Data: 2010-11-18 19:01:21 | |
Autor: Mirek | |
Szybkowar Berghoff Swift | |
Użytkownik "Jarek" <jw@pl.pl> napisał w wiadomości news:4ce4c84f$0$27027$65785112news.neostrada.pl... Witam. Nie wiem co się dzieje w twoim szybkowarze, ale lekkie wydobywanie się pary z zaworu w trakcie gotowania jest zjawiskiem jak najbardziej normalnym i świadczy o tym, że temperatura i ciśnienie wewnątrz jest optymalne. Przynajmniej tak jest w instrukcji mojego szybkowaru. Jeśli nie ma ''lekkiego syczenia na zaworze' to temperatura wewnątrz jest za niska. |
|
Data: 2010-11-19 07:07:58 | |
Autor: jw | |
Szybkowar Berghoff Swift | |
Mirek wrote:
Tylko że do tej pory tego zjawiska nie obserwowałem (a nawet jeśli, to nie w takim stopniu), a na wszelkie anomialie stałem się wyczulony od czasu pojawiania się tego trzasku. To jest naprawdę głośny huk. Myślałem, że może szybkowar niedomknięty się tak domyka pod wpływem ciśnienia, ale sprawdzałem - jest dobrze domknięty. Brałem pod uwagę wodę, która gdzieś się dostaje i z impetem uchodzi zamieniona w parę, ale ten trzask zawsze następuje zaraz po podniesieniu się zaworu. Pozdrawiam. -- Jarek |
|