Grupy dyskusyjne   »   pl.soc.polityka   »   PO pije i żre za nasze podatki

PO pije i żre za nasze podatki

Data: 2014-06-27 04:33:33
Autor: Marek
PO pije i żre za nasze podatki
W dniu piątek, 27 czerwca 2014 02:32:01 UTC+2 użytkownik Mark Woydak napisał:
Afera taśmowa. Władza PIJE i ŻRE za nasze!



Przekąska za 69 zł, danie główne za niemal 100 złotych, a to wszystko popijane winem za 820 zł? Za taki obiad zapłacili wszyscy Polacy. Mimo że go nawet nie powąchali. A to dlatego, że takie frykasy zamawiają sobie na nasz koszt ministrowie rządu Donalda Tuska. Tylko jeden obiad Radosława Sikorskiego i Jacka Rostowskiego. kosztował nas 1352 zł!



Po co spotkać się w ministerstwie, skoro można pójść do jednej z najdroższych restauracji w Warszawie? Po co zamówić zwykłe danie obiadowe w resortowej stołówce, skoro można wybrać najbardziej luksusowe frykasy z menu, a wszystko popić winem, którego cena wynosi tyle, ile niektórzy Polacy mają na życie na cały miesiąc? Takich dylematów nie mają choćby Radosław Sikorski, szef MSZ, i Jacek Rostowski, były minister finansów. Panowie umówili się w restauracji "Amber Room" i od razu zaczęli dogadzać swoim kubkom smakowym.



- Ach, zaszaleję - stwierdził Sikorski i zamówił zupę z dyni i krwistą polędwice wołową. - Z dziesięć lat królika nie jadłem - cieszył się Rostowski, gdy wybrał comber z tego mięsa. Na stół wjechało też foie gras, czyli wątróbki ze specjalnie hodowanych gęsi, a do tego oczywiście wino. Ale nie byle jakie. Butelka trunku dla ministrów kosztuje w knajpie... 820 zł!



O swoje podniebienie dbają też wicepremier Elżbieta Bieńkowska i szef CBA Jacek Wojtunik. Oboje zdecydowali się na rybę, której porcja kosztuje niemal 100 zł, a do rybki - co jest w zwyczaju ministrów Tuska - musiało być wino. Za obiad pani wicepremier zapłaciło ministerstwo aż 822 zł. Podobne kwoty widniały na rachunkach pozostałych polityków, którzy zostali nielegalnie nagrani. Teraz wiadomo, na co idą pieniądze podatników.



Zobacz: SLD chce prześwietlić wydatki rządu na WINO



Menu Jacka Rostowskiego i Radosława Sikorskiego:



dwa kieliszki szampana



zupa z dyni 28 zł



krwista polędwica wołowa 89 zł



foie gras 69 zł



comber z królika 88 zł



wino Pomerol 820 zł



dwa kieliszki porto 84 zł



suma 1352,25 zł



Płaciło Ministerstwo Spraw Zagranicznych, czyli Ty podatniku.



Menu Marka Belki, Bartłomieja Sienkiewicza i Sławomira Cytryckiego



rzodkiewki piklowane



grillowany kozi ser ze szparagami



carpaccio z mlecznej jagnięciny



z prażonymi kaparami



3 porcje łososia wędzonego



policzki wołowe z sosem porto



ogony wołowe



got. ośmiornica z przegrzebkiem



wódka, wino



suma 1435 zł



Płacił Narodowy Bank Polski, czyli Ty podatniku.



Menu Elżbiety Bieńkowskiej i Pawła Wojtunika



deska serów



chłodnik



opiekany filet z halibuta



białe wino



suma 822 zł



Płaciło Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju, czyli Ty podatniku.



Pasztet sztrasburski (foie gras) przygotowuje sie z watrobek gesi lub kaczek, ktore w okrutny sposob sa przymusowo tuczone, poprzez wtlaczanie rurka metalowa kukurydzy wprost do zoladka.

Chyba bym zwymiotowal, gdyby mi ktos , cos takiego zaproponowal.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pasztet_strasburski

PO pije i żre za nasze podatki

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona