Data: 2010-05-19 23:38:45 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Frytkownica -jaką kupić? | |
Użytkownik "Jacek" <niematakiegonumeru@gmail.com> napisał w wiadomości news:hq27bm$pl9$1news.task.gda.pl...
Mam od lat frytkownicę tradycyjną na 2 litry oleju taką z najtańszych marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłustością frytek nie widzę wad tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o zaletach Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i Powiedz swojej kobicie, żeby mniej jadła jak chce być chudsza. Ewentualnie zmień na nowszy model. molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W internecie są dość liczne pochwalne opinie na temat tego Tefala oraz kilka opinii mówiących, że to zupełna porażka. Frytki są najlepsze smażone w całkowitym zanurzeniu w oleju. Żeby szanowna małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek, ewentualnie robić je w małej porcji wyłącznie z kartofli a nie prefabrykowane z chemii. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-05-19 23:42:36 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Frytkownica -jaką kupić? | |
Aha.
Przykrycie pokrywy - bardziej kartoflanopodobne. Odkryta - wysuszone i chrupiące. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-05-19 23:55:27 | |
Autor: Ikselka | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
Żeby szanowna małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek, ewentualnie robić je w małej porcji Dokładnie :-) |
|
Data: 2010-05-20 05:26:10 | |
Autor: Panslavista | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Ikselka wrote:
Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a): Jasne. Mam frytownicę 2x 3 litry oleju. smażę w 170 C, wychodz± smaczne i nie przypalone, olej mogę używać wielokrotnie. Frytki z kupionych ziemniaków, przepłukane i os±czone po skrojeniu bez luĽnej skrobii. Do tej pory wystarczała jedna komora. Druga mogłaby służuc do smażenia p±czków lub np. udek kurczęcych. :-) |
|
Data: 2010-05-20 07:47:34 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomo¶ci news:4bf4ac50$0$19164$65785112news.neostrada.pl...
Ikselka wrote: Znowu masz poroniony pomysł. Dla domowych zastosowań 3 litry oleju jest bez sensu. W mojej frytownicy wchodzi około litra. Szybciej się nagrzewa. Pozwala mi czę¶ciej wymieniać olej na ¶wieży. Wielokrotnie używany olej ma ponoć wła¶ciwo¶ci rakotwórcze nie mówi±c o smaku. -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2010-05-20 07:50:21 | |
Autor: Panslavista | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
"Jan Werbiński" <jan@traalala.bez.mai.la> wrote in message news:4bf4cd15$0$17102$65785112news.neostrada.pl...
Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomo¶ci news:4bf4ac50$0$19164$65785112news.neostrada.pl... Gdy przepalony - łatwo to zrobić smaż±c frytki na małej ilo¶ci oleju - ponieważ jest przegrzewany miejscowo. |
|
Data: 2010-05-20 11:58:36 | |
Autor: Ikselka | |
Frytkownica -jak± kupić? | |
Dnia Thu, 20 May 2010 07:50:21 +0200, Panslavista napisał(a):
Gdy przepalony - łatwo to zrobić smaż±c frytki na małej ilo¶ci oleju - ponieważ jest przegrzewany miejscowo. No, co¶ w tym jest. Ja frytownicę wyrzuciłam - filtr miaa do kitu, zaszedł tłuszczem, a że frytki jem ledwie kilka razy w roku, to trzymać w nij olej tyle czasu 0- bez sensu. Zatem je¶li już przychodzi mi ochota, to smażę frytki w rondlu z siatk±, olej po jednym użyciu wyrzucam lub używam do rozpalania pod fajerkami lub ogniska. |
|