Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod gar nki aluminiowe

Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod gar nki aluminiowe

Data: 2009-08-25 23:56:38
Autor: Jacek Midura
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod gar nki aluminiowe
Hej,

często spotyka się ostrzeżenia, że do kuchenek indukcyjnych nie wszystkie garnki się nadają. Wydaje się jednak, że rozwiązanie jest banalne - pod garnek podstawić metalowy krążek (taki, którego magnes się czepia) jako przejściówkę. Nie zauważyłem jednak na tej grupie aby ktoś o tym wspominał. Na Allegro są do znalezienia takie podkładki, ale jest tego niewiele. Jaka jest przyczyna? Czy kuchnie indukcyjne są jeszcze tak mało popularne, czy te przejściówki mają jakieś wady o których sprzedawcy nie informują?

--
Jacek Midura

Data: 2009-08-26 09:17:11
Autor: Boombastic
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki alumi niowe

Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl...
Hej,

często spotyka się ostrzeżenia, że do kuchenek indukcyjnych nie wszystkie garnki się nadają. Wydaje się jednak, że rozwiązanie jest banalne - pod garnek podstawić metalowy krążek (taki, którego magnes się czepia) jako przejściówkę. Nie zauważyłem jednak na tej grupie aby ktoś o tym wspominał. Na Allegro są do znalezienia takie podkładki, ale jest tego niewiele. Jaka jest przyczyna? Czy kuchnie indukcyjne są jeszcze tak mało popularne, czy te przejściówki mają jakieś wady o których sprzedawcy nie informują?

Banalne to jest kupienie zwykłego stalowego garnka (np. jest taka seria garnków w Ikei) i nie bawienie nie w jakies podkładki. Cała zaleta indukcji to nie nagrzewanie się tak garnka w czasie gotowania. Zresztą nie wiem czy takie podkładki w ogóle zadziałają.

Data: 2009-08-31 21:22:45
Autor: Jacek Midura
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
Boombastic pisze:

Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl...
Hej,

często spotyka się ostrzeżenia, że do kuchenek indukcyjnych nie wszystkie garnki się nadają. Wydaje się jednak, że rozwiązanie jest banalne - pod garnek podstawić metalowy krążek (taki, którego magnes się czepia) jako przejściówkę. Nie zauważyłem jednak na tej grupie aby ktoś o tym wspominał. Na Allegro są do znalezienia takie podkładki, ale jest tego niewiele. Jaka jest przyczyna? Czy kuchnie indukcyjne są jeszcze tak mało popularne, czy te przejściówki mają jakieś wady o których sprzedawcy nie informują?

Banalne to jest kupienie zwykłego stalowego garnka (np. jest taka seria garnków w Ikei) i nie bawienie nie w jakies podkładki.

Zwykłe garnki to wiadomo. Ale gdy np. w grę wchodzi szybkowar to już Ikea może się wypchać.

Cała zaleta indukcji to nie nagrzewanie się tak garnka w czasie gotowania.

To co się nagrzewa? Płyta nie, garnek twoim zdaniem też nie...

Zresztą nie wiem czy takie podkładki w ogóle zadziałają.

No to może też się czegoś dowiesz z tego wątku, chociaż dotychczasowe odpowiedzi merytoryzmem nie grzeszą.

--
Jacek Midura

Data: 2009-08-31 21:54:25
Autor: Boombastic
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki alumi niowe
Banalne to jest kupienie zwykłego stalowego garnka (np. jest taka seria garnków w Ikei) i nie bawienie nie w jakies podkładki.

Zwykłe garnki to wiadomo. Ale gdy np. w grę wchodzi szybkowar to już Ikea może się wypchać.

Wystarczy wziąć magnesik lodówkowy i sprawdzić szybkowar.

Cała zaleta indukcji to nie nagrzewanie się tak garnka w czasie gotowania.

To co się nagrzewa? Płyta nie, garnek twoim zdaniem też nie...

Garnek oczywiście się nagrzewa, ale nie tak jak w kuchence gazowej. W indukcji gotując wode w garnku spokojnie złapiesz garnek za uszy i go przestawisz. W kuchence gazowej cały garnek sie rozgrzewa.

Zresztą nie wiem czy takie podkładki w ogóle zadziałają.

No to może też się czegoś dowiesz z tego wątku, chociaż dotychczasowe odpowiedzi merytoryzmem nie grzeszą.

Poczytaj ten artykuł www.mt.com.pl/archiwum/06-2005_jak_to_dziala.pdf
Skoro aluminiowe patelnie ze stalowym dnem zadziałają to może podkładka też zadziała.

Data: 2009-09-01 22:11:52
Autor: Jacek Midura
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
Boombastic pisze:
Banalne to jest kupienie zwykłego stalowego garnka (np. jest taka seria garnków w Ikei) i nie bawienie nie w jakies podkładki.

Zwykłe garnki to wiadomo. Ale gdy np. w grę wchodzi szybkowar to już Ikea może się wypchać.

Wystarczy wziąć magnesik lodówkowy i sprawdzić szybkowar.

Myślisz że od poprzedniego razu jak sprawdzałem coś się zmieniło?

Zresztą nie wiem czy takie podkładki w ogóle zadziałają.

No to może też się czegoś dowiesz z tego wątku, chociaż dotychczasowe odpowiedzi merytoryzmem nie grzeszą.

Poczytaj ten artykuł www.mt.com.pl/archiwum/06-2005_jak_to_dziala.pdf
Skoro aluminiowe patelnie ze stalowym dnem zadziałają to może podkładka też zadziała.

Na zdrowy rozum wydaje się że powinna, tylko że potrafi on czasem płatać psikusy. Dlatego pytam - może ktoś wie z doświadczenia albo jest na tyle obkuty z teorii żeby rozwiać wątpliwości.

--
Jacek Midura

Data: 2009-08-26 12:57:43
Autor: Cezar
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe

Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl...
Hej,

często spotyka się ostrzeżenia, że do kuchenek indukcyjnych nie wszystkie garnki się nadają. Wydaje się jednak, że rozwiązanie jest banalne - pod garnek podstawić metalowy krążek (taki, którego magnes się czepia) jako przejściówkę. Nie zauważyłem jednak na tej grupie aby ktoś o tym wspominał. Na Allegro są do znalezienia takie podkładki, ale jest tego niewiele. Jaka jest przyczyna? Czy kuchnie indukcyjne są jeszcze tak mało popularne, czy te przejściówki mają jakieś wady o których sprzedawcy nie informują?

Moim zdaniem nie ma sensu kupować kuchenki indukcyjnej jeżeli nie masz zamiaru z niej korzystać zgodnie z przeznaczeniem. Idea była taka aby wyeliminować straty ciepła a co za tym idzie ograniczyć zużycie energii, a jeżeli ty mimo wszystko chcesz te zużycie zwiększyć to zostań przy starej kuchence, no chyba że tu w grę wchodzi aspekt pokazania innym że stać Cię i masz kuchenkę indukcyjna to wtedy jak najbardziej polecam "przejściówkę" żeby przynajmniej pokazać że jest i nawet grzeje :)))

Cezar

Data: 2009-08-31 21:30:53
Autor: Jacek Midura
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
Cezar pisze:
Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl...
Hej,

często spotyka się ostrzeżenia, że do kuchenek indukcyjnych nie wszystkie garnki się nadają. Wydaje się jednak, że rozwiązanie jest banalne - pod garnek podstawić metalowy krążek (taki, którego magnes się czepia) jako przejściówkę. Nie zauważyłem jednak na tej grupie aby ktoś o tym wspominał. Na Allegro są do znalezienia takie podkładki, ale jest tego niewiele. Jaka jest przyczyna? Czy kuchnie indukcyjne są jeszcze tak mało popularne, czy te przejściówki mają jakieś wady o których sprzedawcy nie informują?

Moim zdaniem nie ma sensu kupować kuchenki indukcyjnej jeżeli nie masz zamiaru z niej korzystać zgodnie z przeznaczeniem.

Świetnie, zgadzam się, tylko najpierw ustalmy co to znaczy "zgodnie z przeznaczeniem". Jak rozumiem, odpowiedź na to pytanie masz już z grubsza sprecyzowaną?

Idea była taka aby wyeliminować straty ciepła a co za tym idzie ograniczyć zużycie energii, a jeżeli ty mimo wszystko chcesz te zużycie zwiększyć to zostań przy starej kuchence,

Wreszcie jakiś konkret w tym wątku! Taka przejściówka zwiększa zużycie energii! Czy możnaby prosić o jakieś uzasadnienie, dlaczego tak się dzieje? Jaka jest skala tego zwiększenia?

no chyba że tu w grę wchodzi aspekt pokazania innym że stać Cię i masz kuchenkę indukcyjna to wtedy jak najbardziej polecam "przejściówkę" żeby przynajmniej pokazać że jest i nawet grzeje :)))

Chyba nie zrozumiałem dowcipu.

--
Jacek Midura

Data: 2009-09-01 17:24:56
Autor: AW
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
Jacek Midura pisze:


Idea była taka aby wyeliminować straty ciepła a co za tym idzie ograniczyć zużycie energii, a jeżeli ty mimo wszystko chcesz te zużycie zwiększyć to zostań przy starej kuchence,

Wreszcie jakiś konkret w tym wątku! Taka przejściówka zwiększa zużycie energii! Czy możnaby prosić o jakieś uzasadnienie, dlaczego tak się dzieje? Jaka jest skala tego zwiększenia?


Bo po takiej operacji z kuchenki indukcyjnej robi się coś w rodzaju takiej starodawnej kuchenki elektrycznej. Takiej z gorącą płytą.
A jeśli chodzi o skalę zwiększenia zużycia energii to poszukaj sobie danych o sprawności takich kuchenek i wszystko będzie jasne.


--
Pozdrawiam
AW

Data: 2009-09-01 20:45:07
Autor: Jacek Midura
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
AW pisze:
Idea była taka aby wyeliminować straty ciepła a co za tym idzie ograniczyć zużycie energii, a jeżeli ty mimo wszystko chcesz te zużycie zwiększyć to zostań przy starej kuchence,

Wreszcie jakiś konkret w tym wątku! Taka przejściówka zwiększa zużycie energii! Czy możnaby prosić o jakieś uzasadnienie, dlaczego tak się dzieje? Jaka jest skala tego zwiększenia?


Bo po takiej operacji z kuchenki indukcyjnej robi się coś w rodzaju takiej starodawnej kuchenki elektrycznej. Takiej z gorącą płytą.

Chodzi o taką z oporowym drutem grzejnym? Zaciekawiłeś mnie. Czyli w płycie jest jakiś detektor przejściówek, który przełącza pomiędzy grzaniem indukcyjnym a oporowym czy jakoś inaczej to działa?

A jeśli chodzi o skalę zwiększenia zużycia energii to poszukaj sobie danych o sprawności takich kuchenek i wszystko będzie jasne.

Tak, niewątpliwie ta wypowiedź mnóstwo wyjaśniła.

--
Jacek Midura

Data: 2009-09-03 12:37:38
Autor: Jacek Osiecki
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
Dnia Tue, 01 Sep 2009 20:45:07 +0200, Jacek Midura napisał(a):
AW pisze:
Bo po takiej operacji z kuchenki indukcyjnej robi się coś w rodzaju takiej starodawnej kuchenki elektrycznej. Takiej z gorącą płytą.
Chodzi o taką z oporowym drutem grzejnym? Zaciekawiłeś mnie. Czyli w płycie jest jakiś detektor przejściówek, który przełącza pomiędzy grzaniem indukcyjnym a oporowym czy jakoś inaczej to działa?

Gdy na płycie indukcyjnej kładziesz prawidłowy garnek, to jego dno staje się
grzałką. Gdy korzystasz z przejściówki, to ona się rozgrzewa i dopiero od
niej zaczyna się nagrzewać powoli dno garnka - więc trudno się dziwić że są
straty energii ;)

Inna sprawa, że indukcja łapie tych kilka mm nad płytą... co by było gdyby
taką podkładkę wrzucić do wnętrza garnka? :)

Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.

Data: 2009-09-06 14:19:53
Autor: Jacek Midura
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
Jacek Osiecki pisze:
Dnia Tue, 01 Sep 2009 20:45:07 +0200, Jacek Midura napisał(a):
AW pisze:
Bo po takiej operacji z kuchenki indukcyjnej robi się coś w rodzaju takiej starodawnej kuchenki elektrycznej. Takiej z gorącą płytą.
Chodzi o taką z oporowym drutem grzejnym? Zaciekawiłeś mnie. Czyli w płycie jest jakiś detektor przejściówek, który przełącza pomiędzy grzaniem indukcyjnym a oporowym czy jakoś inaczej to działa?

Gdy na płycie indukcyjnej kładziesz prawidłowy garnek, to jego dno staje się
grzałką. Gdy korzystasz z przejściówki, to ona się rozgrzewa i dopiero od
niej zaczyna się nagrzewać powoli dno garnka - więc trudno się dziwić że są
straty energii ;)

To "powoli" wynika z obliczeń, doświadczenia czy reguł retoryki?
Jeśli są straty, to gdzie się ta tracona energia podziewa?

--
Jacek Midura

Data: 2009-09-06 18:31:10
Autor: Jacek Osiecki
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
Dnia Sun, 06 Sep 2009 14:19:53 +0200, Jacek Midura napisał(a):
Jacek Osiecki pisze:
Dnia Tue, 01 Sep 2009 20:45:07 +0200, Jacek Midura napisał(a):
AW pisze:
Gdy na płycie indukcyjnej kładziesz prawidłowy garnek, to jego dno staje się
grzałką. Gdy korzystasz z przejściówki, to ona się rozgrzewa i dopiero od
niej zaczyna się nagrzewać powoli dno garnka - więc trudno się dziwić że są
straty energii ;)
To "powoli" wynika z obliczeń, doświadczenia czy reguł retoryki?
Jeśli są straty, to gdzie się ta tracona energia podziewa?

Wynika z tego, że dno garnka w kilka sekund po włączeniu kuchenki jest
gorące - a przy tradycyjnym podgrzewaniu trochę mu zajmuje żeby nabrało
takiej temperatury. Najlepiej widać to gdy się chce zagotować wodę -
porównując kuchenkę indukcyjną i tradycyjną elektryczną.

Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.

Data: 2009-09-06 22:44:12
Autor: AW
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
Jacek Midura pisze:
AW pisze:
Idea była taka aby wyeliminować straty ciepła a co za tym idzie ograniczyć zużycie energii, a jeżeli ty mimo wszystko chcesz te zużycie zwiększyć to zostań przy starej kuchence,

Wreszcie jakiś konkret w tym wątku! Taka przejściówka zwiększa zużycie energii! Czy możnaby prosić o jakieś uzasadnienie, dlaczego tak się dzieje? Jaka jest skala tego zwiększenia?


Bo po takiej operacji z kuchenki indukcyjnej robi się coś w rodzaju takiej starodawnej kuchenki elektrycznej. Takiej z gorącą płytą.

Chodzi o taką z oporowym drutem grzejnym? Zaciekawiłeś mnie. Czyli w płycie jest jakiś detektor przejściówek, który przełącza pomiędzy grzaniem indukcyjnym a oporowym czy jakoś inaczej to działa?

"Przejściówek" piszesz - a ile znasz rodzajów takich przejściówek,  matole?
Myślę, że powinieneś mi zapłacić za korepetycje z podstaw fizyki aby uzyskać odpowiedź na to pytanie.


A jeśli chodzi o skalę zwiększenia zużycia energii to poszukaj sobie danych o sprawności takich kuchenek i wszystko będzie jasne.

Tak, niewątpliwie ta wypowiedź mnóstwo wyjaśniła.


Tobie żadna wypowiedź nic nie wyjaśni, bo zwyczajnie tępy jesteś.

--
AW

Data: 2009-08-26 14:13:08
Autor: Czabu
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki alumi niowe

Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl...

Jaka jest przyczyna?

Bo to pomysł mniej więcej taki, jak kupno nowego samochodu i zakładanie do niego drewnianych kół...

Pozdrawiam
Czabu

Data: 2009-08-31 21:38:18
Autor: Jacek Midura
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
Czabu pisze:

Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl...

Jaka jest przyczyna?

Bo to pomysł mniej więcej taki, jak kupno nowego samochodu i zakładanie do niego drewnianych kół...

Pochwalę się, że dałem radę wyobrazić sobie kilka powodów, aby do nowego samochodu nie zakładać drewnianych kół. Z podkładką do indukcji niestety nie udało mi się. Pomożesz jakimiś konkretami?

--
Jacek Midura

Data: 2009-09-01 02:12:25
Autor: ąćęłńóśźż
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki alumi niowe
I słusznie, bo 'podkładkę' możesz włożyć do garnka, i stanie się wtedy super-duper sprawna energetycznie.
JaC


-- -- -

Z podkładką do indukcji niestety nie udało mi się.

Data: 2009-08-28 14:57:22
Autor: Marek Dyjor
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
Jacek Midura wrote:
Hej,

często spotyka się ostrzeżenia, że do kuchenek indukcyjnych nie
wszystkie garnki się nadają. Wydaje się jednak, że rozwiązanie jest
banalne - pod garnek podstawić metalowy krążek (taki, którego magnes
się czepia) jako przejściówkę. Nie zauważyłem jednak na tej grupie
aby ktoś o tym wspominał. Na Allegro są do znalezienia takie
podkładki, ale jest tego niewiele. Jaka jest przyczyna? Czy kuchnie
indukcyjne są jeszcze tak mało popularne, czy te przejściówki mają
jakieś wady o których sprzedawcy nie informują?

bo nie ma sensu sobei zawracać dupy, pomijajac że aluminiowe garnki są niezdrowe.

Data: 2009-08-28 15:03:12
Autor: Slavinka
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe

Użytkownik "Marek Dyjor" <mdyjor@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:h78k8f$6tu$1news.onet.pl...

bo nie ma sensu sobei zawracać dupy, pomijajac że aluminiowe garnki są
niezdrowe.

A kto ci taką ciemnotę wcisnął?

Data: 2009-08-31 08:31:00
Autor: Maseł
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe
Slavinka wrote:
Użytkownik "Marek Dyjor" <mdyjor@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:h78k8f$6tu$1news.onet.pl...
bo nie ma sensu sobei zawracać dupy, pomijajac że aluminiowe garnki są
niezdrowe.
A kto ci taką ciemnotę wcisnął?

Sugerujesz, ze nie mozna spotkac w przyrodzie kichajacego garnka z
aluminium?

BTW - jedno jest pewne: garnki aluminiowe sa raczej niesmaczne, ale
trudno to stwierdzic, bo sa dosc twarde i ciezko sie je żuje...

Pozdo

Maseł

Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod gar nki aluminiowe

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona