Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   "ekspres cisnieniowy"

"ekspres cisnieniowy"

Data: 2011-02-14 10:29:56
Autor: Druid29
"ekspres cisnieniowy"

Użytkownik "neoniusz" <neon@joemonster.org> napisał w wiadomości news:ij67af$gab$1news.onet.pl...
Zostalem obdarowany takim malym zlomkiem (ekspresem ciśnieniowym), widocznym na zdjęciach.

http://obrazki.elektroda.pl/1335361800_1297522494.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/7368595300_1297522494.jpg

W ogole nie moge sobie poradzic z obsluga, a instrukcji też nigdzie nie ma. Wyczytałem już, że to nie Privileg, bo to tylko "firma nazwa" a tak napradę jest to wyrób innej marki. Ktoś ma pojęcie co to jest i rozpozna po zdjęciach? Warto tego uzywac, czy na szrot? ;)

Wygląda mi na espres przelewowo-ciśnieniowy, przy czym część "ciśnieniowa" jest na 3,5 bara. Nie da z niego uzyskać włoskiego espresso.
Cześć "ciśnieniowa" działaniem bardziej przypomina mokę niż ekspres ciśnieniowy. Miałem takie cudo w kwaterze na wczasach i po paru próbach wolałem robić sobie zalewajkę lub kawę rozpuszczalną. Ekspresy ciśnieniowe z prawdziwego zdarzenia dysponują pompą na 15-18 bar, ten ekspres nie ma pompy.
Ten ekspres nie ma oddzielnego zbiornika na zimną wodę. Wodę wlewamy bezpośredno do bojlera, praktycznie tylko na jeden strzał, odkręcając wielką nakrętke w górnej części urządzenia. Mieloną kawę wsypujemy do koby bardzo i lekko ugniatamy lub tylko formujemy. Nie wolno mocno ugniatać kawy, bo niewielkie ciśnienie gotującej się wody nie przebije kawy. Mam nadzieję, że jest tam jakiś zawór bezpieczeństwa :)
Do tego rodzaju ekspresu nie sypiemy zbyt drobno mielonej kawy. Wystarczy gotowa mielonka ze sklepu.

Po zrobieniu kawy w bojlerze powinnna być wystarczająca ilość pary do spienienia mleka. Dysza do spieniania wygląda przyzwoicie, więc może warto spróbować i nauczyć się. Potrzebny jest odpowiedni dzbanek do spieniania, mleko świeże lub pasteryzowane (im bardziej tłuste tym lepiej) i odrobina cieprpliwości (do nauki). Przy okazji polecam forum kawowe www.caffeprego.pl/

Powodzenia!

Druid29

Data: 2011-02-14 10:37:00
Autor: Druid29
"ekspres cisnieniowy"

Użytkownik "Druid29" <druid29@tlen.wytnij.pl> napisał w wiadomości news:ijasmm$ufa$1news.onet.pl...

Uwaga, po zrobieniu kawy, wrząca woda pod ciśnieniem znajduje się w boilerze. Odkręcanie nakrętki i dolewanie wody przed wystygnięciem grozi oparzeniem.

Druid29

Data: 2011-02-15 14:36:46
Autor: Borys Pogoreło
"ekspres cisnieniowy"
Dnia Mon, 14 Feb 2011 10:29:56 +0100, Druid29 napisał(a):

mleko świeże lub pasteryzowane (im bardziej tłuste tym lepiej) i odrobina cieprpliwości (do nauki). Przy okazji polecam forum kawowe www.caffeprego.pl/

 To forum jest równie zabawne, co dowolne audiofilskie.

 Można się z niego dowiedzieć m.in., że opakowanie kawy po tygodniu od
otwarcia jest do wyrzucenia. Albo, że liczy się tylko jeden gatunek kawy z
określonej palarni we Włoszech, reszta to szajs.

 Nic tylko założyć odpowiednik audiovoodoo.glt.pl ;)

--
Borys Pogoreło
borys(#)leszno,edu,pl

Data: 2011-02-15 21:24:04
Autor: Druid29
"ekspres cisnieniowy"

Użytkownik "Borys Pogoreło" <borys@pl.edu.leszno> napisał w wiadomości news:1lufqa9pngdlg$.ica980r7evmw$.dlg40tude.net...
Dnia Mon, 14 Feb 2011 10:29:56 +0100, Druid29 napisał(a):

mleko świeże lub pasteryzowane (im bardziej tłuste tym lepiej) i odrobina
cieprpliwości (do nauki). Przy okazji polecam forum kawowe
www.caffeprego.pl/

To forum jest równie zabawne, co dowolne audiofilskie.

Można się z niego dowiedzieć m.in., że opakowanie kawy po tygodniu od
otwarcia jest do wyrzucenia. Albo, że liczy się tylko jeden gatunek kawy z
określonej palarni we Włoszech, reszta to szajs.

A znasz inne forum na ten temat? BTW kawa jest do wyrzucenia po 15 minutach od zmielenia :)

Pozdrawiam,
Druid29

Data: 2011-02-16 14:52:22
Autor: Borys Pogoreło
"ekspres cisnieniowy"
Dnia Tue, 15 Feb 2011 21:24:04 +0100, Druid29 napisał(a):

Można się z niego dowiedzieć m.in., że opakowanie kawy po tygodniu od
otwarcia jest do wyrzucenia. Albo, że liczy się tylko jeden gatunek kawy z
określonej palarni we Włoszech, reszta to szajs.

A znasz inne forum na ten temat?

 Nie, ale ja nie dorabiam ideologii do picia kawy ;)

BTW kawa jest do wyrzucenia po 15 minutach od zmielenia :)

 To może by zacząć na takich kawofilach zarabiać? Np. wygrzewacze do ziaren
(uwypuklają głębię smaku), pozłacane puszki do kawy (całkowity brak wpływu
na smak przechowywanej kawy) albo specjalne kable zasilające do ekspresu
(bardziej równa praca młynka). Wszystko w promocyjnych cenach od 4999zł! :)

--
Borys Pogoreło
borys(#)leszno,edu,pl

Data: 2011-02-16 20:56:55
Autor: Druid29
"ekspres cisnieniowy"

Użytkownik "Borys Pogoreło" <borys@pl.edu.leszno> napisał w wiadomości news:z2tol9uvh9q3$.1rctsejgylexm.dlg40tude.net...
Dnia Tue, 15 Feb 2011 21:24:04 +0100, Druid29 napisał(a):

Można się z niego dowiedzieć m.in., że opakowanie kawy po tygodniu od
otwarcia jest do wyrzucenia. Albo, że liczy się tylko jeden gatunek kawy z
określonej palarni we Włoszech, reszta to szajs.

A znasz inne forum na ten temat?

Nie, ale ja nie dorabiam ideologii do picia kawy ;)

BTW kawa jest do wyrzucenia po 15 minutach
od zmielenia :)

To może by zacząć na takich kawofilach zarabiać? Np. wygrzewacze do ziaren
(uwypuklają głębię smaku), pozłacane puszki do kawy (całkowity brak wpływu
na smak przechowywanej kawy) albo specjalne kable zasilające do ekspresu
(bardziej równa praca młynka). Wszystko w promocyjnych cenach od 4999zł! :)

W pisaniu bzdur i tak Ci nie dorównam.

Druid29

Data: 2011-02-16 21:27:01
Autor: Borys Pogoreło
"ekspres cisnieniowy"
Dnia Wed, 16 Feb 2011 20:56:55 +0100, Druid29 napisał(a):

To może by zacząć na takich kawofilach zarabiać? Np. wygrzewacze do ziaren
(uwypuklają głębię smaku), pozłacane puszki do kawy (całkowity brak wpływu
na smak przechowywanej kawy) albo specjalne kable zasilające do ekspresu
(bardziej równa praca młynka). Wszystko w promocyjnych cenach od 4999zł! :)

W pisaniu bzdur i tak Ci nie dorównam.

 :)) Uwielbiam fanatyków.

 Ta moja grafomania musi być efektem picia tandetnej kawy z beznadziejnego
ekspresu na kapsułki, niegodnego nawet splunięcia prawdziwego kawosza ;)

--
Borys Pogoreło
borys(#)leszno,edu,pl

Data: 2011-02-23 09:58:21
Autor: ąćęłńóśźż
kapsulki.
A jakie kapsułki?


-- -- -

ekspresu na kapsułki

--


"ekspres cisnieniowy"

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona