Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   Groch

Groch

Data: 2015-01-21 17:58:57
Autor: Tata
Groch
Groch cały łuskany moczyłem cały wieczór, noc, do południa i dzisiaj gotowałem go 1,5 godziny. Później dodawałem składniki do grochówki, cały czas gotując zupę. W sumie groch gotował się ponad 2 godziny i dalej jest twardy. Internauci piszą, że wystarczy moczyć groch kilka-kilkanaście godzin i gotować 1-1,5 godziny. Jak UGOTOWAĆ groch, żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował się?

Z powaĹźaniem
MJ

Data: 2015-01-21 20:02:39
Autor: XL
Groch
Dnia Wed, 21 Jan 2015 17:58:57 +0100, Tata napisał(a):

Groch cały łuskany moczyłem cały wieczór, noc, do południa i dzisiaj gotowałem go 1,5 godziny. Później dodawałem składniki do grochówki, cały czas gotując zupę. W sumie groch gotował się ponad 2 godziny i dalej jest twardy. Internauci piszą, że wystarczy moczyć groch kilka-kilkanaście godzin i gotować 1-1,5 godziny. Jak UGOTOWAĆ groch, żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował się?


Skąd mialeś ten groch? - pewnie to jakaś pastewna odmiana.

Data: 2015-01-21 21:51:32
Autor: Tata
Groch
W dniu 2015-01-21 20:02, XL pisze:
Dnia Wed, 21 Jan 2015 17:58:57 +0100, Tata napisał(a):

Groch cały łuskany moczyłem cały wieczór, noc, do południa i dzisiaj
gotowałem go 1,5 godziny. Później dodawałem składniki do grochówki, cały
czas gotując zupę. W sumie groch gotował się ponad 2 godziny i dalej
jest twardy. Internauci piszą, że wystarczy moczyć groch
kilka-kilkanaście godzin i gotować 1-1,5 godziny. Jak UGOTOWAĆ groch,
żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował się?


Skąd mialeś ten groch? - pewnie to jakaś pastewna odmiana.

Stare, kilkuletnie zapasy, kupione w sklepie spożywczym. Ale to chyba nie powód twardości?

Z ukłonami
MJ

Data: 2015-01-21 22:24:33
Autor: XL
Groch
Dnia Wed, 21 Jan 2015 21:51:32 +0100, Tata napisał(a):

W dniu 2015-01-21 20:02, XL pisze:
Dnia Wed, 21 Jan 2015 17:58:57 +0100, Tata napisał(a):

Groch cały łuskany moczyłem cały wieczór, noc, do południa i dzisiaj
gotowałem go 1,5 godziny. Później dodawałem składniki do grochówki, cały
czas gotując zupę. W sumie groch gotował się ponad 2 godziny i dalej
jest twardy. Internauci piszą, że wystarczy moczyć groch
kilka-kilkanaście godzin i gotować 1-1,5 godziny. Jak UGOTOWAĆ groch,
żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował się?


Skąd mialeś ten groch? - pewnie to jakaś pastewna odmiana.

Stare, kilkuletnie zapasy, kupione w sklepie spożywczym. Ale to chyba nie powód twardości?


Więc mógł na tyle wyschnąć, że potrzebował dłuższego moczenia i/lub
gotowania. W rozpadnięciu się grochu, który jest nie całkiem ugotowany,
pomaga rozgniatanie go w garnku tłuczkiem do ziemniaków podczas powolnego
gotowania. Wykonuje się to tak jak się uda, nie trzeba starać się zbyt
dokładnie. I gotujemy w większej ilości wody i bardzo powolutku - to żeby
się nie przypalił.

Data: 2015-01-22 09:07:35
Autor: Jeffrey
Groch
XL wrote:
Dnia Wed, 21 Jan 2015 21:51:32 +0100, Tata napisał(a):

W dniu 2015-01-21 20:02, XL pisze:
Dnia Wed, 21 Jan 2015 17:58:57 +0100, Tata napisał(a):

Groch cały łuskany moczyłem cały wieczór, noc, do południa i
dzisiaj gotowałem go 1,5 godziny. Później dodawałem składniki do
grochówki, cały czas gotując zupę. W sumie groch gotował się ponad
2 godziny i dalej jest twardy. Internauci piszą, że wystarczy
moczyć groch kilka-kilkanaście godzin i gotować 1-1,5 godziny. Jak
UGOTOWAĆ groch, żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował się?


Skąd mialeś ten groch? - pewnie to jakaś pastewna odmiana.

Stare, kilkuletnie zapasy, kupione w sklepie spożywczym. Ale to chyba
nie powód twardości?


Więc mógł na tyle wyschnąć, że potrzebował dłuższego moczenia i/lub
gotowania. W rozpadnięciu się grochu, który jest nie całkiem
ugotowany, pomaga rozgniatanie go w garnku tłuczkiem do ziemniaków
podczas powolnego gotowania. Wykonuje się to tak jak się uda, nie
trzeba starać się zbyt dokładnie. I gotujemy w większej ilości wody i
bardzo powolutku - to żeby się nie przypalił.

po co tłuc tłuczkiem groch na grochówkę? ma być nie rozpadnięty przecież
w ogóle to jak czytam przepisy na grochówkę i stoi żeby wziąć groch połówki to dalej nie czytam

Data: 2015-01-22 11:16:23
Autor: Tata
Groch
po co tłuc tłuczkiem groch na grochówkę? ma być nie rozpadnięty przecież
w ogóle to jak czytam przepisy na grochówkę i stoi żeby wziąć groch
połówki to dalej nie czytam

De gustibus, jednak ja chciałbym, żeby groch w grochówce się rozgotował.

Z grochówkowym pozdrowieniem
MJ

Data: 2015-01-21 22:09:51
Autor: wolim
Groch
W dniu 2015-01-21 o 17:58, Tata pisze:

Jak UGOTOWAĆ groch,
żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował się?

Należy gotować do rozgotowania.

Pozdrawiam,
MW

Groch

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona