Data: 2009-08-19 09:03:41 | |
Autor: Kapsel | |
bita śmietana blenderem | |
Tue, 18 Aug 2009 10:04:52 +0200, Kapsel napisał(a):
- czy takim blenderem z ostrzem jestem w stanie zrobić bitą śmietanę? Odpowiadając sam sobie, dla potomności: blenderem ze standardową końcówką (ostrze) udało mi się jakoś ubić śmietanę, nie do końca tak jakbym chciał, ale wyglądała dobrze. Natomiast po godzinie w lodówce na dole pojawiło się trochę jakby "serwatki" a sama śmietana nabrała nieco "zgrudzonej" formy i była jakby lekko kwaśna. Nikt nie chciał jeść i ratowałem się spray'em... a bitej śmietany wciąż nie umiem robić i to chyba nie problem blendera ;] -- Kapsel http://kapselek.net kapsel(malpka)op.pl |
|
Data: 2009-08-19 07:24:33 | |
Autor: Lila | |
bita śmietana blenderem | |
Kapsel <kapsulskiWYTNIJTO@poczta.onet.pl> napisał:
Odpowiadając sam sobie, dla potomności: Bo bitej smietany nie mozna robic na zapas. Najlepsza jest zaraz po ubiciu, żeby po jakimś czasie nie oddzielala sie z niej woda trzeba dodać Smietan-fix, ktory wiąże tę wodę (jest w nim glukoza i skrobia). W ciastkarniach ubija sie śmietanę w syfonach i porcjuje na poczekaniu. Pozdrowienia, Lila |
|
Data: 2009-08-19 11:26:48 | |
Autor: Olo500 | |
bita śmietana blenderem | |
Kapsel pisze:
Nikt nie chciał jeść i ratowałem się spray'em... a bitej śmietany wciąż nieKup śmietanę do ubijania (30%) - tak się nazywa. Ja używam z Piątnicy i jest super. Ubijesz ją tym co masz. Pozdrawiam Olo |
|
Data: 2009-08-19 11:59:05 | |
Autor: Kapsel | |
bita śmietana blenderem | |
Wed, 19 Aug 2009 11:26:48 +0200, Olo500 napisał(a):
Kapsel pisze: No to się rozejrzę następnym razem, bo w Realu znalazłem wtedy tylko jedną (jedną sztukę!) jakąś w woreczku 30%, wszystko inne jakieś skrobie/zagęstniki itd... -- Kapsel http://kapselek.net kapsel(malpka)op.pl |
|
Data: 2009-08-19 15:44:43 | |
Autor: Olo500 | |
bita śmietana blenderem | |
Kapsel pisze:
Ja kupuję z Piątnicy (w dużym 400 ml czy gram kubeczku)ale niestety też oprócz śmietany coś zawiera co powoduje jej ubijanie, co mi nie przeszkadza bo smakuje i wygląda tak jak powinna wyglądać bita śmietana. Olo |
|
Data: 2009-08-19 15:57:02 | |
Autor: Kapsel | |
bita śmietana blenderem | |
Wed, 19 Aug 2009 15:44:43 +0200, Olo500 napisał(a):
Kapsel pisze: NO to wypróbuję ją, dotąd mi pisali żeby szukać właśnie czystej takiej, bez dodatków. Ale zaopatrzyłem się też w śmietanfix, więc powinno być dobrze ;) BTW - orientuje się ile mogę trzymać w lodówce ciasto na gofry? Bo zrobiłem tak o kilo za dużo :P -- Kapsel http://kapselek.net kapsel(malpka)op.pl |
|
Data: 2009-08-19 17:49:02 | |
Autor: zkruk [Lodz] | |
bita śmietana blenderem | |
Kapsel wrote:
potwierdzam - ubija się rewelacyjnie... -- pozdrawiam - Zbigniew Kruk www.zbigniewkruk.com <-- prywatna strona www.foto.forumslubne.pl <-- forum dla fotografow slubnych www.lodz.forumslubne.pl <-- forum dla par mlodych z okolic Łodzi |
|
Data: 2009-08-20 13:51:42 | |
Autor: RoB | |
bita śmietana blenderem | |
Użytkownik "Olo500" <jm500@wpl.pl> napisał w wiadomości news:h6gvkb$j3i$1inews.gazeta.pl... Kapsel pisze: A mozesz podac przepis na ta bita smietane ?? jeszcze nigdy nie bawilem sie w ubijanie, zawsze gotowa w sprayu, ale trzeba sprobowac samemu;) Tak mysle, ze ubijajac SAMĄ smietane, jej smak bedzie... nijaki, tak jak smietana,a powinna byc lekko slodka. Bede wdzieczny za porady. RoBa |
|
Data: 2009-08-21 22:23:42 | |
Autor: Orka | |
bita śmietana blenderem | |
Użytkownik "RoB" <robka72@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:h6jdcg$phv$1inews.gazeta.pl... Ja używam śmietany do deserów 36 % piątnicy, pojemność chyba 200 albo 250 ml, teraz nie mam po ręką, żeby sprawdzić. Dodaję trochę cukru pudru (ok. pół łyżeczki na kubeczek śmietany) i wkrapiam sok z cytryny. Na tradycyjną prostokątną blachę ciasta z owocami biorę 3 takie kubeczki. -- Orka |
|
Data: 2009-08-24 10:12:29 | |
Autor: Olo500 | |
bita śmietana blenderem | |
RoB pisze:
Ja robię to w banalny sposób, śmietanę ("do ubijania" z Piątnicy) do wysokiego kubka później robot z trzepaczkami do ubijania i po kilku minutach masz super śmietanę. Ubija się zawsze bo ma coś w składzie, że się ubija i zapobiega warzeniu się. Ja nigdy nie słodzę, więc nie wiem kiedy wsypać cukier. Dla mnie sama w sobie jest trochę słodka. Życzę smacznego Olo |
|
Data: 2009-08-26 13:49:09 | |
Autor: Theli | |
bita śmietana blenderem | |
RoB pisze:
A mozesz podac przepis na ta bita smietane ?? Bierzesz zimna (z cieplej wyjdzie maslo) smietane min. 30% i ubijasz. jeszcze nigdy nie bawilem sie w ubijanie, zawsze gotowa w sprayu, ale trzeba sprobowac samemu;) Tak mysle, ze ubijajac SAMĄ smietane, jej smak bedzie... nijaki, tak jak smietana,a powinna byc lekko slodka. Dodaj cukru. th -- http://nitkowo.bloog.pl/ |
|
Data: 2009-08-26 21:51:40 | |
Autor: XL | |
bita śmietana blenderem | |
Dnia Wed, 26 Aug 2009 13:49:09 +0200, Theli napisał(a):
RoB pisze: ....pudru. Ale nie na samym początku, lecz po chwili ubijania, kiedy śmietana zacznie gęstnieć. -- Ikselka. |
|