Data: 2015-01-20 03:12:46 | |
Autor: Kris | |
Uszczelnienie wędzarni. | |
W dniu poniedziałek, 19 stycznia 2015 22:21:00 UTC+1 użytkownik JDX napisał:
temperaturze, powiedzmy, 100-150 stopni aplikowanej przez 4 godziny. AA skąd tam 100-150 stopni przewidujesz? Wędzenie to grubo poniżej 100st. A co do szpar: nabij/ przykręć listewki, ew uszczelnij glina jak niżej radzą. |
|
Data: 2015-01-20 12:23:31 | |
Autor: JDX | |
Uszczelnienie wędzarni. | |
On 2015-01-20 12:12, Kris wrote:
W dniu poniedziałek, 19 stycznia 2015 22:21:00 UTC+1 użytkownik JDX napisał:Bo gdy wsadzę rękę do wędzarni u jej góry, mniej więcej tam, gdzie są mięsiwa, to zbyt długo jej tam utrzymać nie dam rady. To tak sobie myślę, że u wylotu kanału spalinowego, czyli u dołu "skrzyni" może być te 100+ stopni. I właśnie tam te silikony potencjalnie mogłyby się "przypalać" (i cały ten aromat przypalonej chemii osiadałby na mięsiwach). Bo u góry skrzyni to już nie. |
|
Data: 2015-01-20 14:57:34 | |
Autor: JarosĹaw SokoĹowski | |
Uszczelnienie wÄdzarni. | |
JDX pisze:
Bo gdy wsadzę rękę do wędzarni u jej góry, mniej więcej tam, gdzietemperaturze, powiedzmy, 100-150 stopni aplikowanej przez 4 godziny.A skąd tam 100-150 stopni przewidujesz? Wędzenie to grubo poniżej 100st. Para z czajnika ma 100°C, a jeśli się w powierzu skropli, to nawet trochę mniej. Nieźle się można taka poparzyć, i to jednej chwili. Suche powietrze, jak w saunie, już tak paskudnie nie działa, ale w wędzarni bym się aż takich temperatur nie spodziewał. I właśnie tam te silikony potencjalnie mogłyby się "przypalać" Silikony, to żadna tam paskudna chemia. Wręcz przeciwnie, jedna z mniej reagujących substancji, nawet w wysokich temperaturach. Stąd na przykład silikonowe formy do pieczenia baby (silikon bywa też czasem wkładany do wnętrza baby, ale to już co innego). Prędzej można się czego złego spodziewać ze strony kwasu octowego, który z powodów technologicznych obecny jest w silikonie z tuby. Bezoctowe też są, ale drogie. A wędzenie i marynowanie w occie, to jednak różne rzeczy. Więc glina, glina będzie najlepsza. Jak w ścianach z drewnianych bali chyży łemkowskiej, gliną na koniec uszczelnionych. Przy uszczelnianiu warto wspomóc glinę pakułami konopnymi, takimi jak do skręcania rur stalowych. Włókna upaćkane w glinie, po jej wyschnięciu robić będą za zbrojenie, jak druty w żelbecie. Jarek -- Zaś dla mężczyzn więdliny leżą do wyboru: Półgęski tłuste, kumpia, skrzydliki ozoru, Wszystkie wyborne, wszystkie sposobem domowym Uwędzone w kominie dymem jałowcowym |
|
Data: 2015-01-20 16:51:53 | |
Autor: XL | |
Uszczelnienie wÄdzarni. | |
Dnia Tue, 20 Jan 2015 14:57:34 +0100, Jarosław Sokołowski napisał(a):
Więc glina, glina będzie najlepsza. Jak Tylko że te ściany to były z bali, a nie z deseczek,więcta glina tammiędzy nimi siedziała głęboko. Pojęcia nie masz o wyobrażeniu. |
|
Data: 2015-01-21 15:12:00 | |
Autor: Przesmiewca | |
Uszczelnienie wędzarni. | |
Jarosław Sokołowski <jaros@lasek.waw.pl> napisał(a):
Silikony, to żadna tam paskudna chemia. Wręcz przeciwnie, jedna Owszem, ale tylko czysty silikon albo wzbogacony substancjami dopusczonymi do kontaktu z zywnoscia. Silikon budowalny nie jest czystym silikonem (gdyby byl to wszystkie "silikony" bylyby takie same dobre/zle niezaleznie od firmy). |
|
Data: 2015-01-21 15:29:07 | |
Autor: JarosĹaw SokoĹowski | |
Uszczelnienie wÄdzarni. | |
Przesmiewca napisał:
Silikony, to żadna tam paskudna chemia. Wręcz przeciwnie, jedna Silikon budowlany jest dopuszczony do kontaktu ze ścianą. W tym też ze ścianą kuchni, jadalni, spiżarni i innych pomieszczeń, w których zdarza się widywać żywność. Nie wyłączając wędzarni. Silikon budowalny nie jest czystym silikonem (gdyby byl to wszystkie I takie pod względem niezależności są rzeczywiście. -- Jarek |
|
Data: 2015-01-21 15:29:10 | |
Autor: XL | |
Uszczelnienie wędzarni. | |
Dnia Wed, 21 Jan 2015 15:12:00 +0100, Przesmiewca napisał(a):
Jarosław Sokołowski <jaros@lasek.waw.pl> napisał(a): Racja. |
|
Data: 2015-01-20 12:33:04 | |
Autor: XL | |
Uszczelnienie wędzarni. | |
Dnia Tue, 20 Jan 2015 03:12:46 -0800 (PST), Kris napisał(a):
A skąd tam 100-150 stopni przewidujesz? Podpiekanie kiełbasy potrzebuje mw tyle. |