Data: 2010-12-03 09:12:05 | |
Autor: Przemyslaw Salata | |
Piec trociniak - jak rozpalic | |
Witam
Potrzebuje pomocy w sprawie techniki rozpalania pieca trociniaka, takiego tylko stary uzywany http://allegro.pl/piec-piecyk-trociniak-najwiekszy-tanie-grzanie-i1336234533.html Niby robilem wszystko jak mi sasiad pokazywal, probowalem 2 godziny i porazka. Probowalem gazetami, rozpalilem nawet male ognisko ze szczap nad dziura wlotowa z wior i nic. -- Pozdrawiam i dziekuje za pomoc. Z. |
|
Data: 2010-12-03 10:04:00 | |
Autor: RobertP. | |
Piec trociniak - jak rozpalic | |
On Fri, 03 Dec 2010 09:12:05 +0100, Przemyslaw Salata <pindolinoSPAMIK@preczgazeta.pl> wrote:
Witam Witam, Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem gdzie to ognisko rozpaliłeś, ale trzeba wrzucić rozpalone szczapy (najlepiej smolne) z góry _do otworu_ który jest w środku (na zdjęciach z aukcji nie widać czy na pokrywie jest mały dekielek przez który można te szczapy wrzucić, ale IMO powinien być). Oczywiście zakładam też, że trociny były porządnie ubite z włożonym jakimś kołkiem w środku, a po wyjęciu tego kołka otwór się nie zasypał). Trociny w trociniaku palą się właśnie od tego centralnego otworu do brzegu tego dużego wyjmowanego "wiadra" a nie od góry. -- Pozdrawiam RobertP. |
|
Data: 2010-12-03 11:16:34 | |
Autor: Panslavista | |
Piec trociniak - jak rozpalic | |
"Przemyslaw Salata" <pindolinoSPAMIK@PRECZgazeta.pl> wrote in message news:ida8oc$itk$1inews.gazeta.pl... Witam Do dupy zrobiony. Piec powinien mieæ wlot powietrza przy samym dnie, ¶r.oko³o 10 cm z zasuwk±. Wk³ad za¶ kana³ dla tego powietrza uformowany z blachy o przekroju w przybli¿eniu pó³kola - siêgaj±cy ¶rodkowego kana³u formowanego przez lekko sto¿kowy ko³ek podczas ubijania trocin. Kana³ ten ma wyciêty pó³okr±g na przyleganie tego ko³ka, po to by oba kana³y by³y dro¿ne. Trociny ubija sie ubijakiem, którym jest taki sam ko³ek jak ten do formowania tego pionowego kana³u. Wtedy wystarczy kawa³ek gazety, aby taki trociniak rozpaliæ. Trociny musz± byæ mocno ubite. P³omieñ z gazety zapala trociny wewn±trz pionowego kana³u i na powierzchni, lecz g³ównym opa³em jest gaz powstaj±cy w wyniku suchej destylacji drewna. Trociniak pozostawia bardzo ma³o popio³u ale du¿o sadzy - dlatego ja wypala³em je wk³adaj±c zapalon± gazetê do rury odprowadzaj±cej spaliny. UWAGA - po rozpaleniu p³omienia w trociniaku zasuwkê na dop³ywie zasuwa siê - wystarczy dop³yw szczelinami. Du¿y trociniak wystarczy³o nabijaæ raz na dobê, mniejszy - dwa razy. Otwarcie zasuwki mo¿e zwiêkszyæ ilo¶æ ciep³a, ale te¿ traci siê ekonomiê opa³u - spala siê szybko trociny a nie gaz... |