Data: 2010-10-07 09:27:18 | |
Autor: zlotowinfo | |
chleb plenieje zbyt szybko | |
upiekem chleb
z ytniej, przennej, buki tartej (nadmiary), troch margaryny nasiona lnu, dodalem tez niezbyt wiey sezam chcleb po 3 dniach niezbyt adnie pachnie i robi si bardzo kleisty, ktry skadnik ma na to wplyw? |
|
Data: 2010-10-07 10:25:19 | |
Autor: Misiek | |
chleb plenieje zbyt szybko | |
Uytkownik "zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> napisa w wiadomoci news:i8jsoq$jll$1inews.gazeta.pl... upiekem chleb wszystkie "niezbyt swieze" pewnie bulka tarta, na pewno niezbyt swiezy sezam, pewnie i margaryna (po kiego grzyba margaryna?) |
|
Data: 2010-10-07 11:26:41 | |
Autor: zlotowinfo | |
chleb plenieje zbyt szybko | |
w jakim przepisie bya margaryna
bez niej ciasto si klei do formy i co sabo miesza chyba eby form wysmarowa margaryn czy moe co le robi? chciaem si pozby nadmiarw tej buki najwyej z dodatkiem tym zrobi jak si zjedzie wiksza ekipa do wykarmienia ziarna lnu ok, ale ten sezam nie bardzo da co jak go wymoczy? wygotowa? wywalic? |
|
Data: 2010-10-07 11:35:13 | |
Autor: Misiek | |
chleb plenieje zbyt szybko | |
Uytkownik "zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> napisa w wiadomoci news:i8k3ok$ck3$1inews.gazeta.pl... w jakim przepisie bya margaryna nie lepiej dac oliwy po prostu? zamiast truc sie margaryna? Przepisy czasem trzeba modyfikowac :-)
wywalic na zbity (piiii). :-) Nie jest on chyba az tak drogi by go probowac ratowac za wselka cene... |
|
Data: 2010-10-07 15:02:03 | |
Autor: Jakub Tarczewski | |
chleb pleśnieje zbyt szybko | |
w jakimś przepisie była margarynawysmaruj formę masłem (serio) i wysyp cienko mąką, a margarynę zostaw do celów technicznych. Dodawanie tłuszczu do ciasta chlebowego (poza odrobiną oliwy w niektórych przepisach) to herezja.
bułka powoduje chłonięcie wilgoci przez upieczony chleb, stąd kleistość. Ale co kto lubi...
sezamem możesz posypać chleb w formie przed pieczeniem (i wygładzić mokrą łyżką). Ale o wiele lepsze są pestki dyni czy słonecznik. Poza tym sezam nadaje się do sezamek (jeśli chodzi o wypieki), do ciasta chlebowego w żadnym wypadku. A co do meritum: chleb "martwy" pieczony z użyciem nadmiaru spulchniaczy i ulepszaczy pleśnieje momentalnie (można sprawdzić na typowym krojonym z folii) . Chleb "żywy" zwł. pełnoziarnisty pieczony na zakwasie (drożdżowego to nieco mniej dotyczy) starzeje się z wdziękiem, nabierając szlachetnego smaku; zawartość kwasu mlekowego, ew. alkoholu etylowego i wyższorzędowych alkoholi, nawet śladowa, skutecznie chroni przed pleśnią i obcymi bakteriami. Łatwo sprawdzić, że taki chleb może najwyżej wyschnąć, ale nie spleśnieje nawet po miesiącu. Jeśli zrobisz chleb na uczciwie przefermentowanym zakwasie, wytrzyma o wiele dłużej niż trzy dni. Jeśli używasz wyłącznie chemicznego spulchniacza to się nie dziw ;-). W necie jest sporo niezłych przepisów na "żywy" chleb; następnym razem zrób to porządnie. |
|
Data: 2010-10-07 17:41:09 | |
Autor: Qrczak | |
chleb pleśnieje zbyt szybko | |
Dnia 2010-10-07 15:02, niebożę Jakub Tarczewski wylazło do ludzi i marudzi:
Przy dobrych foremkach wystarczy delikatne maźnięcie owych oliwą. chciałem się pozbyć nadmiarów tej bułki Potwierdzam. Chleb żytni na zakwasie po dwóch tygodniach tylko bardziej się "zestala" (co mu w sumie wychodzi na dobre, bo można naprawdę cienkie kromki kroć). I nie mają na to wpływu różne dodatki: całe ziarno, siemię, orzechy czy prażona cebulka. Qra |
|
Data: 2010-10-08 09:44:57 | |
Autor: zs | |
chleb plenieje zbyt szybko | |
Potwierdzam. Chleb ytni na zakwasie po dwch tygodniach tylko bardziej si "zestala" (co mu w sumie wychodzi na dobre, bo mona naprawd cienkie kromki kro). I nie maj na to wpywu rne dodatki: cae ziarno, siemi, orzechy czy praona cebulka. A moze robisz chleb na zakwasie w maszynie? Ja prbuje ale nie zawsze wychodzi dobry. Na 10 chlebw moze 2 byly bardzo dobre. Reszta albo za kwana albo nie wyrasta jak trzeba lub opada. Cho wszystkie dao si zje |
|
Data: 2010-10-08 18:19:42 | |
Autor: Qrczak | |
chleb ple�nieje zbyt szybko | |
Dnia 2010-10-08 09:44, niebożę zs wylazło do ludzi i marudzi:
Potwierdzam. Chleb �ytni na zakwasie po dw�ch tygodniach tylko bardziej Nie, używam michy, łychy i piekarnika. Qra |
|
Data: 2010-10-11 14:10:31 | |
Autor: Eneuel Leszek Ciszewski | |
chleb plenieje zbyt szybko | |
"Misiek" 4cad83ef$0$27029$65785112@news.neostrada.pl chcleb po 3 dniach niezbyt adnie pachnie i robi si bardzo kleisty, ktry skadnik ma na to wplyw? wszystkie "niezbyt swieze" W czasie pieczenie szkodniki (bakterie i grzyby) nie zostan pozabijane? Moim zdaniem brak.... Konserwantw. :) -- ^ 750 . . nw 25 27 . .04 . 749 ^c 440 . 438 | 740 . .1213 . . 2021 .iy . 06 08 739 F|l 430 . . . . 433 | 730 11 15 en24 26 29 padziernik 07 729 E|i 420 29 . 02 05 0708 422 P|l 720 wrzesie'10 16 1819 i 28 30 02 719 V|t 410 28 01 04 06 412 E|/ 710 17 22mk 01 03 05 709 |r 400wrze 03 403 F|m 700 10 14 au 699 1|y 390sie 30 padziernik 391 |
|
Data: 2010-10-07 11:33:08 | |
Autor: oli | |
chleb plenieje zbyt szybko | |
zlotowinfo <usuntousun@go2.pl> napisa(a):
upiekem chleb Za duo lnu. Nie potrzeba buki tartej i margaryny, za to drode i troch mleka zsiadego. \oli -- |