Data: 2009-08-26 12:57:43 | |
Autor: Cezar | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl... Hej, Moim zdaniem nie ma sensu kupować kuchenki indukcyjnej jeżeli nie masz zamiaru z niej korzystać zgodnie z przeznaczeniem. Idea była taka aby wyeliminować straty ciepła a co za tym idzie ograniczyć zużycie energii, a jeżeli ty mimo wszystko chcesz te zużycie zwiększyć to zostań przy starej kuchence, no chyba że tu w grę wchodzi aspekt pokazania innym że stać Cię i masz kuchenkę indukcyjna to wtedy jak najbardziej polecam "przejściówkę" żeby przynajmniej pokazać że jest i nawet grzeje :))) Cezar |
|
Data: 2009-08-31 21:30:53 | |
Autor: Jacek Midura | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Cezar pisze:
Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl... Świetnie, zgadzam się, tylko najpierw ustalmy co to znaczy "zgodnie z przeznaczeniem". Jak rozumiem, odpowiedź na to pytanie masz już z grubsza sprecyzowaną? Idea była taka aby wyeliminować straty ciepła a co za tym idzie ograniczyć zużycie energii, a jeżeli ty mimo wszystko chcesz te zużycie zwiększyć to zostań przy starej kuchence, Wreszcie jakiś konkret w tym wątku! Taka przejściówka zwiększa zużycie energii! Czy możnaby prosić o jakieś uzasadnienie, dlaczego tak się dzieje? Jaka jest skala tego zwiększenia? no chyba że tu w grę wchodzi aspekt pokazania innym że stać Cię i masz kuchenkę indukcyjna to wtedy jak najbardziej polecam "przejściówkę" żeby przynajmniej pokazać że jest i nawet grzeje :))) Chyba nie zrozumiałem dowcipu. -- Jacek Midura |
|
Data: 2009-09-01 17:24:56 | |
Autor: AW | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Jacek Midura pisze:
Bo po takiej operacji z kuchenki indukcyjnej robi się coś w rodzaju takiej starodawnej kuchenki elektrycznej. Takiej z gorącą płytą. A jeśli chodzi o skalę zwiększenia zużycia energii to poszukaj sobie danych o sprawności takich kuchenek i wszystko będzie jasne. -- Pozdrawiam AW |
|
Data: 2009-09-01 20:45:07 | |
Autor: Jacek Midura | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
AW pisze:
Idea była taka aby wyeliminować straty ciepła a co za tym idzie ograniczyć zużycie energii, a jeżeli ty mimo wszystko chcesz te zużycie zwiększyć to zostań przy starej kuchence, Chodzi o taką z oporowym drutem grzejnym? Zaciekawiłeś mnie. Czyli w płycie jest jakiś detektor przejściówek, który przełącza pomiędzy grzaniem indukcyjnym a oporowym czy jakoś inaczej to działa? A jeśli chodzi o skalę zwiększenia zużycia energii to poszukaj sobie danych o sprawności takich kuchenek i wszystko będzie jasne. Tak, niewątpliwie ta wypowiedź mnóstwo wyjaśniła. -- Jacek Midura |
|
Data: 2009-09-03 12:37:38 | |
Autor: Jacek Osiecki | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Dnia Tue, 01 Sep 2009 20:45:07 +0200, Jacek Midura napisał(a):
AW pisze: Gdy na płycie indukcyjnej kładziesz prawidłowy garnek, to jego dno staje się grzałką. Gdy korzystasz z przejściówki, to ona się rozgrzewa i dopiero od niej zaczyna się nagrzewać powoli dno garnka - więc trudno się dziwić że są straty energii ;) Inna sprawa, że indukcja łapie tych kilka mm nad płytą... co by było gdyby taką podkładkę wrzucić do wnętrza garnka? :) Pozdrawiam, -- Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944 I don't want something I need. I want something I want. |
|
Data: 2009-09-06 14:19:53 | |
Autor: Jacek Midura | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Jacek Osiecki pisze:
Dnia Tue, 01 Sep 2009 20:45:07 +0200, Jacek Midura napisał(a): To "powoli" wynika z obliczeń, doświadczenia czy reguł retoryki? Jeśli są straty, to gdzie się ta tracona energia podziewa? -- Jacek Midura |
|
Data: 2009-09-06 18:31:10 | |
Autor: Jacek Osiecki | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Dnia Sun, 06 Sep 2009 14:19:53 +0200, Jacek Midura napisał(a):
Jacek Osiecki pisze: Wynika z tego, że dno garnka w kilka sekund po włączeniu kuchenki jest gorące - a przy tradycyjnym podgrzewaniu trochę mu zajmuje żeby nabrało takiej temperatury. Najlepiej widać to gdy się chce zagotować wodę - porównując kuchenkę indukcyjną i tradycyjną elektryczną. Pozdrawiam, -- Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944 I don't want something I need. I want something I want. |
|
Data: 2009-09-06 22:44:12 | |
Autor: AW | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Jacek Midura pisze:
AW pisze: "Przejściówek" piszesz - a ile znasz rodzajów takich przejściówek, matole? Myślę, że powinieneś mi zapłacić za korepetycje z podstaw fizyki aby uzyskać odpowiedź na to pytanie.
Tobie żadna wypowiedź nic nie wyjaśni, bo zwyczajnie tępy jesteś. -- AW |