.S. Sam się zdziwiłem na wie¶ć że olej z pestek winogron jest "be"...

Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.

Data: 2010-04-14 10:42:56
Autor: Misiek
Frytkownica -jak± kupić?

Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci news:slrnhsapf4.s08.joshuatau.ceti.pl...

(ciach)
Wytłumacz żonie, że to nie tłuszcz wrogiem kobiety a frytki :)
Jakiekolwiek smażenie na czym¶ innym niż masło lub oliwa z oliwek to
mnóstwo rakotwórczego syfu - a już nie ma większego i bardziej
niebezpiecznego ¶wiństwa od margaryny :)

Nie ma to jak uczciwy grillowany stek i do tego sama sałatka (najlepiej na
surowo albo w oleju rzepakowym który jest względnie najbezpieczniejszy).

P.S. Sam się zdziwiłem na wie¶ć że olej z pestek winogron jest "be"...

Podaj jakies zrodla Twoich informacji!
Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania), na oliwie z pierwszego tloczenia na zimno rowniez nie (do smazenia nadaje sie oliwa z wytloczek i to filtrowana).
A olej z pestek winogron? czemuz mial by byc be?

Data: 2010-04-15 08:21:36
Autor: Jacek Osiecki
Frytkownica -jak± kupić?
Dnia Wed, 14 Apr 2010 10:42:56 +0200, Misiek napisał(a):
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci (ciach)
Wytłumacz żonie, że to nie tłuszcz wrogiem kobiety a frytki :)
Jakiekolwiek smażenie na czym¶ innym niż masło lub oliwa z oliwek to
mnóstwo rakotwórczego syfu - a już nie ma większego i bardziej
niebezpiecznego ¶wiństwa od margaryny :)
Nie ma to jak uczciwy grillowany stek i do tego sama sałatka (najlepiej na
surowo albo w oleju rzepakowym który jest względnie najbezpieczniejszy).
Podaj jakies zrodla Twoich informacji!

http://wyborcza.pl/1,75480,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=1

I nie tylko, ale akurat tu jest ładnie wszystko razem zebrane.

Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),

I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.

na oliwie z pierwszego tloczenia na zimno rowniez nie (do smazenia
nadaje sie oliwa z wytloczek i to filtrowana).

I to najlepiej tłoczona na zimno.

A olej z pestek winogron? czemuz mial by byc be?

Bo ma te same wady co wszystkie inne oleje (w najmniejszym stopniu rzepakowy
i lniany):

"Optymalne dla zdrowia proporcje kwasów omega-6 do omega-3 wynosz± 4 do 1.
Tymczasem w olejach ro¶linnych proporcje te s± wyj±tkowo niekorzystne,
zawarto¶ć kwasu omega-6 w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek
winogron jest odpowiednio: 335, 140 i 173 razy większa niż zawarto¶ć kwasu
omega-3."

Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.

Data: 2010-05-19 23:35:25
Autor: Jan Werbiński
Frytkownica -jak± kupić?
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci news:slrnhsdj4g.fso.joshuatau.ceti.pl...
Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),

I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.

Bezedura.

Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.





--
Jan Werbiński       O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

Data: 2010-05-19 23:54:36
Autor: Ikselka
Frytkownica -jak± kupić?
Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomości news:slrnhsdj4g.fso.joshuatau.ceti.pl...
Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),

I tak jest to bezpieczniejsze niĹĽ na jakimkolwiek oleju.

Bezedura.

Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.

Masło nadaje się bardzo dobrze, ale po sklarowaniu (umiejętnym):
http://zapraszamdostolu.blogspot.com/2009/10/117-maso-ghee.html
"Ghi, ghee lub masło klarowane – tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez
długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów
(klarowanie) masła. Ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i
cechuje się dobrą palnością. W Indiach uważany jest za szlachetny i poza
kulinariami uĹĽywany jest teĹĽ do celĂłw sakralnych (pudĹşa, homa).
W przeciwieństwie do masła, ghi może być przechowywane przez długi czas bez
użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć
procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze
zniszczeniem mikrobĂłw i enzymĂłw podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas
klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji,
pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghi
może być podgrzewane do momentu dymienia i nie przypali się, ani nie
zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do
głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghi do smażenia."

Data: 2010-05-20 05:20:40
Autor: Panslavista
Frytkownica -jak± kupić?
Jan Werbiński wrote:

Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci
news:slrnhsdj4g.fso.joshuatau.ceti.pl...
Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),

I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.

Bezedura.

Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.

E tam, tylko frytura (mieszanka tłuszczów) lub olej palmowy.
A z braku smażę na oleju słonecznikowym.

Data: 2010-05-24 00:00:32
Autor: Adam Płaszczyca
Frytkownica -jak± kupić?
Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

Bezedura.

Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.

Ja jednak preferuje olej z pestek winogron - wyższ± temperaturę wytrzymuje
i jest neutralny smakowo.

--
     ___________ (R)
    /_  _______    Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
  ___/ /_  ___    Kęszyca Le¶na 51/9, 66-305 Keszyca Le¶na
 _______/ /_     GG: 3524356
___________/    Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/

Frytkownica -jak± kupić?

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona