Data: 2009-07-04 09:19:02 | |
Autor: mateusz.tomczyk | |
Tytanowe naczynia | |
Witam
Niedawno dostałem coś takiego: http://8a.pl/page,produkt,id,4764.html Pisze że to tytanowy kubek. Pytanie czy faktycznie jest tytanowy czy wykonany tylko ze stopu tytanu pozostawiam w spokoju. Czy ktos z forumowiczów miał do czynienia z czymś podobnym i wie jak to się sprawuje na szlaku? Krótko mówiąc :) Sprzedać czy zostawić? |
|
Data: 2009-07-04 20:41:18 | |
Autor: gautama | |
Tytanowe naczynia | |
mateusz.tomczyk pisze:
to się sprawuje na szlaku? mam tytanowy komplecik Snowpeak (2 kubki) - jak dla mnie rewelacja. Lekkie jak nic innego, choć dla mnie ważne były zwł. wymiary i unikalna pojemność. Ja osobiście jestem b.zadowolony. Inna sprawa, że podatność na przywieranie trochę wyższa niż stali, ale nadal jestem b.zadowolony. |
|
Data: 2009-07-05 11:40:30 | |
Autor: Hektor | |
Tytanowe naczynia | |
Użytkownik "mateusz.tomczyk" <mateusz.tomczyk@wp.pl> napisał
Krótko mówiąc :) Sprzedać czy zostawić? Zostaw sobie lepiej, bo jeszcze będziesz znowu zaśmiecał grupę ogłoszeniami. Przecież nie wiesz, że na grupach nie wystawia się ogłoszeń, prawda? Zbigniew Kordan |
|
Data: 2009-07-05 16:19:42 | |
Autor: Zygmunt M. Zarzecki | |
Tytanowe naczynia | |
Niedawno dostałem coś takiego: Ludzie kupią każde gówno. Z ciekawości zważyłem ile waży turystyczne naczynie aluminiowe ze stalowym, skłądanym wygodnym uchwytem, o pojemności 1l - 158g. Za cenę tego tytanowego mam 5 kompletów aluminiowych (2 naczynia + pokrywka) lub jeden komplet i 135zł zostaje na coś innego. zyga |
|
Data: 2009-07-05 16:54:18 | |
Autor: live_evil | |
Tytanowe naczynia | |
Zygmunt M. Zarzecki pisze:
Liczy się lans, jak tytanowe i drogie, to jest pro, tylko napis "titanium" musi być duży i walący po oczach :-) -- My homebuilt FWD recumbent, a welder's prank :-) -- > http://piotrowiak.info/poziom jid:live_evil[]jabber.ru gg:6373907 |
|
Data: 2009-07-05 17:14:48 | |
Autor: Zygmunt M. Zarzecki | |
Tytanowe naczynia | |
Z ciekawości zważyłem ile waży turystyczne naczynie aluminiowe ze stalowym, skłądanym wygodnym uchwytem, o pojemności 1l - 158g. I wygrawerowany laserem. zyga |
|
Data: 2009-07-05 11:43:56 | |
Autor: mateusz.tomczyk | |
Tytanowe naczynia | |
Panowie... ja tego nie kupiłem tylko dostałem. Darowanemu koniowi w
zęby się nie zagląda. Poza tym, taki "lans" ma też swoje zalety, a mianowicie posiłki w nim przyrządzone nie mają posmaku aluminium (moja stara menażka tak miała). pozdrawiam |
|
Data: 2009-07-05 22:46:15 | |
Autor: Zygmunt M. Zarzecki | |
Tytanowe naczynia | |
Panowie... ja tego nie kupiłem tylko dostałem. Darowanemu koniowi w Ja zaglądam, ale tylko używanym. Poza tym, taki "lans" ma też swoje zalety, a mianowicie posiłki w nim Ja nie neguję tego, że dostałeś. Co to za posmak? zyga |
|
Data: 2009-07-07 07:37:53 | |
Autor: Doczu | |
Tytanowe naczynia | |
Zygmunt M. Zarzecki <zygmunt@malpa.zarzecki.kom.wytnij.malpe.zmien.kom.na.com> napisał(a):
Co to za posmak? Także bardzo chetnie się dowiem, bo juz niejednokrotnie czytałem że z naczyń alu posiłki mają "alu posmak". Sam uzywam naczyń alu także, i nigdy jakoś nie wyczułem tego posmaku. Widać nie mam dośc wyrafinowanego podniebienia ;D A inna sprawa, że nie ma się też co zżymac że ktoś ma to czy tamto. Dostał, to niech się cieszy. ja bym tam nie płakał. Zwłaszcza jeśliby kubek miał 9 cm średnicy wew. i miał pokrywkę. Niestety cięzko jest dostać właśnie coś z pokrywką i jeszcze w sprzyjającej średnicy. -- |
|
Data: 2009-07-07 04:46:22 | |
Autor: Bartek Jablonski | |
Tytanowe naczynia | |
On 7 Lip, 09:37, " Doczu" <do...@gazeta.SKASUJ-TO.pl> wrote:
Zwłaszcza jeśliby kubek miał 9 cm średnicy wew. i miał pokrywkę. Niestety Ja uzywam "czajniczka" jako kubka (MST Kettle) - ma 11cm srednicy :) http://www.backpackgeartest.org/reviews/Cook%20Gear/Cook%20Sets/MSR%20Titan%20Kettle/Owner%20Review%20by%20Ray%20Estrella/ BJ |
|
Data: 2009-07-07 14:26:58 | |
Autor: Tomasz Sójka | |
Tytanowe naczynia | |
Dnia Tue, 7 Jul 2009 07:37:53 +0000 (UTC), Doczu napisał(a):
Witam! AFAIR z młodych harcersko/turystycznych czasów faktycznie coś było, ale może tylko jak się za dokładnie "wyskrobywało" menachę? ;) Pozdrawiam Tomek |
|
Data: 2009-07-07 12:59:02 | |
Autor: Doczu | |
Tytanowe naczynia | |
Tomasz Sójka <nobody@email.com> napisał(a):
Witam! hmmm... ja na obozie harcerskim szorowałem menachę do połysku "Jawoxem" i jakoś nie zaobserwowałem posmaku alu. Ale też nikt wówczas nie przejmował się faktem że alu może mieć jakiś negatywny wpływ na organizm człowieka. Obecnie także nie mam większych oporów aby zrobić sobie chińską-ogórkową, w menażce alu. Przestałem się tym przejmować. Za kilka=naście lat może się okazać, że "tytanowe" naczynia wydzielały gorsze substancje, albo że jedzenie ze stalowych naczyń powoduje brak wzwodu czy inne dolegliwości. Pozdrawiam. -- |
|
Data: 2009-07-07 16:09:08 | |
Autor: JKK | |
Tytanowe naczynia | |
Użytkownik " Doczu" <doczu@gazeta.SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości news:h2vgqm$dn9$1inews.gazeta.pl... jakoś nie zaobserwowałem posmaku alu. Ale też nikt wówczas nie przejmował W każdym razie, po jedzeniu z aluminiowych nie powinno być zgagi ;-) Pzdr JKK |
|
Data: 2009-07-07 09:59:29 | |
Autor: Kuba D | |
Tytanowe naczynia | |
On 7 Lip, 16:09, "JKK" <j_k_kwytni...@itotezpoczta.fm> wrote:
Użytkownik " Doczu" <do...@gazeta.SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomościnews:h2vgqm$dn9$1inews.gazeta.pl... Zaraz, zaraz... ale czy nikt z Was nie woli z podobnych powodów piwa w butelce od piwa w konserwie? Pozdrawiam, Kuba |
|
Data: 2009-07-07 18:18:26 | |
Autor: wobo1704 | |
Tytanowe naczynia | |
Kuba D <-- kuba_usenet-at-go2-pl@thisisnotmyrealemail.com> napisał(a):
Aluminiowe puszki są wewnątrz pokryte izolującym zawartość od reakcji z aluminium.Zaraz, zaraz... -- |
|
Data: 2009-07-08 00:02:28 | |
Autor: Zygmunt M. Zarzecki | |
Tytanowe naczynia | |
Aluminiowe puszki są wewnątrz pokryte izolującym zawartość od reakcji z aluminium.Zaraz, zaraz...ale czy nikt z Was nie woli z podobnych powod=F3w piwa w butelce od piwa Piwo znacznie dłużej leżakuje w puszce niż pomidorowa z torebki. ;-) zyga |
|
Data: 2009-07-09 00:51:57 | |
Autor: Dariusz K. Ładziak | |
Tytanowe naczynia | |
Użytkownik wobo1704 napisał:
Aluminiowe puszki są wewnątrz pokryte izolującym zawartość od reakcji z aluminium. Ale sporo puszek zostaje obitych w transporcie - i piwo z tych obitych czasami bywa paskudne jak lakier pęknie i piwo ma czas z metalem przereagować. Ja tam zawsze sprawdzam czy puszka nieobita. -- Darek |
|
Data: 2009-07-09 02:46:44 | |
Autor: Doczu | |
Tytanowe naczynia | |
Dariusz K. Ładziak <ladzk@waw.pdi.net> napisał(a):
Ale sporo puszek zostaje obitych w transporcie - i piwo z tych obitych=20 A te, które obiją Ci się w transporcie/w plecaku, oczywiście konsekwentnie wyrzucasz. -- |
|
Data: 2009-07-07 20:04:28 | |
Autor: JKK | |
Tytanowe naczynia | |
Użytkownik "Kuba D" <-- kuba_usenet-at-go2-pl@thisisnotmyrealemail.com> napisał w wiadomości news:03c38450-f713-4d25-9454-757aae494666x5g2000yqk.googlegroups.com... ale czy nikt z Was nie woli z podobnych powodów piwa w butelce od piwa w konserwie? -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- - Zapewne wszyscy wolą, aczkolwiek ze względu na ciągle nierozwiązany problem skupu butelek, większość piwa w tym kraju sprzedaje się w puszkach. Pzdr JKK |
|
Data: 2009-07-08 11:27:00 | |
Autor: Olin | |
Tytanowe naczynia | |
Dnia Tue, 7 Jul 2009 20:04:28 +0200, JKK napisał(a):
ze względu na ciągle nierozwiązany Idzie nowe: http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,6794928,Duze_z_pianka_w_plastiku.html -- uzdrawiam Grzesiek adres: Grzegorz.Tracz[NA]ifj.edu.pl "Najlepiej ze wszystkich mają lekarze; ich sukcesy biegają po świecie, zaś niepowodzenia zakopuje się w ziemi." Jacques Tati |
|
Data: 2009-07-08 21:55:20 | |
Autor: JKK | |
Tytanowe naczynia | |
Użytkownik "Olin" <kuku@adres.w.stopce> napisał w wiadomości news:105fqp57ekl64.q0bsxfk0im5b$.dlg40tude.net... Wyczuwalnie jest to twardszy plastik niż na napoje,Idzie nowe:http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,6794928,Duze_z_pianka_w_plastiku.html aczkolwiek nie wiadomo, czy to ten 7-warstwowy, którym swego czasu się chwalono. Rozlewane na Słowacji, ale piwo z Polski. MSZ, ma trochę mniej gazu (w górnych partiach ;-) niż w mniejszych opakowaniach. Zresztą amerykańce juz dawno stosują plastikowe korki do whiskey & bourbon (a nasi takież zabezpieczenia do droższej gorzały). Pzdr JKK |
|
Data: 2009-07-09 09:20:09 | |
Autor: Olin | |
Tytanowe naczynia | |
Dnia Wed, 8 Jul 2009 21:55:20 +0200, JKK napisał(a):
amerykańce juz dawno stosują plastikowe korki Kosztowałem piwo z plastikowych butelek na Ukrainie tudzież w Bułgarii i muszę przyznać, że nie wyczułem żadnego absmaku, ale może jestem mało wyrafinowanym smakoszem. -- uzdrawiam Grzesiek adres: Grzegorz.Tracz[NA]ifj.edu.pl "Ludzie stanu dziewiczego otrzymają sto procent nagrody w niebiesiech, owdowiali sześćdziesiąt procent, a żonaci trzydzieści procent." św. Tomasz z Akwinu (Summa Theologiae 2-2 q.152) |
|
Data: 2009-07-07 20:41:58 | |
Autor: Doczu | |
Tytanowe naczynia | |
JKK pisze:
Użytkownik " Doczu" <doczu@gazeta.SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości news:h2vgqm$dn9$1inews.gazeta.pl... I ten argument zupełnie mnie przekonuje, ponieważ często cierpię na tę przykrą dolegliwość :-) -- Pozdrawiam Doczu http://doczu.cba.pl http://picasaweb.google.co.uk/doczu30 Adres do korespondencji doczu_małpa_interia.pl |
|
Data: 2009-07-08 07:17:04 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Tytanowe naczynia | |
Doczu pisze:
JKK pisze:Mój ulubiony Autor Zygmunt Skibicki w swojej fundamentalnej książce "Szkoła turystyki górskiej" podaje przepis, jak należy postępować z menażkami i sztućcami aluminiowymi. Wybaczcie, że tym razem zostawiłem książkę w domu na honorowym miejscu i dlatego cytuję nieudolnie z pamięci: "nową menażkę należy przetrzeć kwaczem zanużonym wcześniej w stężonym kwasie azotowym, natomiast sztućce w całości zanurzamy w stężonym kwasie azotowym" Poleca rówież powtórzyć operację co jakiś czas. Czyli: "Z kwachem w góry" :-) Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2009-07-08 09:32:05 | |
Autor: Doczu | |
Tytanowe naczynia | |
Wojciech Wierba pisze:
Mój ulubiony Autor Zygmunt Skibicki w swojej fundamentalnej książce Wprawdzie nie słowo w słowo, ale clou zostało ujęte :-) Sprawdzilem ;) Natomiast mnie zastanawia na ile to jest właściwy sposób postepowania. Wprawdzie nie zamierzam go stosować, bo jak już wczesniej pisałem nie przeszkadza mi aluminuim, ale ciekaw jestem czy w istocie jest jak pisze ZS. Tzn wiem że powloka się tworzy po kilku zagodowaniach jakiejś potrawy, ale na ile skuteczne jest potraktowanie menazki kwasem. Swoją drogą od lat gotuję mleko w alu garnku takim specjalnie do gotowania mleka przeznaczonym, i żyję jeszcze, oraz uzebienie mam w nienajgorszym stanie ;-) -- Pozdrawiam Doczu http://doczu.cba.pl http://picasaweb.google.co.uk/doczu30 Adres do korespondencji doczu_małpa_interia.pl |
|
Data: 2009-07-08 09:54:29 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Tytanowe naczynia | |
Doczu pisze:
Natomiast mnie zastanawia na ile to jest właściwy sposób postepowania. Po pierwsze, od co najmniej ~40 lat wszystkie menażki (i garnki) sa anodyzowane w procesie produkcji (nie potrzeba ich oksydować kwasem a nawet sie nie da lub jest to mało skuteczne). Zreszta ta szkodliwość aluminium jest mocno przesadzona. Objawy stwierdzono u więźniów skazanych na 25 lat lub dożywocie gdy przez cały czas jedli z aluminiowych misek - codziennie trzy razy. Nawet 100 zupek chińskich rocznie nie spowoduje żadnego uszczerbku na zdrowiu. Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2009-07-08 01:20:53 | |
Autor: Slawomir Gorniak | |
Tytanowe naczynia | |
On Jul 8, 10:54 am, Wojciech Wierba <wie...@mail.desy.de> wrote:
Nawet 100 zupek chińskich rocznie nie spowoduje żadnego uszczerbku na Oj.. to stwierdzenie jest troche kontrowersyjne ;-) S. |
|
Data: 2009-07-08 12:59:23 | |
Autor: Tomasz Sójka | |
Tytanowe naczynia | |
Dnia Wed, 08 Jul 2009 09:54:29 +0200, Wojciech Wierba napisał(a):
Nawet 100 zupek chińskich rocznie nie spowoduje żadnego uszczerbku na zdrowiu. Witam! No nie wiem, w czasach kiedy one się pojawiły, i robiły wtedy swego rodzaju furorę, jakiś napotkany przez mojego kolegę turysta relacjonował (chwaląc!) że to super sprawa, i że dopiero po dwóch tygodniach bieleją paznokcie... :) Pozdrawiam Tomek |
|
Data: 2009-07-08 14:00:41 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Tytanowe naczynia | |
Tomasz Sójka pisze:
Dnia Wed, 08 Jul 2009 09:54:29 +0200, Wojciech Wierba napisał(a): A oczy robią się skośne w trzecim tygodniu. Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2009-07-08 11:18:54 | |
Autor: Zbynek Ltd. | |
Tytanowe naczynia | |
Cześć
Wojciech Wierba napisał(a) : Czyli: "Z kwachem w góry" :-) A jak niedźwiedź podskoczy, to kwasem po oczach :-) -- Pozdrawiam Zbyszek PGP key: 0x78E9C79E |
|
Data: 2009-07-08 07:30:30 | |
Autor: Tomasz Sójka | |
Tytanowe naczynia | |
Dnia Tue, 7 Jul 2009 12:59:02 +0000 (UTC), Doczu napisał(a):
Tomasz Sójka <nobody@email.com> napisał(a): Chodziło mi o wyskrobywanie jedzenia łyżką czy innym niezbędnikiem :)) Pzdr. Tomek |
|
Data: 2009-07-05 23:12:54 | |
Autor: Hektor | |
Tytanowe naczynia | |
Użytkownik "Zygmunt M. Zarzecki" <zygmunt@malpa.zarzecki.kom.wytnij.malpe.zmien.kom.na.com> napisał
Ludzie kupią każde gówno. Np. na brzozowe łapcie, kij leszczynowy, ciepłe walonki, mocny tobołek czy onuce. Radziecka kostka-samobójka to już lekka rozrzutność, ale też się można szarpnąć. Najlepiej zestawiona z 5 kompletami aluminiowych misek, pozwoli cieszyć się obcowaniem z ubustwem pionierów turystyki, a zarazem da do zrozumienia, że ich posiadacz to człowiek majętny, aczkolwiek dobrowolnie wybierający swój los. Zbigniew Kordan |
|
Data: 2009-07-05 23:27:41 | |
Autor: any | |
Tytanowe naczynia | |
Zygmunt M. Zarzecki pisze:
Ludzie kupią każde gówno. Zawsze mnie zastanawia, dlaczego tak jest, że tym kolejnym "każdym gównem" jest produkt, którego dziwnym trafem krytyk akurat nie używa? I czemu kolejnym, dziwnym zrządzeniem losu okazuje się, że taki krytyk ma najwięcej do powiedzenia na temat przedmiotu, którego wcale nie zna? |
|
Data: 2009-07-06 07:45:38 | |
Autor: bans | |
Tytanowe naczynia | |
any pisze:
I czemu kolejnym, dziwnym zrządzeniem losu okazuje się, że taki krytyk ma najwięcej do powiedzenia na temat przedmiotu, którego wcale nie zna? Daj spokój, to jest inwazja świrusów z pl.pregierz. Nawet niemal jestem pewien, za kim tu przyleźli... -- bans |
|
Data: 2009-07-06 23:19:19 | |
Autor: Zygmunt M. Zarzecki | |
Tytanowe naczynia | |
I czemu kolejnym, dziwnym zrządzeniem losu okazuje się, że taki krytyk ma najwięcej do powiedzenia na temat przedmiotu, którego wcale nie zna? Głupiś. zyga |
|
Data: 2009-07-06 23:21:47 | |
Autor: Zygmunt M. Zarzecki | |
Tytanowe naczynia | |
Ludzie kupią każde gówno. Szanowny interlokutorze. Nie trzeba być mędrcem, by nie wchodzić w błoto. Za tytanem przemawia tylko lans. Tylko. Al jest lżejsze, ma lepszą przewodność cieplną. zyga |
|
Data: 2009-07-09 01:00:02 | |
Autor: Dariusz K. Ładziak | |
Tytanowe naczynia | |
Użytkownik Zygmunt M. Zarzecki napisał:
Al jest lżejsze, ma lepszą przewodność cieplną. Metal jest lżejszy. Naczynia są cięższe - aluminium (a naczynia muszą być wykonywane z tzw. aluminium garnkowego - całkowicie czystego, bez dodatków stopowych typu miedź czy mangan) ma znacznie gorsze parametry mechaniczne od tytanu i jego stopów - w efekcie trzeba dać go znacznie grubiej. Naczynia tytanowe maja ścianki grubości kartki papieru. Tyle że ta minimalna grubość w połączeniu ze wspomnianym gorszym przewodnictwem cieplnym rodzi kolejne problemy - naczynia tytanowe łatwo przypalają potrawy przy grzaniu na małym a mocnym palniku. A zysk z tytanu? Jak się nie idzie w Himalaje to różnica rzędu50 G na całym wyposażeniu nie jest moim zdaniem warta takich pieniędzy. -- Darek |
|
Data: 2009-07-06 07:07:09 | |
Autor: Bartek Jablonski | |
Tytanowe naczynia | |
On 5 Lip, 16:19, "Zygmunt M. Zarzecki"
<zygm...@malpa.zarzecki.kom.wytnij.malpe.zmien.kom.na.com> wrote: Za cenę tego tytanowego mam 5 kompletów aluminiowych (2 naczynia + i chorobe Alzheimera do kompletu. Bartek Jablonski |
|
Data: 2009-07-06 23:21:11 | |
Autor: Zygmunt M. Zarzecki | |
Tytanowe naczynia | |
Za cenę tego tytanowego mam 5 kompletów aluminiowych (2 naczynia + Zdaje się, że dopiero powyżej 160 stopni uwalnia się Al, czyli podczas smażenia. Popraw, jeśli błądzę. zyga |
|
Data: 2009-07-07 04:42:53 | |
Autor: Bartek Jablonski | |
Tytanowe naczynia | |
On 6 Lip, 23:21, "Zygmunt M. Zarzecki"
<zygm...@malpa.zarzecki.kom.wytnij.malpe.zmien.kom.na.com> wrote: >> Za cenę tego tytanowego mam 5 kompletów aluminiowych (2 naczynia + Tak szczerze, to nie wiem od ilu stopni - samo niebezpieczenstwo takiego uwalniania juz wystarczy. Od jakiegos czasu stosuje garnki tytanowe (MSRa) i nie narzekam. Ja to przeliczalem inaczej niz ty - roznica w wadze pomiedzy zestawem tytanowym a aluminiowym to jest waga jednego obiadu. BJ |
|
Data: 2009-07-08 06:57:19 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Tytanowe naczynia | |
Bartek Jablonski pisze:
Ja to przeliczalem inaczej niz ty - ChciaĹbym obaliÄ flaszkÄ... oooo przepraszam, mity o lekkoĹci menaĹźek tytanowych. WĹaĹnie zrobiĹem sobie takie porĂłwnanie bazujÄ c tylko na katalogu jednego, ale za to dobrego sklepu ze sprzetem = globetrotter.de MenaĹźki tytanowe Snow Peak z pokrywkÄ : YL02052 0.9 l 160g => 178 g/l cena 50⏠YL02051 1.4 l 193g => 138 g/l cena 55⏠MenaĹźki aluminiowe Tatonka + pokrywka uniwersalna Trangia SO02075 (75g) SO01112 1.0 l 95g + 75g = 170 g =>170 g/l cena 18⏠SO01102 1.5 l 110g + 75g = 185 g => 123 g/l cena 21⏠MenaĹźki stalowe Tatonka + pokrywka uniwersalna Trangia SO02075 (75g) MS01021 1.0 l 160g + 75g = 235 g => 235 g/l cena 18⏠Dla tak maĹych róşnic pojemnoĹci < 10% uzasadniona jest liniowa interpolacja wagi na litr. CzyĹźby jednak menaĹźki tytanowe byĹy nieznacznie ciÄĹźsze od aluminiowych? I ponad 2 razy droĹźsze. Prawdopodobnie moĹźna znaleĹşÄ menaĹźki tytanowe innych firm, moĹźe nieznacznie lĹźejsze, ale bÄdÄ to róşnice na poziomie ~10 g dla menaĹźki o pojemnoĹci 1 l. CzyĹźby obiad Bartka skĹadaĹ sie z produktĂłw o ujemnej wadze? :-) Pozdrawiam Wojtek PS. ZakĹadam, Ĺźe menaĹźki tytanowe naleĹźÄ do produktĂłw hi-end, natomiast do porĂłwnania wybraĹem standardowe menaĹźki aluminiowe Tatonki (co prawda z serii Ultralight, ktĂłre sÄ najtaĹsze). PS2. Symbole podane w poscie pozwolÄ Ĺatwo odnaleĹşÄ konkretny produkt na stronie www.globetrotter.de |
|
Data: 2009-07-08 12:43:23 | |
Autor: Krzysztof Halasa | |
Tytanowe naczynia | |
Wojciech Wierba <wierba@mail.desy.de> writes:
Czyżby jednak menażki tytanowe były nieznacznie cięższe od aluminiowych? Obawiam sie ze to kwestia po prostu grubosci scianki naczyn. -- Krzysztof Halasa |
|
Data: 2009-07-24 12:00:02 | |
Autor: Bartek Jablonski | |
Tytanowe naczynia | |
On Jul 8, 6:57 am, Wojciech Wierba <wie...@mail.desy.de> wrote:
Prawdopodobnie można znaleźć menażki tytanowe innych firm, może Hmm, chyba cos poklamalem. Coz, pamiec zawodna jest :) Pewnie aluminium z miejsca odrzucilem i porownywalem z najlzejszymi stalowymi,a teraz dorabiam teorie. Czyżby obiad Bartka składał sie z produktów o ujemnej wadze? :-) Dla potwierdzenia Twojej teorii :) zestaw MSR: http://cascadedesigns.com/MSR/Cookware/Fast-And-Light-Cookware/Quick-2-Pot-Set/product Includes: (1)1.5L nonstick DuraLite(tm) DX pot, (1) 2.5L hard-anodized pot, (1) Strainer lid, (1) Talon(tm) pot handle. Weight 445 g czyli wychodzi ok 100g/l, podobnie jak tytan. No coz, wypada przyznac sie do bledu, ale narzekac na menazki nie zamierzam - sprawdzaja sie znakomicie. B. |
|
Data: 2009-08-09 10:34:09 | |
Autor: Jan WerbiĹski | |
Tytanowe naczynia | |
UĹźytkownik "Wojciech Wierba" <wierba@mail.desy.de> napisaĹ w wiadomoĹci news:h318vg$udl$1it-news01.desy.de...
ChciaĹbym obaliÄ flaszkÄ... oooo przepraszam, mity DziÄki za porĂłwnanie. A jak wyglÄ da oszczÄdnoĹÄ wagi uĹźywajÄ c innych akcesoriĂłw? Np Ĺruby lodowe, szpilki namiotowe, osprzÄt linowy, czekan, raki? -- Jan WerbiĹski O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2009-07-07 07:20:18 | |
Autor: wobo1704 | |
Tytanowe naczynia | |
Zygmunt M. Zarzecki ...
Zdaje się, że dopiero powyżej 160 stopni uwalnia się Al, czyli podczas smażenia.... Dopóki nie gotujesz w naczyniach aluminiowych kiszonej kapusty, zupy ogórkowej, owoców itp. produktów, nie musisz się martwić o ratalne zjadanie menażki. Ps. Wzgląd na oszczędność paliwa także przemawia przeciwko 'tytanowym' naczyniom. -- |
|
Data: 2009-07-06 06:14:08 | |
Autor: Dariusz K. Ładziak | |
Tytanowe naczynia | |
Użytkownik mateusz.tomczyk napisał:
Witam Z czystego tytanu to się robi implanty stomatologiczne i ortopedyczne. kubek z czystego tytanu połamał by ci się po dwóch tygodniach używania na gorąco - tytan łapie potężną korozję międzyziarnową już w okolicach stu stopni Celsjusza. I dlatego wszystkie garnki "tytanowe" są robione ze stopów - tytan jest głównym składnikiem ale parę innych metali (np. żelazo) też zawierają. -- Darek |
|
Data: 2009-07-06 07:10:17 | |
Autor: Wojciech Wierba | |
Tytanowe naczynia | |
Dariusz K. Ładziak pisze:
- tytan łapie potężną korozję międzyziarnową już w okolicach stu stopni Celsjusza. ZTCP, to tytan (czysty ponad 99%) ma odporność na korozję porównywalną z platyną. Nigdy tez nie słyszałem, żeby juz w 100 C silnie korodował. Możesz podać źródła? Pozdrawiam Wojtek |
|
Data: 2009-07-05 23:34:04 | |
Autor: mateusz.tomczyk | |
Tytanowe naczynia | |
On 6 Lip, 07:10, Wojciech Wierba <wie...@mail.desy.de> wrote:
Dariusz K. Ładziak pisze: O korozji mikrokrystalicznej (międzyziarnowa) stali chromowo-cynkowej czytałem, ale o tytanie nic nie wiem. Z tego co wszędzie piszą to jest on odporny na korozję... ale rodzajów korozji jest wiele więc może to prawda. Ciekawy temat choć bardziej dla grupy pl.sci.chemia. Pozdrawiam. |
|