Data: 2010-10-18 13:07:55 | |
Autor: zlotowinfo | |
chleb znowu... | |
zmieliłem trochę leżącej kukurydzy młynkiem do mięsa na korbkę
ok. 2kg, przesiane na mąkę sitem 0,25 kukurydzianej 0,55 przennej 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 400ml wody ok 11mg drożdży efekt: http://panel.comze.com/fam/index.htm?chleb |
|
Data: 2010-10-18 13:29:42 | |
Autor: Panslavista | |
chleb znowu... | |
"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9h9qa$sam$1inews.gazeta.pl... zmieliłem trochę leżącej kukurydzy młynkiem do mięsa na korbkę Pewnie się kruszy na potęgę. Trzeba trochę żytniej mąki. Kup maszynkę do mięsa Zelmer typ 986 jedną z opcji jest młynek - mozna zeml;eć dowolne ziarna. I robić eksperymenty z chlebem......... lub kluskami. |
|
Data: 2010-10-18 14:01:34 | |
Autor: zlotowinfo | |
chleb znowu... | |
Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomości news:4cbc2fa7$0$22812$65785112news.neostrada.pl...
Pewnie się kruszy na potęgę. Trzeba trochę żytniej mąki.OK Kup maszynkę do mięsa Zelmer typ 986 jedną z opcji jest młynek - mozna zeml;eć dowolne ziarna. I robić eksperymenty z chlebem......... lub kluskami.miałem taką Maszynka do mięsa ZELMER 586.5 +SZATKOWNICA 986.7 odsprzedałem kumplowi, tryby plastikowe... żałosne szczęście że był zapasowy tryb po tym wszystkim stwierdziłem że do mielenia domowego nadaje się jedynie, młynek do kawy, a najskuteczniejsze, żarnowe z zbiorniczkiem wystarczy w allegro wpisać: młyn* żar* |
|
Data: 2010-10-18 15:09:50 | |
Autor: Panslavista | |
chleb znowu... | |
"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9hcut$a64$1inews.gazeta.pl...
Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomości news:4cbc2fa7$0$22812$65785112news.neostrada.pl... Nie testuję na wytrzymałość. U mnie pracują normalnie. Można oczywiście mleć śrutownikiem (i przesiewać - gdy chce się mieć białą mąkę). Śrutownik Porkerta http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=419253 Młynek i płatkarka: http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Komo/Komo-Fidibus-Muehle-Duett-200/991104.html |
|
Data: 2010-10-19 17:19:57 | |
Autor: zlotowinfo | |
chleb znowu... | |
sprawa z mieleniem się prawie rozwiązała
kumpel na wsi mi będzie mielił, na śrutwoniku pierwsza próbka bardzo dobra, miałkie z lekkimi grudkami czyli bardzo dobrze przenżyto, za pare dni upiekę z tego i zdam relacje ale mimo wszystko chyba kupię najtańszy młynek żarnowy by raz na jakiś czas zmielić kukurydzę i inne |
|
Data: 2010-10-19 17:51:15 | |
Autor: Panslavista | |
chleb znowu... | |
"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9kcuq$b6v$1inews.gazeta.pl... sprawa z mieleniem się prawie rozwiązała Tak jak wspomniałem, jeżeli nie masz robota z przystawką mielącą to kup maszynkę do mięsa 986 Zelmera ze wszystkimi przystawkami, w tym młynek do nasion suchych i oleistych, młynek ma mechanizm żarnowy stalowy, miele także kawę, pieprz, gałkę muszkatołową, kminek do chleba itp. To najczęsciej używana przeze mnie maszyna kuchenna w domu. |
|
Data: 2010-10-19 17:54:48 | |
Autor: zlotowinfo | |
chleb znowu... | |
ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te maszyny to dziadostwo
|
|
Data: 2010-10-19 18:29:56 | |
Autor: Panslavista | |
chleb znowu... | |
"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9kf04$id1$1inews.gazeta.pl... ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te maszyny to dziadostwo Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z mechanizmem mielącym "8" (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący "5" z 886 z jego opcjami. Nie mam problemów. Opcje: Szatkownica (tarka, wiórki duże, wiórki małe, pasterki) Młynek żarnowy do ziarna Praska do owoców miękkich Cytrusiarka Zespół do nadziewania kiełbas i kiszek Zespół do ciastek i makaronu (wermiszel i wstążki) |
|
Data: 2010-10-19 18:46:26 | |
Autor: zlotowinfo | |
chleb znowu... | |
Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomości news:4cbdc786$0$21005$65785112news.neostrada.pl...
tylko jedno pytanie czy tryb łączący jest z plastyku? bynajmniej 586 przy dużym obciążeniu nie wyhamuje ponoć wyższe modele tak robią |
|
Data: 2010-10-19 18:55:18 | |
Autor: Panslavista | |
chleb znowu... | |
"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9ki0u$smj$1inews.gazeta.pl... Użytkownik "Panslavista" <prawusek@interia.pl> napisał w wiadomości news:4cbdc786$0$21005$65785112news.neostrada.pl... Z poliamidu (bardzo tani) jest elementem bezpieczeństwa - wysypuje się przy przeciążeniu. Dzięki temu po awarii naprawa jest prosta i tania, taki trybik chroni Twoją kieszeń przed nadmiernymi kosztami naprawy. W zestawie mam zapasowy i kupić go można skolko ugodno. |
|
Data: 2010-10-19 20:14:19 | |
Autor: kika | |
chleb znowu... | |
?
Masz rację. Zelmer jest najlepszy. Moja stara maszynka Zelmer służyła mi ok 20 lat. Kupiłam nową też Zelmer. Już 6 lat działa wspaniale. |
|
Data: 2010-10-20 12:08:42 | |
Autor: zlotowinfo | |
chleb znowu... | |
czyli jak rozumiem młynek żarnowy, także w zelmerze rządzi się innymi zasadami, i będzie mielił tyle ile da radę bo nie ma tam mechanizmu ślimakowego który napiera
|
|
Data: 2010-10-20 14:05:37 | |
Autor: Panslavista | |
chleb znowu... | |
"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9mf3b$2rb$1inews.gazeta.pl... czyli jak rozumiem młynek żarnowy, także w zelmerze rządzi się innymi zasadami, i będzie mielił tyle ile da radę bo nie ma tam mechanizmu ślimakowego który napiera Ależ jest, ale we wszystkim należy zachować umiar i nie wymagać od małych maszynek domowych wydajności śrutownika do paszy dla koni... |
|
Data: 2010-10-20 12:07:40 | |
Autor: zlotowinfo | |
chleb znowu... | |
jak wspominałem miałem 1 dzień 586+szatkownica
zmieliłem na grubsze wiórki, za grube były drobe wiórki też jakieś za grube jednak w tej materii zwykła tarka lepsza |
|
Data: 2010-10-20 14:04:00 | |
Autor: Panslavista | |
chleb znowu... | |
"zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> wrote in message news:i9mf1c$2n7$1inews.gazeta.pl... jak wspominałem miałem 1 dzień 586+szatkownica Jedno nie wyklucza drugiego. Ja piszę o maszynce 986, a nie 586 - inne konstrukcje choć zewnętrznie podobne do siebie. |
|
Data: 2010-10-20 12:11:47 | |
Autor: zlotowinfo | |
chleb znowu... | |
kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych czy zostawić jak jest i się nie przejmować a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika |
|
Data: 2010-10-20 12:26:41 | |
Autor: Ikselka | |
chleb znowu... | |
Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a):
kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym, przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy. Poza tym: http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=646&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba |
|
Data: 2010-10-20 14:06:41 | |
Autor: Panslavista | |
chleb znowu... | |
"Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> wrote in message news:9kxxfe5asjfj$.nvim105icz7y.dlg40tude.net...
Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a): Podglądacze. |
|
Data: 2010-10-20 15:21:32 | |
Autor: Ikselka | |
chleb znowu... | |
Dnia Wed, 20 Oct 2010 14:06:41 +0200, Panslavista napisał(a):
"Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> wrote in message news:9kxxfe5asjfj$.nvim105icz7y.dlg40tude.net... Że co? |
|
Data: 2010-10-19 08:02:39 | |
Autor: Misiek | |
chleb znowu... | |
Użytkownik "zlotowinfo" <usuntousun@go2.pl> napisał w wiadomości news:i9h9qa$sam$1inews.gazeta.pl... zmieliłem trochę leżącej kukurydzy młynkiem do mięsa na korbkę nastepnym razem dodaj maki pSZennej :-) i zytniej tez... |
|
Data: 2010-10-19 14:53:13 | |
Autor: zlotowinfo | |
chleb znowu... | |
w sumie zapomnialem podać o co mi chodziło
1. chleb od samego środka jakoś opada pewnie efektem tego jest też lekki zakalec u dołu 2. biały od gory, to chyba tak mają automaty 3. co robić po upieczeniu? wyjąć odrazu? ile odczekać? zostawić na noc i nie myśleć (włączam po 22, nocna taryfa) |