Business nie zna granic:
"Od rosołu Chińczycy oczekiwali, że oprócz kluseczek będzie zawierał
mięso kurczaka. Tak wyglądają chińskie zupy,
które nie bywają czystymi bulionami. W żurku (zakwaszanym w
pawilonowej kuchni) pływa niemiecka biała kiełbasa.
Dopiero w ostatni czwartek polscy producenci mięsa otrzymali od
chińskich władz certyfikaty uprawniające do eksportu
na ten rynek. Tatar tak smakuje, że przepis trzeba odbijać na ksero.
Podobnie flaki. Chińczycy jak nikt rozumieją,
że pomyłką jest wybieranie jedynie szlachetnych części zwierzęcia.
Golonka peklowana, gotowana i pieczona
ma tu też powodzenie."
On Jan 26, 3:25 pm, Me <agnesche...@gmail.com> wrote:
HOW TO GET SOUL TO FOODS
> 'Minimalist' of the NYT kitchen takes up the insult against ' pierogi
> and 'galabki'.
> HOW IS HE DOING?
> HE GOES AGAINST THE SOUL OF ESTABLISHED FOODS. THAN HE LIES WHAT
> HE ATE 50 YEARS AGO FOR STAGGED CABAGE ( EVEN NOW SEVERAL
> RESTEURANTS IN NY CITY ALONE SERVE THESE - 8 STREET AND AROUND)
> HEY, YOU - YOU STILL FREE TO PUT IN WHATEVER, BUT YOU DID NOT
> KILL THE SOUL OF 'GOLABKI' OR BIGOS.
> DUMPLIGS ARE ONLY CHINESE FOR HIM, PERIOD.
> JUST REMEMBER THESE ON THE SIDE FOR HIM
> AS HE IS EXPECTED TO STILL TRY THEM DOWNTOWMN
> MANHATTAN OR ELSWHERE.
> THANKS FOR REVAMPING 3 FOODS IN ONE SHOT!
> FOOD HAS TO BE TREATED WITH SOUL, HAVE A SOUL AND WILL. SORRY YOU.
> Style | TheMinimalist
> Shrimp and Cilantro Shu Mai
> Mark Bittman makes simple, steamed, Chinese-style dumplings with
> chopped shrimp.
> Style | TheMinimalist
> Lamb and Rice Stuffed Cabbage
> Mark Bittman rolls cabbage leaves with lamb and rice, and serves it
> with tomato sauce.
.. and now:
YOU DO NOT HAVE TO BE COOK TO GET THESE RIGHT; YOU ONLY HAVE TO BE
POLISH:
Barszcz czerwony z uszkami
Zur tradycyjny
Zupa grzybowa z makaronem lub lanymi kluskami
Zupa rybna
Kapu¶niak galicyjski
Zupa migda³owa
Karp pieczony z pieczarkami
Karp gotowany po ¿ydowsku
Karp sma¿ony na ma¶le z nut± bazylii
Karp pieczony z czosnkiem
Leszcz gotowany z chrzanem i jab³kami
¦led¼ w ¶mietanie
¦ledzie z cebulk± w oleju
Lin w galarecie
Pierogi z kapust± i grzybami
Ruskie pierogi
£azanki z kapust±
Go³±bki z ry¿em i grzybami
Makówczaki z mlekiem makowym
Kluski z makiem
Panierowane grzyby sma¿one na ma¶le
Grzyby suszone duszone
Groch z kapust±
Kutia - NOT REALLY POLISH BUT HOSTED WELL EVER
SINCE CUTESIES AT 'CHERRY ORCHARD'
TOGETHER WITH THAT POLISH MUSIC BY
CZAJKOWSKI
( That he does not make 10 Maestroes list does not interfere with diagestion)
£amañce z makiem
Kompot z suszu
ALSO IN THE SUMMER: KARTOFLE Z KOPREM
CHLODNIK
BLINY ZE SLIWKAMI- Hide quoted text -
A reszta: GOLONKA PEKLOWANA
FLAKI
ZUR Z BIALA KIELBASA
TATAR - ZNOWU ZWYCIEZA KUCHNIE
CHRUSCIKI
PRZYPADKOWA WPADLAM NA SYTUACJE W CHINACH. WSZEDZIE NA SWIECIE JUZ
GRA!
MINIMALISTA CZYWISCIE NIE JEST AUTORYTETEM.