|
Data: 2014-02-22 16:45:17 |
Autor: stchebel |
Niam, niam |
W dniu niedziela, 23 lutego 2014 00:10:01 UTC+1 użytkownik boukun napisał:
Wczoraj pizza włoska mojego wyrobu i receptury
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/155/other/std/bba8698921.jpeg
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/156/other/std/c5ba9dd5ac.jpeg
a dzisiaj zrobiłem pyszny sernik wiedeński, yhmm, palce lizać...
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/154/other/std/29b5776f66.jpeg
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/157/other/std/791c12eb9a.jpeg
Gdzieś czytałem ostatnio w Internecie, że kucharze włoscy czy jacyś inni krytykują robienie zdjęć potraw, że to niby jakaś profanacja, czy coś w tym stylu, że nie mależy fotografować potraw przed ich konsumpcją, bo w tym czasie jedzenie wystyga i jest niby mniej smaczne... Co za głupota..., jak zrobie sobie zdjęcie, to smak będę dłużej pamiętał...
boukun
Wygląda smaczyście. Dawaj przepis na ciasto, bo kurka wódka niezbyt mi ten element tej potrawy wychodzi. Ale tak krok po kroku ze szczegółami. Jak nie chcesz tutaj, to walnij mi to na nk. Ino nie na pl.rec.kuchnia, bo to dom waryjotów opanowany przez schizofreniczkę xxl i tłumoka "stokrotka".
|
|
|
Data: 2014-02-23 02:30:40 |
Autor: boukun |
Niam, niam |
Użytkownik <stchebel@gmail.com> napisał w wiadomości news:2103f8b8-5770-4983-acce-d5192ef5b9fegooglegroups.com...
W dniu niedziela, 23 lutego 2014 00:10:01 UTC+1 użytkownik boukun napisał:
Wczoraj pizza włoska mojego wyrobu i receptury
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/155/other/std/bba8698921.jpeg
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/156/other/std/c5ba9dd5ac.jpeg
a dzisiaj zrobiłem pyszny sernik wiedeński, yhmm, palce lizać...
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/154/other/std/29b5776f66.jpeg
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/157/other/std/791c12eb9a.jpeg
Gdzieś czytałem ostatnio w Internecie, że kucharze włoscy czy jacyś inni
krytykują robienie zdjęć potraw, że to niby jakaś profanacja, czy coś w tym
stylu, że nie mależy fotografować potraw przed ich konsumpcją, bo w tym czasie
jedzenie wystyga i jest niby mniej smaczne... Co za głupota..., jak zrobie sobie
zdjęcie, to smak będę dłużej pamiętał...
boukun
Wygląda smaczyście. Dawaj przepis na ciasto, bo kurka wódka niezbyt mi ten element tej potrawy wychodzi. Ale tak krok po kroku ze szczegółami. Jak nie chcesz tutaj, to walnij mi to na nk. Ino nie na pl.rec.kuchnia, bo to dom waryjotów opanowany przez schizofreniczkę xxl i tłumoka "stokrotka".
-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
Przepis na ciasto do pizzy:
250 gram mąki pszennej (450-ka tortowa lepsza jak 650-ka luksusowa)
150 ml ciepłej wody
25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
solidna szczypta soli (4 gram)
Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:
1.. Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
2.. Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
3.. Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
4.. Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
5.. Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
6.. Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę - można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
7.. Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
8.. Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki.
Wypiekać lepiej najpierw w niższej temperaturze, jakieś 220 stopni z 10 minut, a potem w 250 stopniach z termoobiegiem do 15 minut. Kiedy ser stopi się i ładnie przyrumieni, a boki ciasta nabiorą złotego koloru, pizza jest gotowa!
boukun
|
|
|
Data: 2014-02-22 18:10:44 |
Autor: stchebel |
Niam, niam |
W dniu niedziela, 23 lutego 2014 02:30:40 UTC+1 użytkownik boukun napisał:
Użytkownik <stchebel@gmail.com> napisał w wiadomości news:2103f8b8-5770-4983-acce-d5192ef5b9fegooglegroups.com...
W dniu niedziela, 23 lutego 2014 00:10:01 UTC+1 użytkownik boukun napisał:
> Wczoraj pizza włoska mojego wyrobu i receptury
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/155/other/std/bba8698921.jpeg
>
>
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/156/other/std/c5ba9dd5ac.jpeg
>
>
>
> a dzisiaj zrobiłem pyszny sernik wiedeński, yhmm, palce lizać...
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/154/other/std/29b5776f66.jpeg
>
>
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/157/other/std/791c12eb9a.jpeg
>
>
>
> Gdzieś czytałem ostatnio w Internecie, że kucharze włoscy czy jacyś inni
>
> krytykują robienie zdjęć potraw, że to niby jakaś profanacja, czy coś w tym
>
> stylu, że nie mależy fotografować potraw przed ich konsumpcją, bo w tym czasie
>
> jedzenie wystyga i jest niby mniej smaczne... Co za głupota..., jak zrobie > sobie
>
> zdjęcie, to smak będę dłużej pamiętał...
>
>
>
> boukun
Wygląda smaczyście. Dawaj przepis na ciasto, bo kurka wódka niezbyt mi ten element tej potrawy wychodzi. Ale tak krok po kroku ze szczegółami. Jak nie chcesz tutaj, to walnij mi to na nk. Ino nie na pl.rec.kuchnia, bo to dom waryjotów opanowany przez schizofreniczkę xxl i tłumoka "stokrotka"..
-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
Przepis na ciasto do pizzy:
250 gram mąki pszennej (450-ka tortowa lepsza jak 650-ka luksusowa)
150 ml ciepłej wody
25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
solidna szczypta soli (4 gram)
Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:
1.. Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
2.. Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
3.. Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
4.. Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
5.. Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
6.. Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę - można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
7.. Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
8.. Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki.
Wypiekać lepiej najpierw w niższej temperaturze, jakieś 220 stopni z 10 minut, a potem w 250 stopniach z termoobiegiem do 15 minut. Kiedy ser stopi się i ładnie przyrumieni, a boki ciasta nabiorą złotego koloru, pizza jest gotowa!
boukun
OK, dzięki!! Jak coś jego mać nie wyjdzie, będzie na Ciebie!!
Jutro bierę się za ten temat.
Pozdro, (C)Hebel
|
|
|
Data: 2014-02-22 20:30:15 |
Autor: stchebel |
Niam, niam |
W dniu niedziela, 23 lutego 2014 03:10:44 UTC+1 użytkownik stch...@gmail.com napisał:
W dniu niedziela, 23 lutego 2014 02:30:40 UTC+1 użytkownik boukun napisał:
> Użytkownik <stchebel@gmail.com> napisał w wiadomości > > news:2103f8b8-5770-4983-acce-d5192ef5b9fegooglegroups.com...
> > W dniu niedziela, 23 lutego 2014 00:10:01 UTC+1 użytkownik boukun napisał:
> > > Wczoraj pizza włoska mojego wyrobu i receptury
> > >
> > > http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/155/other/std/bba8698921.jpeg
> > >
> > >
> > >
> > > http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/156/other/std/c5ba9dd5ac.jpeg
> > >
> > >
> > >
> > > a dzisiaj zrobiłem pyszny sernik wiedeński, yhmm, palce lizać....
> > >
> > > http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/154/other/std/29b5776f66.jpeg
> > >
> > >
> > >
> > > http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/157/other/std/791c12eb9a.jpeg
> > >
> > >
> > >
> > > Gdzieś czytałem ostatnio w Internecie, że kucharze włoscy czy jacyś inni
> > >
> > > krytykują robienie zdjęć potraw, że to niby jakaś profanacja, czy coś w tym
> > >
> > > stylu, że nie mależy fotografować potraw przed ich konsumpcją, bo w tym czasie
> > >
> > > jedzenie wystyga i jest niby mniej smaczne... Co za głupota..., jak zrobie > > > sobie
> > >
> > > zdjęcie, to smak będę dłużej pamiętał...
> > >
> > >
> > >
> > > boukun
> > > > Wygląda smaczyście. Dawaj przepis na ciasto, bo kurka wódka niezbyt mi ten > > element tej potrawy wychodzi. Ale tak krok po kroku ze szczegółami. Jak nie > > chcesz tutaj, to walnij mi to na nk. Ino nie na pl.rec.kuchnia, bo to dom > > waryjotów opanowany przez schizofreniczkę xxl i tłumoka "stokrotka".
> > -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
> > Przepis na ciasto do pizzy:
> > > > 250 gram mąki pszennej (450-ka tortowa lepsza jak 650-ka luksusowa)
> > 150 ml ciepłej wody
> > 25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
> > solidna szczypta soli (4 gram)
> > > > Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:
> > > > 1.. Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
> > 2.. Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać > > jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
> > 3.. Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
> > 4.. Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie > > klejące się do dłoni
> > 5.. Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym > > miejscu - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
> > 6.. Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną > > oliwą blachę - można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w > > górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
> > 7.. Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten > > sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
> > 8.. Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki.
> > Wypiekać lepiej najpierw w niższej temperaturze, jakieś 220 stopni z 10 minut, a > > potem w 250 stopniach z termoobiegiem do 15 minut. Kiedy ser stopi się i ładnie > > przyrumieni, a boki ciasta nabiorą złotego koloru, pizza jest gotowa!
> > > > boukun
OK, dzięki!! Jak coś jego mać nie wyjdzie, będzie na Ciebie!!
Jutro bierę się za ten temat.
Pozdro, (C)Hebel
|
|
|
Data: 2014-02-23 04:08:17 |
Autor: boukun |
Niam, niam |
Użytkownik "boukun" <boukun@neostrada.pl> napisał w wiadomości news:lebmss$8f7$1mx1.internetia.pl...
Użytkownik <stchebel@gmail.com> napisał w wiadomości news:dc9c8498-17fc-40f6-8dce-dec758673350googlegroups.com...
W dniu niedziela, 23 lutego 2014 02:30:40 UTC+1 użytkownik boukun napisał:
Użytkownik <stchebel@gmail.com> napisał w wiadomości
news:2103f8b8-5770-4983-acce-d5192ef5b9fegooglegroups.com...
W dniu niedziela, 23 lutego 2014 00:10:01 UTC+1 użytkownik boukun napisał:
> Wczoraj pizza włoska mojego wyrobu i receptury
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/155/other/std/bba8698921.jpeg
>
>
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/156/other/std/c5ba9dd5ac.jpeg
>
>
>
> a dzisiaj zrobiłem pyszny sernik wiedeński, yhmm, palce lizać...
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/154/other/std/29b5776f66.jpeg
>
>
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/157/other/std/791c12eb9a.jpeg
>
>
>
> Gdzieś czytałem ostatnio w Internecie, że kucharze włoscy czy jacyś inni
>
> krytykują robienie zdjęć potraw, że to niby jakaś profanacja, czy coś w tym
>
> stylu, że nie mależy fotografować potraw przed ich konsumpcją, bo w tym > czasie
>
> jedzenie wystyga i jest niby mniej smaczne... Co za głupota..., jak zrobie
> sobie
>
> zdjęcie, to smak będę dłużej pamiętał...
>
>
>
> boukun
Wygląda smaczyście. Dawaj przepis na ciasto, bo kurka wódka niezbyt mi ten
element tej potrawy wychodzi. Ale tak krok po kroku ze szczegółami. Jak nie
chcesz tutaj, to walnij mi to na nk. Ino nie na pl.rec.kuchnia, bo to dom
waryjotów opanowany przez schizofreniczkę xxl i tłumoka "stokrotka".
-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
Przepis na ciasto do pizzy:
250 gram mąki pszennej (450-ka tortowa lepsza jak 650-ka luksusowa)
150 ml ciepłej wody
25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
solidna szczypta soli (4 gram)
Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:
1.. Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
2.. Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać
jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
3.. Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
4.. Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie
klejące się do dłoni
5.. Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym
miejscu - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
6.. Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną
oliwą blachę - można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w
górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
7.. Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten
sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
8.. Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki.
Wypiekać lepiej najpierw w niższej temperaturze, jakieś 220 stopni z 10 minut, a
potem w 250 stopniach z termoobiegiem do 15 minut. Kiedy ser stopi się i ładnie
przyrumieni, a boki ciasta nabiorą złotego koloru, pizza jest gotowa!
boukun
OK, dzięki!! Jak coś jego mać nie wyjdzie, będzie na Ciebie!!
Jutro bierę się za ten temat.
Pozdro,
(C)Hebel
-- -- -- -- -- -- -- -- -
Upps, walnąłem się z tą temperaturą, myślałem o serniku, bo ten robiłem dzisiaj, pizze wypiekać najlepiej najpierw w temperaturze wyższej, powiedzmy 180-200 stopni, a jak już zacznie się ser topić to skręcamy na 160-150 stopni, najlepiej z termoobiegiem. W sumie z 20 minut.
Kurde, dobrze pisałem wcześniej, to chyba już przemęczenie, sernik w niższej temperaturze i dłużej się wypieka, a pizzę, w 250 stopniach, najpierw można trochę mniej...220 a potem podkręcić na 250... i obserwować.
boukun
|
|
Data: 2014-02-22 18:31:42 |
Autor: stchebel |
Niam, niam |
W dniu niedziela, 23 lutego 2014 02:30:40 UTC+1 użytkownik boukun napisał:
Użytkownik <stchebel@gmail.com> napisał w wiadomości news:2103f8b8-5770-4983-acce-d5192ef5b9fegooglegroups.com...
W dniu niedziela, 23 lutego 2014 00:10:01 UTC+1 użytkownik boukun napisał:
> Wczoraj pizza włoska mojego wyrobu i receptury
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/155/other/std/bba8698921.jpeg
>
>
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/156/other/std/c5ba9dd5ac.jpeg
>
>
>
> a dzisiaj zrobiłem pyszny sernik wiedeński, yhmm, palce lizać...
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/154/other/std/29b5776f66.jpeg
>
>
>
> http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/157/other/std/791c12eb9a.jpeg
>
>
>
> Gdzieś czytałem ostatnio w Internecie, że kucharze włoscy czy jacyś inni
>
> krytykują robienie zdjęć potraw, że to niby jakaś profanacja, czy coś w tym
>
> stylu, że nie mależy fotografować potraw przed ich konsumpcją, bo w tym czasie
>
> jedzenie wystyga i jest niby mniej smaczne... Co za głupota..., jak zrobie > sobie
>
> zdjęcie, to smak będę dłużej pamiętał...
>
>
>
> boukun
Wygląda smaczyście. Dawaj przepis na ciasto, bo kurka wódka niezbyt mi ten element tej potrawy wychodzi. Ale tak krok po kroku ze szczegółami. Jak nie chcesz tutaj, to walnij mi to na nk. Ino nie na pl.rec.kuchnia, bo to dom waryjotów opanowany przez schizofreniczkę xxl i tłumoka "stokrotka"..
-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
Przepis na ciasto do pizzy:
250 gram mąki pszennej (450-ka tortowa lepsza jak 650-ka luksusowa)
150 ml ciepłej wody
25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
solidna szczypta soli (4 gram)
Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:
1.. Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
2.. Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
3.. Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
4.. Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
5.. Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
6.. Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę - można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
7.. Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
8.. Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki.
Wypiekać lepiej najpierw w niższej temperaturze, jakieś 220 stopni z 10 minut, a potem w 250 stopniach z termoobiegiem do 15 minut. Kiedy ser stopi się i ładnie przyrumieni, a boki ciasta nabiorą złotego koloru, pizza jest gotowa!
boukun
Dzięki!! Jutro sprawdzę. Jak coś będzie nie "hallo", to kurde bedzie na Ciebie!!
Pozdrawiam,
Staszek Chebel
|
|
Data: 2014-02-23 05:48:04 |
Autor: leming.show |
Niam, niam |
użytkownik boukun napisał:
Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:
I tajemniczy skladnik X:) Jak w kokakoli.
|
|
Data: 2014-02-23 07:06:52 |
Autor: stevep |
Niam, niam |
W dniu .02.2014 o 02:30 boukun <boukun@neostrada.pl> pisze:
Użytkownik <stchebel@gmail.com> napisał w wiadomości news:2103f8b8-5770-4983-acce-d5192ef5b9fegooglegroups.com...
W dniu niedziela, 23 lutego 2014 00:10:01 UTC+1 użytkownik boukun napisał:
Wczoraj pizza włoska mojego wyrobu i receptury
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/155/other/std/bba8698921.jpeg
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/156/other/std/c5ba9dd5ac.jpeg
a dzisiaj zrobiłem pyszny sernik wiedeński, yhmm, palce lizać....
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/154/other/std/29b5776f66.jpeg
http://photos.nasza-klasa.pl/8000061/157/other/std/791c12eb9a.jpeg
Gdzieś czytałem ostatnio w Internecie, że kucharze włoscy czy jacyś inni
krytykują robienie zdjęć potraw, że to niby jakaś profanacja, czy coś w tym
stylu, że nie mależy fotografować potraw przed ich konsumpcją, bo w tym czasie
jedzenie wystyga i jest niby mniej smaczne... Co za głupota..., jak zrobie sobie
zdjęcie, to smak będę dłużej pamiętał...
boukun
Wygląda smaczyście. Dawaj przepis na ciasto, bo kurka wódka niezbyt mi ten element tej potrawy wychodzi. Ale tak krok po kroku ze szczegółami. Jak nie chcesz tutaj, to walnij mi to na nk. Ino nie na pl.rec.kuchnia, bo to dom waryjotów opanowany przez schizofreniczkę xxl i tłumoka "stokrotka".
-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
Przepis na ciasto do pizzy:
250 gram mąki pszennej (450-ka tortowa lepsza jak 650-ka luksusowa)
150 ml ciepłej wody
25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
solidna szczypta soli (4 gram)
Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:
1.. Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
2.. Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
3.. Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
4.. Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
5.. Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
6.. Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę - można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
7.. Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
8.. Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki.
Wypiekać lepiej najpierw w niższej temperaturze, jakieś 220 stopni z 10 minut, a potem w 250 stopniach z termoobiegiem do 15 minut. Kiedy ser stopi się i ładnie przyrumieni, a boki ciasta nabiorą złotego koloru, pizza jest gotowa!
boukun
A może tu jesteś spadkobiercą zmarłego panslavisty, on oprócz tego, że był politycznym durniem jak ty to zajmował się kulinariami?
--
stevep
-- -- -
Używam klienta poczty Opera Mail: http://www.opera.com/mail/
|