Data: 2009-03-07 19:19:14 | |
Autor: Wojciech Frybyśu | |
Żywność na Antylach | |
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Coraz-bardziej-napieta-atmosfera-panuje-na-francuskich-Wyspach-Antylskich-1919738.html
Mam pytanie, czy jest gdzieś jakiś wskaźnik cen żywności albo samego zboza? Jakis 1.5 roku temu był atak na zboża i mocno podrożały. Czy ktoś zna może jakies dane. Szukałem ale nigdzie żadnego wykresu nie moge znaleźć. |
|
Data: 2009-03-07 11:24:13 | |
Autor: normund | |
Żywność na Antylach | |
On 7 Mar, 19:19, Wojciech Frybyśu <wfru8548...@pocztaNO-
SPAM.iUSUNTOnteria.pl> wrote: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Coraz-bardziej-napieta-atmosfera-panu... http://www.fao.org/worldfoodsituation/FoodPricesIndex/en/ |
|
Data: 2009-03-07 22:01:05 | |
Autor: biopal | |
Żywność na Antylach | |
Mam pytanie, czy jest gdzieś jakiś wskaźnik cen żywności albo http://stooq.pl/q/?s=w.f&c=3y&t=c&a=lg&b=0 Pozdrawiam, Jacek |
|
Data: 2009-03-07 22:32:52 | |
Autor: Wojciech Frybyśu | |
Żywność na Antylach | |
biopal pisze:
Mam pytanie, czy jest gdzieś jakiś wskaźnik cen żywności albo Wychodzi na to, że Twój wykres pokazuje spadec cen ten http://stooq.pl/q/?s=c.f&c=3y&t=c&a=lg&b=0 też pokazuje spadek. Tu starszy art. http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/sytuacja_na_rynku_zboz,a4e3467c83ddb25254b9.html ale pokazujący jednak co innego. Ciekawe skąd są te dane. |
|
Data: 2009-03-07 14:14:45 | |
Autor: normund | |
Żywność na Antylach | |
On 7 Mar, 22:32, Wojciech Frybyśu <wfru8548...@pocztaNO-
SPAM.iUSUNTOnteria.pl> wrote: Tu starszy art.http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/sytuacja_na_rynku_... Istotna jest data 2008-06-20 :) Bardzo wiele sie zmienilo potem - spekulcyjne ceny surowcow zaczynaja zjazd do normalnosci - normalna cena za zlom i nawozy azotowe to ok $90, a nie ponad $250 Wazne, co malo kto zauwaza, przy cenach ropy ponizej $40 drastycznie spadla oplacalnosc tzw biopaliw - i co za tym idzie cen zywnosci |
|
Data: 2009-03-08 06:23:16 | |
Autor: fatso | |
ĹťywnoĹÄ na Antylach | |
normund wrote:
On 7 Mar, 22:32, Wojciech FrybyĹu <wfru8548...@pocztaNO- Patrzac z punktu malego czlowieka to bedac wczoraj w Tesco w Londynie zauwazylem, ze cena gulaszu m-ki Pudliszki podskoczyla bezczelnie z ÂŁ1.76 za duze szklo do ÂŁ 2.36. Zydzi uwazaja widocznie, ze polskich emigrantow stac na placenie ceny wyzylowanej jakies 25% w gore. Bigos z Pudliszek juz dawno siegnal tej ceny i ja obie potrawy teraz olewam. Kupilem za to 8 sloikow doskonalych Golabkow po nizszej cenie, jw. Pewnie moja sekretarka sie przymowi znowu o Little Pigeons, ja je jadam wzmocnione pieprzem i alkoholem. Ale cena maki do wypieku chleba zdaje sie zachowywac tak, jak sie oczekuje w recesji- czyli nie rosnie a raczej spada. Ja w momencie wzrostow zrobilem potezne zakupy i moja maszyna do pieczenia chleba w domu ma surowiec na rok z gory zapewniony. Ogolem rzecz biorac, to robilem zakupy przez 2 dni, z mysla o uczcie urodzinowej jaka dzisiaj wydaje. Wydalem na duzy trolley w tesco w czwartek ÂŁ106 a w sobote ÂŁ 64. Wszystko za drogo jak na kraj pograzony w recesji. A ja przeciez nie szaleje: indyk zamrozony a nie swiezy, losos tanio lokalnie wedzony, szampany falszowane z Hiszpanii rodem. Zydowski sklep dla proletariuszy- a co by bylo gdybym sie wybral do takiego np Waitrose? Tym kolegom co mi wytkna zlosliwie, ze tanie mieso psy jedza, powiem ze zastawa stolowa na zebraczym stole bedzie za to ksiazeca, co najmniej 30 tys zl w srebrach na stole. Prawdziwy bal na Titanicu. A co? Moje 62-gie urodziny, nastepne wydaje pod mostem. fatso fatso |
|
Data: 2009-03-08 09:09:38 | |
Autor: viper | |
ĹťywnoĹÄ na Antylach | |
wszystkiego naj naj życzy szczerze świński ryj viper... a co ty z tym mostem... jak za kilka lat angole zaczną masowo przyjeżdżac na roboty do Polski to z taką znajomością języka nikt ci nie podskoczy he he... a w twojej branży u nas się gwałtownie poprawia... jeszcze tego tak nie widac w dużych miastach, ale w mniejszych to już są prawdziwe paniska... -- |
|
Data: 2009-03-08 09:35:21 | |
Autor: fatso | |
Żywność na Antylach | |
viper wrote:
Tym kolegom co mi wytkna zlosliwie, ze tanie mieso psy jedza, powiem ze zastawa stolowa na zebraczym stole bedzie czesc viper, przyjade byc moze wczesniej niz sadzisz. Za 4 dni staje na dwudniowym posiedzeniu Narodowej Sluzby Zdrowia. Bez wzgledu na wynik, skoczy sie moj piekny zywot rentiera gdy ja co miesiac bralem jakies 27 tys zl za nic nierobienie. A ze wydatki znacznie mi spadly to z tego wlasnie budowalem moje muzeum sreber uzytkowych angielskich pelna para. No ale wszystko co dobre ma swoj koniec tak i ja po 20 miesiacach bede musial zaczac cos robic aby nie wyladowac pod mostem. O co poszlo? O to, ze usilowano ze mnie zrobic morderce staruszki a gdy to nie wyszlo to alkoholika. W koncu stanelo na tym, ze nie nadaje sie bo pyskuje za duzo. Cala zabawa kosztuje juz ok. cwierc miliona funtow i ja staje sam pko az dwom adwokatom. Do furii ich doprowadzam bo nie pozwalam calej sprawy zamiesc po angielsku pod dywan. Wierzgam gdy chca mnie zgwalcic, nie tak jak zwyczajni w mym fachu perwerci angielscy i naduzywacze lekow psychotropowych/alco. Jesli na sprawie beda gazeciarze to jeszcze poczytacie o mnie. oto masz link, o ile jeszcze sprawny: http://swiniopas.is-the-boss.com/Trial.pdf fatso |
|
Data: 2009-03-08 12:12:59 | |
Autor: viper | |
Żywność na Antylach | |
pies ich trącał... dlatego właśnie na zachodzie nikt się nie garnie do zawodu lekarza... praca ciężka, odpowiedzialna, wymagająca ciągłego dokształtu i bardzo słąbo płatna... a do tego ciągle jesteś narażony na absurdalne zarzuty... byle obszczymurek który jest tak zwanym menadżerem, ma o niebo lepiej... głównym jego zajęciem jest bzykanie sekretarki, a jak umoczy firmę w jakieś toksyczne opcje to świat się nie zawali, i tak dostanie na koniec roku kosmiczną premię... w Polsce jest o tyle dobrze, że tu sądy lekarskie i biegli praktycznie zawsze biorą stronę lekarza... jak przyjdzie nawalony na operację i zaszyje klientowi przez pomyłkę skalpel to biegli stwierdzą że było to zgodne z zasadami sztuki bo gostek miał za mało żelaza w organiźmie he he... -- |
|
Data: 2009-03-08 11:49:52 | |
Autor: fatso | |
ĹťywnoĹÄ na Antylach | |
viper wrote:
pies ich trÄ caĹ... dlatego wĹaĹnie na zachodzie nikt siÄ nie garnie do zawodu lekarza... praca ciÄĹźka, odpowiedzialna, wymagajÄ ca ciÄ gĹego doksztaĹtu i bardzo sĹÄ bo pĹatna... a do tego ciÄ gle jesteĹ naraĹźony na absurdalne zarzuty... byle obszczymurek ktĂłry jest tak zwanym menadĹźerem, ma o niebo lepiej... gĹĂłwnym jego zajÄciem jest bzykanie sekretarki, a jak umoczy firmÄ w jakieĹ toksyczne opcje to Ĺwiat siÄ nie zawali, i tak dostanie na koniec roku kosmicznÄ premiÄ... w Polsce jest o tyle dobrze, Ĺźe tu sÄ dy lekarskie i biegli praktycznie zawsze biorÄ stronÄ lekarza... jak przyjdzie nawalony na operacjÄ i zaszyje klientowi przez pomyĹkÄ skalpel to biegli stwierdzÄ Ĺźe byĹo to zgodne z zasadami sztuki bo gostek miaĹ za maĹo Ĺźelaza w organiĹşmie he he...viper, z tymi apanazami to nie jest tutaj az tak zle: wyrywalem nawet i po ÂŁ70 za godzine, dlatego te platnosci miesieczne wynosily ustawowe 4/5 moich zyskow z NHS. Pracowalo sie tez prywatnie. No ale ida nowe czasy, Dies Irae nadszedl i juz mi nie chca dluzej placic bo kasa panstwowa pusta. Chca co jedynie zwalic na mnie swoja glupote i fakt, ze zmarnowali jak licze, ok. cwierc miliona funtow. Wlasnie pisze do mego posla, zapraszam go na sprawe. fatso |
|
Data: 2009-03-08 12:09:41 | |
Autor: Zbyszek | |
Żywność na Antylach | |
Dnia 08-03-2009 o 07:23:16 fatso <fatso60347@ntlworld.com> napisał(a):
Wszystkiego najlepszego, wieelu lat trafionych inwestycji ! BTW jakie masz przepisy na chleb, robisz zakwas ? Co do cen, w Polsce wzrosła cena cukru - jest regulowana w UE, a ta okreslila limit w euro. a euro w gore, wiec lada dzien i ceny innych produktow. Takze przez to ze sa coraz chetniej kupowane na zachodzie, a szczegolnie w pewnym Tesco.. -- Pozdrawiam, Z. |
|
Data: 2009-03-08 11:39:19 | |
Autor: fatso | |
Żywność na Antylach | |
Zbyszek wrote:
Dnia 08-03-2009 o 07:23:16 fatso <fatso60347@ntlworld.com> napisał(a):Zbyszek, ja mam droga piekarnie f-my Panasonic ale to pic na wode bo uzywam co jedynie jednej receptury. Najwyzej czasem dodam kakao by zrobic chleb czekoladowy a juz b. czesto dodaje dwie przygarscie nasienia lnu przywiezionego przez zone z Polski. Tak wiec prosty piec elektryczny zupelnie wystarczy a za to jaka wygoda: budzisz sie do zapachu swiezego chlebusia. Moja receptura: * drozdze chlebowe z Tesco albo Hovis, 1 sachetka *dwie lyzki cukru * dwie lyzki mleka w proszku * pol lyzeczki soli *25 Gm masla *350 ml wody * maka 500Gm- Uwaga! musi to byc maka specjalna, do pieczenia chleba, tzw Strong(bogata w gluten). moze za to byc biala, brazowa albo na kamieniu mielona, z otrebami. Gdy ceny maki szly w gore w ub.roku to ja spanikowalem i wypelnilem nia pol spizarni. Dzis na sniadanie byl ser smierdziuch z Polski(doskonaly, nagradzany, Zona przywiozla na urodziny cala potezna jego gomulke) Do tego gruszki, chleb czekoladowy, szynka z Polski. Tym razem nie jedlismy po angielsku ale dla mnie na ogol sniadanie musi miec beans, bacon, duze jajko na miekko ze srebra. Owsianke odpuszczam bo i tam kupa dobra bez tego. Bon apetit! fatso |
|
Data: 2009-03-08 12:50:39 | |
Autor: Zbyszek | |
Żywność na Antylach | |
Dnia 08-03-2009 o 12:39:19 fatso <fatso60347@ntlworld.com> napisał(a):
-- -- (przepis)-- -- -- -- to ja sie podziele swoja: - maszyna firmy xxx z allegro, 2 wirniki. - 600 g maki pszennej typ 650 - 1.5 łyzeczki cukru - 1 łyzeczka soli - 350 g wody ( ok 1.5 szklanki) - drozdze piekarnicze swieze, 7-8 gram - ew. łyzka oleju, ziarenka, dodatki co kto woli prawdziwa rewelacja to jednak chleb za zakwasie, z zytniej,ale jeszcze tego nie opanowalem dostatecznie - w kazdym razie zachecam. -- Pozdrawiam, Z. |
|
Data: 2009-03-08 17:38:44 | |
Autor: Jan Werbiński | |
Żywność na Antylach | |
Użytkownik "Zbyszek" <zbign@na_serwerzeo2.pl> napisał w wiadomości news:op.uqg1up2aokz3rlzbyszek-
chleb za zakwasie, z zytniej,ale jeszcze tego nie opanowalem chleb.info.pl Najtrudniejszy etap, to zdobycie mąki żytniej. :-) -- Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul Prywatna http://www.janwer.com/ Nasza siec http://www.fredry.net/ |
|
Data: 2009-03-07 22:54:00 | |
Autor: biopal | |
Żywność na Antylach | |
Użytkownik "Wojciech Frybyśu" <wfru8548222@pocztaNO-SPAM.iUSUNTOnteria.pl> napisał w wiadomości news:goupmt$m7q$1nemesis.news.neostrada.pl... biopal pisze: Witaj, W Polsce po zbiorach 2008 roku okazało się, że zbiór jest prawie równy zbiorom z 2007 roku (a te były bardzo dobre !!!). Wtedy GUS pomylił się tylko w analizie o 10%, tj. o ponad 2,5 mln ton !!!! Spadaek cen związany jest przede wszystkim z bessą także na rynku towarowym (patrz np. węgiel) i dużą nadpordukcją w EU i świecie. W Polsce spadek cen spowodowany jest dużo mniejszym zużyciem zbóż na cele paszowe. W naszym rolnictwie przez 1 rok rozwalona została zupełnie hodowla trzody, zmniejszona drobiu oraz dużo mniejsza produkcja mleka (spadek ceny 1 litra mleka wynosi 50%). Przewiduje dalsze spadki cen. Wszystko zalezy od analiz i prognoz rynkowych (produkcja w Australii, Ameryce Południowej, Rosji). Po ukazaniu się pierwszych prognoz o przezimowaniu i dobrych raportach przewiduje ceny niższe niż są obecnie. Pozdrawiam, Jacek |