Data: 2011-04-12 22:47:47 | |
Autor: Jackare | |
Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator? | |
Uzytkownik "Piotr Molski" <pmolski@ant.pl> napisal w wiadomosci news:c58665a7-1a41-4fcc-9751-2502bafedbcax18g2000yqe.googlegroups.com...
Oprocz tego, przez cala zime uzywana jest Wstawic podkowe do kuchni i dopiac do istniejacego CO po odpowiednim przystosowaniu. Podkowa ok 200 zl Zbiornik wyrównawczy ok 50 zl Wymiennik plytowy ok 500 zl dwie pompy ok 400 zl do tego filtry, pare zaworów, troszke rurek -- Jackare |
|
Data: 2011-04-12 23:20:33 | |
Autor: Panslavista | |
Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator? | |
"Jackare" <123@123.tralala.com> wrote in message news:io2dpo$lmj$1node2.news.atman.pl...
Podkowa nie oplaca sie, zabiera za duzo ciepla i slabo sie gotuje na takiej kuchni. Lepiej po drugiej stronie sciany zbudowac piec kaflowy ogrzewany spalinami - sterowanie szybrami. |
|
Data: 2011-04-12 23:42:22 | |
Autor: Ikselka | |
Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator? | |
Dnia Tue, 12 Apr 2011 23:20:33 +0200, Panslavista napisał(a):
"Jackare" <123@123.tralala.com> wrote in message news:io2dpo$lmj$1node2.news.atman.pl... Wiem. To przecież logiczne: większy wydatek energii, to i więcej opału trzeba spalić, a jeśli chciałoby się i grzać, i gotować na tej samej ilosci opału, co bez grzania, no to efekty będą mierne. Nie chciałam podkowy i nie mam - chociaż pan zdun namawiał i nie mógł zrozumieć, po co mi sama kuchnia. Nie rozumiał, że ja nie do ogrzewania chcę kuchnię, tylko dla gotowania i dla przyjemności. Tak samo kominek w domu - mamy z otwartym paleniskiem, bez płaszcza wodnego itp, bo chciałam patrzeć w ogień, a nie w zakopconą szybę. Lepiej po drugiej stronie sciany zbudowac piec kaflowy ogrzewany spalinami - sterowanie szybrami. Akurat u mnie po drugiej stronie ściany "kominowej" jest przedpokój, wiec nic z tego, ale gdyby tylko byo tam miejsce, na pewno byłby piec. ALE! ALE! ALE! (do Wątkodawcy)- można zrobić kuchnię z opuszczanym rusztem, który ma 2 położenia: letnie i zimowe. W letnim ruszt (czyli ogień) jest NAD podkową, która wtedy nie jest grzana. W razie potrzeby (niekoniecznie zimą) ruszt opuszcza się w tzw połozenie zimowe - wtedy ogień ogrzewa podkowę. Do tego jednak musi być dobry specjalista-zdun, no i palenisko jako całość musi być głębokie. I jeszcze ku przestrodze mała dygresja: moi sąsiedzi, zachęceni moją kuchnią, też zamarzyli o takiej. Ponieważ jednak koszt budowy mojej wydał im się za wysoki, znaleźli zduna, który im wybudował kuchnię za połowę ceny mojej. I cóż sie potem okazało: sąsiedzi nie znając się na rzeczy, ani nie wiedząc o właściwościach technicznych mojej kuchni, nie zaznaczyli, co chcą mieć, więc mają minimum - zdun nie zrobił kanałów powietrznych w tzw ogrzewaczu (czyli kaflowej ściance nad blachą kuchni), siłą rzeczy ogrzewacz nie jest ogrzewaczem, tylko zwykłą, pełną, zimną ścianką kaflową. Ponadto nie zrobił SZYBRÓW, które powinny być absolutnie koniecznie - do regulacji przepływu powietrza, a więc do regulacji siły spalania pod fajerkami. Pisze RUSZTY, bo ja mam dwa - jeden otwierający "dłuższy" obieg powietrza w kanałach prowadzących przez ogrzewacz, aby ten był gorący zimą, a drugi szyber, skraca ten obieg tak, aby ogrzewacz się nie nagrzewał - korzysta się z tego szybra wtedy, kiedy jest ciepło i nie chce się nagrzewać ogrzewacza, a tylko ugotować jedzenie. No i - piekarnik w kuchni moich sąsiadów to raczej ozdoba - wcale nie piecze, tylko lekko podgrzewa. Bo jak ma piec, skoro nie można regulować obiegu ciepłego powietrza i ono szoruje prosto w komin. Tyle tytułem przestrogi. Mogę z czystym sumieniem zatem polecić zakład zduński Tetelewskich w Kielcach, którzy to panowie budowali u mnie i kominek (laaaata temu), i kuchnię (kilka lat temu) - jestem do dziś z ich roboty prze-zadowolona i wychwalać ich będę pod niebiosa do końca dni moich :-) |
|
Data: 2011-04-12 23:47:26 | |
Autor: Ikselka | |
Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator? | |
Dnia Tue, 12 Apr 2011 23:42:22 +0200, Ikselka napisał(a):
Dnia Tue, 12 Apr 2011 23:20:33 +0200, Panslavista napisał(a): SZYBRY oczywiście! bo ja mam dwa - jeden otwierający "dłuższy" obieg powietrza w kanałach j.w. |
|
Data: 2011-04-16 08:58:37 | |
Autor: Czarek Daniluk | |
Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator? | |
W dniu 2011-04-12 23:47, Ikselka pisze:
Fachowiec zdun, znający się na tym co buduje to niestety w tym kraju już rarytas. Pierwsza zasada budując piec kaflowy/kuchnię starego typu węglową - odpowiedniego przekroju przewód kominowy. Jak będzie za mały to żeby nie wiem co kto robił to nie będzie się prawidłowo w nim paliło ;) Pozdrawiam ! |
|
Data: 2011-04-17 16:48:54 | |
Autor: Piotr Molski | |
Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator? | |
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Kuchnia jest uzywana tylko w zimnych miesiacach - teraz juz nie palimy. Podkowa wydaje sie byc najprostszym rozwiazaniem. Piec pod drugiej stronie sciany - nie bardzo jest na niego miejsce. Pogadalem tez z kumplem - tym od kominka. Pokazal mi zdjecia z budowy paleniska. Wybudowanie czegos takiego w moim przypadku byloby mocno skomplikowane. Znalazlem natomiast wymienniki ciepla/plaszcz wodny http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-plaszcz-wodny-6-8-5kw-fi-200mm-i1554148451.html wyobrazam sobie, ze mozna by to zamontowac pomiedzy kuchnia a kominem. Kogutek: rekuperator - mialem na mysli normalny rekuperator na strychu odbierajacy cieplo z powietrza - choc nie do konca wiem, jak dokladnie powinien byc zamontowany. pozdr Piotr |
|
Data: 2011-04-18 23:16:47 | |
Autor: kogutek | |
Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator? | |
Piotr Molski <pmolski@ant.pl> napisał(a):
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.Rekuperator żeby odzyskiwać w Twoim przypadku ciepło z wentylacji to bardzo zły pomysł. Jest drogi i ma małą sprawność. Raptem użyteczność rekuperatora w warunkach klimatycznych Polski można zaobserwować przez kilkanaście dni w roku. Przy + 10 praktycznie nie działa. Sprawdź jaka jest średnia temperatura dla Polski. Pytasz`o wymiennik z Allegro. Ściema. Masz`w domu gazowy piec do CO. Zerknij do niego i popatrz jak jest zrobiony wymiennik ciepła. A`potem popatrz na tamtą rurę w rurze i sam sobie odpowiedz czy jak z jednej strony wpuścisz`spaliny to zanim przelecą zdążą oddać ciepło. Jakieś oddadzą, ale czy tyle żeby efektywnie ogrzać wodę? Oczywiście że nie. Oceniam sprawność tego super wymiennika ciepła na jakieś 5%. Tekst na Allegro zrobiony pod dyletanta. Dobór materiałów świadczy o całkowitym nie przygotowaniu teoretycznym producenta. Jedyne co jest zgodne z prawdą to że łatwy do czyszczenia. Rurę fi 200 łatwo się czyści, to fakt. Za`to korodować będzie w oczach. -- |
|
Data: 2011-04-22 10:33:38 | |
Autor: Jackare | |
Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator? | |
Uzytkownik "Piotr Molski" <pmolski@ant.pl> napisal w wiadomosci news:8824826c-b967-46b7-845e-5f232a06d3cdz31g2000vbs.googlegroups.com...
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.Zapytaj z ciekawosci sprzedawce, czy ten "produkt" ma dopuszczenia i atesty do stosowania w budownictwie. Moim zdaniem nie ma prawa miec. To cos zostalo chyba wymyslone przez absolutnego dyletnata.To najprostszy krok do zasyfienia na stale komina, a sam "wymiennik" IMHO zostanie zezarty przez korozje w kilka miesiecy. Pomijajac zerowa chyba sprawnosc tego wymiennika, nie wolno w ten sposób schladzac spalin - bedzie sie osadzac lesz, smola, a tlusta i mokra sadza zaklei ci komin powodujac powstwawanie czopów ze zbitej sadzy - bardzo twardych i trudnych do usuniecia. Sam wymiennik bardzo szybko skoroduje na skutek wykraplania sie wody ze spalin - wody zawierajacej agresywne zwiazki, np kwas siarkowy i kwasy organiczne. Jak dobrze pójdzie, dzieki tym sympatycznym zwiazkom jest duza szansa na zniszczenie komina w jego murowanej czesci, chyba ze caly bedzie wylozony wkladem zaro- lub kwasoodpornym. |
|
Data: 2011-04-13 10:03:36 | |
Autor: Panslavista | |
Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator? | |
"Panslavista" <prawusek@interia.pl> wrote in message news:4da4c241$0$2506$65785112news.neostrada.pl...
"Jackare" <123@123.tralala.com> wrote in message news:io2dpo$lmj$1node2.news.atman.pl...Jest jeszcze dawny wynalazek do kuchn i murowanej - przypiecek oraz od Braci Słowian - ruska pieczka. |