Grupy dyskusyjne   »   pl.soc.polityka   »   MF naraża przemysł winiarski na straty

MF naraża przemysł winiarski na straty

Data: 2015-10-20 13:28:35
Autor: Marek
MF naraża przemysł winiarski na straty
W dniu wtorek, 20 października 2015 21:58:25 UTC+2 użytkownik u2 napisał:
kroją qrwy 4-krotny wzrost akcyzy:)

http://www.stefczyk.info/wiadomosci/gospodarka/mf-naraza-przemysl-winiarski-na-straty,15151168566



Producenci win owocowych skarżą się na wytyczne MF i ostrzegają, że 4-krotny wzrost akcyzy na ich wyroby może doprowadzić do spadku ich konkurencyjności, a przemysł winiarski narazić na milionowe straty. MF odpowiada, że akcyza jest naliczana zgodnie z prawem.

Na wtorkowej konferencji prasowej Polskiej Rady Winiarstwa przytaczano przykłady praktyk organów podatkowych, które obejmują 4-krotnie wyższą akcyzą - tzw. wódczaną - wyroby na bazie tradycyjnych polskich owoców (jabłek, gruszek, wiśni), a niższą - analogiczne wyroby na bazie winogron.

Ministerstwo Finansów- jak tłumaczył Wojciech Krok z Kancelarii Doradców Podatkowych Parulski i Wspólnicy - zmieniło wytyczne dla służb celnych po wyroku Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w sprawie holenderskiej firmy Siebrand. W 2009 r. ETS orzekł, że alkohol wyprodukowany na bazie fermentacji z dużą ilością dodatków alkoholu destylowanego nie był prawidłowo zakwalifikowany do napojów fermentowanych. Według ETS wyrób ten powinien był być zaliczony do grupy napojów z alkoholem etylowym. Jednak - zdaniem Kroka - wyrok dotyczył produktu, w którym alkohol destylowany stanowił zdecydowaną większość w porównaniu do alkoholu fermentowanego, a do polskich wyrobów fermentowanych dodaje się dużo mniej alkoholu etylowego.

Wyrok ETS jest inaczej interpretowany w Polsce niż w innych krajach Unii Europejskiej. Polscy celnicy kwalifikują napoje fermentowane na bazie rodzimych owoców jako alkohole spirytusowe, podczas gdy identyczne wyroby w innych państwach członkowskich kwalifikowane są jako napoje fermentowane. "W Unii można bardzo dużo, a w Polsce nie można nic" - ocenił Krok.

Producenci win owocowych przekonują, że celnicy kwalifikują wyrób bądź to do napojów fermentowanych, bądź spirytusowych -organoleptycznie. Informacje o procedurach, które stosuje Centralne Laboratorium Celne, są - według producentów - niedostępne.

Producent tradycyjnych wyrobów winiarskich Jacek Jantoń pytał, dlaczego w suwerennym państwie prawa przedsiębiorca od lat sumiennie płacący podatki, podlegający szczegółowemu nadzorowi podatkowemu, nagle dowiaduje się, że źle klasyfikuje swoje produkty i musi płacić cztery razy wyższy podatek, a dodatkowo wyrównać należność za ostatnie pięć lat.

Przedsiębiorcy obawiają się, że praktyka organów celnych może wkrótce objąć także popularny w Polsce cydr. Zdaniem Jantonia naraziłoby to polski przemysł winiarski - w którym zatrudnionych jest ok. 10 tys. ludzi - na dziesiątki milionów zł strat. Słabsze firmy nie utrzymałyby się na rynku, a większe zaczęłyby produkować napoje na bazie importowanych winogron, a nie polskich jabłek czy gruszek.

Prezes Związku Sadowników RP, poseł PSL Mirosław Maliszewski powiedział, że obawia się o spadek dochodów polskich sadowników. Jak poinformował, na wina owocowe - poza cydrem - rocznie przeznacza się w Polsce 100-200 tys. ton owoców.

Rzeczniczka resortu finansów Wiesława Dróżdż, pytana o tę kwestię, przekazała PAP, że "dla potrzeb opodatkowania akcyzą poszczególne grupy wyrobów podlegające temu podatkowi zostały na poziomie Unii Europejskiej odrębnie zdefiniowane". Także poszczególne fermentowane napoje winiarskie, np. wina owocowe - według rzeczniczki - "zdefiniowane są dla celów opodatkowania akcyzą, w przepisach podatkowych".

Zdaniem Dróżdż, sprawa podnoszona przez winiarzy "dotyczy kwestii klasyfikacyjnych pewnych grup napojów alkoholowych otrzymanych w wyniku fermentacji soku jabłkowego, do którego następnie dodano m.in. alkohol etylowy, substancje smakowe i aromatyczne". "Zawartość alkoholu w gotowych napojach zazwyczaj wynosi ok. 21 proc. Ze względu na duży udział dodanego alkoholu etylowego klasyfikacja takich napojów nawiązuje do napojów spirytusowych, a nie winiarskich" - zaznaczyła rzeczniczka MF.


Zmartwiles sie ?

Data: 2015-10-20 22:33:19
Autor: u2
MF naraża przemysł winiarski na straty
W dniu 2015-10-20 o 22:28, Marek pisze:
Zmartwiles sie ?


oczywiscie, w koncu te qrwy ubeckie wykanczaja polskich producentow.

--
General Skalski o zydach w UB :

"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."

prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :

"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".

Data: 2015-10-20 13:47:25
Autor: Marek
MF naraża przemysł winiarski na straty
W dniu wtorek, 20 października 2015 22:33:19 UTC+2 użytkownik u2 napisał:
W dniu 2015-10-20 o 22:28, Marek pisze:
> Zmartwiles sie ?


oczywiscie, w koncu te qrwy ubeckie wykanczaja polskich producentow.

--
Brzejdz na bimber - nie bedziesz musial placic akcyzy w ogole.

Data: 2015-10-20 22:54:18
Autor: u2
MF naraża przemysł winiarski na straty
W dniu 2015-10-20 o 22:47, Marek pisze:
Brzejdz na bimber - nie bedziesz musial placic akcyzy w ogole.


nie pierdziel, wiesz ile jest akcyzy w cukrze ?:)))

--
General Skalski o zydach w UB :

"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."

prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :

"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".

Data: 2015-10-20 14:00:44
Autor: Zenek Kapelinder
MF naraża przemysł winiarski na straty
To z zyta albo kukurydzy niech pędzi.

Data: 2015-10-20 23:03:47
Autor: u2
MF naraża przemysł winiarski na straty
W dniu 2015-10-20 o 23:00, Zenek Kapelinder pisze:
To z zyta albo kukurydzy niech pędzi.



nie, wole nalewki na spircie:)

--
General Skalski o zydach w UB :

"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."

prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :

"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".

MF naraża przemysł winiarski na straty

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona