Data: 2010-04-28 10:37:25 | |
Autor: Paweł Muszyński | |
Kuchenka indukcyjna czy elektryczna? | |
W dniu 2010-04-28 00:39, Negatyw pisze:
WitamWeź pod uwagę to, że w kuchence elektrycznej (z płytą ceramiczną) nagrzewanie trwa dużo dłużej niż w indukcyjne, płyta taka też dużo dłużej trzyma ciepło - trzeba się do tego przyzwyczaić przy gotowaniu. Co do garnków do indukcji - nie jest tak źle. AFAIK wszystkie stalowe się nadają, i wszystkie, do których przyciąga magnes. Do obu kuchenek ważne, żeby garnki miały idealnie płaskie dno i dobrze przylegały - inaczej straty energii są olbrzymie... -- Paweł Muszyński Skateshop http://sklep.e-street.pl |
|
Data: 2010-04-28 02:33:49 | |
Autor: RTJ | |
Kuchenka indukcyjna czy elektryczna? | |
On 28 Kwi, 10:37, Paweł Muszyński <pmuch.nos...@bolinko.wytnijto.org>
wrote: W dniu 2010-04-28 00:39, Negatyw pisze:> Witam O ile wiem, to wymóg płaskiego dna jest ważny przy kuchence ceramicznej (musi być dobra powierzchnia styku, aby przenieść ciepło). Natomiast przy kuchence indukcyjnej - nastepuje indukcja w dnie garnka, gdzie wydziela się ciepło - i nie ma potrzeby idealnie płaskiego garnka (dlatego stare żelazne garnki emaliowane o strasznie krzywym dnie działają pięknie na indukcji) -- Pozdrawiam Romek www.rtj-foto.com |
|