Data: 2009-11-21 20:07:07 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Jaki czas gotowania na menażce i palniku? | |
Witam
Czy ktoś mierzył czas zagotowania 1 litra w menażce "Harcerz" na jakimś superhiperszybkim palniku gazowym? Dlaczego ta menażka? Bo taką mam. I ma ona dno o dosyć małej średnicy. Mam też palnik gazowy, który ma dużą średnicę. Zastanawia mnie, czy powinienem zmienić menażkę, czy palnik, którego wydajność mnie nie zadowala. Albo i jedno i drugie. Wg producenta palnik ma 3kW mocy. Hmmm... A zagrzewa wodę w tym samym czasie jak grzałka elektryczna 1,1kW. Nie wydaje mi się, żeby na łączu płomień-czajnik było aż 63% strat mocy. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x78E9C79E |
|
Data: 2009-11-21 20:22:29 | |
Autor: live_evil | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Zbynek Ltd. pisze:
Wg producenta palnik ma 3kW mocy. Hmmm... A zagrzewa wodę w tym Dużo ciepła idzie w atmosferę. -- live_evil |
|
Data: 2009-11-21 20:42:37 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Zbynek Ltd. pisze:
Nie wydaje mi się, żebyMoje pomiary wskazują, że sprawność palnika turystycznego (gazowego i benzynowego) bez osłon, radiatorów i innych przeróbek oraz bez wiatru wynosi około 40%. Co jakoś dziwnie pasuje do Twoich pomiarów. Radiator na menażce Harcerz http://picasaweb.google.pl/wilow7/Turbomenazka# poprawia sprawność o ~30% a karimatowa czapka na pokrywkę +5% Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2009-11-21 21:37:17 | |
Autor: Hektor | |
Jaki czas gotowania na menażce i palniku? | |
Użytkownik "Wojciech Wierba" <Wojciech.Wierba@ifj.edu.pl> napisał
Radiator na menażce Harcerz A propos: Wojtku, jaki materiał został użyty na wykonanie osłony. Chciałem sobie zrobić taką osłonę wg Twojego pomysłu, ale w momencie zamawiania laminatu, kolega elektronik popukał się w czoło. Podobno laminat 0.5 - 0.6 będzie za gruby i zbyt sztywny? Pozdrowienia Zbigniew Kordan |
|
Data: 2009-11-21 21:54:46 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Hektor pisze:
A propos: Wojtku, jaki materiał został użyty na wykonanie osłony. Laminat epoxydowo-szklany 0.25 mm (w tym ~30-50 um miedzi jednostronnie). Chciałem sobie zrobić taką osłonę wg Twojego pomysłu, ale w momencie zamawiania laminatu, kolega elektronik popukał się w czoło. Podobno laminat 0.5 - 0.6 będzie za gruby i zbyt sztywny? Racja, za sztywny, nie zwiniesz go na butelce. Musi być cieńszy, właśnie ~0.2 mm. Ale mam cos lepszego, stalową nierdzewną folię 0.1 mm (wystarczająco sztywna i lekka) ale tylko w taśmie o szerokości 100 mm. Jeśli Ci to odpowiada (można w razie czego, choć to komplikuje konstrukcję, składać dwa paski na wysokość) to napisz, jaki długi kawałek taśmy potrzebujesz. Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2009-11-21 22:33:32 | |
Autor: Hektor | |
Jaki czas gotowania na menażce i palniku? | |
Użytkownik "Wojciech Wierba" <Wojciech.Wierba@ifj.edu.pl> napisał
Ale mam cos lepszego, stalową nierdzewną folię 0.1 mm (wystarczająco sztywna i lekka) ale tylko w taśmie o szerokości 100 mm. Średnica układu to ok. 20 cm, więc myślę, że z 70 (do 1m) cm powinno wystarczyć. Jesli masz coś takiego na zbyciu to chętnie odkupię. Tak przy okazji. Można kupić grubą folię aluminiową w arkuszach? Taką jak są robione fabryczne ekrany do kuchenek (np. MSR'a czy Primusa). Takie gotowe wiatrochrony są w dość wygórowanych cenach (nawet kilkadziesiąt złotych za kawałek folii). Naprawdę surowiec jest aż taki drogi? Pozdrowienia Zbigniew Kordan |
|
Data: 2009-11-21 22:45:20 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Hektor napisał(a) :
Takie gotowe wiatrochrony są w dość wygórowanych cenach (nawet kilkadziesiąt złotych za kawałek folii). Naprawdę surowiec jest aż taki drogi? Przed chwilą napisałem, ile mnie kosztowało :-) Przepłącasz wielokrotnie nie za surowiec, a za markę producenta osłony. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x78E9C79E |
|
Data: 2009-11-21 23:32:13 | |
Autor: Artur Stachura | |
Jaki czas gotowania na menażce i palniku? | |
On Sat, 21 Nov 2009 22:33:32 +0100, Hektor <zpkzpk@wp.pl> wrote:
Tak przy okazji. Można kupić grubą folię aluminiową w arkuszach? Taką jak są robione fabryczne ekrany do kuchenek (np. MSR'a czy Primusa). Takie gotowe wiatrochrony są w dość wygórowanych cenach (nawet kilkadziesiąt złotych za kawałek folii). Naprawdę surowiec jest aż taki drogi? Matryce do druku offsetowego są robione z grubej folii aluminiowej, w sam raz do takiego celu. Zużyte trafiają pewnie na złom. Jeśli masz gdzieś w pobliżu małą drukarnię z maszyną offsetową, to zajrzyj, może dadzą Ci kilka arkuszy. Pozdrawiam -- Artur Stachura |
|
Data: 2009-11-22 07:43:03 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Artur Stachura pisze:
On Sat, 21 Nov 2009 22:33:32 +0100, Hektor <zpkzpk@wp.pl> wrote: Ja raczej nazwałbym to blachą, poniewaz arkusze są sztywne, to pewnie jakies PA5-7. Natomiast FOLIA aluminiowa to odpowiednik PA 0-1 (nie pamietam czy jest PA0) - po prostu folia to (prawie) czyste aluminium, a blacha to stopy aluminium. Jeśli masz gdzieś w pobliżu małą drukarnię z maszyną offsetową, to zajrzyj, Ostatnio juz każą sobie płacić za zużyte matryce, ale dalej jest to 'korzystny' zakup. Na zwijaną na butelkę osłonę chyba się nadadzą (nie próbowałem). Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2009-11-22 19:12:42 | |
Autor: Artur Stachura | |
Jaki czas gotowania na menażce i palniku? | |
On Sun, 22 Nov 2009 07:43:03 +0100, Wojciech Wierba <wierba@mail.desy.de> wrote:
Gdybym swojego zapasu nie zużył parę lat temu do pokrycia dachu szopy, mógłbym teraz rozpocząć produkcję seryjną osłon na palniki :-) Na zwijaną na butelkę osłonę chyba się nadadzą (nie próbowałem). Te, które mam, dają się bez problemu zwinąć do średnicy ok. 7 cm; po rozwinięciu zachowują lekko półokrągły kształt. Powinny się nadać. Są sztywne, ale dają się też zaginać i nie pękają przy tym. Większe formaty są grubsze i sztywniejsze. Pozdrawiam -- Artur Stachura |
|
Data: 2009-11-22 07:32:54 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Hektor pisze:
Użytkownik "Wojciech Wierba" <Wojciech.Wierba@ifj.edu.pl> napisał Podaj na priva adres to Ci wyslę. Płatne przelewem :-) Tak przy okazji. Można kupić grubą folię aluminiową w arkuszach? Taką jak są robione fabryczne ekrany do kuchenek (np. MSR'a czy Primusa). Takie gotowe wiatrochrony są w dość wygórowanych cenach (nawet kilkadziesiąt złotych za kawałek folii). Naprawdę surowiec jest aż taki drogi? Sprawdzę, jak grubą mam folię aluminiową, to przy okazji Ci podeślę z 1 m^2 Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2009-11-22 10:45:30 | |
Autor: Hektor | |
Jaki czas gotowania na menażce i palniku? | |
Użytkownik "Wojciech Wierba" <wierba@mail.desy.de> napisał
Podaj na priva adres to Ci wyslę. Płatne przelewem :-) Wielkie dzięki Wojtku. Po południu odezwę się do Ciebie. Pozdrowienia Zbigniew Kordan |
|
Data: 2009-11-21 22:43:16 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Hektor napisał(a) :
Ja zrobiłem z blachy Alu 0,1 mm. Z rok temu o tym pisałem tutaj. 2 kawałki jeden na drugim. Do transportu zwijam na butelce. Nie można zgiąć, bo się po paru razach złamie. Blachę kupiłem na Alledrogo. Razem z transportem wyniosło mnie 18 zł. I mam blachy na kilka sztuk :-) -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x78E9C79E |
|
Data: 2009-11-21 22:48:30 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Zbynek Ltd. napisał(a) :
Ja zrobiłem z blachy Alu 0,1 mm. Przedobrzyłem. To była blacha 0.3 mm. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x78E9C79E |
|
Data: 2009-11-22 10:06:00 | |
Autor: wobo1704 | |
Jaki czas gotowania na menażce i palniku? | |
Zbynek Ltd. <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> napisał(a):
... Czy nie szkoda czasu na poszukiwanie idealnych materiałów, skoro pod ręką są np. puszki po piwie, jednorazowe tacki z wypieków cukierniczych? Rozciąć, ewentualnie połaczyć 'na zawijkę'. O złożonych foliach Al już pisałem. -- |
|
Data: 2009-11-21 22:40:22 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Wojciech Wierba napisał(a) :
Zbynek Ltd. pisze: Ha! Testowałem w pomieszczeniu. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x78E9C79E |
|
Data: 2009-11-21 20:59:43 | |
Autor: Doczu | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
W dniu 2009-11-21 20:07, Zbynek Ltd. pisze:
Wg producenta palnik ma 3kW mocy. Hmmm... A zagrzewa wodę w tym Czyli w jakim ? Dajże trochę więcej informacji. na pewno możesz zapomnieć o czasach deklarowanych przez producenta. -- -=Pozdrawiam Doczu=- Adres do korespondencji doczu@_usun_interia.pl |
|
Data: 2009-11-21 21:23:22 | |
Autor: wobo1704 | |
Jaki czas gotowania na menażce i palniku? | |
Czasu nie mierzyłem.
Wg moich obserwacji dno powinno być możliwie duże. Duża moc nie jest wykorzystywana w małej menażce. W 1,5 l menażce najmniej płomieni ucieka po bokach grzejąc tylko powietrze wokół. Ważniejsze (moim zdaniem) jest dobre osłonięcie przed podmuchami. Ja stosuję osłonę z podwójnie złożonej (i wymiętej, aby się razem trzymały) folii Al + zaizolowanie pokrywki (np. garścią liści). Lekkie i nie zajmuje miejsca. -- |
|
Data: 2009-11-21 22:38:20 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Doczu napisał(a) :
W dniu 2009-11-21 20:07, Zbynek Ltd. pisze: Maksymalnie wykorzystałem moc używając czajnika. Ma on szerokie dno o średnicy 20.5 cm. Czas wyniósł 5:30. W pomieszczeniu. Na wspomnianej menażce 7:30. W obu przypadkach palnik rozkręcony na max i startujący z butlą o tej samej temperaturze. Waga czajnika i menażki różniła się tylko o 3%. Grzałka elektryczna o mocy 1,1kW zagrzała mi w menażce w czasie również 5:30. Ponieważ dalsze zwiększanie średnicy garnka nie miało już sensu, to można przyjąć, że krótszego czasu już nie jestem w stanie osiągnąć. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x78E9C79E |
|
Data: 2009-11-21 23:39:53 | |
Autor: Krzysztof Halasa | |
Jaki czas gotowania na menaĹźce i palniku? | |
"Zbynek Ltd." <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> writes:
Maksymalnie wykorzystaĹem moc uĹźywajÄ c czajnika. Ma on szerokie dno Pamietam ze woda to 4200 J/(kg*K), co daje nam: 1100 W * 330 s / 4200 J/(kg*K) / 1 kg = nieco ponad 86 K. Start byl od temperatury pokojowej? IMHO bardzo male, kilkuprocentowe straty ciepla. Straty ciepla na gazie sa znaczne, rzedu 50+%, latwo takze sprawdzic na "normalnej" kuchni gazowej (jesli producent podaje maksymalna moc, albo lepiej liczac zuzycie gazu * wspolczynniki). Korzystna rzecza jest palnik o malej srednicy "roboczej". -- Krzysztof Halasa |
|
Data: 2009-11-21 23:44:57 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Krzysztof Halasa napisał(a) :
Grzałka elektryczna o mocy 1,1kW zagrzała mi w menażce w czasie Od 18 stopni. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x78E9C79E |
|
Data: 2009-11-21 23:55:41 | |
Autor: Krzysztof Halasa | |
Jaki czas gotowania na menaĹźce i palniku? | |
"Zbynek Ltd." <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> writes:
1100 W * 330 s / 4200 J/(kg*K) / 1 kg = nieco ponad 86 K. No to bardzo male straty ciepla. Nie ma zadnych szans, zeby zblizyc sie do tego na gazie - utrata ciepla "w spalinach", przez wypromieniowanie. -- Krzysztof Halasa |
|
Data: 2009-11-22 00:07:23 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Krzysztof Halasa napisał(a) :
"Zbynek Ltd." <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> writes: Może też rezystancja grzałki zachowywała się trochę nieliniowo? Sprawdzałem pobór mocy tylko przez pierwsze najwyżej 20 sekund. -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x78E9C79E |
|
Data: 2009-11-22 00:15:48 | |
Autor: Krzysztof Halasa | |
Jaki czas gotowania na menaĹźce i palniku? | |
"Zbynek Ltd." <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> writes:
1100 W * 330 s / 4200 J/(kg*K) / 1 kg = nieco ponad 86 K. Tym gorzej, bo normalnie rezystancja wzrasta wraz z temperatura - czyli jeszcze mniejsze straty. Ale to pewnie malo istotne. -- Krzysztof Halasa |
|
Data: 2009-11-22 20:49:10 | |
Autor: Tomasz Kordat | |
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u? | |
Zbynek Ltd. pisze:
Witam Zważ butlę przed zagotowaniem wody i po, i zmierz czas zagotowania wody. Spalenie 1g gazu p-b daje około 34kJ. (m*34)/t=P m w gramach, t w sekundach TK |