Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   Garnek do gotowania ryżu (elektryczny)

Garnek do gotowania ryżu (elektryczny)

Data: 2009-05-01 19:01:48
Autor: Tadeusz Jerzy Korsak
Garnek do gotowania ryżu (elektryczny)
Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).

Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na spodzie
garnka? Przy kazdym rodzaju powstaje cieniutka przypalona warstwa
ryzu. Schodzi ona bez problemu jako cienki placek.


Twój garnek do gotowania ryżu musi być po prostu popsuty!
Zrób próbę. wlej do pustego garnka ćwierć szklanki wody i włącz garnek przykrywając go pokrywką.
Przez otwór w pokrywce wydobywać się będzie chmurka pary.
W momencie gdy chmurka pary zniknie co oznacza że woda się wygotowała, po paru sekundach garnek się powinien wyłączyć!
Jeżeli tak nie będzie, to czas na reklamację u sprzedawcy.

Musisz sprawdzić czy teflonowana wkładka garnka (garnek właściwy) nie jest pogięta, musi ona przylegać do wypukłej grzałki wewnątrz obudowy, a czujnik we środku grzałki (na sprężynie) musi dotykać do dna garnka. Jeżeli tak nie jest to grzałka będzie się przegrzewać, a ryż przypalać! Po włożeniu wkładki do garnka trzeba nią "zakołysać", by sprawdzić czy dobrze przylega do grzałki. Sprawdź czy na dnie garnka bądź też na grzałce nie ma zanieczyszczeń (ziarnek ryżu, itp).
Czy napewno odmierzasz miarką prawidłową ilość wody do ilości odmierzonego ryżu? Zasada jest taka: ilość miarek wody = ilość miarek ryżu (suchego) + 1/4 miarki wody.
Rozumiem że gotujesz ryż w garnku z założoną firmową pokrywką z otworem!
Ale to wszystko jest napisane w instrukcji obsługi do garnka!

BTW, gdzie kupiłeś swój garnek do ryżu?

Pozdrowienia!
Tadeusz

Garnek do gotowania ryżu (elektryczny)

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona