Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   chleb znowu...

chleb znowu...

Data: 2010-10-18 13:07:55
Autor: zlotowinfo
chleb znowu...
zmieliłem trochę leżącej kukurydzy młynkiem do mięsa na korbkę
ok. 2kg, przesiane na mąkę sitem

0,25 kukurydzianej
0,55 przennej
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
400ml wody
ok 11mg drożdży


efekt: http://panel.comze.com/fam/index.htm?chleb

Data: 2010-10-18 13:29:42
Autor: Panslavista
chleb znowu...

"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9h9qa$sam$1inews.gazeta.pl...
zmieliłem trochę leżącej kukurydzy młynkiem do mięsa na korbkę
ok. 2kg, przesiane na mąkę sitem

0,25 kukurydzianej
0,55 przennej
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
400ml wody
ok 11mg drożdży

Pewnie się kruszy na potęgę. Trzeba trochę żytniej mąki.
Kup maszynkę do mięsa Zelmer typ 986 jedną z opcji jest młynek - mozna zeml;eć dowolne ziarna. I robić eksperymenty z chlebem......... lub kluskami.

Data: 2010-10-18 14:01:34
Autor: zlotowinfo
chleb znowu...
Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomości news:4cbc2fa7$0$22812$65785112news.neostrada.pl...
Pewnie się kruszy na potęgę. Trzeba trochę żytniej mąki.
OK

Kup maszynkę do mięsa Zelmer typ 986 jedną z opcji jest młynek - mozna zeml;eć dowolne ziarna. I robić eksperymenty z chlebem......... lub kluskami.
miałem taką
Maszynka do mięsa ZELMER 586.5 +SZATKOWNICA 986.7
odsprzedałem kumplowi, tryby plastikowe... żałosne
szczęście że był zapasowy tryb


po tym wszystkim stwierdziłem że do mielenia domowego nadaje się jedynie, młynek do kawy, a najskuteczniejsze, żarnowe z zbiorniczkiem
wystarczy w allegro wpisać: młyn* żar*

Data: 2010-10-18 15:09:50
Autor: Panslavista
chleb znowu...
"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9hcut$a64$1inews.gazeta.pl...
Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomości news:4cbc2fa7$0$22812$65785112news.neostrada.pl...
Pewnie się kruszy na potęgę. Trzeba trochę żytniej mąki.
OK

Kup maszynkę do mięsa Zelmer typ 986 jedną z opcji jest młynek - mozna zeml;eć dowolne ziarna. I robić eksperymenty z chlebem......... lub kluskami.
miałem taką
Maszynka do mięsa ZELMER 586.5 +SZATKOWNICA 986.7
odsprzedałem kumplowi, tryby plastikowe... żałosne
szczęście że był zapasowy tryb


po tym wszystkim stwierdziłem że do mielenia domowego nadaje się jedynie, młynek do kawy, a najskuteczniejsze, żarnowe z zbiorniczkiem
wystarczy w allegro wpisać: młyn* żar*

Nie testuję na wytrzymałość. U mnie pracują normalnie. Można oczywiście mleć śrutownikiem (i przesiewać - gdy chce się mieć białą mąkę).
Śrutownik Porkerta
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=419253
Młynek i płatkarka:
http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Komo/Komo-Fidibus-Muehle-Duett-200/991104.html

Data: 2010-10-19 17:19:57
Autor: zlotowinfo
chleb znowu...
sprawa z mieleniem się prawie rozwiązała
kumpel na wsi mi będzie mielił, na śrutwoniku
pierwsza próbka bardzo dobra, miałkie z lekkimi grudkami
czyli bardzo dobrze

przenżyto, za pare dni upiekę z tego i zdam relacje


ale mimo wszystko chyba kupię najtańszy młynek żarnowy
by raz na jakiś czas zmielić kukurydzę i inne

Data: 2010-10-19 17:51:15
Autor: Panslavista
chleb znowu...

"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9kcuq$b6v$1inews.gazeta.pl...
sprawa z mieleniem się prawie rozwiązała
kumpel na wsi mi będzie mielił, na śrutwoniku
pierwsza próbka bardzo dobra, miałkie z lekkimi grudkami
czyli bardzo dobrze

przenżyto, za pare dni upiekę z tego i zdam relacje


ale mimo wszystko chyba kupię najtańszy młynek żarnowy
by raz na jakiś czas zmielić kukurydzę i inne

Tak jak wspomniałem, jeżeli nie masz robota z przystawką mielącą to kup maszynkę do mięsa 986 Zelmera ze wszystkimi przystawkami, w tym młynek do nasion suchych i oleistych, młynek ma mechanizm żarnowy stalowy, miele także kawę, pieprz, gałkę muszkatołową, kminek do chleba itp. To najczęsciej używana przeze mnie maszyna kuchenna w domu.

Data: 2010-10-19 17:54:48
Autor: zlotowinfo
chleb znowu...
ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te maszyny to dziadostwo

Data: 2010-10-19 18:29:56
Autor: Panslavista
chleb znowu...

"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9kf04$id1$1inews.gazeta.pl...
ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te maszyny to dziadostwo

    Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z mechanizmem mielącym "8" (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący "5" z 886 z jego opcjami. Nie mam problemów.
Opcje:
Szatkownica (tarka, wiórki duże, wiórki małe, pasterki)
Młynek żarnowy do ziarna
Praska do owoców miękkich
Cytrusiarka
Zespół do nadziewania kiełbas i kiszek
Zespół do ciastek i makaronu (wermiszel i wstążki)

Data: 2010-10-19 18:46:26
Autor: zlotowinfo
chleb znowu...
Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomości news:4cbdc786$0$21005$65785112news.neostrada.pl...

"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9kf04$id1$1inews.gazeta.pl...
ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te maszyny to dziadostwo

   Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z mechanizmem mielącym "8" (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący "5" z 886 z jego

tylko jedno pytanie czy tryb łączący jest z plastyku?

bynajmniej 586 przy dużym obciążeniu nie wyhamuje
ponoć wyższe modele tak robią

Data: 2010-10-19 18:55:18
Autor: Panslavista
chleb znowu...

"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9ki0u$smj$1inews.gazeta.pl...
Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomości news:4cbdc786$0$21005$65785112news.neostrada.pl...

"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9kf04$id1$1inews.gazeta.pl...
ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te maszyny to dziadostwo

   Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z mechanizmem mielącym "8" (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący "5" z 886 z jego

tylko jedno pytanie czy tryb łączący jest z plastyku?

bynajmniej 586 przy dużym obciążeniu nie wyhamuje
ponoć wyższe modele tak robią

Z poliamidu (bardzo tani) jest elementem bezpieczeństwa - wysypuje się przy przeciążeniu. Dzięki temu po awarii naprawa jest prosta i tania, taki trybik chroni Twoją kieszeń przed nadmiernymi kosztami naprawy. W zestawie mam zapasowy i kupić go można skolko ugodno.

Data: 2010-10-19 20:14:19
Autor: kika
chleb znowu...
?
Masz rację.  Zelmer jest najlepszy.  Moja stara maszynka Zelmer służyła mi ok 20 lat.  Kupiłam nową też Zelmer.  Już 6 lat działa wspaniale.

Data: 2010-10-20 12:08:42
Autor: zlotowinfo
chleb znowu...
czyli jak rozumiem młynek żarnowy, także w zelmerze rządzi się innymi zasadami, i będzie mielił tyle ile da radę bo nie ma tam mechanizmu ślimakowego który napiera

Data: 2010-10-20 14:05:37
Autor: Panslavista
chleb znowu...

"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9mf3b$2rb$1inews.gazeta.pl...
czyli jak rozumiem młynek żarnowy, także w zelmerze rządzi się innymi zasadami, i będzie mielił tyle ile da radę bo nie ma tam mechanizmu ślimakowego który napiera

Ależ jest, ale we wszystkim należy zachować umiar i nie wymagać od małych maszynek domowych wydajności śrutownika do paszy dla koni...

Data: 2010-10-20 12:07:40
Autor: zlotowinfo
chleb znowu...
jak wspominałem miałem 1 dzień 586+szatkownica
zmieliłem na grubsze wiórki, za grube były
drobe wiórki też jakieś za grube

jednak w tej materii zwykła tarka lepsza

Data: 2010-10-20 14:04:00
Autor: Panslavista
chleb znowu...

"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9mf1c$2n7$1inews.gazeta.pl...
jak wspominałem miałem 1 dzień 586+szatkownica
zmieliłem na grubsze wiórki, za grube były
drobe wiórki też jakieś za grube

jednak w tej materii zwykła tarka lepsza

Jedno nie wyklucza drugiego. Ja piszę o maszynce 986, a nie 586 - inne konstrukcje choć zewnętrznie podobne do siebie.

Data: 2010-10-20 12:11:47
Autor: zlotowinfo
chleb znowu...
kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania

może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
czy zostawić jak jest i się nie przejmować
a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika

Data: 2010-10-20 12:26:41
Autor: Ikselka
chleb znowu...
Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a):

kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania

może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
czy zostawić jak jest i się nie przejmować
a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika

Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi
worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym,
przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie
do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez
przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym
i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym
przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy.
Poza tym:
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=646&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba

Data: 2010-10-20 14:06:41
Autor: Panslavista
chleb znowu...
"Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> wrote in message news:9kxxfe5asjfj$.nvim105icz7y.dlg40tude.net...
Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a):

kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania

może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
czy zostawić jak jest i się nie przejmować
a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika

Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi
worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym,
przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie
do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez
przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym
i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym
przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy.
Poza tym:
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=646&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba

Podglądacze.

Data: 2010-10-20 15:21:32
Autor: Ikselka
chleb znowu...
Dnia Wed, 20 Oct 2010 14:06:41 +0200, Panslavista napisał(a):

"Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> wrote in message news:9kxxfe5asjfj$.nvim105icz7y.dlg40tude.net...
Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a):

kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania

może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
czy zostawić jak jest i się nie przejmować
a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika

Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi
worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym,
przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie
do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez
przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym
i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym
przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy.
Poza tym:
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=646&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba

Podglądacze.

Że co?

Data: 2010-10-19 08:02:39
Autor: Misiek
chleb znowu...

Użytkownik "zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> napisał w wiadomości news:i9h9qa$sam$1inews.gazeta.pl...
zmieliłem trochę leżącej kukurydzy młynkiem do mięsa na korbkę
ok. 2kg, przesiane na mąkę sitem

0,25 kukurydzianej
0,55 przennej
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
400ml wody
ok 11mg drożdży


nastepnym razem dodaj maki pSZennej :-)
i zytniej tez...

Data: 2010-10-19 14:53:13
Autor: zlotowinfo
chleb znowu...
w sumie zapomnialem podać o co mi chodziło

1. chleb od samego środka jakoś opada
pewnie efektem tego jest też lekki zakalec u dołu

2. biały od gory, to chyba tak mają automaty

3. co robić po upieczeniu? wyjąć odrazu? ile odczekać? zostawić na noc i nie myśleć (włączam po 22, nocna taryfa)

chleb znowu...

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona