Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   Piec trociniak - jak rozpalic

Piec trociniak - jak rozpalic

Data: 2010-12-03 09:12:05
Autor: Przemyslaw Salata
Piec trociniak - jak rozpalic
Witam

Potrzebuje pomocy w sprawie techniki rozpalania pieca trociniaka, takiego tylko stary uzywany http://allegro.pl/piec-piecyk-trociniak-najwiekszy-tanie-grzanie-i1336234533.html

Niby robilem wszystko jak mi sasiad pokazywal, probowalem 2 godziny i porazka. Probowalem gazetami, rozpalilem nawet male ognisko ze szczap nad dziura wlotowa z wior i nic.

--
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
Z.

Data: 2010-12-03 10:04:00
Autor: RobertP.
Piec trociniak - jak rozpalic
On Fri, 03 Dec 2010 09:12:05 +0100, Przemyslaw Salata  <pindolinoSPAMIK@preczgazeta.pl> wrote:

Witam

Potrzebuje pomocy w sprawie techniki rozpalania pieca trociniaka,  takiego tylko stary uzywany  http://allegro.pl/piec-piecyk-trociniak-najwiekszy-tanie-grzanie-i1336234533.html

Niby robilem wszystko jak mi sasiad pokazywal, probowalem 2 godziny i  porazka. Probowalem gazetami, rozpalilem nawet male ognisko ze szczap  nad dziura wlotowa z wior i nic.


Witam,
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem gdzie to ognisko rozpaliÅ‚eÅ›, ale  trzeba wrzucić rozpalone szczapy (najlepiej smolne) z góry _do otworu_  który jest w Å›rodku (na zdjÄ™ciach z aukcji nie widać czy na pokrywie jest  maÅ‚y dekielek przez który można te szczapy wrzucić, ale IMO powinien być).  OczywiÅ›cie zakÅ‚adam też, że trociny byÅ‚y porzÄ…dnie ubite z wÅ‚ożonym jakimÅ›  koÅ‚kiem w Å›rodku, a po wyjÄ™ciu tego koÅ‚ka otwór siÄ™ nie zasypaÅ‚). Trociny  w trociniaku palÄ… siÄ™ wÅ‚aÅ›nie od tego centralnego otworu do brzegu tego  dużego wyjmowanego "wiadra" a nie od góry.

--
Pozdrawiam
RobertP.

Data: 2010-12-03 11:16:34
Autor: Panslavista
Piec trociniak - jak rozpalic

"Przemyslaw Salata" <pindolinoSPAMIK@PRECZgazeta.pl> wrote in message news:ida8oc$itk$1inews.gazeta.pl...
Witam

Potrzebuje pomocy w sprawie techniki rozpalania pieca trociniaka, takiego tylko stary uzywany http://allegro.pl/piec-piecyk-trociniak-najwiekszy-tanie-grzanie-i1336234533.html

Niby robilem wszystko jak mi sasiad pokazywal, probowalem 2 godziny i porazka. Probowalem gazetami, rozpalilem nawet male ognisko ze szczap nad dziura wlotowa z wior i nic.

Do dupy zrobiony.

Piec powinien mieæ wlot powietrza przy samym dnie, ¶r.oko³o 10 cm z zasuwk±. Wk³ad za¶ kana³ dla tego powietrza uformowany z blachy o przekroju w przybli¿eniu pó³kola - siêgaj±cy ¶rodkowego kana³u formowanego przez lekko sto¿kowy ko³ek podczas ubijania trocin. Kana³ ten ma wyciêty pó³okr±g na przyleganie tego ko³ka, po to by oba kana³y by³y dro¿ne. Trociny ubija sie ubijakiem, którym jest taki sam ko³ek jak ten do formowania tego pionowego kana³u. Wtedy wystarczy kawa³ek gazety, aby taki trociniak rozpaliæ. Trociny musz± byæ mocno ubite. P³omieñ z gazety zapala trociny wewn±trz pionowego kana³u i na powierzchni, lecz g³ównym opa³em jest gaz powstaj±cy w wyniku suchej destylacji drewna. Trociniak pozostawia bardzo ma³o popio³u ale du¿o sadzy - dlatego ja wypala³em je wk³adaj±c zapalon± gazetê do rury odprowadzaj±cej spaliny.
UWAGA - po rozpaleniu p³omienia w trociniaku zasuwkê na dop³ywie zasuwa siê - wystarczy dop³yw szczelinami. Du¿y trociniak wystarczy³o nabijaæ raz na dobê, mniejszy - dwa razy. Otwarcie zasuwki mo¿e zwiêkszyæ ilo¶æ ciep³a, ale te¿ traci siê ekonomiê opa³u - spala siê szybko trociny a nie gaz...

Piec trociniak - jak rozpalic

Nowy film z video.banzaj.pl wiêcej »
Redmi 9A - recenzja bud¿etowego smartfona