Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.gory   »   Jaki czas gotowania na menażce i palniku?

Jaki czas gotowania na menażce i palniku?

Data: 2009-11-21 20:07:07
Autor: Zbynek Ltd.
Jaki czas gotowania na menażce i palniku?
Witam

Czy ktoś mierzył czas zagotowania 1 litra w menażce "Harcerz" na
jakimś superhiperszybkim palniku gazowym?

Dlaczego ta menażka? Bo taką mam. I ma ona dno o dosyć małej
średnicy. Mam też palnik gazowy, który ma dużą średnicę. Zastanawia
mnie, czy powinienem zmienić menażkę, czy palnik, którego wydajność
mnie nie zadowala. Albo i jedno i drugie.
Wg producenta palnik ma 3kW mocy. Hmmm... A zagrzewa wodę w tym
samym czasie jak grzałka elektryczna 1,1kW. Nie wydaje mi się, żeby
na łączu płomień-czajnik było aż 63% strat mocy.

--
Pozdrawiam
   Zbyszek
PGP key: 0x78E9C79E

Data: 2009-11-21 20:22:29
Autor: live_evil
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Zbynek Ltd. pisze:
Wg producenta palnik ma 3kW mocy. Hmmm... A zagrzewa wodę w tym
samym czasie jak grzałka elektryczna 1,1kW. Nie wydaje mi się, żeby
na łączu płomień-czajnik było aż 63% strat mocy.


Dużo ciepła idzie w atmosferę.

--
live_evil

Data: 2009-11-21 20:42:37
Autor: Wojciech Wierba
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Zbynek Ltd. pisze:
 Nie wydaje mi się, żeby
na łączu płomień-czajnik było aż 63% strat mocy.

Moje pomiary wskazują, że sprawność palnika turystycznego
(gazowego i benzynowego) bez osłon, radiatorów i innych przeróbek
oraz bez wiatru wynosi około 40%.
Co jakoś dziwnie pasuje do Twoich pomiarów.
Radiator na menażce Harcerz
http://picasaweb.google.pl/wilow7/Turbomenazka#
poprawia sprawność o ~30% a karimatowa czapka na pokrywkę +5%

Pozdrawiam
Wojtek

Data: 2009-11-21 21:37:17
Autor: Hektor
Jaki czas gotowania na menażce i palniku?
Użytkownik "Wojciech Wierba" <Wojciech.Wierba@ifj.edu.pl> napisał

Radiator na menażce Harcerz
http://picasaweb.google.pl/wilow7/Turbomenazka#
poprawia sprawność o ~30% a karimatowa czapka na pokrywkę +5%

A propos: Wojtku, jaki materiał został użyty na wykonanie osłony. Chciałem sobie zrobić taką osłonę wg Twojego pomysłu, ale w momencie zamawiania laminatu, kolega elektronik popukał się w czoło. Podobno laminat 0.5 - 0.6 będzie za gruby i zbyt sztywny?

Pozdrowienia
Zbigniew Kordan

Data: 2009-11-21 21:54:46
Autor: Wojciech Wierba
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Hektor pisze:

A propos: Wojtku, jaki materiał został użyty na wykonanie osłony.

Laminat epoxydowo-szklany 0.25 mm (w tym ~30-50 um miedzi jednostronnie).

Chciałem sobie zrobić taką osłonę wg Twojego pomysłu, ale w momencie zamawiania laminatu, kolega elektronik popukał się w czoło. Podobno laminat 0.5 - 0.6 będzie za gruby i zbyt sztywny?

Racja, za sztywny, nie zwiniesz go na butelce. Musi być cieńszy, właśnie ~0.2 mm.

Ale mam cos lepszego, stalową nierdzewną folię 0.1 mm (wystarczająco sztywna i lekka) ale tylko w taśmie o szerokości 100 mm.
Jeśli Ci to odpowiada (można w razie czego, choć to komplikuje konstrukcję, składać dwa paski na wysokość) to napisz, jaki długi kawałek taśmy potrzebujesz.

Pozdrawiam
Wojtek

Data: 2009-11-21 22:33:32
Autor: Hektor
Jaki czas gotowania na menażce i palniku?
Użytkownik "Wojciech Wierba" <Wojciech.Wierba@ifj.edu.pl> napisał

Ale mam cos lepszego, stalową nierdzewną folię 0.1 mm (wystarczająco sztywna i lekka) ale tylko w taśmie o szerokości 100 mm.
Jeśli Ci to odpowiada (można w razie czego, choć to komplikuje konstrukcję, składać dwa paski na wysokość) to napisz, jaki długi kawałek taśmy potrzebujesz.

Średnica układu to ok. 20 cm, więc myślę, że z 70 (do 1m) cm powinno wystarczyć. Jesli masz coś takiego na zbyciu to chętnie odkupię.
Tak przy okazji. Można kupić grubą folię aluminiową w arkuszach? Taką jak są robione fabryczne ekrany do kuchenek (np. MSR'a czy Primusa). Takie gotowe wiatrochrony są w dość wygórowanych cenach (nawet kilkadziesiąt złotych za kawałek folii). Naprawdę surowiec jest aż taki drogi?

Pozdrowienia
Zbigniew Kordan

Data: 2009-11-21 22:45:20
Autor: Zbynek Ltd.
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Hektor napisał(a) :
Takie gotowe wiatrochrony są w dość wygórowanych cenach (nawet kilkadziesiąt złotych za kawałek folii). Naprawdę surowiec jest aż taki drogi?

Przed chwilą napisałem, ile mnie kosztowało :-) Przepłącasz
wielokrotnie nie za surowiec, a za markę producenta osłony.

--
Pozdrawiam
   Zbyszek
PGP key: 0x78E9C79E

Data: 2009-11-21 23:32:13
Autor: Artur Stachura
Jaki czas gotowania na menażce i palniku?
On Sat, 21 Nov 2009 22:33:32 +0100, Hektor <zpkzpk@wp.pl> wrote:
Tak przy okazji. Można kupić grubą folię aluminiową w arkuszach? Taką jak są robione fabryczne ekrany do kuchenek (np. MSR'a czy Primusa). Takie gotowe wiatrochrony są w dość wygórowanych cenach (nawet kilkadziesiąt złotych za kawałek folii). Naprawdę surowiec jest aż taki drogi?

Matryce do druku offsetowego są robione z grubej folii aluminiowej, w sam raz do takiego celu. Zużyte trafiają pewnie na złom.
Jeśli masz gdzieś w pobliżu małą drukarnię z maszyną offsetową, to zajrzyj,
może dadzą Ci kilka arkuszy.

Pozdrawiam
--
Artur Stachura

Data: 2009-11-22 07:43:03
Autor: Wojciech Wierba
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Artur Stachura pisze:
On Sat, 21 Nov 2009 22:33:32 +0100, Hektor <zpkzpk@wp.pl> wrote:
Tak przy okazji. Można kupić grubą folię aluminiową w arkuszach? Taką jak są robione fabryczne ekrany do kuchenek (np. MSR'a czy Primusa). Takie gotowe wiatrochrony są w dość wygórowanych cenach (nawet kilkadziesiąt złotych za kawałek folii). Naprawdę surowiec jest aż taki drogi?

Matryce do druku offsetowego są robione z grubej folii aluminiowej, w sam raz do takiego celu. Zużyte trafiają pewnie na złom.

Ja raczej nazwałbym to blachą, poniewaz arkusze są sztywne, to pewnie jakies PA5-7.
Natomiast FOLIA aluminiowa to odpowiednik PA 0-1
(nie pamietam czy jest PA0) - po prostu folia to (prawie) czyste aluminium,
a blacha to stopy aluminium.

Jeśli masz gdzieś w pobliżu małą drukarnię z maszyną offsetową, to zajrzyj,
może dadzą Ci kilka arkuszy.

Ostatnio juz każą sobie płacić za zużyte matryce, ale dalej jest to 'korzystny' zakup.
Na zwijaną  na butelkę osłonę chyba się nadadzą (nie próbowałem).

Pozdrawiam
Wojtek

Data: 2009-11-22 19:12:42
Autor: Artur Stachura
Jaki czas gotowania na menażce i palniku?
On Sun, 22 Nov 2009 07:43:03 +0100, Wojciech Wierba <wierba@mail.desy.de> wrote:

Ostatnio juz każą sobie płacić za zużyte matryce, ale dalej jest to 'korzystny' zakup.

Gdybym swojego zapasu nie zużył parę lat temu do pokrycia dachu szopy,
mógłbym teraz rozpocząć produkcję seryjną osłon na palniki :-)

Na zwijaną  na butelkę osłonę chyba się nadadzą (nie próbowałem).

Te, które mam, dają się bez problemu zwinąć do średnicy ok. 7 cm;
po rozwinięciu zachowują lekko półokrągły kształt. Powinny się nadać.
Są sztywne, ale dają się też zaginać i nie pękają przy tym.
Większe formaty są grubsze i sztywniejsze.

Pozdrawiam
--
Artur Stachura

Data: 2009-11-22 07:32:54
Autor: Wojciech Wierba
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Hektor pisze:
Użytkownik "Wojciech Wierba" <Wojciech.Wierba@ifj.edu.pl> napisał

Ale mam cos lepszego, stalową nierdzewną folię 0.1 mm (wystarczająco sztywna i lekka) ale tylko w taśmie o szerokości 100 mm.
Jeśli Ci to odpowiada (można w razie czego, choć to komplikuje konstrukcję, składać dwa paski na wysokość) to napisz, jaki długi kawałek taśmy potrzebujesz.

Średnica układu to ok. 20 cm, więc myślę, że z 70 (do 1m) cm powinno wystarczyć. Jesli masz coś takiego na zbyciu to chętnie odkupię.

Podaj na priva adres to Ci wyslę. Płatne przelewem :-)

Tak przy okazji. Można kupić grubą folię aluminiową w arkuszach? Taką jak są robione fabryczne ekrany do kuchenek (np. MSR'a czy Primusa). Takie gotowe wiatrochrony są w dość wygórowanych cenach (nawet kilkadziesiąt złotych za kawałek folii). Naprawdę surowiec jest aż taki drogi?

Sprawdzę, jak grubą mam folię aluminiową, to przy okazji Ci podeślę
z 1 m^2

Pozdrawiam
Wojtek

Data: 2009-11-22 10:45:30
Autor: Hektor
Jaki czas gotowania na menażce i palniku?
Użytkownik "Wojciech Wierba" <wierba@mail.desy.de> napisał

Podaj na priva adres to Ci wyslę. Płatne przelewem :-)
Sprawdzę, jak grubą mam folię aluminiową, to przy okazji Ci podeślę
z 1 m^2

Wielkie dzięki Wojtku. Po południu odezwę się do Ciebie.

Pozdrowienia
Zbigniew Kordan

Data: 2009-11-21 22:43:16
Autor: Zbynek Ltd.
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Hektor napisał(a) :

A propos: Wojtku, jaki materiał został użyty na wykonanie osłony. Chciałem sobie zrobić taką osłonę wg Twojego pomysłu, ale w momencie zamawiania laminatu, kolega elektronik popukał się w czoło. Podobno laminat 0.5 - 0.6 będzie za gruby i zbyt sztywny?

Ja zrobiłem z blachy Alu 0,1 mm. Z rok temu o tym pisałem tutaj. 2
kawałki jeden na drugim. Do transportu zwijam na butelce. Nie można
zgiąć, bo się po paru razach złamie.
Blachę kupiłem na Alledrogo. Razem z transportem wyniosło mnie 18
zł. I mam blachy na kilka sztuk :-)

--
Pozdrawiam
   Zbyszek
PGP key: 0x78E9C79E

Data: 2009-11-21 22:48:30
Autor: Zbynek Ltd.
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Zbynek Ltd. napisał(a) :
Ja zrobiłem z blachy Alu 0,1 mm.

Przedobrzyłem. To była blacha 0.3 mm.

--
Pozdrawiam
   Zbyszek
PGP key: 0x78E9C79E

Data: 2009-11-22 10:06:00
Autor: wobo1704
Jaki czas gotowania na menażce i palniku?
Zbynek Ltd. <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> napisał(a):
...
Ja zrobiłem z blachy Alu 0,1 mm. Z rok temu o tym pisałem tutaj. 2
kawałki jeden na drugim. Do transportu zwijam na butelce. Nie można
zgiąć, bo się po paru razach złamie.
Blachę kupiłem na Alledrogo. Razem z transportem wyniosło mnie 18
zł. I mam blachy na kilka sztuk :-)


Czy nie szkoda czasu na poszukiwanie idealnych materiałów, skoro pod ręką są np. puszki po piwie, jednorazowe tacki z wypieków cukierniczych? Rozciąć, ewentualnie połaczyć 'na zawijkę'. O złożonych foliach Al już pisałem.


--


Data: 2009-11-21 22:40:22
Autor: Zbynek Ltd.
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Wojciech Wierba napisał(a) :
Zbynek Ltd. pisze:
 Nie wydaje mi się, żeby
na łączu płomień-czajnik było aż 63% strat mocy.

Moje pomiary wskazują, że sprawność palnika turystycznego
(gazowego i benzynowego) bez osłon, radiatorów i innych przeróbek
oraz bez wiatru wynosi około 40%.
Co jakoś dziwnie pasuje do Twoich pomiarów.

Ha!
Testowałem w pomieszczeniu.

--
Pozdrawiam
   Zbyszek
PGP key: 0x78E9C79E

Data: 2009-11-21 20:59:43
Autor: Doczu
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
W dniu 2009-11-21 20:07, Zbynek Ltd. pisze:

Wg producenta palnik ma 3kW mocy. Hmmm... A zagrzewa wodę w tym
samym czasie jak grzałka elektryczna 1,1kW.

Czyli w jakim ?
Dajże trochę więcej informacji.
na pewno możesz zapomnieć o czasach deklarowanych przez producenta.

--
-=Pozdrawiam Doczu=-
Adres do korespondencji
doczu@_usun_interia.pl

Data: 2009-11-21 21:23:22
Autor: wobo1704
Jaki czas gotowania na menażce i palniku?
Czasu nie  mierzyłem.
Wg moich obserwacji dno powinno być możliwie duże. Duża moc nie jest wykorzystywana w małej menażce.
W 1,5 l menażce najmniej płomieni ucieka po bokach grzejąc tylko powietrze wokół.
Ważniejsze (moim zdaniem) jest dobre osłonięcie przed podmuchami. Ja stosuję osłonę z podwójnie złożonej (i wymiętej, aby się razem trzymały) folii Al + zaizolowanie pokrywki (np. garścią liści). Lekkie i nie zajmuje miejsca.

--


Data: 2009-11-21 22:38:20
Autor: Zbynek Ltd.
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Doczu napisał(a) :
W dniu 2009-11-21 20:07, Zbynek Ltd. pisze:

Wg producenta palnik ma 3kW mocy. Hmmm... A zagrzewa wodę w tym
samym czasie jak grzałka elektryczna 1,1kW.

Czyli w jakim ?
Dajże trochę więcej informacji.
na pewno możesz zapomnieć o czasach deklarowanych przez producenta.

Maksymalnie wykorzystałem moc używając czajnika. Ma on szerokie dno
o średnicy 20.5 cm. Czas wyniósł 5:30. W pomieszczeniu. Na
wspomnianej menażce 7:30. W obu przypadkach palnik rozkręcony na max
i startujący z butlą o tej samej temperaturze. Waga czajnika i
menażki różniła się tylko o 3%.

Grzałka elektryczna o mocy 1,1kW zagrzała mi w menażce w czasie
również 5:30.

Ponieważ dalsze zwiększanie średnicy garnka nie miało już sensu, to
można przyjąć, że krótszego czasu już nie jestem w stanie osiągnąć.

--
Pozdrawiam
   Zbyszek
PGP key: 0x78E9C79E

Data: 2009-11-21 23:39:53
Autor: Krzysztof Halasa
Jaki czas gotowania na menaĹźce i palniku?
"Zbynek Ltd." <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> writes:

Maksymalnie wykorzystałem moc używając czajnika. Ma on szerokie dno
o średnicy 20.5 cm. Czas wyniósł 5:30. W pomieszczeniu. Na
wspomnianej menażce 7:30. W obu przypadkach palnik rozkręcony na max
i startujący z butlą o tej samej temperaturze. Waga czajnika i
menażki różniła się tylko o 3%.

Grzałka elektryczna o mocy 1,1kW zagrzała mi w menażce w czasie
rĂłwnieĹź 5:30.

Pamietam ze woda to 4200 J/(kg*K), co daje nam:
1100 W * 330 s / 4200 J/(kg*K) / 1 kg = nieco ponad 86 K.
Start byl od temperatury pokojowej? IMHO bardzo male, kilkuprocentowe
straty ciepla.

Straty ciepla na gazie sa znaczne, rzedu 50+%, latwo takze sprawdzic na
"normalnej" kuchni gazowej (jesli producent podaje maksymalna moc, albo
lepiej liczac zuzycie gazu * wspolczynniki).

Korzystna rzecza jest palnik o malej srednicy "roboczej".
--
Krzysztof Halasa

Data: 2009-11-21 23:44:57
Autor: Zbynek Ltd.
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Krzysztof Halasa napisał(a) :
Grzałka elektryczna o mocy 1,1kW zagrzała mi w menażce w czasie
również 5:30.

Pamietam ze woda to 4200 J/(kg*K), co daje nam:
1100 W * 330 s / 4200 J/(kg*K) / 1 kg = nieco ponad 86 K.
Start byl od temperatury pokojowej? IMHO bardzo male, kilkuprocentowe
straty ciepla.

Od 18 stopni.

--
Pozdrawiam
   Zbyszek
PGP key: 0x78E9C79E

Data: 2009-11-21 23:55:41
Autor: Krzysztof Halasa
Jaki czas gotowania na menaĹźce i palniku?
"Zbynek Ltd." <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> writes:

1100 W * 330 s / 4200 J/(kg*K) / 1 kg = nieco ponad 86 K.

Od 18 stopni.

No to bardzo male straty ciepla. Nie ma zadnych szans, zeby zblizyc sie
do tego na gazie - utrata ciepla "w spalinach", przez wypromieniowanie.
--
Krzysztof Halasa

Data: 2009-11-22 00:07:23
Autor: Zbynek Ltd.
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Krzysztof Halasa napisał(a) :
"Zbynek Ltd." <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> writes:

1100 W * 330 s / 4200 J/(kg*K) / 1 kg = nieco ponad 86 K.

Od 18 stopni.

No to bardzo male straty ciepla.

Może też rezystancja grzałki zachowywała się trochę nieliniowo?
Sprawdzałem pobór mocy tylko przez pierwsze najwyżej 20 sekund.

--
Pozdrawiam
   Zbyszek
PGP key: 0x78E9C79E

Data: 2009-11-22 00:15:48
Autor: Krzysztof Halasa
Jaki czas gotowania na menaĹźce i palniku?
"Zbynek Ltd." <sp2scf.spamstoper@poczta.onet.pl> writes:

1100 W * 330 s / 4200 J/(kg*K) / 1 kg = nieco ponad 86 K.

Od 18 stopni.

No to bardzo male straty ciepla.

Może też rezystancja grzałki zachowywała się trochę nieliniowo?
Sprawdzałem pobór mocy tylko przez pierwsze najwyżej 20 sekund.

Tym gorzej, bo normalnie rezystancja wzrasta wraz z temperatura - czyli
jeszcze mniejsze straty. Ale to pewnie malo istotne.
--
Krzysztof Halasa

Data: 2009-11-22 20:49:10
Autor: Tomasz Kordat
Jaki czas gotowania na menażce i palnik u?
Zbynek Ltd. pisze:
Witam

Czy ktoś mierzył czas zagotowania 1 litra w menażce "Harcerz" na
jakimś superhiperszybkim palniku gazowym?

Dlaczego ta menażka? Bo taką mam. I ma ona dno o dosyć małej
średnicy. Mam też palnik gazowy, który ma dużą średnicę. Zastanawia
mnie, czy powinienem zmienić menażkę, czy palnik, którego wydajność
mnie nie zadowala. Albo i jedno i drugie.
Wg producenta palnik ma 3kW mocy. Hmmm... A zagrzewa wodę w tym
samym czasie jak grzałka elektryczna 1,1kW. Nie wydaje mi się, żeby
na łączu płomień-czajnik było aż 63% strat mocy.


Zważ butlę przed zagotowaniem wody i po, i zmierz czas zagotowania wody.
Spalenie 1g gazu p-b daje około 34kJ.

(m*34)/t=P

m w gramach, t w sekundach

TK

Jaki czas gotowania na menażce i palniku?

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona