Data: 2010-04-14 06:51:17 | |
Autor: Jacek Osiecki | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Tue, 13 Apr 2010 18:50:01 +0200, Jacek napisał(a):
Mam od lat frytkownicę tradycyjn± na 2 litry oleju tak± z najtańszych marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłusto¶ci± frytek nie widzę wad tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o zaletach Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W Wytłumacz żonie, że to nie tłuszcz wrogiem kobiety a frytki :) Jakiekolwiek smażenie na czym¶ innym niż masło lub oliwa z oliwek to mnóstwo rakotwórczego syfu - a już nie ma większego i bardziej niebezpiecznego ¶wiństwa od margaryny :) Nie ma to jak uczciwy grillowany stek i do tego sama sałatka (najlepiej na surowo albo w oleju rzepakowym który jest względnie najbezpieczniejszy). P.S. Sam się zdziwiłem na wie¶ć że olej z pestek winogron jest "be"... Pozdrawiam, -- Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944 I don't want something I need. I want something I want. |
|
Data: 2010-04-14 10:42:56 | |
Autor: Misiek | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci news:slrnhsapf4.s08.joshuatau.ceti.pl... (ciach) Wytłumacz żonie, że to nie tłuszcz wrogiem kobiety a frytki :) Podaj jakies zrodla Twoich informacji! Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania), na oliwie z pierwszego tloczenia na zimno rowniez nie (do smazenia nadaje sie oliwa z wytloczek i to filtrowana). A olej z pestek winogron? czemuz mial by byc be? |
|
Data: 2010-04-15 08:21:36 | |
Autor: Jacek Osiecki | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Wed, 14 Apr 2010 10:42:56 +0200, Misiek napisał(a):
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci (ciach) http://wyborcza.pl/1,75480,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=1 I nie tylko, ale akurat tu jest ładnie wszystko razem zebrane. Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania), I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju. na oliwie z pierwszego tloczenia na zimno rowniez nie (do smazenia I to najlepiej tłoczona na zimno. A olej z pestek winogron? czemuz mial by byc be? Bo ma te same wady co wszystkie inne oleje (w najmniejszym stopniu rzepakowy i lniany): "Optymalne dla zdrowia proporcje kwasów omega-6 do omega-3 wynosz± 4 do 1. Tymczasem w olejach ro¶linnych proporcje te s± wyj±tkowo niekorzystne, zawarto¶ć kwasu omega-6 w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron jest odpowiednio: 335, 140 i 173 razy większa niż zawarto¶ć kwasu omega-3." Pozdrawiam, -- Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944 I don't want something I need. I want something I want. |
|
Data: 2010-05-19 23:35:25 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci news:slrnhsdj4g.fso.joshuatau.ceti.pl...
Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania), Bezedura. Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec. Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-05-19 23:54:36 | |
Autor: Ikselka | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomości news:slrnhsdj4g.fso.joshuatau.ceti.pl... Masło nadaje się bardzo dobrze, ale po sklarowaniu (umiejętnym): http://zapraszamdostolu.blogspot.com/2009/10/117-maso-ghee.html "Ghi, ghee lub masło klarowane – tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów (klarowanie) masła. Ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i cechuje się dobrą palnością. W Indiach uważany jest za szlachetny i poza kulinariami używany jest też do celów sakralnych (pudźa, homa). W przeciwieństwie do masła, ghi może być przechowywane przez długi czas bez użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze zniszczeniem mikrobów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji, pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghi może być podgrzewane do momentu dymienia i nie przypali się, ani nie zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghi do smażenia." |
|
Data: 2010-05-20 05:20:40 | |
Autor: Panslavista | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Jan Werbiński wrote:
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci E tam, tylko frytura (mieszanka tłuszczów) lub olej palmowy. A z braku smażę na oleju słonecznikowym. |
|
Data: 2010-05-24 00:00:32 | |
Autor: Adam Płaszczyca | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Bezedura. Ja jednak preferuje olej z pestek winogron - wyższ± temperaturę wytrzymuje i jest neutralny smakowo. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ Kęszyca Le¶na 51/9, 66-305 Keszyca Le¶na _______/ /_ GG: 3524356 ___________/ Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/ |