Data: 2011-02-14 10:29:56 | |
Autor: Druid29 | |
"ekspres cisnieniowy" | |
Użytkownik "neoniusz" <neon@joemonster.org> napisał w wiadomości news:ij67af$gab$1news.onet.pl... Zostalem obdarowany takim malym zlomkiem (ekspresem ciśnieniowym), widocznym na zdjęciach. Wygląda mi na espres przelewowo-ciśnieniowy, przy czym część "ciśnieniowa" jest na 3,5 bara. Nie da z niego uzyskać włoskiego espresso. Cześć "ciśnieniowa" działaniem bardziej przypomina mokę niż ekspres ciśnieniowy. Miałem takie cudo w kwaterze na wczasach i po paru próbach wolałem robić sobie zalewajkę lub kawę rozpuszczalną. Ekspresy ciśnieniowe z prawdziwego zdarzenia dysponują pompą na 15-18 bar, ten ekspres nie ma pompy. Ten ekspres nie ma oddzielnego zbiornika na zimną wodę. Wodę wlewamy bezpośredno do bojlera, praktycznie tylko na jeden strzał, odkręcając wielką nakrętke w górnej części urządzenia. Mieloną kawę wsypujemy do koby bardzo i lekko ugniatamy lub tylko formujemy. Nie wolno mocno ugniatać kawy, bo niewielkie ciśnienie gotującej się wody nie przebije kawy. Mam nadzieję, że jest tam jakiś zawór bezpieczeństwa :) Do tego rodzaju ekspresu nie sypiemy zbyt drobno mielonej kawy. Wystarczy gotowa mielonka ze sklepu. Po zrobieniu kawy w bojlerze powinnna być wystarczająca ilość pary do spienienia mleka. Dysza do spieniania wygląda przyzwoicie, więc może warto spróbować i nauczyć się. Potrzebny jest odpowiedni dzbanek do spieniania, mleko świeże lub pasteryzowane (im bardziej tłuste tym lepiej) i odrobina cieprpliwości (do nauki). Przy okazji polecam forum kawowe www.caffeprego.pl/ Powodzenia! Druid29 |
|
Data: 2011-02-14 10:37:00 | |
Autor: Druid29 | |
"ekspres cisnieniowy" | |
Użytkownik "Druid29" <druid29@tlen.wytnij.pl> napisał w wiadomości news:ijasmm$ufa$1news.onet.pl... Uwaga, po zrobieniu kawy, wrząca woda pod ciśnieniem znajduje się w boilerze. Odkręcanie nakrętki i dolewanie wody przed wystygnięciem grozi oparzeniem. Druid29 |
|
Data: 2011-02-15 14:36:46 | |
Autor: Borys Pogoreło | |
"ekspres cisnieniowy" | |
Dnia Mon, 14 Feb 2011 10:29:56 +0100, Druid29 napisał(a):
mleko świeże lub pasteryzowane (im bardziej tłuste tym lepiej) i odrobina cieprpliwości (do nauki). Przy okazji polecam forum kawowe www.caffeprego.pl/ To forum jest równie zabawne, co dowolne audiofilskie. Można się z niego dowiedzieć m.in., że opakowanie kawy po tygodniu od otwarcia jest do wyrzucenia. Albo, że liczy się tylko jeden gatunek kawy z określonej palarni we Włoszech, reszta to szajs. Nic tylko założyć odpowiednik audiovoodoo.glt.pl ;) -- Borys Pogoreło borys(#)leszno,edu,pl |
|
Data: 2011-02-15 21:24:04 | |
Autor: Druid29 | |
"ekspres cisnieniowy" | |
Użytkownik "Borys Pogoreło" <borys@pl.edu.leszno> napisał w wiadomości news:1lufqa9pngdlg$.ica980r7evmw$.dlg40tude.net... Dnia Mon, 14 Feb 2011 10:29:56 +0100, Druid29 napisał(a):A znasz inne forum na ten temat? BTW kawa jest do wyrzucenia po 15 minutach od zmielenia :) Pozdrawiam, Druid29 |
|
Data: 2011-02-16 14:52:22 | |
Autor: Borys Pogoreło | |
"ekspres cisnieniowy" | |
Dnia Tue, 15 Feb 2011 21:24:04 +0100, Druid29 napisał(a):
Można się z niego dowiedzieć m.in., że opakowanie kawy po tygodniu odA znasz inne forum na ten temat? Nie, ale ja nie dorabiam ideologii do picia kawy ;) BTW kawa jest do wyrzucenia po 15 minutach od zmielenia :) To może by zacząć na takich kawofilach zarabiać? Np. wygrzewacze do ziaren (uwypuklają głębię smaku), pozłacane puszki do kawy (całkowity brak wpływu na smak przechowywanej kawy) albo specjalne kable zasilające do ekspresu (bardziej równa praca młynka). Wszystko w promocyjnych cenach od 4999zł! :) -- Borys Pogoreło borys(#)leszno,edu,pl |
|
Data: 2011-02-16 20:56:55 | |
Autor: Druid29 | |
"ekspres cisnieniowy" | |
Użytkownik "Borys Pogoreło" <borys@pl.edu.leszno> napisał w wiadomości news:z2tol9uvh9q3$.1rctsejgylexm.dlg40tude.net... Dnia Tue, 15 Feb 2011 21:24:04 +0100, Druid29 napisał(a):W pisaniu bzdur i tak Ci nie dorównam. Druid29 |
|
Data: 2011-02-16 21:27:01 | |
Autor: Borys Pogoreło | |
"ekspres cisnieniowy" | |
Dnia Wed, 16 Feb 2011 20:56:55 +0100, Druid29 napisał(a):
To może by zacząć na takich kawofilach zarabiać? Np. wygrzewacze do ziarenW pisaniu bzdur i tak Ci nie dorównam. :)) Uwielbiam fanatyków. Ta moja grafomania musi być efektem picia tandetnej kawy z beznadziejnego ekspresu na kapsułki, niegodnego nawet splunięcia prawdziwego kawosza ;) -- Borys Pogoreło borys(#)leszno,edu,pl |
|
Data: 2011-02-23 09:58:21 | |
Autor: ąćęłńóśźż | |
kapsulki. | |
A jakie kapsułki?
-- -- - ekspresu na kapsułki -- |
|