On 2010-07-04 12:58, brat_olin wrote:
Mniam! (polecam!)
Bobra umyc, osuszyc, przekroic na pól i wlozyc do wrzacej posolonej wody.
Cebule obrac, pokroic na kawalki, zrumienic na 1 lyzce masla i wraz z natka,
lisciem laurowym oraz pieprzem dodac do bobra. Gotowac 20 minut na bardzo
malym ogniu, pod przykryciem. Wloszczyzne obrac, oplukac, wlozyc do garnka z
bobrem i gotowac 15 minut. Miekkiego bobra wyjac, podzielic na czesci i
usunac kosci.
Rosól przecedzic, odparowac do objetosci 1,5 szklanki i ostudzic. Pozostale
maslo roztopic, dodac make, wymieszac, rozprowadzic zimnym rosolem i
zagotowac.
Zóltka lekko roztrzepac, wlac do nich 4 lyzki goracego sosu, wymieszac i
polaczyc z reszta sosu.
Dodac kapary, koperek, szafran, przyprawic sokiem z cytryny i cukrem.
Do sosu wlozyc kawalki bobra i podgrzac (nie gotowac, zeby zóltka sie nie
sciekly).
Podawac z ryzem ugotowanym na sypko i surówka.
--
Smart questions to stupid answers
Wersja tlusta, to zapewne z partnerki bobra...
H
|