Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   Uszczelnienie wędzarni.

Uszczelnienie wędzarni.

Data: 2015-01-20 03:12:46
Autor: Kris
Uszczelnienie wędzarni.
W dniu poniedziałek, 19 stycznia 2015 22:21:00 UTC+1 użytkownik JDX napisał:
temperaturze, powiedzmy, 100-150 stopni aplikowanej przez 4 godziny. A
chodzi o to, aby mi mięsiwa chemią nie zaśmiardły. :-) Robił ktoś coś
takiego?
A skąd tam 100-150 stopni przewidujesz? Wędzenie to grubo poniżej 100st.
A co do szpar: nabij/ przykręć listewki, ew uszczelnij glina jak niżej radzą.

Data: 2015-01-20 12:23:31
Autor: JDX
Uszczelnienie wędzarni.
On 2015-01-20 12:12, Kris wrote:
W dniu poniedziałek, 19 stycznia 2015 22:21:00 UTC+1 użytkownik JDX napisał:
temperaturze, powiedzmy, 100-150 stopni aplikowanej przez 4 godziny. A
chodzi o to, aby mi mięsiwa chemią nie zaśmiardły. :-) Robił ktoś coś
takiego?
A skąd tam 100-150 stopni przewidujesz? Wędzenie to grubo poniżej 100st.
Bo gdy wsadzę rękę do wędzarni u jej góry, mniej więcej tam, gdzie są
mięsiwa, to zbyt długo jej tam utrzymać nie dam rady. To tak sobie
myślę, że u wylotu kanału spalinowego, czyli u dołu "skrzyni" może być
te 100+ stopni. I właśnie tam te silikony potencjalnie mogłyby się
"przypalać" (i cały ten aromat przypalonej chemii osiadałby na
mięsiwach). Bo u góry skrzyni to już nie.

Data: 2015-01-20 14:57:34
Autor: Jarosław Sokołowski
Uszczelnienie wędzarni.
JDX pisze:

temperaturze, powiedzmy, 100-150 stopni aplikowanej przez 4 godziny.
A chodzi o to, aby mi mięsiwa chemią nie zaśmiardły. :-) Robił ktoś
coś takiego?
A skąd tam 100-150 stopni przewidujesz? Wędzenie to grubo poniżej 100st.
Bo gdy wsadzę rękę do wędzarni u jej góry, mniej więcej tam, gdzie
są mięsiwa, to zbyt długo jej tam utrzymać nie dam rady. To tak sobie
myślę, że u wylotu kanału spalinowego, czyli u dołu "skrzyni" może
być te 100+ stopni.

Para z czajnika ma 100°C, a jeśli się w powierzu skropli, to nawet
trochę mniej. Nieźle się można taka poparzyć, i to jednej chwili.
Suche powietrze, jak w saunie, już tak paskudnie nie działa, ale
w wędzarni bym się aż takich temperatur nie spodziewał.

I właśnie tam te silikony potencjalnie mogłyby się "przypalać"
(i cały ten aromat przypalonej chemii osiadałby na mięsiwach).
Bo u góry skrzyni to już nie.

Silikony, to żadna tam paskudna chemia. Wręcz przeciwnie, jedna
z mniej reagujących substancji, nawet w wysokich temperaturach.
Stąd na przykład silikonowe formy do pieczenia baby (silikon
bywa też czasem wkładany do wnętrza baby, ale to już co innego).

Prędzej można się czego złego spodziewać ze strony kwasu octowego,
który z powodów technologicznych obecny jest w silikonie z tuby.
Bezoctowe też są, ale drogie. A wędzenie i marynowanie w occie,
to jednak różne rzeczy. Więc glina, glina będzie najlepsza. Jak
w ścianach z drewnianych bali chyży łemkowskiej, gliną na koniec
uszczelnionych. Przy uszczelnianiu warto wspomóc glinę pakułami
konopnymi, takimi jak do skręcania rur stalowych. Włókna upaćkane
w glinie, po jej wyschnięciu robić będą za zbrojenie, jak druty
w żelbecie.

Jarek

--
Zaś dla mężczyzn więdliny leżą do wyboru:
Półgęski tłuste, kumpia, skrzydliki ozoru,
Wszystkie wyborne, wszystkie sposobem domowym
Uwędzone w kominie dymem jałowcowym

Data: 2015-01-20 16:51:53
Autor: XL
Uszczelnienie wędzarni.
Dnia Tue, 20 Jan 2015 14:57:34 +0100, Jarosław Sokołowski napisał(a):

Więc glina, glina będzie najlepsza. Jak
w ścianach z drewnianych bali chyży łemkowskiej, gliną na koniec
uszczelnionych.

Tylko że te ściany to były z bali, a nie z deseczek,więcta glina tammiędzy
nimi siedziała głęboko. Pojęcia nie masz o wyobrażeniu.

Data: 2015-01-21 15:12:00
Autor: Przesmiewca
Uszczelnienie wędzarni.
Jarosław Sokołowski <jaros@lasek.waw.pl> napisał(a):

Silikony, to żadna tam paskudna chemia. Wręcz przeciwnie, jedna
z mniej reagujących substancji, nawet w wysokich temperaturach.


Owszem, ale tylko czysty silikon albo wzbogacony substancjami
dopusczonymi do kontaktu z zywnoscia. Silikon budowalny nie jest
czystym silikonem (gdyby byl to wszystkie "silikony" bylyby takie same
dobre/zle niezaleznie od firmy).

Data: 2015-01-21 15:29:07
Autor: Jarosław Sokołowski
Uszczelnienie wędzarni.
Przesmiewca napisał:

Silikony, to żadna tam paskudna chemia. Wręcz przeciwnie, jedna
z mniej reagujących substancji, nawet w wysokich temperaturach.

Owszem, ale tylko czysty silikon albo wzbogacony substancjami
dopusczonymi do kontaktu z zywnoscia.

Silikon budowlany jest dopuszczony do kontaktu ze ścianą. W tym też
ze ścianą kuchni, jadalni, spiżarni i innych pomieszczeń, w których
zdarza się widywać żywność. Nie wyłączając wędzarni.

Silikon budowalny nie jest czystym silikonem (gdyby byl to wszystkie
"silikony" bylyby takie same dobre/zle niezaleznie od firmy).

I takie pod względem niezależności są rzeczywiście.

--
Jarek

Data: 2015-01-21 15:29:10
Autor: XL
Uszczelnienie wędzarni.
Dnia Wed, 21 Jan 2015 15:12:00 +0100, Przesmiewca napisał(a):

Jarosław Sokołowski <jaros@lasek.waw.pl> napisał(a):

Silikony, to żadna tam paskudna chemia. Wręcz przeciwnie, jedna
z mniej reagujących substancji, nawet w wysokich temperaturach.


Owszem, ale tylko czysty silikon albo wzbogacony substancjami
dopusczonymi do kontaktu z zywnoscia. Silikon budowalny nie jest
czystym silikonem (gdyby byl to wszystkie "silikony" bylyby takie same
dobre/zle niezaleznie od firmy).

Racja.

Data: 2015-01-20 12:33:04
Autor: XL
Uszczelnienie wędzarni.
Dnia Tue, 20 Jan 2015 03:12:46 -0800 (PST), Kris napisał(a):

A skąd tam 100-150 stopni przewidujesz?

Podpiekanie kiełbasy potrzebuje mw tyle.

Uszczelnienie wędzarni.

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona