Data: 2009-09-08 14:49:29 | |
Autor: kris | |
Mikrofala -proszę o radę | |
Użytkownik "Adax" <Adax_Tnij@op.pl> napisał w wiadomości news:h83bce$41h$1news.onet.pl... Witam. Chcę kupić mikrofalę, ale nie znam się zupełnie, więc b. proszę doradźcie na co zwrócić uwagę i który model jest obecnie warty grzechu. Najtańszą która się Tobie spodoba. Bez żadnych bajerów. Zreszta pewnie i tak z niej za bardzo korzystał nie będziesz. Żarcie z mikrofali smakuje ochydnie. Teraz praktycznie nie używam mikrofali już. -- Pozdrawiam Krzysiek |
|
Data: 2009-09-08 18:29:28 | |
Autor: Grzegorz Janoszka | |
Mikrofala -proszę o radę | |
kris wrote:
Zreszta pewnie i tak z niej za bardzo korzystał nie będziesz. Żarcie z mikrofali smakuje ochydnie. Teraz praktycznie nie używam mikrofali już. No wiesz, mikrofala cudów nie czyni, jak wsadzisz paskudne jedzenie, to wyciągniesz ciepłe, ale tak samo paskudne :) -- Grzegorz Janoszka |
|
Data: 2009-09-09 14:30:42 | |
Autor: kris | |
Mikrofala -proszę o radę | |
Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <Grzegorz@nie-lubie-spamu.Janoszka.pl> napisał w wiadomości news:h860pb$1n9$1news.onet.pl... kris wrote: Chyba jesteś wychowany na fast foodach skoro twierdzisz że potrawa podgrzana w mikrofali nie smakuje gorzej;)) Np ziemniaki podgrzane w miokrofali to ochyda, tak samo zresz mieso. Schabopwy z patelni smakuje wybornie, ten sam schabowy z mikrofali to ochyda. -- Pozdrawiam Krzysiek |
|
Data: 2009-09-09 14:42:04 | |
Autor: Paweł Muszyński | |
Mikrofala -proszę o radę | |
kris pisze:
Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <Grzegorz@nie-lubie-spamu.Janoszka.pl> napisał w wiadomości news:h860pb$1n9$1news.onet.pl...Ale nie porównuj potraw świeżych z podgrzanymi. Schabowy podgrzany, obojętnie czy w mikrofali, czy na patelni, jest gorszy od świeżo usmażonego. Ziemniaki z mikrofali faktycznie mają dziwny smak. Natomiast wszelkiej maści zupy i gulasze z mikrofali nie są złe... -- Paweł Muszyński Skateshop http://sklep.e-street.pl |
|
Data: 2009-09-09 15:10:03 | |
Autor: kris | |
Mikrofala -proszę o radę | |
Użytkownik "Paweł Muszyński" <pmuch.nospam@bolinko.wytnijto.org> napisał w wiadomości news:h887qq$koc$1inews.gazeta.pl... Ale nie porównuj potraw świeżych z podgrzanymi. Ale mikrofala słuzy do podgrzewamnia przecież Schabowy podgrzany, obojętnie czy w mikrofali, czy na patelni, jest gorszy od świeżo usmażonego. W mikrofali go nie usmażysz- musisz podgrzać juz usmazonego;)) Ziemniaki z mikrofali faktycznie mają dziwny smak.Co do zup zgoda. Gulasze/mieso tu r óżnica jest odczuwalna. -- Pozdrawiam Krzysiek |
|
Data: 2009-09-09 21:25:50 | |
Autor: Marek Dyjor | |
Mikrofala -proszę o radę | |
kris wrote:
Użytkownik "Paweł Muszyński" <pmuch.nospam@bolinko.wytnijto.org> ale MF sie przydaje do podgrzania wnętrza kotleta czy sznycla przed rzuceniem na patelnie w celu podgrzania.
są obrzydliwe :) |
|
Data: 2009-09-09 21:59:24 | |
Autor: dziobak | |
Mikrofala -proszę o radę | |
Użytkownik "Marek Dyjor" napisał ale MF sie przydaje do podgrzania wnętrza kotleta Hm, kotlet posiada wnętrze ;) pozdrawiam Dziobak p.s. żeby nie było nie na temat: stalowe wnętrze, koniecznie, pod wpływem tłuszczu nawet najlepiej położony lakier zacznie w końcu się łuszczyć. |
|
Data: 2009-09-09 23:28:27 | |
Autor: Marek Dyjor | |
Mikrofala -proszę o radę | |
dziobak wrote:
Użytkownik "Marek Dyjor" napisał powiesz mi o co ci chodzi? |
|
Data: 2009-09-10 06:16:05 | |
Autor: Slavinka | |
Mikrofala -proszę o rad | |
Użytkownik "Marek Dyjor" <mdyjor@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:h88vg1$ut8$1news.onet.pl... ale MF sie przydaje do podgrzania wnętrza kotleta czy sznycla przed Po co? Niesmaczne rozwiązanie - rozmrażam niezwykle rzadko w mikrofali. Wyjmuję z zamrażarki przyprawione już stosownie do przeznaczenie mięso i wkładam dzień wcześniej do chłodziarki, na drugi dzień obróbka termiczna i TO JEST TO !!! |
|
Data: 2009-09-10 08:39:18 | |
Autor: Marek Dyjor | |
Mikrofala -proszę o rad | |
Slavinka wrote:
Użytkownik "Marek Dyjor" <mdyjor@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości Nie rozmrażanie sznycla z zamrażarki tylko podgrzanie schłodzonego w lodówce. |
|
Data: 2009-09-09 22:59:59 | |
Autor: Arte | |
Mikrofala -proszę o radę | |
kris pisze:
Użytkownik "Paweł Muszyński" <pmuch.nospam@bolinko.wytnijto.org> napisał w wiadomości news:h887qq$koc$1inews.gazeta.pl... No niekoniecznie, a nawet bardzo niekoniecznie. :) Mój piekarnik z funkcją mikrofali ma na przykład wiele fajnych programów z wykorzystaniem mikrofal. Bardzo często gotuje tak świeże ziemniaki. Do szklanego naczynia z pokrywką wkładam obrane, pokrojone i umyte ziemniaki. Na każde 100 gram dodaję dwie stołowe łyżki wody i lekko sole tą wodę. Całość do wnętrza mikrofali/piekarnika i wybieram program gotowania ziemniaków, podaję wagę i włączam. Po około 7-10 minutach (w zależności od ilości) są gotowe i bardzo smaczne ziemniaki! Normalnie gotowane w wodzie nigdy nie wychodzą takie dobre. Dodatkowo są o wiele zdrowsze, gdyż proces gotowania jest o wiele krótszy bo gotują się w parze, zatem składniki mineralne i witaminy nie wygotowywują się tak jak przy tradycyjnym gotowaniu w garnku i w wodzie.
Dokładnie
Ale to dotyczy tylko i wyłącznie odgrzewanych ziemniaków! A podajcie mi sposób innego podgrzewania już ugotowanych ziemniaków? Pzrecież nie wrzucisz ich ponownie do garnka z wodą. :P Chyba tylko w parowarze, ale tam też odgrzewane są dziwne. Najczęstszym i najsmaczniejszym wykorzystaniem już ostygniętych ziemniaków jest ich usmażenie. :) Co do zup zgoda. Gulasze/mieso tu r óżnica jest odczuwalna. Podgrzewanie mikrofalowe powoduje bardzo mała stratę wody z potrawy, gdyż grzanie zaczyna się niejako od środka potrawy, gdy podczas np. smażenia ciepło przenika od zewnątrz do środka. (Mikrofale tak na prawdę podgrzewają tylko wodę zawarta w potrawie!) Zatem smażone zawsze będą na wierzchu o wiele bardziej suche. Po prostu, trzeba zdawać sobie sprawę, że gotowanie mikrofalowe rządzi się innymi prawami i niektóre potrawy nie nadają się do takiego gotowania a inne wręcz są jakby do niego stworzone. Właśnie dzięki temu, że mikrofale ogrzewają pojemnościowo, przeto wyśmienicie podgrzewają wodę i płyny. Arte |
|
Data: 2009-09-10 15:57:44 | |
Autor: BQB | |
Mikrofala -proszę o radę | |
Arte pisze:
Dodatkowo są o wiele zdrowsze, gdyż proces gotowania jest o wiele krótszy bo gotują się w parze, zatem składniki mineralne i witaminy nie wygotowywują się tak jak przy tradycyjnym gotowaniu w garnku i w wodzie. Bez przesady, ziemniaki nie są dobrym źródłem witamin i soli mineralnych . -- bqb znaczek wiadomo jaki bqb wiadomo co pl |
|
Data: 2009-09-10 18:09:13 | |
Autor: JMP | |
Mikrofala -proszę o radę | |
BQB napisał(a):
Jestes pewny? http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/odkrywamy-zalety-ziemniakow_35553.html -- pozdrawiam JMP |
|
Data: 2009-09-09 23:35:25 | |
Autor: Kamikazee | |
Mikrofala -proszę o radę | |
kris pisze:
Schabopwy z patelni smakuje wybornie, ten sam schabowy z mikrofali to ochyda. Odgrzewane kotlety lepiej smakują jeśli najpierw podgrzeję je na funkcji grilla i później puszczam mikrofale aby ogrzał się środek kotleta. -- http://kamikaze.mp.waw.pl/ Gaz pieprzowy, obezwładniający, łzawiący, który wybrać? Odpowiedź znajdziesz na stronie: http://kamikaze.mp.waw.pl/gaz/ |
|
Data: 2009-09-10 06:18:24 | |
Autor: Slavinka | |
Mikrofala -proszę o rad | |
Użytkownik "Kamikazee" <niema@niema.pl.invalid> napisał w wiadomości news:h89730$3k3$1inews.gazeta.pl... kris pisze: Schabopwy z patelni smakuje wybornie, ten sam schabowy z mikrofali to Odgrzewane kotlety lepiej smakują jeśli najpierw podgrzeję je na funkcji grilla i później puszczam mikrofale aby ogrzał się środek kotleta. Wysuszone. |
|
Data: 2009-09-12 20:18:01 | |
Autor: Adax | |
Mikrofala -proszę o radę | |
Użytkownik "kris" <k1s2z3y4s5z6t7o8f9c@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:h85jsq$s1v$1news.onet.pl... Użytkownik "Adax" <Adax_Tnij@op.pl> napisał w wiadomości news:h83bce$41h$1news.onet.pl... No właśnie... też tak myślę, ale żona proponuje mi jakieś drogie egzemplarze. Rozumiem, że bazowo mikrofala na ten czas powinna mieć: 1. cyfrowy czas 2. opiekacz (grill) 3. rozmrażanie Czy tak? Bo rozgadaliście się na temat smaku jedzonka :) natomiast ja ciągle nie wiem czy warto kupić najprostszą do gotowania mleka i podgrzewania zup, czy też opiekacz może się przydać? |
|
Data: 2009-09-12 22:48:19 | |
Autor: Marek Dyjor | |
Mikrofala -proszę o radę | |
Adax wrote:
Użytkownik "kris" <k1s2z3y4s5z6t7o8f9c@poczta.onet.pl> napisał w to kup tę co ja "Kuchenka mikrofalowa Samsung FG87KST" tanai 860zł i całkiem sprytna, do zabudowy |
|