Data: 2010-08-05 08:59:39 | |
Autor: Panslavista | |
PRACA WRE !!! CZYLI... | |
.... OGÓRKI, OGÓRECZKI, OGÓRASY !!!
A więc kiszenie, marynaty, pikle i sałatki z udziałem ogórków oraz z kapusty białej, czerwonej, kalarepy, kalafiorów, cebuli, marchwi, selerów, buraków i co tam kto jeszcze wymyśli. Przed paru laty gdy zaczynałem pisać na grupę pl.rec.kuchnia pisałem o najlepszym słoiku do przetworów. Jest to słoik Wecka, zwany pospolicie wekiem. Narzekałem na to, że są to walce i na dodatek o małej rozpiętości pojemności. Dawniej można było kupić słoje 0,5 litra, 3,4 litra, 1 litr, 5/4 litra.- sam używam 1 oraz 5/4 litra. Spotykałem też weki o przekroju kwadratu - te podobały mi się najbardziej - zwłaszcza do małych pomieszczeń - bardzo ustawne. Może jakaś firma handlowa zamówi takie słoiki i zacznie sprzedawać dobrze opakowane zestawy weków - komplety z gumkami (z pewnym nadmiarem ilościowym), spężynkami oraz otwieraczem do weków zamkniętych, coś w rodzaju STARTER KITU, dla gospodyń domowych. oraz jako opcję garnek do ich gotowania - też o formie kwadratu z zaokrąglonymi rogami za to z pokrywą i wkładką - z nierdzewki. To nie musi być gruba blacha - Maruda w jakimś smarkecie kupiła dość duże garnki z cienkiej nierdzewki - nie wiem, czy nie na wagę, gdyż pochwaliła się, że garnki kupowała na wagę... W takim garnku powinno zmieścić się luźno 9 weków czyli podstawa około 40 x 40 cm, wysokość 20cm. Wkładka powinna stabilizować słoiki, zarówno te o przekroju koła jak i kwadratu. Myślę, że to są najbardziej optymalne wymiary i ilości wypływajace z mojego doświadczenia jak i z wymiarów popularnych kuchenek, na których przebiegałaby pasteryzacja. Pomysł oddaje za darmo tym, którzy zechcą się zająć realizacją dla dobra wszystkich. Zestawy powinny być dostępne także w kredycie kupieckim lub w sprzedaży ratalnej. Dodatkowa uwaga - przetwory robi się w sezonie - gdy produkty są dostępne i najtańsze. Zwłaszcza przy dużej podaży - pomaga się rolnikom, ogrodnikom i sadownikom wykupując od nich ich towar bezpośrednio, dzięki czemu nie wyrąbią sadów wiśniowych czy z borówką wysoką, więc wzrośnie nadzieja na dostępność owoców i warzyw w następnym roku. Tylko weki gwarantują najzdrowsze i bezstratne, a przede wszystkim najtańsze przechowywanie przetworów i oszczędność energii, która jest używana tylko w procesie wytwarzania. |
|
Data: 2010-08-08 15:14:38 | |
Autor: Aleksander | |
PRACA WRE !!! CZYLI... | |
[...] No super... a co takiego złego jest w "twistach" ? Że to weki tak wychwalasz pod niebiosa ? Pozdrawiam, Aleksander. |
|
Data: 2010-08-08 15:59:08 | |
Autor: Panslavista | |
PRACA WRE !!! CZYLI... | |
"Aleksander" <fake@fake.fake> wrote in message news:i3majt$49n$1inews.gazeta.pl... [...] Trwałość. Twisty też takie były z początku, gdy pokrywka była od wewnątrz pokryta teflonem na całej powierzchni. Później ograniczono się do farby. |
|