Data: 2010-04-13 18:50:01 | |
Autor: Jacek | |
Frytkownica -jaką kupić? | |
Mam od lat frytkownicę tradycyjną na 2 litry oleju taką z najtańszych marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłustością frytek nie widzę wad tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o zaletach Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W internecie są dość liczne pochwalne opinie na temat tego Tefala oraz kilka opinii mówiących, że to zupełna porażka.
Czy ktoś z Grupowiczów ma może doświadczenia z taką frytkownicą na jedną łyżkę oleju? Czy frytki z tego smakują naprawdę, jak frytki, czy jak pasza dla nierogacizny? Czy poza frytkami można tam usmażyć jakieś smaczne jedzonko. Czy dla 4 osobowej rodziny trzeba będzie na frytki czekać aż godzinę, jak piszą niektórzy? A może doradzicie inny model Jacek |
|
Data: 2010-04-13 19:22:08 | |
Autor: Boombastic | |
Frytkownica -jaką kupić? | |
Użytkownik "Jacek" <niematakiegonumeru@gmail.com> napisał w wiadomości news:hq27bm$pl9$1news.task.gda.pl... Mam od lat frytkownicę tradycyjną na 2 litry oleju taką z najtańszych marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłustością frytek nie widzę wad tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o zaletach Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W internecie są dość liczne pochwalne opinie na temat tego Tefala oraz kilka opinii mówiących, że to zupełna porażka. Inny model żony? :-) A może wproście się na te frytki do kolezanki i sami sprawdźcie to organoleptycznie? |
|
Data: 2010-04-13 19:26:08 | |
Autor: Jacek | |
Frytkownica -jaką kupić? | |
W dniu 2010-04-13 19:22, Boombastic pisze:
Można zmienić kobietę, ale to niczego nie zmienia ;-) Jacek |
|
Data: 2010-04-13 19:33:50 | |
Autor: Adam Płaszczyca | |
Frytkownica -jaką kupić? | |
Dnia Tue, 13 Apr 2010 18:50:01 +0200, Jacek napisał(a):
smaczne jedzonko. Czy dla 4 osobowej rodziny trzeba będzie na frytki czekać aż godzinę, jak pisz± niektórzy? Najprostsz±, przemysłow± z Makro czy Selgrosa. Myje się genialnie, działa doskonale i jest tania. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ os. Jagiellońskie 13/43 31-833 Kraków (012 378 31 98) _______/ /_ GG: 3524356 ___________/ Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/ |
|
Data: 2010-05-19 23:40:06 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Użytkownik "Adam Płaszczyca" <trzypion@oldfield.spamnie.org.pl> napisał w wiadomo¶ci news:1bc2o5fpyb1wu.dlgoldfield.org.pl...
Dnia Tue, 13 Apr 2010 18:50:01 +0200, Jacek napisał(a): Ciekawy pomysł. Używam Tefala, który pięknie się myje w zmywarce, ale już mu teflon odpada od potrz±sania i ocierania koszykiem. Ta przemysłowa daje się włożyć do zmywarki? -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-05-23 23:59:44 | |
Autor: Adam Płaszczyca | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Wed, 19 May 2010 23:40:06 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Najprostsz±, przemysłow± z Makro czy Selgrosa. Myje się genialnie, działa Ta przemysłowa ma osobno grzałkę, kosz, obudowę i wannę na olej. W efekcie można wszystko, poza grzałk± wsadzić po sztuce do zmywarki. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ Kęszyca Le¶na 51/9, 66-305 Keszyca Le¶na _______/ /_ GG: 3524356 ___________/ Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/ |
|
Data: 2010-04-13 20:55:51 | |
Autor: Ikselka | |
Frytkownica -jaką kupić? | |
Dnia Tue, 13 Apr 2010 18:50:01 +0200, Jacek napisał(a):
Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). Nadmiar żarcia wrogiem kobiety, a nie tłuszcz. Wystarczy w ogóle żadnej frytownicy nie mieć - i już jeden wróg mniej :-) |
|
Data: 2010-04-14 04:41:17 | |
Autor: Kane | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). Ale zimnioki to juz mozna wcinac spokojnie nie ? ;) Ot, logika kobiety ;) Pozdrawiam Kane |
|
Data: 2010-04-14 06:51:17 | |
Autor: Jacek Osiecki | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Tue, 13 Apr 2010 18:50:01 +0200, Jacek napisał(a):
Mam od lat frytkownicę tradycyjn± na 2 litry oleju tak± z najtańszych marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłusto¶ci± frytek nie widzę wad tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o zaletach Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W Wytłumacz żonie, że to nie tłuszcz wrogiem kobiety a frytki :) Jakiekolwiek smażenie na czym¶ innym niż masło lub oliwa z oliwek to mnóstwo rakotwórczego syfu - a już nie ma większego i bardziej niebezpiecznego ¶wiństwa od margaryny :) Nie ma to jak uczciwy grillowany stek i do tego sama sałatka (najlepiej na surowo albo w oleju rzepakowym który jest względnie najbezpieczniejszy). P.S. Sam się zdziwiłem na wie¶ć że olej z pestek winogron jest "be"... Pozdrawiam, -- Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944 I don't want something I need. I want something I want. |
|
Data: 2010-04-14 10:42:56 | |
Autor: Misiek | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci news:slrnhsapf4.s08.joshuatau.ceti.pl... (ciach) Wytłumacz żonie, że to nie tłuszcz wrogiem kobiety a frytki :) Podaj jakies zrodla Twoich informacji! Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania), na oliwie z pierwszego tloczenia na zimno rowniez nie (do smazenia nadaje sie oliwa z wytloczek i to filtrowana). A olej z pestek winogron? czemuz mial by byc be? |
|
Data: 2010-04-15 08:21:36 | |
Autor: Jacek Osiecki | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Wed, 14 Apr 2010 10:42:56 +0200, Misiek napisał(a):
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci (ciach) http://wyborcza.pl/1,75480,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=1 I nie tylko, ale akurat tu jest ładnie wszystko razem zebrane. Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania), I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju. na oliwie z pierwszego tloczenia na zimno rowniez nie (do smazenia I to najlepiej tłoczona na zimno. A olej z pestek winogron? czemuz mial by byc be? Bo ma te same wady co wszystkie inne oleje (w najmniejszym stopniu rzepakowy i lniany): "Optymalne dla zdrowia proporcje kwasów omega-6 do omega-3 wynosz± 4 do 1. Tymczasem w olejach ro¶linnych proporcje te s± wyj±tkowo niekorzystne, zawarto¶ć kwasu omega-6 w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron jest odpowiednio: 335, 140 i 173 razy większa niż zawarto¶ć kwasu omega-3." Pozdrawiam, -- Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944 I don't want something I need. I want something I want. |
|
Data: 2010-05-19 23:35:25 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci news:slrnhsdj4g.fso.joshuatau.ceti.pl...
Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania), Bezedura. Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec. Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-05-19 23:54:36 | |
Autor: Ikselka | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomości news:slrnhsdj4g.fso.joshuatau.ceti.pl... Masło nadaje się bardzo dobrze, ale po sklarowaniu (umiejętnym): http://zapraszamdostolu.blogspot.com/2009/10/117-maso-ghee.html "Ghi, ghee lub masło klarowane – tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów (klarowanie) masła. Ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i cechuje się dobrą palnością. W Indiach uważany jest za szlachetny i poza kulinariami używany jest też do celów sakralnych (pudźa, homa). W przeciwieństwie do masła, ghi może być przechowywane przez długi czas bez użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze zniszczeniem mikrobów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji, pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghi może być podgrzewane do momentu dymienia i nie przypali się, ani nie zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghi do smażenia." |
|
Data: 2010-05-20 05:20:40 | |
Autor: Panslavista | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Jan Werbiński wrote:
Użytkownik "Jacek Osiecki" <joshua@ceti.pl> napisał w wiadomo¶ci E tam, tylko frytura (mieszanka tłuszczów) lub olej palmowy. A z braku smażę na oleju słonecznikowym. |
|
Data: 2010-05-24 00:00:32 | |
Autor: Adam Płaszczyca | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Bezedura. Ja jednak preferuje olej z pestek winogron - wyższ± temperaturę wytrzymuje i jest neutralny smakowo. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ Kęszyca Le¶na 51/9, 66-305 Keszyca Le¶na _______/ /_ GG: 3524356 ___________/ Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/ |
|
Data: 2010-04-14 11:04:30 | |
Autor: pwk | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
W dniu 2010-04-13 18:50, Jacek pisze:
.... A może doradzicie inny model Smażenie w łyżce oleju to ¶ciema i toto niesmaczne jest i tyle. Jadłem. Frytowanie polega na smażeniu w głębokim i gor±cym oleju. I mnie osobi¶cie tylko takie smakuje. Swego czasu przekopałem wszystko na ten temat. Wykopałem jedn± frytownicę i po 3 latach używania nie kupiłbym innej. Znajomi, którym tak± podpowiedziałem, również zadowoleni s± bardzo. U mnie wszystko rozbiło się o lenistwo i możliwo¶ć mycia w zmywarce. Choć dla tych, którzy takiego udogodnienia w kuchni nie maj±, model jaki opisuję i tak jest ¶wietny :) Umycie frytownicy z oleju jest trudne. Olej należy najpierw zlać do innego naczynia. (Powinien być przechowywany w lodówce. Olej służy do kilkakrotnego smażenia.) Potem trzeba frytownicę umyć. Wymaga to niezłej gimnastyki. Tłuszcz schodzi słabo, trzeba wywalić stał± zawarto¶ć z misy i uważać, aby nie nalać wody na obudowę i do elektryki urz±dzenia. I tutaj pojawia się jedyny model, jaki usuwa te ograniczenia, a jak się ma zmywarkę, to nie ma nic lepszego! Kupiłem Tefala FA 7003. Jestem z niego bardzo zadowolony i polecam. Rozkłada się na czę¶ci. Wszystko, poza odł±czan± podstawk± grzejn± myje się w zmywarce. Misa jest zapatrzona w zawór z sitkiem w dnie. Zawór po 3ch latach częstego używania nie przecieka. W zestawie specjalny pojemnik na olej. Po frytowaniu czekasz, aż ostygnie olej, przestawiasz misę z podstawki grzejnej bezpo¶rednio na pojemnik na olej. W pojemniku na olej jest bolec, który otwiera wtedy zawór w misie i olej filtruje się do pojemnika. Zamykasz pojemnik i wstawiasz do lodówki. Pojemnik jest płaski, zajmuje sporo miejsca w szerz, (3/4 półki) ale za to ma ok 8 cm wysoko¶ci i mie¶ci się spokojnie na mojej najniższej półce. Trudno przechować 2,5 litra oleju w lodówce w 3ch litrowych słoikach lub butelkach po napojach... A wlewanie do butelek zawsze kończy się Ľle :) Rozwi±zanie z płaskim pojemnikiem jest, moim zdaniem, idealne. Po zlaniu oleju wywalasz zawarto¶ć (na dnie zawsze co¶ zostaje i to w sporych ilo¶ciach) i wkładasz wszystko do zmywarki. Jak nie masz zmywarki, to możesz włożyć misę bokiem do wody w zlewie i umyc bez obawy, ze się na co¶ woda poleje i potem pr±d pokopie itd. Super! Frytowanie stało się przyjemno¶ci± w naszym domu. Dzięki takiemu udogodnieniu robimy fryturę bardzo często, polecam :) (Chyba se dzisiaj zrobię, mniam :) Z do¶wiadczenia swych znajomych wiem, że każdy by takie zjadł, ale jak ma się potem babrać z tym całym myciem to mu się odechciewa :) Ło matko, znów mnie wzięło na poradniki. Chyba mi zupełnie odbiło :) Tefal wisi mi za reklamę, ale... no cóż, zasłużył sobie na ni± ;) pozdrawiam wszystkich |
|
Data: 2010-04-14 07:34:27 | |
Autor: Mamut | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Frytki najlepiej smakuj± ze zwyklego garnka z siatk± gdy smaży sie je
bez żadnego zamkniecia i pokrywki. Mam frytkownice Tefala też, badziewie, tzn nie sama frytkownica, tylko frytki z niej. Takie jakies tłuste i gumowate. Zreszt± jadłem frytki z wieku frytkownic i zawsze to samo. Polecam zwykły garnek zalany olejem do połowy i zatapiane w niej siatka z frytkami, smażone na kuchence. Nie wiem z czego wynika niedobry smak frytek z frytkownic, może to kwestia ci¶nienia wewnatrz, może temperatury. |
|
Data: 2010-04-14 18:31:09 | |
Autor: Jacek | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Ja sobie z tym radzę smaż±c frytki 2,5-3 minuty przy zamkniętej pokrywie i jeszcze 2-2,5 minuty przy otwartej. Aviko extra long wychodza pycha!
Jacek |
|
Data: 2010-04-14 10:12:17 | |
Autor: Mamut | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
A fuj :) Frytki tylko ze swieżych ziemniaków! Mrożonki fe!
|
|
Data: 2010-04-15 09:18:44 | |
Autor: Usrobo | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Mamut pisze:
A fuj :) Frytki tylko ze swieżych ziemniaków! Mrożonki fe!nie wiedzialem ze sa smakosze frytek słyszałem o fanatykach win ale o frytkomaniakach nie ;) michal |
|
Data: 2010-04-15 07:31:33 | |
Autor: Mamut | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Mamut pisze:> A fuj :) Frytki tylko ze swieżych ziemniaków! Mrożonki fe! nie przesadzaj, róznica jest mniej wiecej taka jak miedzy mrozonymi truskawkami a ¶wieżymi z pola. |
|
Data: 2010-05-19 23:41:03 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Użytkownik "Mamut" <cactusek@gmail.com> napisał w wiadomo¶ci news:be9679c0-fa7c-479f-8dc1-444e44b77ec58g2000yqz.googlegroups.com...
Mamut pisze:> A fuj :) Frytki tylko ze swieżych ziemniaków! Mrożonki fe! nie przesadzaj, róznica jest mniej wiecej taka jak miedzy mrozonymi truskawkami a ¶wieżymi z pola. -- -- -- -- -- - Polecam przeczytać składniki "frytek" Aviko itp. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-04-15 14:29:55 | |
Autor: na102 | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Użytkownik "Usrobo" <usrobo@op.pl> napisał w wiadomo¶ci news:hq6ekk$6a9$1news.onet.pl... Mamut pisze:no ba ,podadz± Ci nawet współrzędne geograficzne pola z którego zostały zebrane ziemniaczki ;) pozdrówka |
|
Data: 2010-04-15 16:26:04 | |
Autor: Borys Pogoreło | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Thu, 15 Apr 2010 09:18:44 +0200, Usrobo napisał(a):
nie wiedzialem ze sa smakosze frytek Frytki rulez! :) A te mrożonki to tylko po smażeniu w oleju s± jadalne. Tyle, że wtedy nie ma to sensu - lepiej od razu zrobić ze ¶wieżych ziemniaków. W ramach ciekawostek - kiedy¶ znalazłem co¶ takiego: http://www.mech.pg.gda.pl/ktc/wtargans/osiagi/Marszalek_zamrazanie.pdf -- Borys Pogoreło borys(#)leszno,edu,pl |
|
Data: 2010-05-20 00:53:23 | |
Autor: Jarek P. | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
On 14 Kwi, 16:34, Mamut <cactu...@gmail.com> wrote:
Frytki najlepiej smakuj± ze zwyklego garnka z siatk± gdy smaży sie je Jak frytki s± tłuste i gumowate, to znaczy, że zostały wrzucone do niedostatecznie rozgrzanego oleju i zamiast się ufrytować, masz je po prostu ugotowane. J. |
|
Data: 2010-06-07 10:45:32 | |
Autor: ±ćęłń󶼿 | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Prawdopodobnie frytki mrożone maj± za dużo wody (jak wędliny ;-)) i ta woda paruj±c rozmiękcza frytkę.
-- -- - Nie wiem z czego wynika niedobry smak frytek z frytkownic, może to kwestia ci¶nienia wewnatrz, może temperatury. |
|
Data: 2010-04-14 23:46:32 | |
Autor: Aragorn | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Ja smaze frytki we fryturze a nei w oleju i sa super o wiele lepsze niz na oleju zreszt afrytura jest przystosowana do wyzszych temperatur niz olej.
|
|
Data: 2010-04-24 22:36:18 | |
Autor: Maciej S. | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Też mam tego tefala i jest rewelacyjny. Ale chyba już nie produkowany. MS |
|
Data: 2010-04-25 15:08:06 | |
Autor: 666 | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Ostatnio odkryli¶my, że frytki z Makro Cash serii HoReCa wychodz± w Actifry absolutnie rewelacyjnie, i dodatkowo maj± najkrótszy czas robienia wychodziło nam ok. 9 minut (inne frytki głównie gatunki z Carrefour potrzebuj± aż do 25 minut!!).
I tak jak piszesz mozna łatwo dorzucić a to parówkę, a to kiełbaskę itp. i fajnie razem wychodzi. Największa dla mnie wada (no poza cen±) Actifry to hałas podczas "smażenia", bo to rodzaj Farelki ;-) Ale wielk± zalet± jest brak oparów tłuszczu i zapachu oleju po smażeniu, nawet para wodna się nei wydobywa (nie trzeba filtrów itp.), poza tym nie trzeba urzadzenia rozgrzewać, bo wrzucasz od razu. Reasumuj±c: mnie nieco bardziej smakuj± frytki tradycyjnie z oleju, ale akurat tłuszczolubny jestem. A kobitki wol± te na "jednej łyżce". -- -- - Niestety maĹ‚ĹĽonka w pracy sĹ‚ucha od koleĹĽanki o zaletach Tefala FZ7000,ktĂłry robi frytki na jednej Ĺ‚yĹĽce oleju i molestuje mnie o zakup takowej. -- |
|
Data: 2010-05-19 23:38:45 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Frytkownica -jaką kupić? | |
Użytkownik "Jacek" <niematakiegonumeru@gmail.com> napisał w wiadomości news:hq27bm$pl9$1news.task.gda.pl...
Mam od lat frytkownicę tradycyjną na 2 litry oleju taką z najtańszych marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłustością frytek nie widzę wad tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o zaletach Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i Powiedz swojej kobicie, żeby mniej jadła jak chce być chudsza. Ewentualnie zmień na nowszy model. molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W internecie są dość liczne pochwalne opinie na temat tego Tefala oraz kilka opinii mówiących, że to zupełna porażka. Frytki są najlepsze smażone w całkowitym zanurzeniu w oleju. Żeby szanowna małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek, ewentualnie robić je w małej porcji wyłącznie z kartofli a nie prefabrykowane z chemii. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-05-19 23:42:36 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Frytkownica -jaką kupić? | |
Aha.
Przykrycie pokrywy - bardziej kartoflanopodobne. Odkryta - wysuszone i chrupiące. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-05-19 23:55:27 | |
Autor: Ikselka | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Żeby szanowna małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek, ewentualnie robić je w małej porcji Dokładnie :-) |
|
Data: 2010-05-20 05:26:10 | |
Autor: Panslavista | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Ikselka wrote:
Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a): Jasne. Mam frytownicę 2x 3 litry oleju. smażę w 170 C, wychodz± smaczne i nie przypalone, olej mogę używać wielokrotnie. Frytki z kupionych ziemniaków, przepłukane i os±czone po skrojeniu bez luĽnej skrobii. Do tej pory wystarczała jedna komora. Druga mogłaby służuc do smażenia p±czków lub np. udek kurczęcych. :-) |
|
Data: 2010-05-20 07:47:34 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomo¶ci news:4bf4ac50$0$19164$65785112news.neostrada.pl...
Ikselka wrote: Znowu masz poroniony pomysł. Dla domowych zastosowań 3 litry oleju jest bez sensu. W mojej frytownicy wchodzi około litra. Szybciej się nagrzewa. Pozwala mi czę¶ciej wymieniać olej na ¶wieży. Wielokrotnie używany olej ma ponoć wła¶ciwo¶ci rakotwórcze nie mówi±c o smaku. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-05-20 07:50:21 | |
Autor: Panslavista | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
"Jan Werbiński" <jan@traalala.bez.mai.la> wrote in message news:4bf4cd15$0$17102$65785112news.neostrada.pl...
Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomo¶ci news:4bf4ac50$0$19164$65785112news.neostrada.pl... Gdy przepalony - łatwo to zrobić smaż±c frytki na małej ilo¶ci oleju - ponieważ jest przegrzewany miejscowo. |
|
Data: 2010-05-20 11:58:36 | |
Autor: Ikselka | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Thu, 20 May 2010 07:50:21 +0200, Panslavista napisał(a):
Gdy przepalony - łatwo to zrobić smaż±c frytki na małej ilo¶ci oleju - ponieważ jest przegrzewany miejscowo. No, co¶ w tym jest. Ja frytownicę wyrzuciłam - filtr miaa do kitu, zaszedł tłuszczem, a że frytki jem ledwie kilka razy w roku, to trzymać w nij olej tyle czasu 0- bez sensu. Zatem je¶li już przychodzi mi ochota, to smażę frytki w rondlu z siatk±, olej po jednym użyciu wyrzucam lub używam do rozpalania pod fajerkami lub ogniska. |
|