|
Data: 2015-04-02 02:59:58 |
Autor: u2 |
Te ubogie supermarkety... |
czyli drenaż polskiej gospodarki przez zagranicznych krezusów :
http://naszeblogi.pl/53753-te-ubogie-supermarkety
[...]
Tymczasem u nas neokolonialna eksploatacja rynku rozkwita w najlepsze. W tym kontekście można przywołać chociażby raport Fundacji Republikańskiej z 2013 roku w którym porównano przychody największych sieci i kwoty płaconego przez nie podatku CIT za rok 2011. I tak, Kaufland przy 6,4 mld zł przychodu nie zapłacił CIT w ogóle; Carrefour przy przychodzie 7,9 mld otrzymał 14 mln zwrotu; Tesco - 11,9 mld przychodu, brak danych nt. CIT; Lidl - 7,6 mld przychodu i 57,4 mln zł CIT; Biedronka - 25,3 mld przychodu i 241 mln zł podatku CIT. Obrazuje to skalę kreatywności rachunkowej - wszak chyba nikt się nie łudzi, że wszystkie zyski zjadły inwestycje i ekspansja na rynku. Mamy do czynienia, jak w tylu innych branżach, z drenażem polskiej gospodarki choćby poprzez tzw. ceny transferowe i zakupy od zagranicznych podmiotów tej samej grupy kapitałowej. Nie wiedzieliście Państwo, czemu dyskonty ostatnio tak intensywnie promują "smaki" z różnych europejskich kuchni? No to teraz już wiecie - bo kapitał ma narodowość, a kolonialne peryferia są od tego, by wydojoną z nich kasę przekazywać do metropolii. Wszystko to zaś odbywa się przy zastanawiającej bierności Ministerstwa Finansów - dość powiedzieć, że mamy najdroższy w stosunku do efektywności aparat skarbowy wśród krajów OECD i jedynie nieco ponad stu urzędników specjalizujących się w problematyce cen transferowych. [...]
|
|
|
Data: 2015-04-02 04:18:11 |
Autor: szklanynocnik |
Te ubogie supermarkety... |
Ale to som gojce:)
Nie ma pieniędzy w wieku 66 lat, jej syn pójdzie siedzieć za prawdę,
....
zarabia najniższą pensję na kontynencie..
a ona zadowolona, że "Kaczor nie dojdzie do władzy"
Było, ale warto przypomnieć przeróbke:)
Meksyk o wyborach w Polsce https:// www.youtube.com/watch?v=28MgUGPpwZQ
|
|
|
Data: 2015-04-02 04:50:21 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu czwartek, 2 kwietnia 2015 11:59:59 UTC+2 użytkownik u2 napisał:
czyli drenaż polskiej gospodarki przez zagranicznych krezusów :
http://naszeblogi.pl/53753-te-ubogie-supermarkety
[...]
Tymczasem u nas neokolonialna eksploatacja rynku rozkwita w najlepsze. W tym kontekście można przywołać chociażby raport Fundacji Republikańskiej z 2013 roku w którym porównano przychody największych sieci i kwoty płaconego przez nie podatku CIT za rok 2011. I tak, Kaufland przy 6,4 mld zł przychodu nie zapłacił CIT w ogóle; Carrefour przy przychodzie 7,9 mld otrzymał 14 mln zwrotu; Tesco - 11,9 mld przychodu, brak danych nt. CIT; Lidl - 7,6 mld przychodu i 57,4 mln zł CIT; Biedronka - 25,3 mld przychodu i 241 mln zł podatku CIT. Obrazuje to skalę kreatywności rachunkowej - wszak chyba nikt się nie łudzi, że wszystkie zyski zjadły inwestycje i ekspansja na rynku. Mamy do czynienia, jak w tylu innych branżach, z drenażem polskiej gospodarki choćby poprzez tzw. ceny transferowe i zakupy od zagranicznych podmiotów tej samej grupy kapitałowej. Nie wiedzieliście Państwo, czemu dyskonty ostatnio tak intensywnie promują "smaki" z różnych europejskich kuchni? No to teraz już wiecie - bo kapitał ma narodowość, a kolonialne peryferia są od tego, by wydojoną z nich kasę przekazywać do metropolii. Wszystko to zaś odbywa się przy zastanawiającej bierności Ministerstwa Finansów - dość powiedzieć, że mamy najdroższy w stosunku do efektywności aparat skarbowy wśród krajów OECD i jedynie nieco ponad stu urzędników specjalizujących się w problematyce cen transferowych. [...]
Odchodząc od tematu nie da się nie zauważyć że ceny detaliczne w marketach i dyskontach są niskie. Gdyby nie markety to właściciele osiedlowych sklepików zdarli by skórę ze swoich biednych klientów. Czy markety oszukują US. Nie. To za duże organizacje i nie muszą oszukiwać. Wystarczy im że wykorzystają luki w prawie, a to nie jest oszustwem.
|
|
Data: 2015-04-02 05:05:16 |
Autor: szklanynocnik |
Te ubogie supermarkety... |
użytkownik kogut...@gmail.com napisał:
Wystarczy im że wykorzystają luki w prawie, a to nie jest oszustwem.
Ktoś to prawo tworzy, 1,7mln zapytań urzędów skarbowych do
ministerstwa o interpretacje prawa:)
W mętnej wodzie...
|
|
|
Data: 2015-04-02 08:56:21 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu czwartek, 2 kwietnia 2015 14:05:17 UTC+2 użytkownik szklan...@gmail.com napisał:
użytkownik kogut...@gmail.com napisał:
> Wystarczy im że wykorzystają luki w prawie, a to nie jest oszustwem.
Ktoś to prawo tworzy, 1,7mln zapytań urzędów skarbowych do
ministerstwa o interpretacje prawa:)
W mętnej wodzie...
Tak mamy jakich przedstawicieli sobie wybieramy.
|
|
|
Data: 2015-04-02 17:00:42 |
Autor: Budzik |
Te ubogie supermarkety... |
Użytkownik kogutek444@gmail.com ...
Odchodząc od tematu nie da się nie zauważyć że ceny detaliczne w
marketach i dyskontach są niskie. Gdyby nie markety to właściciele
osiedlowych sklepików zdarli by skórę ze swoich biednych klientów. Czy
markety oszukują US. Nie. To za duże organizacje i nie muszą
oszukiwać. Wystarczy im że wykorzystają luki w prawie, a to nie jest
oszustwem.
No własnie nie wiem czy sa niskie...
Zalezy na co.
Przykładowo przygladałem sie ostatnio cenom różnego rodzaju szynek w LIDLu - ceny po 30-40zł za kg.
W kazdym pobliskim, osiedlowym rzezniku jest połowe taniej...
|
|
Data: 2015-04-03 11:04:53 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu czwartek, 2 kwietnia 2015 19:00:43 UTC+2 użytkownik Budzik napisał:
Użytkownik kogutek444@gmail.com ...
> Odchodząc od tematu nie da się nie zauważyć że ceny detaliczne w
> marketach i dyskontach są niskie. Gdyby nie markety to właściciele
> osiedlowych sklepików zdarli by skórę ze swoich biednych klientów. Czy
> markety oszukują US. Nie. To za duże organizacje i nie muszą
> oszukiwać. Wystarczy im że wykorzystają luki w prawie, a to nie jest
> oszustwem. No własnie nie wiem czy sa niskie...
Zalezy na co.
Przykładowo przygladałem sie ostatnio cenom różnego rodzaju szynek w LIDLu - ceny po 30-40zł za kg.
W kazdym pobliskim, osiedlowym rzezniku jest połowe taniej...
Są niskie. Cukier w realu 1,65 za kilo. Sklepik obok mnie 2,60. Masło roślinne o złotówkę w małym droższe niż w markecie3. I tak ze wszystkim. Jak bym wczoraj nie był w Realu to pewno bym nie widział szynek i po 40 i po 18 złotych za kilo. Kupiłem kilkanaście plasterków szynki konserwowej. Konserwowa to taki najgorszy chlam. Smaczna i nic z niej nie wycieka. Po 13 zł za kilo była. Ulubiony żółty ser w Biedronce od 16 do 18 zł za kilo. Sklepik 24-26. Ten z Biedrony zawsze taki sam. Ten ze sklepiku za każdym razem inny. Markety ratują większość Polaków przed głodem jaki by im zafundowali mali sklepikarze. Czasami robię w domu kiełbasę, coś uwędzę. Pomiędzy jakością mięsa w marketach a małych sklepach jest przepaść. na korzyść marketu oczywiście. Takie jest moje zdanie poparte osobistymi doświadczeniami. Każdy może mieć swoje niekoniecznie zbieżne z moim. Nigdy w markecie nie spotkałem się z tym że mnie ktoś jawnie w chuja robi. W małym mięsnym obok mnie kupiłem 6 plasterków salcesonu. Dobry mają. Ta kurwa sprzedawczyni ukroiła plasterki po pół centymetra grubości. Obrażona bo jak zobaczyłem to poprosiłem o cienkie albo połowę z tego co ukroiła.
|
|
|
Data: 2015-04-03 20:17:42 |
Autor: u2 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 2015-04-03 o 20:04, kogutek444@gmail.com pisze:
Jak bym wczoraj nie był w Realu to pewno bym nie widział szynek i po 40 i po 18 złotych za kilo. Kupiłem kilkanaście plasterków szynki konserwowej. Konserwowa to taki najgorszy chlam. Smaczna i nic z niej nie wycieka. Po 13 zł za kilo była.
potrzymaj ja pare dni w lodowce kogucik, wtedy pogadamy:)))
--
General Skalski o zydach w UB :
"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :
"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".
|
|
|
Data: 2015-04-03 11:50:56 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu piątek, 3 kwietnia 2015 20:17:42 UTC+2 użytkownik u2 napisał:
W dniu 2015-04-03 o 20:04, kogutek444@gmail.com pisze:
> Jak bym wczoraj nie był w Realu to pewno bym nie widział szynek i po 40 i po 18 złotych za kilo. Kupiłem kilkanaście plasterków szynki konserwowej. Konserwowa to taki najgorszy chlam. Smaczna i nic z niej nie wycieka. Po 13 zł za kilo była.
potrzymaj ja pare dni w lodowce kogucik, wtedy pogadamy:)))
-- General Skalski o zydach w UB :
"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :
"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".
A po co miałbym trzymać kilka dni w lodówce? Nie dzisiejszy jesteś czy co?
|
|
|
Data: 2015-04-03 11:51:58 |
Autor: szklanynocnik |
Te ubogie supermarkety... |
potrzymaj ja pare dni w lodowce kogucik, wtedy pogadamy:)))
http://www.igly-zust.pl/
Specem od wyciekania jest boukun, niech no napisze co za gówno
pod ciśnieniem tam wtryskują, że z 1kg szynki robią 2kg?
|
|
Data: 2015-04-03 12:21:36 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu piątek, 3 kwietnia 2015 20:51:59 UTC+2 użytkownik szklan...@gmail.com napisał:
> > potrzymaj ja pare dni w lodowce kogucik, wtedy pogadamy:)))
> http://www.igly-zust.pl/
Specem od wyciekania jest boukun, niech no napisze co za gówno
pod ciśnieniem tam wtryskują, że z 1kg szynki robią 2kg?
Co by nie wstrzykiwali to w historii Polski teraz jest najdłuższa przewidywana długość życia. I cały czas rośnie. Wychodzi że kiełbasa zwyczajna po 7 zł za kilo jest zdrowsza niż szynka sprzed pięćdziesięciu lat po 100 ówczesnych złotych za kilo.
|
|
|
Data: 2015-04-03 21:29:22 |
Autor: Wiesiaczek |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 03.04.2015 o 21:21, kogutek444@gmail.com pisze:
W dniu piÄ
tek, 3 kwietnia 2015 20:51:59 UTC+2 uĹźytkownik szklan...@gmail.com napisaĹ:
potrzymaj ja pare dni w lodowce kogucik, wtedy pogadamy:)))
http://www.igly-zust.pl/
Specem od wyciekania jest boukun, niech no napisze co za gĂłwno
pod ciĹnieniem tam wtryskujÄ
, Ĺźe z 1kg szynki robiÄ
2kg?
Co by nie wstrzykiwali to w historii Polski teraz jest najdĹuĹźsza przewidywana dĹugoĹÄ Ĺźycia. I caĹy czas roĹnie. Wychodzi Ĺźe kieĹbasa zwyczajna po 7 zĹ za kilo jest zdrowsza niĹź szynka sprzed piÄÄdziesiÄciu lat po 100 Ăłwczesnych zĹotych za kilo.
GĂłwno wiesz.
Ludzie jedzÄ
cy to gĂłwno z supermarketĂłw mogÄ
mieÄ najwyĹźej 25 lat a to nie jest wiek w ktĂłrym siÄ umiera.
Ci ktĂłrzy poprawiajÄ
statystykÄ przeĹźyli caĹy PRL i dziÄki nim i jakoĹci Ĺźycia w PRL-u roĹnie Ĺrednia obecna dĹugoĹÄ Ĺźycia.
Za to popatrz na statystyki nowotworowe i innych chorĂłb.
MoĹźesz siÄ zdziwiÄ, jak drastycznie wzrasta liczba zachorowaĹ.
Wpierdalaj wiÄc wÄdliny z supermarketĂłw, ale nie siej propagandy bo jeszcze ktoĹ uwierzy i zrobisz mu w ten sposĂłb krzywdÄ.
--
Wiesiaczek (dziĹ z DC)
"Ja pijÄ tylko przy dwĂłch okazjach:
Gdy sÄ
ogĂłrki i gdy ich nie ma" ÂŽ
|
|
|
Data: 2015-04-03 12:47:03 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu piątek, 3 kwietnia 2015 21:29:25 UTC+2 użytkownik Wiesiaczek napisał:
W dniu 03.04.2015 o 21:21, kogutek444@gmail.com pisze:
> W dniu piątek, 3 kwietnia 2015 20:51:59 UTC+2 użytkownik szklan...@gmail.com napisał:
>>>
>>> potrzymaj ja pare dni w lodowce kogucik, wtedy pogadamy:)))
>>>
>>
>>
>> http://www.igly-zust.pl/
>>
>>
>> Specem od wyciekania jest boukun, niech no napisze co za gówno
>> pod ciśnieniem tam wtryskują, że z 1kg szynki robią 2kg?
>
> Co by nie wstrzykiwali to w historii Polski teraz jest najdłuższa przewidywana długość życia. I cały czas rośnie. Wychodzi że kiełbasa zwyczajna po 7 zł za kilo jest zdrowsza niż szynka sprzed pięćdziesięciu lat po 100 ówczesnych złotych za kilo.
>
Gówno wiesz.
Ludzie jedzący to gówno z supermarketów mogą mieć najwyżej 25 lat a to nie jest wiek w którym się umiera.
Ci którzy poprawiają statystykę przeżyli cały PRL i dzięki nim i jakości życia w PRL-u rośnie średnia obecna długość życia.
Za to popatrz na statystyki nowotworowe i innych chorób.
Możesz się zdziwić, jak drastycznie wzrasta liczba zachorowań.
Wpierdalaj więc wędliny z supermarketów, ale nie siej propagandy bo jeszcze ktoś uwierzy i zrobisz mu w ten sposób krzywdę.
-- Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Dedukuję że to twoje prywatne przemyślenia a nie wyniki badań. W dupę sobie możesz wsadzić takie teksty. Jakość żywności, nawet tej taniej, broni się sama. Z nowotworami bzdurne wnioski wyciągasz. One nie są od żywności a od tego że ludzie coraz dłużej żyją. W XIX wieku w Polsce prawdopodobnie nie dało by się zrobić statystyki nowotworowej. Ludzie ledwo dożywali pięćdziesiątki. Nowotwory to choroby wieku starszego niż 45 lat. Poniżej czterdziestki teraz nie da się zrobić żadnej statystyki takie są rzadkie.
|
|
|
Data: 2015-04-04 13:10:34 |
Autor: Wiesiaczek |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 03.04.2015 o 21:47, kogutek444@gmail.com pisze:
W dniu piÄ
tek, 3 kwietnia 2015 21:29:25 UTC+2 uĹźytkownik Wiesiaczek napisaĹ:
W dniu 03.04.2015 o 21:21, kogutek444@gmail.com pisze:
W dniu piÄ
tek, 3 kwietnia 2015 20:51:59 UTC+2 uĹźytkownik szklan...@gmail.com napisaĹ:
potrzymaj ja pare dni w lodowce kogucik, wtedy pogadamy:)))
http://www.igly-zust.pl/
Specem od wyciekania jest boukun, niech no napisze co za gĂłwno
pod ciĹnieniem tam wtryskujÄ
, Ĺźe z 1kg szynki robiÄ
2kg?
Co by nie wstrzykiwali to w historii Polski teraz jest najdĹuĹźsza przewidywana dĹugoĹÄ Ĺźycia. I caĹy czas roĹnie. Wychodzi Ĺźe kieĹbasa zwyczajna po 7 zĹ za kilo jest zdrowsza niĹź szynka sprzed piÄÄdziesiÄciu lat po 100 Ăłwczesnych zĹotych za kilo.
GĂłwno wiesz.
Ludzie jedzÄ
cy to gĂłwno z supermarketĂłw mogÄ
mieÄ najwyĹźej 25 lat a to
nie jest wiek w ktĂłrym siÄ umiera.
Ci ktĂłrzy poprawiajÄ
statystykÄ przeĹźyli caĹy PRL i dziÄki nim i jakoĹci
Ĺźycia w PRL-u roĹnie Ĺrednia obecna dĹugoĹÄ Ĺźycia.
Za to popatrz na statystyki nowotworowe i innych chorĂłb.
MoĹźesz siÄ zdziwiÄ, jak drastycznie wzrasta liczba zachorowaĹ.
Wpierdalaj wiÄc wÄdliny z supermarketĂłw, ale nie siej propagandy bo
jeszcze ktoĹ uwierzy i zrobisz mu w ten sposĂłb krzywdÄ.
--
Wiesiaczek (dziĹ z DC)
"Ja pijÄ tylko przy dwĂłch okazjach:
Gdy sÄ
ogĂłrki i gdy ich nie ma" (R)
DedukujÄ Ĺźe to twoje prywatne przemyĹlenia a nie wyniki badaĹ.
W odróşnieniu do Ciebie, nie potrzebujÄ wytycznych zgodnych z liniÄ
.
W dupÄ sobie moĹźesz wsadziÄ takie teksty. JakoĹÄ ĹźywnoĹci, nawet tej taniej, broni siÄ sama.
Rozwiniesz temat?
CzyĹźby odnotowano spadek chorĂłb nowotworowych w funkcji spoĹźywania produktĂłw z supermarketĂłw?
Z nowotworami bzdurne wnioski wyciÄ
gasz. One nie sÄ
od ĹźywnoĹci a od tego Ĺźe ludzie coraz dĹuĹźej ĹźyjÄ
.
W XIX wieku w Polsce prawdopodobnie nie daĹo by siÄ zrobiÄ statystyki nowotworowej.
Ludzie ledwo doĹźywali piÄÄdziesiÄ
tki. Nowotwory to choroby wieku starszego niĹź 45 lat.
PoniĹźej czterdziestki teraz nie da siÄ zrobiÄ Ĺźadnej statystyki takie sÄ
rzadkie.
Co Ty pierdolisz?
To po co pokazujÄ
w TV Ĺysego kilkulatka, z proĹbÄ
o przekazanie 1% podatku na umieralnie dla dzieci?
--
Wiesiaczek (dziĹ z DC)
"Ja pijÄ tylko przy dwĂłch okazjach:
Gdy sÄ
ogĂłrki i gdy ich nie ma" ÂŽ
|
|
|
Data: 2015-04-03 12:55:09 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu piątek, 3 kwietnia 2015 21:29:25 UTC+2 użytkownik Wiesiaczek napisał:
W dniu 03.04.2015 o 21:21, kogutek444@gmail.com pisze:
> W dniu piątek, 3 kwietnia 2015 20:51:59 UTC+2 użytkownik szklan...@gmail.com napisał:
>>>
>>> potrzymaj ja pare dni w lodowce kogucik, wtedy pogadamy:)))
>>>
>>
>>
>> http://www.igly-zust.pl/
>>
>>
>> Specem od wyciekania jest boukun, niech no napisze co za gówno
>> pod ciśnieniem tam wtryskują, że z 1kg szynki robią 2kg?
>
> Co by nie wstrzykiwali to w historii Polski teraz jest najdłuższa przewidywana długość życia. I cały czas rośnie. Wychodzi że kiełbasa zwyczajna po 7 zł za kilo jest zdrowsza niż szynka sprzed pięćdziesięciu lat po 100 ówczesnych złotych za kilo.
>
Gówno wiesz.
Ludzie jedzący to gówno z supermarketów mogą mieć najwyżej 25 lat a to nie jest wiek w którym się umiera.
Ci którzy poprawiają statystykę przeżyli cały PRL i dzięki nim i jakości życia w PRL-u rośnie średnia obecna długość życia.
Za to popatrz na statystyki nowotworowe i innych chorób.
Możesz się zdziwić, jak drastycznie wzrasta liczba zachorowań.
Wpierdalaj więc wędliny z supermarketów, ale nie siej propagandy bo jeszcze ktoś uwierzy i zrobisz mu w ten sposób krzywdę.
-- Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ty zaś możesz wpierdalać wędliny z małego sklepiku. Produkowane są w tych samych fabrykach co do marketów. jest jednak drobna różnica. Market to duży odbiorca. Negocjuje ceny i ma własny dział kontroli jakości. Markety biorą towar w I gatunku. Małe sklepiki biorą towar w II gatunku żeby jak najwięcej zarobić.
|
|
Data: 2015-04-03 22:02:30 |
Autor: u2 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 2015-04-03 o 21:55, kogutek444@gmail.com pisze:
Ty zaś możesz wpierdalać wędliny z małego sklepiku. Produkowane są w tych samych fabrykach co do marketów.
chyba nigdy nie probowales swojskich wedlin robionych bez rakotworczej chemii:)))
--
General Skalski o zydach w UB :
"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :
"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".
|
|
|
Data: 2015-04-03 13:13:13 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu piątek, 3 kwietnia 2015 22:03:16 UTC+2 użytkownik u2 napisał:
W dniu 2015-04-03 o 21:55, kogutek444@gmail.com pisze:
> Ty zaś możesz wpierdalać wędliny z małego sklepiku. Produkowane są w tych samych fabrykach co do marketów.
chyba nigdy nie probowales swojskich wedlin robionych bez rakotworczej chemii:)))
-- General Skalski o zydach w UB :
"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :
"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".
Co uważasz za rakotwórczą chemię? Tak pierdolnąć jak ty to zrobiłeś każdy potrafi. Szczegóły poproszę.
|
|
|
Data: 2015-04-03 23:10:20 |
Autor: u2 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 2015-04-03 o 22:13, kogutek444@gmail.com pisze:
Co uważasz za rakotwórczą chemię? Tak pierdolnąć jak ty to zrobiłeś każdy potrafi. Szczegóły poproszę.
arsen, azbest, benzen, dioksyny itd itp patrz na metki kogucik, przestaniesz byc takim kogucikiem jak przeczytasz:)))
--
General Skalski o zydach w UB :
"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :
"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".
|
|
|
Data: 2015-04-03 14:22:24 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu piątek, 3 kwietnia 2015 23:10:20 UTC+2 użytkownik u2 napisał:
W dniu 2015-04-03 o 22:13, kogutek444@gmail.com pisze:
> Co uważasz za rakotwórczą chemię? Tak pierdolnąć jak ty to zrobiłeś każdy potrafi. Szczegóły poproszę.
arsen, azbest, benzen, dioksyny itd itp patrz na metki kogucik, przestaniesz byc takim kogucikiem jak przeczytasz:)))
-- General Skalski o zydach w UB :
"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :
"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".
Bredzisz. Oczywiście w plasterku kiełbasy znajdziesz wszystkie występujące w przyrodzie pierwiastki. Jednak to czy je znajdziesz zależy od rozdzielczości aparatury pomiarowej. Może być trudno znaleźć atom rtęci w plasterku kiełbasy. Mógłbyś swoje bredzenia poprzeć jakąś metką ze składem szynki za 9,99. Przy okazji. Tylko jeden rodzaj azbestu jest rakotwórczy. I to w jednym przypadku. Jak przedostanie się przez drogi oddechowe. Widziałeś szynkę z azbestem, w płynie do inhalacji oczywiście? Bo w takiej do jedzenia azbest będzie ( jeśli będzie) niegroźny a wręcz obojętny dla organizmu.
|
|
|
Data: 2015-04-03 23:27:34 |
Autor: u2 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 2015-04-03 o 23:22, kogutek444@gmail.com pisze:
Bredzisz. Oczywiście w plasterku kiełbasy znajdziesz wszystkie występujące w przyrodzie pierwiastki. Jednak to czy je znajdziesz zależy od rozdzielczości aparatury pomiarowej. Może być trudno znaleźć atom rtęci w plasterku kiełbasy. Mógłbyś swoje bredzenia poprzeć jakąś metką ze składem szynki za 9,99. Przy okazji. Tylko jeden rodzaj azbestu jest rakotwórczy. I to w jednym przypadku. Jak przedostanie się przez drogi oddechowe. Widziałeś szynkę z azbestem, w płynie do inhalacji oczywiście? Bo w takiej do jedzenia azbest będzie ( jeśli będzie) niegroźny a wręcz obojętny dla organizmu.
taaa kogucik, tobie obojetne co wpierdalasz, mozesz zrec nawet gwno bez retorsji:)))
--
General Skalski o zydach w UB :
"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :
"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".
|
|
|
Data: 2015-04-03 15:14:55 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu piątek, 3 kwietnia 2015 23:28:05 UTC+2 użytkownik u2 napisał:
W dniu 2015-04-03 o 23:22, kogutek444@gmail.com pisze:
> Bredzisz. Oczywiście w plasterku kiełbasy znajdziesz wszystkie występujące w przyrodzie pierwiastki. Jednak to czy je znajdziesz zależy od rozdzielczości aparatury pomiarowej. Może być trudno znaleźć atom rtęci w plasterku kiełbasy. Mógłbyś swoje bredzenia poprzeć jakąś metką ze składem szynki za 9,99. Przy okazji. Tylko jeden rodzaj azbestu jest rakotwórczy. I to w jednym przypadku. Jak przedostanie się przez drogi oddechowe. Widziałeś szynkę z azbestem, w płynie do inhalacji oczywiście? Bo w takiej do jedzenia azbest będzie ( jeśli będzie) niegroźny a wręcz obojętny dla organizmu.
taaa kogucik, tobie obojetne co wpierdalasz, mozesz zrec nawet gwno bez retorsji:)))
-- General Skalski o zydach w UB :
"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :
"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".
Na pewno jem lepiej od ciebie. Ty byle co jesz to i byle co piszesz. A metki ze składem jak nie było tak nie ma i oczywiście nie będzie.
|
|
|
Data: 2015-04-04 10:47:26 |
Autor: u2 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 2015-04-04 o 00:14, kogutek444@gmail.com pisze:
Na pewno jem lepiej od ciebie. Ty byle co jesz to i byle co piszesz. A metki ze składem jak nie było tak nie ma i oczywiście nie będzie.
ja nie mam twoich metek z supermarketow:)))
--
General Skalski o zydach w UB :
"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :
"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".
|
|
|
Data: 2015-04-04 09:28:56 |
Autor: rAzor |
Te ubogie supermarkety... |
WON !!!
MW
Dnia Fri, 03 Apr 2015 23:27:34 +0200, u2 napisał(a):
W dniu 2015-04-03 o 23:22, kogutek444@gmail.com pisze:
Bredzisz. Oczywiście w plasterku kiełbasy znajdziesz wszystkie występujące w przyrodzie pierwiastki. Jednak to czy je znajdziesz zależy od rozdzielczości aparatury pomiarowej. Może być trudno znaleźć atom rtęci w plasterku kiełbasy. Mógłbyś swoje bredzenia poprzeć jakąś metką ze składem szynki za 9,99. Przy okazji. Tylko jeden rodzaj azbestu jest rakotwórczy. I to w jednym przypadku. Jak przedostanie się przez drogi oddechowe. Widziałeś szynkę z azbestem, w płynie do inhalacji oczywiście? Bo w takiej do jedzenia azbest będzie ( jeśli będzie) niegroźny a wręcz obojętny dla organizmu.
taaa kogucik, tobie obojetne co wpierdalasz, mozesz zrec nawet gwno bez retorsji:)))
-- -
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe Avast.
http://www.avast.com
|
|
Data: 2015-04-04 09:28:23 |
Autor: rAzor |
Te ubogie supermarkety... |
WON !!!
MW
Dnia Fri, 03 Apr 2015 23:10:20 +0200, u2 napisał(a):
W dniu 2015-04-03 o 22:13, kogutek444@gmail.com pisze:
Co uważasz za rakotwórczą chemię? Tak pierdolnąć jak ty to zrobiłeś każdy potrafi. Szczegóły poproszę.
arsen, azbest, benzen, dioksyny itd itp patrz na metki kogucik, przestaniesz byc takim kogucikiem jak przeczytasz:)))
-- -
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe Avast.
http://www.avast.com
|
|
Data: 2015-04-04 02:03:01 |
Autor: szklanynocnik |
Te ubogie supermarkety... |
użytkownik kogut...@gmail.com napisał:
Market to duży odbiorca. Negocjuje ceny i ma własny dział kontroli jakości. Markety biorą towar w I gatunku. Małe sklepiki biorą towar w II gatunku żeby jak najwięcej zarobić.
A kiedy matka z dzieckiem podchodzi coś kupić, to pracownik mówi-
pani tego dla dziecka nie bierze:)
|
|
Data: 2015-04-04 03:59:24 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu sobota, 4 kwietnia 2015 11:03:02 UTC+2 użytkownik szklan...@gmail.com napisał:
użytkownik kogut...@gmail.com napisał:
> Market to duży odbiorca. Negocjuje ceny i ma własny dział kontroli jakości. Markety biorą towar w I gatunku. Małe sklepiki biorą towar w II gatunku żeby jak najwięcej zarobić.
A kiedy matka z dzieckiem podchodzi coś kupić, to pracownik mówi-
pani tego dla dziecka nie bierze:)
A w małym sklepiku sprzeda i nic nie powie. Oczywiście ten tekst to twój niczym nie poparty wymysł.
|
|
|
Data: 2015-04-04 04:14:44 |
Autor: szklanynocnik |
Te ubogie supermarkety... |
użytkownik kogut...@gmail.com napisał:
Oczywiście ten tekst to twój niczym nie poparty wymysł.
Spokojna twoja rozczochrana, oczywiście nie jest to regułą.
W małych sklepach też jest różnie, mięso leży po kilkanaście dni,
jak zacznie cuchnąć jest mielone.
Nic ci nie będę udowadniał, od ciebie nie dostałem dowodu na prababkę.
|
|
|
Data: 2015-04-03 21:00:37 |
Autor: Budzik |
Te ubogie supermarkety... |
Użytkownik Wiesiaczek Wiesiaczek@vp.pl ...
Gówno wiesz.
Ludzie jedzący to gówno z supermarketów mogą mieć najwyżej 25 lat a to nie jest wiek w którym się umiera.
Ci którzy poprawiają statystykę przeżyli cały PRL i dzięki nim i jakości życia w PRL-u rośnie średnia obecna długość życia.
Za to popatrz na statystyki nowotworowe i innych chorób.
Możesz się zdziwić, jak drastycznie wzrasta liczba zachorowań.
Wpierdalaj więc wędliny z supermarketów, ale nie siej propagandy bo jeszcze ktoś uwierzy i zrobisz mu w ten sposób krzywdę.
Ale przeciez ogólnie wiadomo co jest w wedlinach i szynkach...
woda i sól...
|
|
Data: 2015-04-03 14:08:00 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu piątek, 3 kwietnia 2015 23:00:39 UTC+2 użytkownik Budzik napisał:
Użytkownik Wiesiaczek Wiesiaczek@vp.pl ...
> Gówno wiesz.
> Ludzie jedzący to gówno z supermarketów mogą mieć najwyżej 25 lat a to > nie jest wiek w którym się umiera.
> Ci którzy poprawiają statystykę przeżyli cały PRL i dzięki nim i jakości > życia w PRL-u rośnie średnia obecna długość życia.
> > Za to popatrz na statystyki nowotworowe i innych chorób.
> Możesz się zdziwić, jak drastycznie wzrasta liczba zachorowań.
> > Wpierdalaj więc wędliny z supermarketów, ale nie siej propagandy bo > jeszcze ktoś uwierzy i zrobisz mu w ten sposób krzywdę.
Ale przeciez ogólnie wiadomo co jest w wedlinach i szynkach...
woda i sól...
Jest jeszcze środek konserwujący nie dopuszczający do rozwoju bakterii robiących jad kiełbasiany.
|
|
|
Data: 2015-04-04 13:45:40 |
Autor: Wiesiaczek |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 03.04.2015 o 23:00, Budzik pisze:
UĹźytkownik Wiesiaczek Wiesiaczek@vp.pl ...
GĂłwno wiesz.
Ludzie jedzÄ
cy to gĂłwno z supermarketĂłw mogÄ
mieÄ najwyĹźej 25 lat a to
nie jest wiek w ktĂłrym siÄ umiera.
Ci ktĂłrzy poprawiajÄ
statystykÄ przeĹźyli caĹy PRL i dziÄki nim i jakoĹci
Ĺźycia w PRL-u roĹnie Ĺrednia obecna dĹugoĹÄ Ĺźycia.
Za to popatrz na statystyki nowotworowe i innych chorĂłb.
MoĹźesz siÄ zdziwiÄ, jak drastycznie wzrasta liczba zachorowaĹ.
Wpierdalaj wiÄc wÄdliny z supermarketĂłw, ale nie siej propagandy bo
jeszcze ktoĹ uwierzy i zrobisz mu w ten sposĂłb krzywdÄ.
Ale przeciez ogĂłlnie wiadomo co jest w wedlinach i szynkach...
woda i sĂłl...
Gdyby "tylko" to byĹby juĹź zbytek szczÄĹcia :)
"Oto wypis z etykiety parĂłwek wieprzowych âSokoĹĂłwâ:
(w nawiasach podano rozwiniÄcie skrĂłtĂłw)
1. miÄso wieprzowe â 52%
2. woda,
3. miÄso oddzielone mechanicznie wieprzowe,
4. tĹuszcz wieprzowy,
5. skĂłrki wieprzowe,
6. biaĹko sojowe,
7. bĹonnik roĹlinny,
8. regulator kwasowoĹci E325 (mleczan sodu; Funkcja technologiczna: regulator kwasowoĹci, substancja utrzymujÄ
ca wilgotnoĹÄ, emulgator),
9. sĂłl, przyprawy, cukier,
10. stabilizatory: E451 (trifosforan pentasodowy, trifosforan pentapotasowy; Funkcja technologiczna: sĂłl emulgujÄ
ca, substancja wiÄ
ĹźÄ
ca, sekwestrant) i E450 (difosforan disodowy, difosforan trisodowy, difosforan tetrasodowy, difosforan tetrapotasowy, difosforan diwapniowy, diwodoro-difosforan wapnia; Funkcja technologiczna: regulator kwasowoĹci, sekwestrant, emulgator, stabilizator, substancja spulchniajÄ
ca, substancja wiÄ
ĹźÄ
ca),
11. wzmacniacz smaku: E621 (glutaminian sodu; Funkcja technologiczna: Substancja wzmacniajÄ
ca smak i zapach),
12. przeciwutleniacze: E300 (kwas askorbinowy; Funkcja technologiczna: przeciwutleniacz) i E316 (izoaskorbinian sodu; Funkcja technologiczna: przeciwutleniacz),
13. substancja konserwujÄ
ca E250 (azotyn sodu; Funkcja technologiczna: substancja konserwujÄ
ca),
14. Produkt moĹźe zawieraÄ Ĺladowe iloĹci: glutenu biaĹek mleka, laktozy, gorczycy, selera, jaj kurzych."
"Polepszacze w skĹadzie parĂłwek
Zdecydowana wiÄkszoĹÄ parĂłwek zawiera emulgatory, czyli substancje poprawiajÄ
ce kolor, konsystencjÄ i smak. DuĹźe zakĹady przetwĂłrstwa miÄsnego nie mogÄ
nie dodawaÄ do parĂłwek polepszaczy. Zepsucie 2-tonowej partii produkcyjnej jest zbyt ryzykowne. Kupno parĂłwki bez chemicznych dodatkĂłw nie jest Ĺatwym zadaniem. Wszyscy wiÄksi producenci stosujÄ
emulgatory. MiĹoĹnikom Ĺźycia w stylu âekoâ pozostaje zaopatrywanie siÄ w jednym z niewielu sklepĂłw z wÄdlinami produkowanymi w naturalny, domowy sposĂłb.
Do najpopularniejszych emulgatorĂłw stosowanych przy produkcji parĂłwek naleĹźÄ
:
1. Fosforany (E450-E452) â powodujÄ
pÄcznienie biaĹka, i sprawiajÄ
, Ĺźe moĹźna dodaÄ do parĂłwek wiÄcej wody, a co za tym idzie â obniĹźyÄ koszty produkcji. PozwalajÄ
teĹź uzyskaÄ efekt âknackâ, czyli przyjemnego odczucia pÄkania przy zgryzaniu. Dopuszczalna dawka wynosi 5 g/kg gotowego wyrobu, to Ĺrednio w parĂłwce znajduje siÄ 1,5 g/kg fosforanĂłw. Fosforany uniemoĹźliwiajÄ
przyswajanie wapnia, ktĂłry jest szczegĂłlnie istotny w diecie dzieci.
2. Cytryniany (np. E331) â dziaĹajÄ
podobnie jak fosforany, ale sÄ
sĹabsze i nie majÄ
wpĹywu na przyswajanie wapnia.
3. BĹonnik â sam w sobie jest nieszkodliwy (ma wrÄcz pozytywny wpĹyw na organizm i jest skĹadnikiem wielu produktĂłw typu âbioâ, ktĂłre majÄ
dziaĹanie lecznicze). Dodaje siÄ go do parĂłwek w celu poprawienia ich konsystencji (sprawia, Ĺźe parĂłwki sÄ
bardziej wĹĂłkniste i mniej galaretowate).
4. RoĹlinne substancje ĹźelujÄ
ce (gĹĂłwnie karogen, czyli E407 i gumy) â wiÄ
ĹźÄ
wodÄ, wiÄc podobnie jak fosforany i cytryniany pozwalajÄ
na zwiÄkszenie jej zawartoĹci w parĂłwkach i obniĹźenie kosztĂłw produkcji.
5. Przeciwutleniacze (E300-E316) â to stabilizatory barwy, dziÄki nim parĂłwki po przekrojeniu nie szarzejÄ
.
6. Koszenila (E120) â jest to barwnik, ktĂłry uzyskuje siÄ z odwĹokĂłw samic mszyc kaktusowych. Brzmi egzotycznie, a w rzeczywistoĹci pozwala na poprawienie barwy parĂłwki. Jest to jedyny dozwolony barwnik stosowany w przemyĹle miÄsnym.
7. Wielu producentĂłw stosuje nielegalne barwniki syntetyczne, o ktĂłrych zawartoĹci nie moĹźna siÄ dowiedzieÄ z etykiety. Najlepiej zaufaÄ uznanym producentom.
8. Azotyn sodu (E250) â dodany do soli tworzy tak zwanÄ
sĂłl peklowanÄ
, ktĂłrÄ
uĹźywa siÄ do konserwowania parĂłwek.
Z czystym sumieniem moĹźna stwierdziÄ, Ĺźe dodatek emulgatorĂłw poprawiajÄ
cych konsystencjÄ wyrobu oznacza, Ĺźe wkĹad miÄsny parĂłwki nie jest wysokiej jakoĹci. Im wiÄcej takich emulgatorĂłw, tym gorzej.
9. Przyprawy i ekstrakty przypraw â w naszych ulubionych wÄdlinach dominuje smak gaĹki muszkatoĹowej i pieprzu. OczywiĹcie, receptura mieszanki przyprawowej na tym siÄ nie koĹczy. O indywidualnymcharakterze wyrobu przesÄ
dzajÄ
inne dodatki, jak papryka, gorczyca, kardamon, imbir.
10. Glutaminian sodu (E-621) â wzmacnia smak miÄsa, przypraw i nadaje potrawie sĹony smak, dziÄki czemu moĹźliwe jest obniĹźenie dodatku soli.
Do poprawienia konsystencji stosuje siÄ teĹź substancje naturalne, takie jak:
1. skrobia
2. kasza manna
3. biaĹko sojowe
DopĂłki parĂłwki zawierajÄ
do 2% skrobi, nie masz siÄ czego obawiaÄ. Problem zaczyna siÄ, gdy zawartoĹÄ procentowa skrobi jest wiÄksza, bo moĹźe to oznaczaÄ, Ĺźe ich skĹad jest kiepskiej jakoĹci i trzeba sztucznie poprawiaÄ jego konsystencjÄ. Coraz popularniejsze stajÄ
siÄ parĂłwki âsmakoweâ â z serem, ze szczypiorkiem, z paprykÄ
. Delikatny smak parĂłwek sprawia, Ĺźe dodatki przypraw czy sera bardzo do nich pasujÄ
. KupujÄ
c parĂłwki z dodatkami, musisz jednak zachowaÄ szczegĂłlnÄ
ostroĹźnoĹÄ. Producenci dodajÄ
do wyrobĂłw ser czy oliwki, Ĺźeby zatuszowaÄ kiepski smak i kiepskÄ
jakoĹÄ samych parĂłwek."
ĹšrĂłdĹo: http://urodaizdrowie.pl/co-tak-naprawde-jest-w-parowkach-jesc-czy-nie-jesc#&panel1-2
--
Wiesiaczek (dziĹ z DC)
"Ja pijÄ tylko przy dwĂłch okazjach:
Gdy sÄ
ogĂłrki i gdy ich nie ma" ÂŽ
|
|
Data: 2015-04-04 05:21:25 |
Autor: szklanynocnik |
Te ubogie supermarkety... |
użytkownik Wiesiaczek napisał:
"Oto wypis z etykiety parówek wieprzowych "Sokołów":
(w nawiasach podano rozwinięcie skrótów)
1. mięso wieprzowe - 52%
Trza powiedzieć, że te parówki są jednymi z lepszych, składu
parówek w cenie 4,99/kg nie znajdziesz:)
|
|
|
Data: 2015-04-04 05:35:58 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu sobota, 4 kwietnia 2015 14:21:27 UTC+2 użytkownik szklan...@gmail.com napisał:
użytkownik Wiesiaczek napisał:
> "Oto wypis z etykiety parówek wieprzowych "Sokołów":
> (w nawiasach podano rozwinięcie skrótów)
> 1. mięso wieprzowe - 52%
Trza powiedzieć, że te parówki są jednymi z lepszych, składu
parówek w cenie 4,99/kg nie znajdziesz:)
Znajdziesz bo przepisy wymagają żeby był dostępny na produkcie lub opakowaniu.
|
|
|
Data: 2015-04-04 05:32:43 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu sobota, 4 kwietnia 2015 13:45:52 UTC+2 użytkownik Wiesiaczek napisał:
W dniu 03.04.2015 o 23:00, Budzik pisze:
> Użytkownik Wiesiaczek Wiesiaczek@vp.pl ...
>
>> Gówno wiesz.
>> Ludzie jedzący to gówno z supermarketów mogą mieć najwyżej 25 lat a to
>> nie jest wiek w którym się umiera.
>> Ci którzy poprawiają statystykę przeżyli cały PRL i dzięki nim i jakości
>> życia w PRL-u rośnie średnia obecna długość życia.
>>
>> Za to popatrz na statystyki nowotworowe i innych chorób.
>> Możesz się zdziwić, jak drastycznie wzrasta liczba zachorowań.
>>
>> Wpierdalaj więc wędliny z supermarketów, ale nie siej propagandy bo
>> jeszcze ktoś uwierzy i zrobisz mu w ten sposób krzywdę.
>
> Ale przeciez ogólnie wiadomo co jest w wedlinach i szynkach...
> woda i sól...
>
Gdyby "tylko" to byłby już zbytek szczęścia :)
"Oto wypis z etykiety parówek wieprzowych "Sokołów":
(w nawiasach podano rozwinięcie skrótów)
1. mięso wieprzowe - 52%
2. woda,
3. mięso oddzielone mechanicznie wieprzowe,
4. tłuszcz wieprzowy,
5. skórki wieprzowe,
6. białko sojowe,
7. błonnik roślinny,
8. regulator kwasowości E325 (mleczan sodu; Funkcja technologiczna: regulator kwasowości, substancja utrzymująca wilgotność, emulgator),
9. sól, przyprawy, cukier,
10. stabilizatory: E451 (trifosforan pentasodowy, trifosforan pentapotasowy; Funkcja technologiczna: sól emulgująca, substancja wiążąca, sekwestrant) i E450 (difosforan disodowy, difosforan trisodowy, difosforan tetrasodowy, difosforan tetrapotasowy, difosforan diwapniowy, diwodoro-difosforan wapnia; Funkcja technologiczna: regulator kwasowości, sekwestrant, emulgator, stabilizator, substancja spulchniająca, substancja wiążąca),
11. wzmacniacz smaku: E621 (glutaminian sodu; Funkcja technologiczna: Substancja wzmacniająca smak i zapach),
12. przeciwutleniacze: E300 (kwas askorbinowy; Funkcja technologiczna: przeciwutleniacz) i E316 (izoaskorbinian sodu; Funkcja technologiczna: przeciwutleniacz),
13. substancja konserwująca E250 (azotyn sodu; Funkcja technologiczna: substancja konserwująca),
14. Produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu białek mleka, laktozy, gorczycy, selera, jaj kurzych."
"Polepszacze w składzie parówek
Zdecydowana większość parówek zawiera emulgatory, czyli substancje poprawiające kolor, konsystencję i smak. Duże zakłady przetwórstwa mięsnego nie mogą nie dodawać do parówek polepszaczy. Zepsucie 2-tonowej partii produkcyjnej jest zbyt ryzykowne. Kupno parówki bez chemicznych dodatków nie jest łatwym zadaniem. Wszyscy więksi producenci stosują emulgatory. Miłośnikom życia w stylu "eko" pozostaje zaopatrywanie się w jednym z niewielu sklepów z wędlinami produkowanymi w naturalny, domowy sposób.
Do najpopularniejszych emulgatorów stosowanych przy produkcji parówek należą:
1. Fosforany (E450-E452) - powodują pęcznienie białka, i sprawiają, że można dodać do parówek więcej wody, a co za tym idzie - obniżyć koszty produkcji. Pozwalają też uzyskać efekt "knack", czyli przyjemnego odczucia pękania przy zgryzaniu. Dopuszczalna dawka wynosi 5 g/kg gotowego wyrobu, to średnio w parówce znajduje się 1,5 g/kg fosforanów. Fosforany uniemożliwiają przyswajanie wapnia, który jest szczególnie istotny w diecie dzieci.
2. Cytryniany (np. E331) - działają podobnie jak fosforany, ale są słabsze i nie mają wpływu na przyswajanie wapnia.
3. Błonnik - sam w sobie jest nieszkodliwy (ma wręcz pozytywny wpływ na organizm i jest składnikiem wielu produktów typu "bio", które mają działanie lecznicze). Dodaje się go do parówek w celu poprawienia ich konsystencji (sprawia, że parówki są bardziej włókniste i mniej galaretowate).
4. Roślinne substancje żelujące (głównie karogen, czyli E407 i gumy) - wiążą wodę, więc podobnie jak fosforany i cytryniany pozwalają na zwiększenie jej zawartości w parówkach i obniżenie kosztów produkcji.
5. Przeciwutleniacze (E300-E316) - to stabilizatory barwy, dzięki nim parówki po przekrojeniu nie szarzeją.
6. Koszenila (E120) - jest to barwnik, który uzyskuje się z odwłoków samic mszyc kaktusowych. Brzmi egzotycznie, a w rzeczywistości pozwala na poprawienie barwy parówki. Jest to jedyny dozwolony barwnik stosowany w przemyśle mięsnym.
7. Wielu producentów stosuje nielegalne barwniki syntetyczne, o których zawartości nie można się dowiedzieć z etykiety. Najlepiej zaufać uznanym producentom.
8. Azotyn sodu (E250) - dodany do soli tworzy tak zwaną sól peklowaną, którą używa się do konserwowania parówek.
Z czystym sumieniem można stwierdzić, że dodatek emulgatorów poprawiających konsystencję wyrobu oznacza, że wkład mięsny parówki nie jest wysokiej jakości. Im więcej takich emulgatorów, tym gorzej.
9. Przyprawy i ekstrakty przypraw - w naszych ulubionych wędlinach dominuje smak gałki muszkatołowej i pieprzu. Oczywiście, receptura mieszanki przyprawowej na tym się nie kończy. O indywidualnymcharakterze wyrobu przesądzają inne dodatki, jak papryka, gorczyca, kardamon, imbir.
10. Glutaminian sodu (E-621) - wzmacnia smak mięsa, przypraw i nadaje potrawie słony smak, dzięki czemu możliwe jest obniżenie dodatku soli.
Do poprawienia konsystencji stosuje się też substancje naturalne, takie jak:
1. skrobia
2. kasza manna
3. białko sojowe
Dopóki parówki zawierają do 2% skrobi, nie masz się czego obawiać. Problem zaczyna się, gdy zawartość procentowa skrobi jest większa, bo może to oznaczać, że ich skład jest kiepskiej jakości i trzeba sztucznie poprawiać jego konsystencję. Coraz popularniejsze stają się parówki "smakowe" - z serem, ze szczypiorkiem, z papryką. Delikatny smak parówek sprawia, że dodatki przypraw czy sera bardzo do nich pasują. Kupując parówki z dodatkami, musisz jednak zachować szczególną ostrożność. Producenci dodają do wyrobów ser czy oliwki, żeby zatuszować kiepski smak i kiepską jakość samych parówek."
Źródło: http://urodaizdrowie.pl/co-tak-naprawde-jest-w-parowkach-jesc-czy-nie-jesc#&panel1-2
-- Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Poszukaj w necie co jest w jabłku. Jak przeczytasz w życiu jabłka nie zjesz.
|
|
Data: 2015-04-04 15:11:38 |
Autor: Wiesiaczek |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 04.04.2015 o 14:32, kogutek444@gmail.com pisze:
W dniu sobota, 4 kwietnia 2015 13:45:52 UTC+2 uĹźytkownik Wiesiaczek napisaĹ:
W dniu 03.04.2015 o 23:00, Budzik pisze:
UĹźytkownik Wiesiaczek Wiesiaczek@vp.pl ...
GĂłwno wiesz.
Ludzie jedzÄ
cy to gĂłwno z supermarketĂłw mogÄ
mieÄ najwyĹźej 25 lat a to
nie jest wiek w ktĂłrym siÄ umiera.
Ci ktĂłrzy poprawiajÄ
statystykÄ przeĹźyli caĹy PRL i dziÄki nim i jakoĹci
Ĺźycia w PRL-u roĹnie Ĺrednia obecna dĹugoĹÄ Ĺźycia.
Za to popatrz na statystyki nowotworowe i innych chorĂłb.
MoĹźesz siÄ zdziwiÄ, jak drastycznie wzrasta liczba zachorowaĹ.
Wpierdalaj wiÄc wÄdliny z supermarketĂłw, ale nie siej propagandy bo
jeszcze ktoĹ uwierzy i zrobisz mu w ten sposĂłb krzywdÄ.
Ale przeciez ogĂłlnie wiadomo co jest w wedlinach i szynkach...
woda i sĂłl...
Gdyby "tylko" to byĹby juĹź zbytek szczÄĹcia :)
"Oto wypis z etykiety parĂłwek wieprzowych "SokoĹĂłw":
(w nawiasach podano rozwiniÄcie skrĂłtĂłw)
1. miÄso wieprzowe - 52%
2. woda,
3. miÄso oddzielone mechanicznie wieprzowe,
4. tĹuszcz wieprzowy,
5. skĂłrki wieprzowe,
6. biaĹko sojowe,
7. bĹonnik roĹlinny,
8. regulator kwasowoĹci E325 (mleczan sodu; Funkcja technologiczna:
regulator kwasowoĹci, substancja utrzymujÄ
ca wilgotnoĹÄ, emulgator),
9. sĂłl, przyprawy, cukier,
10. stabilizatory: E451 (trifosforan pentasodowy, trifosforan
pentapotasowy; Funkcja technologiczna: sĂłl emulgujÄ
ca, substancja
wiÄ
ĹźÄ
ca, sekwestrant) i E450 (difosforan disodowy, difosforan trisodowy,
difosforan tetrasodowy, difosforan tetrapotasowy, difosforan diwapniowy,
diwodoro-difosforan wapnia; Funkcja technologiczna: regulator
kwasowoĹci, sekwestrant, emulgator, stabilizator, substancja
spulchniajÄ
ca, substancja wiÄ
ĹźÄ
ca),
11. wzmacniacz smaku: E621 (glutaminian sodu; Funkcja technologiczna:
Substancja wzmacniajÄ
ca smak i zapach),
12. przeciwutleniacze: E300 (kwas askorbinowy; Funkcja technologiczna:
przeciwutleniacz) i E316 (izoaskorbinian sodu; Funkcja technologiczna:
przeciwutleniacz),
13. substancja konserwujÄ
ca E250 (azotyn sodu; Funkcja technologiczna:
substancja konserwujÄ
ca),
14. Produkt moĹźe zawieraÄ Ĺladowe iloĹci: glutenu biaĹek mleka, laktozy,
gorczycy, selera, jaj kurzych."
"Polepszacze w skĹadzie parĂłwek
Zdecydowana wiÄkszoĹÄ parĂłwek zawiera emulgatory, czyli substancje
poprawiajÄ
ce kolor, konsystencjÄ i smak. DuĹźe zakĹady przetwĂłrstwa
miÄsnego nie mogÄ
nie dodawaÄ do parĂłwek polepszaczy. Zepsucie 2-tonowej
partii produkcyjnej jest zbyt ryzykowne. Kupno parĂłwki bez chemicznych
dodatkĂłw nie jest Ĺatwym zadaniem. Wszyscy wiÄksi producenci stosujÄ
emulgatory. MiĹoĹnikom Ĺźycia w stylu "eko" pozostaje zaopatrywanie siÄ w
jednym z niewielu sklepĂłw z wÄdlinami produkowanymi w naturalny, domowy
sposĂłb.
Do najpopularniejszych emulgatorĂłw stosowanych przy produkcji parĂłwek
naleĹźÄ
:
1. Fosforany (E450-E452) - powodujÄ
pÄcznienie biaĹka, i sprawiajÄ
, Ĺźe
moĹźna dodaÄ do parĂłwek wiÄcej wody, a co za tym idzie - obniĹźyÄ koszty
produkcji. PozwalajÄ
teĹź uzyskaÄ efekt "knack", czyli przyjemnego
odczucia pÄkania przy zgryzaniu. Dopuszczalna dawka wynosi 5 g/kg
gotowego wyrobu, to Ĺrednio w parĂłwce znajduje siÄ 1,5 g/kg fosforanĂłw.
Fosforany uniemoĹźliwiajÄ
przyswajanie wapnia, ktĂłry jest szczegĂłlnie
istotny w diecie dzieci.
2. Cytryniany (np. E331) - dziaĹajÄ
podobnie jak fosforany, ale sÄ
sĹabsze i nie majÄ
wpĹywu na przyswajanie wapnia.
3. BĹonnik - sam w sobie jest nieszkodliwy (ma wrÄcz pozytywny wpĹyw na
organizm i jest skĹadnikiem wielu produktĂłw typu "bio", ktĂłre majÄ
dziaĹanie lecznicze). Dodaje siÄ go do parĂłwek w celu poprawienia ich
konsystencji (sprawia, Ĺźe parĂłwki sÄ
bardziej wĹĂłkniste i mniej
galaretowate).
4. RoĹlinne substancje ĹźelujÄ
ce (gĹĂłwnie karogen, czyli E407 i gumy) -
wiÄ
ĹźÄ
wodÄ, wiÄc podobnie jak fosforany i cytryniany pozwalajÄ
na
zwiÄkszenie jej zawartoĹci w parĂłwkach i obniĹźenie kosztĂłw produkcji.
5. Przeciwutleniacze (E300-E316) - to stabilizatory barwy, dziÄki nim
parĂłwki po przekrojeniu nie szarzejÄ
.
6. Koszenila (E120) - jest to barwnik, ktĂłry uzyskuje siÄ z odwĹokĂłw
samic mszyc kaktusowych. Brzmi egzotycznie, a w rzeczywistoĹci pozwala
na poprawienie barwy parĂłwki. Jest to jedyny dozwolony barwnik stosowany
w przemyĹle miÄsnym.
7. Wielu producentĂłw stosuje nielegalne barwniki syntetyczne, o ktĂłrych
zawartoĹci nie moĹźna siÄ dowiedzieÄ z etykiety. Najlepiej zaufaÄ uznanym
producentom.
8. Azotyn sodu (E250) - dodany do soli tworzy tak zwanÄ
sĂłl peklowanÄ
,
ktĂłrÄ
uĹźywa siÄ do konserwowania parĂłwek.
Z czystym sumieniem moĹźna stwierdziÄ, Ĺźe dodatek emulgatorĂłw
poprawiajÄ
cych konsystencjÄ wyrobu oznacza, Ĺźe wkĹad miÄsny parĂłwki nie
jest wysokiej jakoĹci. Im wiÄcej takich emulgatorĂłw, tym gorzej.
9. Przyprawy i ekstrakty przypraw - w naszych ulubionych wÄdlinach
dominuje smak gaĹki muszkatoĹowej i pieprzu. OczywiĹcie, receptura
mieszanki przyprawowej na tym siÄ nie koĹczy. O indywidualnymcharakterze
wyrobu przesÄ
dzajÄ
inne dodatki, jak papryka, gorczyca, kardamon, imbir.
10. Glutaminian sodu (E-621) - wzmacnia smak miÄsa, przypraw i nadaje
potrawie sĹony smak, dziÄki czemu moĹźliwe jest obniĹźenie dodatku soli.
Do poprawienia konsystencji stosuje siÄ teĹź substancje naturalne, takie jak:
1. skrobia
2. kasza manna
3. biaĹko sojowe
DopĂłki parĂłwki zawierajÄ
do 2% skrobi, nie masz siÄ czego obawiaÄ.
Problem zaczyna siÄ, gdy zawartoĹÄ procentowa skrobi jest wiÄksza, bo
moĹźe to oznaczaÄ, Ĺźe ich skĹad jest kiepskiej jakoĹci i trzeba sztucznie
poprawiaÄ jego konsystencjÄ. Coraz popularniejsze stajÄ
siÄ parĂłwki
"smakowe" - z serem, ze szczypiorkiem, z paprykÄ
. Delikatny smak parĂłwek
sprawia, Ĺźe dodatki przypraw czy sera bardzo do nich pasujÄ
. KupujÄ
c
parĂłwki z dodatkami, musisz jednak zachowaÄ szczegĂłlnÄ
ostroĹźnoĹÄ.
Producenci dodajÄ
do wyrobĂłw ser czy oliwki, Ĺźeby zatuszowaÄ kiepski
smak i kiepskÄ
jakoĹÄ samych parĂłwek."
ĹšrĂłdĹo:
http://urodaizdrowie.pl/co-tak-naprawde-jest-w-parowkach-jesc-czy-nie-jesc#&panel1-2
--
Wiesiaczek (dziĹ z DC)
"Ja pijÄ tylko przy dwĂłch okazjach:
Gdy sÄ
ogĂłrki i gdy ich nie ma" (R)
Poszukaj w necie co jest w jabĹku. Jak przeczytasz w Ĺźyciu jabĹka nie zjesz.
Po co mam szukaÄ, co jest w jabĹku skoro rozmawiamy o wÄdlinach z supermarketu?
Z gĹowÄ
masz coĹ nie tak?
--
Wiesiaczek (dziĹ z DC)
"Ja pijÄ tylko przy dwĂłch okazjach:
Gdy sÄ
ogĂłrki i gdy ich nie ma" ÂŽ
|
|
|
Data: 2015-04-04 07:47:06 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu sobota, 4 kwietnia 2015 15:11:39 UTC+2 użytkownik Wiesiaczek napisał:
W dniu 04.04.2015 o 14:32, kogutek444@gmail.com pisze:
> W dniu sobota, 4 kwietnia 2015 13:45:52 UTC+2 użytkownik Wiesiaczek napisał:
>> W dniu 03.04.2015 o 23:00, Budzik pisze:
>>> Użytkownik Wiesiaczek Wiesiaczek@vp.pl ...
>>>
>>>> Gówno wiesz.
>>>> Ludzie jedzący to gówno z supermarketów mogą mieć najwyżej 25 lat a to
>>>> nie jest wiek w którym się umiera.
>>>> Ci którzy poprawiają statystykę przeżyli cały PRL i dzięki nim i jakości
>>>> życia w PRL-u rośnie średnia obecna długość życia.
>>>>
>>>> Za to popatrz na statystyki nowotworowe i innych chorób.
>>>> Możesz się zdziwić, jak drastycznie wzrasta liczba zachorowań.
>>>>
>>>> Wpierdalaj więc wędliny z supermarketów, ale nie siej propagandy bo
>>>> jeszcze ktoś uwierzy i zrobisz mu w ten sposób krzywdę.
>>>
>>> Ale przeciez ogólnie wiadomo co jest w wedlinach i szynkach...
>>> woda i sól...
>>>
>>
>> Gdyby "tylko" to byłby już zbytek szczęścia :)
>>
>> "Oto wypis z etykiety parówek wieprzowych "Sokołów":
>> (w nawiasach podano rozwinięcie skrótów)
>> 1. mięso wieprzowe - 52%
>> 2. woda,
>> 3. mięso oddzielone mechanicznie wieprzowe,
>> 4. tłuszcz wieprzowy,
>> 5. skórki wieprzowe,
>> 6. białko sojowe,
>> 7. błonnik roślinny,
>> 8. regulator kwasowości E325 (mleczan sodu; Funkcja technologiczna:
>> regulator kwasowości, substancja utrzymująca wilgotność, emulgator),
>> 9. sól, przyprawy, cukier,
>> 10. stabilizatory: E451 (trifosforan pentasodowy, trifosforan
>> pentapotasowy; Funkcja technologiczna: sól emulgująca, substancja
>> wiążąca, sekwestrant) i E450 (difosforan disodowy, difosforan trisodowy,
>> difosforan tetrasodowy, difosforan tetrapotasowy, difosforan diwapniowy,
>> diwodoro-difosforan wapnia; Funkcja technologiczna: regulator
>> kwasowości, sekwestrant, emulgator, stabilizator, substancja
>> spulchniająca, substancja wiążąca),
>> 11. wzmacniacz smaku: E621 (glutaminian sodu; Funkcja technologiczna:
>> Substancja wzmacniająca smak i zapach),
>> 12. przeciwutleniacze: E300 (kwas askorbinowy; Funkcja technologiczna:
>> przeciwutleniacz) i E316 (izoaskorbinian sodu; Funkcja technologiczna:
>> przeciwutleniacz),
>> 13. substancja konserwująca E250 (azotyn sodu; Funkcja technologiczna:
>> substancja konserwująca),
>> 14. Produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu białek mleka, laktozy,
>> gorczycy, selera, jaj kurzych."
>>
>> "Polepszacze w składzie parówek
>> Zdecydowana większość parówek zawiera emulgatory, czyli substancje
>> poprawiające kolor, konsystencję i smak. Duże zakłady przetwórstwa
>> mięsnego nie mogą nie dodawać do parówek polepszaczy. Zepsucie 2-tonowej
>> partii produkcyjnej jest zbyt ryzykowne. Kupno parówki bez chemicznych
>> dodatków nie jest łatwym zadaniem. Wszyscy więksi producenci stosują
>> emulgatory. Miłośnikom życia w stylu "eko" pozostaje zaopatrywanie się w
>> jednym z niewielu sklepów z wędlinami produkowanymi w naturalny, domowy
>> sposób.
>> Do najpopularniejszych emulgatorów stosowanych przy produkcji parówek
>> należą:
>> 1. Fosforany (E450-E452) - powodują pęcznienie białka, i sprawiają, że
>> można dodać do parówek więcej wody, a co za tym idzie - obniżyć koszty
>> produkcji. Pozwalają też uzyskać efekt "knack", czyli przyjemnego
>> odczucia pękania przy zgryzaniu. Dopuszczalna dawka wynosi 5 g/kg
>> gotowego wyrobu, to średnio w parówce znajduje się 1,5 g/kg fosforanów.
>> Fosforany uniemożliwiają przyswajanie wapnia, który jest szczególnie
>> istotny w diecie dzieci.
>> 2. Cytryniany (np. E331) - działają podobnie jak fosforany, ale są
>> słabsze i nie mają wpływu na przyswajanie wapnia.
>> 3. Błonnik - sam w sobie jest nieszkodliwy (ma wręcz pozytywny wpływ na
>> organizm i jest składnikiem wielu produktów typu "bio", które mają
>> działanie lecznicze). Dodaje się go do parówek w celu poprawienia ich
>> konsystencji (sprawia, że parówki są bardziej włókniste i mniej
>> galaretowate).
>> 4. Roślinne substancje żelujące (głównie karogen, czyli E407 i gumy) -
>> wiążą wodę, więc podobnie jak fosforany i cytryniany pozwalają na
>> zwiększenie jej zawartości w parówkach i obniżenie kosztów produkcji.
>> 5. Przeciwutleniacze (E300-E316) - to stabilizatory barwy, dzięki nim
>> parówki po przekrojeniu nie szarzeją.
>> 6. Koszenila (E120) - jest to barwnik, który uzyskuje się z odwłoków
>> samic mszyc kaktusowych. Brzmi egzotycznie, a w rzeczywistości pozwala
>> na poprawienie barwy parówki. Jest to jedyny dozwolony barwnik stosowany
>> w przemyśle mięsnym.
>> 7. Wielu producentów stosuje nielegalne barwniki syntetyczne, o których
>> zawartości nie można się dowiedzieć z etykiety. Najlepiej zaufać uznanym
>> producentom.
>> 8. Azotyn sodu (E250) - dodany do soli tworzy tak zwaną sól peklowaną,
>> którą używa się do konserwowania parówek.
>> Z czystym sumieniem można stwierdzić, że dodatek emulgatorów
>> poprawiających konsystencję wyrobu oznacza, że wkład mięsny parówki nie
>> jest wysokiej jakości. Im więcej takich emulgatorów, tym gorzej.
>> 9. Przyprawy i ekstrakty przypraw - w naszych ulubionych wędlinach
>> dominuje smak gałki muszkatołowej i pieprzu. Oczywiście, receptura
>> mieszanki przyprawowej na tym się nie kończy. O indywidualnymcharakterze
>> wyrobu przesądzają inne dodatki, jak papryka, gorczyca, kardamon, imbir.
>> 10. Glutaminian sodu (E-621) - wzmacnia smak mięsa, przypraw i nadaje
>> potrawie słony smak, dzięki czemu możliwe jest obniżenie dodatku soli.
>> Do poprawienia konsystencji stosuje się też substancje naturalne, takie jak:
>> 1. skrobia
>> 2. kasza manna
>> 3. białko sojowe
>> Dopóki parówki zawierają do 2% skrobi, nie masz się czego obawiać.
>> Problem zaczyna się, gdy zawartość procentowa skrobi jest większa, bo
>> może to oznaczać, że ich skład jest kiepskiej jakości i trzeba sztucznie
>> poprawiać jego konsystencję. Coraz popularniejsze stają się parówki
>> "smakowe" - z serem, ze szczypiorkiem, z papryką. Delikatny smak parówek
>> sprawia, że dodatki przypraw czy sera bardzo do nich pasują. Kupując
>> parówki z dodatkami, musisz jednak zachować szczególną ostrożność.
>> Producenci dodają do wyrobów ser czy oliwki, żeby zatuszować kiepski
>> smak i kiepską jakość samych parówek."
>>
>> Źródło:
>> http://urodaizdrowie.pl/co-tak-naprawde-jest-w-parowkach-jesc-czy-nie-jesc#&panel1-2
>>
>> --
>> Wiesiaczek (dziś z DC)
>>
>> "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
>> Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
>
> Poszukaj w necie co jest w jabłku. Jak przeczytasz w życiu jabłka nie zjesz.
Po co mam szukać, co jest w jabłku skoro rozmawiamy o wędlinach z supermarketu?
Z głową masz coś nie tak?
-- Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja mam z głową? To ty masz we łbie nasrane i nie wymieszane. Pisałem o wędzonkach typy szynka a ty wpierdoliłeś się z parówkami.
|
|
|
Data: 2015-04-04 19:31:16 |
Autor: Wiesiaczek |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 04.04.2015 o 16:47, kogutek444@gmail.com pisze:
....
Poszukaj w necie co jest w jabĹku. Jak przeczytasz w Ĺźyciu jabĹka nie zjesz.
Po co mam szukaÄ, co jest w jabĹku skoro rozmawiamy o wÄdlinach z
supermarketu?
Z gĹowÄ
masz coĹ nie tak?
--
Wiesiaczek (dziĹ z DC)
"Ja pijÄ tylko przy dwĂłch okazjach:
Gdy sÄ
ogĂłrki i gdy ich nie ma" (R)
Ja mam z gĹowÄ
? To ty masz we Ĺbie nasrane i nie wymieszane. PisaĹem o wÄdzonkach typy szynka a ty wpierdoliĹeĹ siÄ z parĂłwkami.
PisaĹeĹ fiutku o jabĹkach, cytujÄ: "Poszukaj w necie co jest w jabĹku. Jak przeczytasz w Ĺźyciu jabĹka nie zjesz."
No i co palancie? :)
--
Wiesiaczek (dziĹ z DC)
"Ja pijÄ tylko przy dwĂłch okazjach:
Gdy sÄ
ogĂłrki i gdy ich nie ma" ÂŽ
|
|
|
Data: 2015-04-04 11:04:19 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu sobota, 4 kwietnia 2015 19:31:18 UTC+2 użytkownik Wiesiaczek napisał:
W dniu 04.04.2015 o 16:47, kogutek444@gmail.com pisze:
...
>>> Poszukaj w necie co jest w jabłku. Jak przeczytasz w życiu jabłka nie zjesz.
>>
>> Po co mam szukać, co jest w jabłku skoro rozmawiamy o wędlinach z
>> supermarketu?
>>
>> Z głową masz coś nie tak?
>>
>>
>> --
>> Wiesiaczek (dziś z DC)
>>
>> "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
>> Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
>
> Ja mam z głową? To ty masz we łbie nasrane i nie wymieszane. Pisałem o wędzonkach typy szynka a ty wpierdoliłeś się z parówkami.
Pisałeś fiutku o jabłkach, cytuję: "Poszukaj w necie co jest w jabłku. Jak przeczytasz w życiu jabłka nie zjesz."
No i co palancie? :)
-- Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Masz bana na wcześniejsze wpisy czy tylko jesteś idiotą?
|
|
|
Data: 2015-04-04 20:46:47 |
Autor: Wiesiaczek |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 04.04.2015 o 20:04, kogutek444@gmail.com pisze:
W dniu sobota, 4 kwietnia 2015 19:31:18 UTC+2 uĹźytkownik Wiesiaczek napisaĹ:
W dniu 04.04.2015 o 16:47, kogutek444@gmail.com pisze:
...
Poszukaj w necie co jest w jabĹku. Jak przeczytasz w Ĺźyciu jabĹka nie zjesz.
Po co mam szukaÄ, co jest w jabĹku skoro rozmawiamy o wÄdlinach z
supermarketu?
Z gĹowÄ
masz coĹ nie tak?
--
Wiesiaczek (dziĹ z DC)
"Ja pijÄ tylko przy dwĂłch okazjach:
Gdy sÄ
ogĂłrki i gdy ich nie ma" (R)
Ja mam z gĹowÄ
? To ty masz we Ĺbie nasrane i nie wymieszane. PisaĹem o wÄdzonkach typy szynka a ty wpierdoliĹeĹ siÄ z parĂłwkami.
PisaĹeĹ fiutku o jabĹkach, cytujÄ: "Poszukaj w necie co jest w jabĹku.
Jak przeczytasz w Ĺźyciu jabĹka nie zjesz."
No i co palancie? :)
--
Wiesiaczek (dziĹ z DC)
"Ja pijÄ tylko przy dwĂłch okazjach:
Gdy sÄ
ogĂłrki i gdy ich nie ma" (R)
Masz bana na wczeĹniejsze wpisy czy tylko jesteĹ idiotÄ
?
PrzestaĹeĹ juĹź siÄ masturbowaÄ podczas pisania postĂłw?
--
Wiesiaczek (dziĹ z DC)
"Ja pijÄ tylko przy dwĂłch okazjach:
Gdy sÄ
ogĂłrki i gdy ich nie ma" ÂŽ
|
|
|
Data: 2015-04-04 14:00:32 |
Autor: Budzik |
Te ubogie supermarkety... |
UĹźytkownik Wiesiaczek Wiesiaczek@vp.pl ...
Ale przeciez ogĂłlnie wiadomo co jest w wedlinach i szynkach...
woda i sĂłl...
Gdyby "tylko" to byĹby juĹź zbytek szczÄĹcia :)
"Oto wypis z etykiety parĂłwek wieprzowych âSokoĹĂłwâ:
Ty mi nie myl wedlin i szynek z wyrobami sokoĹowa a juz w szczegĂłlnosci z parowkami!
|
|
Data: 2015-04-04 16:15:12 |
Autor: babel77 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 2015-04-04 o 16:00, Budzik pisze:
UĹźytkownik Wiesiaczek Wiesiaczek@vp.pl ...
Ale przeciez ogĂłlnie wiadomo co jest w wedlinach i szynkach...
woda i sĂłl...
Gdyby "tylko" to byĹby juĹź zbytek szczÄĹcia :)
"Oto wypis z etykiety parĂłwek wieprzowych âSokoĹĂłwâ:
Ty mi nie myl wedlin i szynek z wyrobami sokoĹowa a juz w szczegĂłlnosci z
parowkami!
http://fastfoodeaters.blogspot.com/2010/03/pojedynek-parowki-z-biedronki-kontra.html
Tu jest porĂłwnanie parĂłwek z Lidla (Pikok) i z Biedronki (Drosed). Pikok to nawet ma w skĹadzie 71 % miÄsa.
Ocena blogera (tak, wiem moze byÄ mylna)
Oceny:
Premium (Lidl): 7/10
Classic (Biedronka): 6,5/10
JadaĹem z biedronki w smaku nienajgorsze, a co waĹźne nie rozpadajÄ
siÄ podczas gotowanie na papkÄ, sÄ
spĂłjne. Pikoka nie jadĹem.
|
|
|
Data: 2015-04-04 00:14:24 |
Autor: the_foe |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 2015-04-02 o 19:00, Budzik pisze:
Użytkownik kogutek444@gmail.com ...
Odchodząc od tematu nie da się nie zauważyć że ceny detaliczne w
marketach i dyskontach są niskie. Gdyby nie markety to właściciele
osiedlowych sklepików zdarli by skórę ze swoich biednych klientów. Czy
markety oszukują US. Nie. To za duże organizacje i nie muszą
oszukiwać. Wystarczy im że wykorzystają luki w prawie, a to nie jest
oszustwem.
No własnie nie wiem czy sa niskie...
Zalezy na co.
Przykładowo przygladałem sie ostatnio cenom różnego rodzaju szynek w LIDLu
- ceny po 30-40zł za kg.
W kazdym pobliskim, osiedlowym rzezniku jest połowe taniej...
Dlatego biedni ludzie robią rajd po kilku marketach. W jednym nie da sie kupić tanio. Markety zarabiaja krocie na tych co zapychaja cały wózek
--
@foe_pl
|
|
Data: 2015-04-04 00:00:47 |
Autor: Budzik |
Te ubogie supermarkety... |
Użytkownik the_foe the_foe@wupe.pl ...
Dlatego biedni ludzie robią rajd po kilku marketach. W jednym nie da sie kupić tanio. Markety zarabiaja krocie na tych co zapychaja cały wózek
Czas tez kosztuje...
Nie ma sensu próbować kupic wszystkiego najtaniej no chyba ze ktos nic innego w zyciu nie robi.
|
|
|
Data: 2015-04-04 01:19:03 |
Autor: kogutek444 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu sobota, 4 kwietnia 2015 02:00:48 UTC+2 użytkownik Budzik napisał:
Użytkownik the_foe the_foe@wupe.pl ...
> Dlatego biedni ludzie robią rajd po kilku marketach. W jednym nie da sie > kupić tanio. Markety zarabiaja krocie na tych co zapychaja cały wózek
Czas tez kosztuje...
Nie ma sensu próbować kupic wszystkiego najtaniej no chyba ze ktos nic innego w zyciu nie robi.
Renciści i bezrobotni maja czas w niższej cenie.
|
|
|
Data: 2015-04-04 09:21:49 |
Autor: Budzik |
Te ubogie supermarkety... |
Użytkownik kogutek444@gmail.com ...
> Dlatego biedni ludzie robią rajd po kilku marketach. W jednym nie
> da sie kupić tanio. Markety zarabiaja krocie na tych co zapychaja
> cały wózek Czas tez kosztuje...
Nie ma sensu próbować kupic wszystkiego najtaniej no chyba ze ktos
nic innego w zyciu nie robi.
Renciści i bezrobotni maja czas w niższej cenie.
Rencisci - zgoda, zwłaszcza, ze maja darmowy transport publiczny.
Bezrobotni juz niekoniecznie bo trzeba dojechać.
no i rozumiem, ze mówimy o bezrobotnych bezrobotnych... ;-)
|
|
|
Data: 2015-04-04 13:32:56 |
Autor: babel77 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 2015-04-04 o 11:21, Budzik pisze:
Użytkownik kogutek444@gmail.com ...
Dlatego biedni ludzie robią rajd po kilku marketach. W jednym nie
da sie kupić tanio. Markety zarabiaja krocie na tych co zapychaja
cały wózek
Czas tez kosztuje...
Nie ma sensu próbować kupic wszystkiego najtaniej no chyba ze ktos
nic innego w zyciu nie robi.
Renciści i bezrobotni maja czas w niższej cenie.
Rencisci - zgoda, zwłaszcza, ze maja darmowy transport publiczny.
Bezrobotni juz niekoniecznie bo trzeba dojechać.
no i rozumiem, ze mówimy o bezrobotnych bezrobotnych... ;-)
To u mnie w mieście są szczęśliwi bezrobotni bo maja darmowy dojazd do i z marketów.
Pierdolenie o tym, że w małych sklepikach/sklepach mięsnych jest lepszej jakości mięso, czy wędliny to jest pierdolenie ślepego o kolorach. Wiem, z jakby pierwszej reki, kto chce niech wierzy, kto nie chce niech nie wierzy, w dupie to mam. Ja mam zawsze odkładane "dobre" mięsko(nieraz czekam, dzień, czy dwa) i wędliny robię sam.
|
|
|
Data: 2015-04-02 18:28:24 |
Autor: u2 |
Te ubogie supermarkety... |
W dniu 2015-04-02 o 13:50, kogutek444@gmail.com pisze:
Odchodząc od tematu nie da się nie zauważyć że ceny detaliczne w marketach i dyskontach są niskie. Gdyby nie markety to właściciele osiedlowych sklepików zdarli by skórę ze swoich biednych klientów. Czy markety oszukują US. Nie. To za duże organizacje i nie muszą oszukiwać. Wystarczy im że wykorzystają luki w prawie, a to nie jest oszustwem.
w malych sklepikach kupuje sie to co jest potrzebne, w marketach kupuje sie hurtowo i zwykle gwno nie towar:)))
w malych sklepikach wydaje o wiele mniej niz w gwnianych marketach:)))
--
General Skalski o zydach w UB :
"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :
"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".
|
|
Data: 2015-04-03 08:09:28 |
Autor: MarkWoydak |
Te ubogie supermarkety... |
W O N !!!
MW
--
pajac "u2" <u_2@o2.pl> napisał w wiadomości news:551d6e27$0$8378$65785112news.neostrada.pl...
W dniu 2015-04-02 o 13:50, kogutek444@gmail.com pisze:
Odchodząc od tematu nie da się nie zauważyć że ceny detaliczne w marketach i dyskontach są niskie. Gdyby nie markety to właściciele osiedlowych sklepików zdarli by skórę ze swoich biednych klientów. Czy markety oszukują US. Nie. To za duże organizacje i nie muszą oszukiwać. Wystarczy im że wykorzystają luki w prawie, a to nie jest oszustwem.
w malych sklepikach kupuje sie to co jest potrzebne, w marketach kupuje sie hurtowo i zwykle gwno nie towar:)))
w malych sklepikach wydaje o wiele mniej niz w gwnianych marketach:)))
-- General Skalski o zydach w UB :
"Rozanski, Zyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerowa, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
prof. PAN Krzysztof Jasiewicz o zydach :
"Zydow gubi brak umiaru we wszystkim i przekonanie, ze sa narodem
wybranym. Czuja sie oni upowaznieni do interpretowania wszystkiego,
takze doktryny katolickiej. Cokolwiek bysmy zrobili, i tak bedzie
poddane ich krytyce - za malo, ze zle, ze zbyt malo ofiarnie. W moim
najglebszym przekonaniu szkoda czasu na dialog z Zydami, bo on do
niczego nie prowadzi... Ludzi, ktorzy uzywają slow 'antysemita',
'antysemicki', nalezy traktowac jak ludzi niegodnych debaty, ktorzy
usiluja niszczyc innych, gdy brakuje argumentow merytorycznych. To oni
tworza mowe nienawisci".
|
|
|
Data: 2015-04-03 18:05:32 |
Autor: Jakub A. Krzewicki |
Te ubogie supermarkety... |
u2 wrote:
w malych sklepikach kupuje sie to co jest potrzebne, w marketach kupuje sie hurtowo i zwykle gwno nie towar:)))
w maĹych sklepikach nie ma mul po prowansalsku w puszce za 4.50 PLN, a to jest od Ĺadnych 3 miesiÄcy mĂłj standard "do chleba" (!) --
ĐĄĐĐТ
ĐĐĐ
ĐĐĐĐĐĐ
|
|
Data: 2015-04-03 08:09:12 |
Autor: MarkWoydak |
Te ubogie supermarkety... |
W O N !!!
MW
--
Użytkownik "u2" <u_2@o2.pl> napisał w wiadomości news:04f45763-78b9-414e-8f8f-b6a0b2b30ba4googlegroups.com...
czyli drenaż polskiej gospodarki przez zagranicznych krezusów :
http://naszeblogi.pl/53753-te-ubogie-supermarkety
[...]
Tymczasem u nas neokolonialna eksploatacja rynku rozkwita w najlepsze. W tym kontekście można przywołać chociażby raport Fundacji Republikańskiej z 2013 roku w którym porównano przychody największych sieci i kwoty płaconego przez nie podatku CIT za rok 2011. I tak, Kaufland przy 6,4 mld zł przychodu nie zapłacił CIT w ogóle; Carrefour przy przychodzie 7,9 mld otrzymał 14 mln zwrotu; Tesco - 11,9 mld przychodu, brak danych nt. CIT; Lidl - 7,6 mld przychodu i 57,4 mln zł CIT; Biedronka - 25,3 mld przychodu i 241 mln zł podatku CIT. Obrazuje to skalę kreatywności rachunkowej - wszak chyba nikt się nie łudzi, że wszystkie zyski zjadły inwestycje i ekspansja na rynku. Mamy do czynienia, jak w tylu innych branżach, z drenażem polskiej gospodarki choćby poprzez tzw. ceny transferowe i zakupy od zagranicznych podmiotów tej samej grupy kapitałowej. Nie wiedzieliście Państwo, czemu dyskonty ostatnio tak intensywnie promują "smaki" z różnych europejskich kuchni? No to teraz już wiecie - bo kapitał ma narodowość, a kolonialne peryferia są od tego, by wydojoną z nich kasę przekazywać do metropolii. Wszystko to zaś odbywa się przy zastanawiającej bierności Ministerstwa Finansów - dość powiedzieć, że mamy najdroższy w stosunku do efektywności aparat skarbowy wśród krajów OECD i jedynie nieco ponad stu urzędników specjalizujących się w problematyce cen transferowych.
[...]
|