Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   Nadtopiona p³yta indukcyjna

Nadtopiona p³yta indukcyjna

Data: 2016-07-06 12:35:37
Autor: rf.majek
Nadtopiona p³yta indukcyjna
Witam ¿ona przez przypadek w³±czy³a pole grzewcze pod pustym czajnikiem. W efekcie czajnik przypalony a p³yta lekko siê wtopi³ana oko 1,5 mm mo¿e, nie widaæ ¿adnych szczelin. Jak my¶licie mo¿na na tym gotowaæ czy grozi zwarcie. P³yta kosztowa³a 1200 a nowa szyba 800.

Data: 2016-07-17 15:30:38
Autor: wolim
Nadtopiona p³yta indukcyjna
W dniu 2016-07-06 o 21:35, rf.majek@gmail.com pisze:
Witam ¿ona przez przypadek w³±czy³a pole grzewcze pod pustym czajnikiem. W efekcie czajnik przypalony a p³yta lekko siê wtopi³ana oko 1,5 mm mo¿e, nie widaæ ¿adnych szczelin. Jak my¶licie mo¿na na tym gotowaæ czy grozi zwarcie. P³yta kosztowa³a 1200 a nowa szyba 800.


Na pewno to by³a indukcja?

Pozdrawiam,
MW

Data: 2016-07-17 18:21:42
Autor: Irokez
Nadtopiona p³yta indukcyjna
W dniu 2016-07-17 o 15:30, wolim pisze:
W dniu 2016-07-06 o 21:35, rf.majek@gmail.com pisze:
Witam ¿ona przez przypadek w³±czy³a pole grzewcze pod pustym
czajnikiem. W efekcie czajnik przypalony a p³yta lekko siê wtopi³ana
oko 1,5 mm mo¿e, nie widaæ ¿adnych szczelin. Jak my¶licie mo¿na na tym
gotowaæ czy grozi zwarcie. P³yta kosztowa³a 1200 a nowa szyba 800.


Na pewno to by³a indukcja?

mo¿e jaki¶ np. wirpaul, albo boush czy ajmiicaa z chiñskiego eBaja i nie ma zabezpieczenia termicznego?


--
Irokez

Data: 2016-07-17 16:28:51
Autor: masti
Nadtopiona p³yta indukcyjna
Irokez wrote:

W dniu 2016-07-17 o 15:30, wolim pisze:
W dniu 2016-07-06 o 21:35, rf.majek@gmail.com pisze:
Witam ¿ona przez przypadek w³±czy³a pole grzewcze pod pustym
czajnikiem. W efekcie czajnik przypalony a p³yta lekko siê wtopi³ana
oko 1,5 mm mo¿e, nie widaæ ¿adnych szczelin. Jak my¶licie mo¿na na tym
gotowaæ czy grozi zwarcie. P³yta kosztowa³a 1200 a nowa szyba 800.


Na pewno to by³a indukcja?

mo¿e jaki¶ np. wirpaul, albo boush czy ajmiicaa z chiñskiego eBaja i nie ma zabezpieczenia termicznego?

i osiaga 1300C ¿eby stopiæ szk³o?

--
"-Mam lêk gruntu! -Chyba wysoko¶ci? -Wiem co mówiê. To grunt zabija!" T.Pratchett

Data: 2016-07-17 18:39:35
Autor: Irokez
Nadtopiona p³yta indukcyjna
W dniu 2016-07-17 o 18:28, masti pisze:


mo¿e jaki¶ np. wirpaul, albo boush czy ajmiicaa z chiñskiego eBaja i nie
ma zabezpieczenia termicznego?

i osiaga 1300C ¿eby stopiæ szk³o?

Sk±d wiesz co wsadzili chinole? mo¿e skoñczy³y siê cewki do kuchenki indukcyjnej to wsadzili cewki z pieca indukcyjnego?


--
Irokez

Data: 2016-07-18 03:35:56
Autor: Zenek Kapelinder
Nadtopiona p³yta indukcyjna
Dlaczego za kazdym razem starasz sie udowodnic ze jestes idiota? Pozniej masz pretensje.

Data: 2016-07-18 11:41:13
Autor: masti
Nadtopiona p³yta indukcyjna
Zenek Kapelinder wrote:

Dlaczego za kazdym razem starasz sie udowodnic ze jestes idiota? Pozniej masz pretensje.

na razie to w³a¶nie pokazujesz, ¿e sam jeste¶ idiot±.
poka¿ mi domow± p³ytê indukcyjn±, która potrafi topiæ szk³o

--
"-Mam lêk gruntu! -Chyba wysoko¶ci? -Wiem co mówiê. To grunt zabija!" T.Pratchett

Data: 2016-07-18 05:33:29
Autor: Zenek Kapelinder
Nadtopiona p³yta indukcyjna
Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie. Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.

Data: 2016-07-18 12:42:46
Autor: masti
Nadtopiona p³yta indukcyjna
Zenek Kapelinder wrote:

Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie. Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.

i która kuchenka tyle osi±ga?

--
"-Mam lêk gruntu! -Chyba wysoko¶ci? -Wiem co mówiê. To grunt zabija!" T.Pratchett

Data: 2016-07-18 14:50:41
Autor: Irokez
Nadtopiona p³yta indukcyjna
W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
Zenek Kapelinder wrote:

Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie. Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.

i która kuchenka tyle osi±ga?


Ale w czym problem rozgrzaæ cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu indukcyjnym?

--
Irokez

Data: 2016-07-18 19:20:20
Autor: Kaczin
Nadtopiona p³yta indukcyjna
W dniu 18.07.2016 o 14:50, Irokez pisze:
W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
Zenek Kapelinder wrote:

Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie
od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie.
Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.

i która kuchenka tyle osi±ga?


Ale w czym problem rozgrzaæ cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu
indukcyjnym?


1. Tu mowa o kuchence indukcyjnej. NIE o piecu indukcyjnym.
2. ¯aden problem rozgrzaæ, nawet gruby, spód gara ponad 100 stopni. Wszyscy to wiedz±.
3. Co chcia³e¶ osi±gn±æ tym postem? Pokazaæ swoj± ignorancjê?

--
Kaczin

Data: 2016-07-18 20:48:11
Autor: Irokez
Nadtopiona p³yta indukcyjna
W dniu 2016-07-18 o 19:20, Kaczin pisze:
W dniu 18.07.2016 o 14:50, Irokez pisze:
W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
Zenek Kapelinder wrote:

Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie
od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie.
Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.

i która kuchenka tyle osi±ga?


Ale w czym problem rozgrzaæ cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu
indukcyjnym?


1. Tu mowa o kuchence indukcyjnej. NIE o piecu indukcyjnym.
2. ¯aden problem rozgrzaæ, nawet gruby, spód gara ponad 100 stopni.
Wszyscy to wiedz±.
3. Co chcia³e¶ osi±gn±æ tym postem? Pokazaæ swoj± ignorancjê?


Ad.3. - To do mnie?

--
Irokez

Data: 2016-07-19 17:54:42
Autor: Kaczin
Nadtopiona p³yta indukcyjna
W dniu 18.07.2016 o 20:48, Irokez pisze:
W dniu 2016-07-18 o 19:20, Kaczin pisze:
W dniu 18.07.2016 o 14:50, Irokez pisze:
W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
Zenek Kapelinder wrote:

Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie
od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie.
Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.

i która kuchenka tyle osi±ga?


Ale w czym problem rozgrzaæ cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu
indukcyjnym?


1. Tu mowa o kuchence indukcyjnej. NIE o piecu indukcyjnym.
2. ¯aden problem rozgrzaæ, nawet gruby, spód gara ponad 100 stopni.
Wszyscy to wiedz±.
3. Co chcia³e¶ osi±gn±æ tym postem? Pokazaæ swoj± ignorancjê?


Ad.3. - To do mnie?


No co ty! Do ¦wiêtego Miko³aja.

--
Kaczin

Data: 2016-07-19 21:45:32
Autor: masti
Nadtopiona p³yta indukcyjna
Irokez wrote:

W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
Zenek Kapelinder wrote:

Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie. Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.

i która kuchenka tyle osi±ga?


Ale w czym problem rozgrzaæ cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu indukcyjnym?

1. stopisz szk³o w 100C?
2. od kiedy p³yta jest piecem indukcyjnym?

--
"-Mam lêk gruntu! -Chyba wysoko¶ci? -Wiem co mówiê. To grunt zabija!" T.Pratchett

Data: 2016-07-20 15:51:57
Autor: Irokez
Nadtopiona p³yta indukcyjna
W dniu 2016-07-19 o 23:45, masti pisze:
Irokez wrote:

W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
Zenek Kapelinder wrote:

Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie. Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.

i która kuchenka tyle osi±ga?


Ale w czym problem rozgrzaæ cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu
indukcyjnym?

1. stopisz szk³o w 100C?

nie

2. od kiedy p³yta jest piecem indukcyjnym?

Od momentu, gdy wsadem jest sama stal.

Zasada pracy obu jest taka sama - podgrzewanie ferromagnetyków w wyniku dzia³ania na nie szybkozmiennego pola magnetycznego (pr±dy wirowe wzbudzone zjawiskiem indukcji elektromagnetycznej).



--
Irokez

Data: 2016-07-20 20:56:03
Autor: masti
Nadtopiona p³yta indukcyjna
Irokez wrote:

W dniu 2016-07-19 o 23:45, masti pisze:
Irokez wrote:

W dniu 2016-07-18 o 14:42, masti pisze:
Zenek Kapelinder wrote:

Majka spytaj. Temperatura mieknienia szkla borokrzemowego zaczyna sie od 600 stC debilku. Przy 1300 to sie takie szklo wytapia w hucie. Zwykle hartowane szklo mieknie w czterystu stopniach.

i która kuchenka tyle osi±ga?


Ale w czym problem rozgrzaæ cienki spód gara ponad 100 stopni w piecu
indukcyjnym?

1. stopisz szk³o w 100C?

nie

2. od kiedy p³yta jest piecem indukcyjnym?

Od momentu, gdy wsadem jest sama stal.

Zasada pracy obu jest taka sama - podgrzewanie ferromagnetyków w wyniku dzia³ania na nie szybkozmiennego pola magnetycznego (pr±dy wirowe wzbudzone zjawiskiem indukcji elektromagnetycznej).

poka¿esz p³ytê z samej stali?

--
"-Mam lêk gruntu! -Chyba wysoko¶ci? -Wiem co mówiê. To grunt zabija!" T.Pratchett

Data: 2016-07-21 19:24:59
Autor: Irokez
Nadtopiona p³yta indukcyjna
W dniu 2016-07-20 o 22:56, masti pisze:

Zasada pracy obu jest taka sama - podgrzewanie ferromagnetyków w wyniku
dzia³ania na nie szybkozmiennego pola magnetycznego (pr±dy wirowe
wzbudzone zjawiskiem indukcji elektromagnetycznej).

poka¿esz p³ytê z samej stali?

chcesz powiedzieæ, ¿e piece indukcyjne s± ze stali?


--
Irokez

Nadtopiona p³yta indukcyjna

Nowy film z video.banzaj.pl wiêcej »
Redmi 9A - recenzja bud¿etowego smartfona