Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   ile?

ile?

Data: 2010-10-01 06:47:09
Autor: Krzysztof 45
ile?
tofik napisał(a):
ile gotowac opieńki, bo ja nie mam zielonego pojecia?
http://tinyurl.com/2cv7gwt
--
Krzysiek

Data: 2010-09-30 23:04:41
Autor: tofika
ile?
On 1 Paź, 06:47, Krzysztof 45 <mekarWYTNI...@vp.pl> wrote:
tofik napisał(a):> ile gotowac opieńki, bo ja nie mam zielonego pojecia?

http://tinyurl.com/2cv7gwt
--
Krzysiek

o wlasnie tak oto
poczynilam i znalazlam,ze
minut 3o.
pomijajac, ze ten news
byl na pl.rec.kuchnia a wyslal mi
sie w pospiechu gdzie popadnie
to predzej jak widze by
mi skisly niz doczekalabym
sie rzeczowej odpowiedzi.
choc jak nie trzeba
to pensla nie takie tresci
crossuje na wszystkie grupy.

Data: 2010-09-30 23:09:11
Autor: tofika
ile?
On 1 Paź, 08:04, tofika <etacar...@interia.pl> wrote:
On 1 Paź, 06:47, Krzysztof 45 <mekarWYTNI...@vp.pl> wrote:


>http://tinyurl.com/2cv7gwt
> --
> Krzysiek

o wlasnie tak oto
poczynilam i znalazlam,ze
minut 3o.
pomijajac, ze ten news
byl na pl.rec.kuchnia

pomylka, nie byl a mial byc.

Data: 2010-10-01 12:02:49
Autor: Panslavista
ile?
"tofika" <etacarina@interia.pl> wrote in message news:1dbcbd75-3d18-4afc-bbc8-380664449870l6g2000yqb.googlegroups.com...

Chcesz powiedzieć, że to było poważne pytanie do mnie?
    Wszystkie opieńki bez względu na zastosowanie blanszuje sie około 5 min od zagotowania. Tak obgotowane można wrzucić po odcieknięciu na masełko, posolić i usmażyć do chleba czy ziemniaków, można zrobić z sosem koperkowym, udusić z cebulką albo jak piszesz ukisić - układając w kamiennym garnku blaszkami do góry i soląc. Dobrze jest wtedy zalać odrobiną żywego i dobrego zakwasu z żurku , a nawet serwatki z kwaśnego (domowego) mleka, po to by dostarczyć bakterii kwasu mlekowego. Ukiszone gołąbki w chłodzie przestoją nawet rok, a zastosowanie jak wyżej, po opłukaniu z kwasu, można kiszone jeść prosto z garnka (słoika) bez dalszej obróbki.

Data: 2010-10-01 05:17:47
Autor: tofika
ile?
On 1 Paź, 12:02, "Panslavista" <prawu...@interia.pl> wrote:
"tofika" <etacar...@interia.pl> wrote in message

news:1dbcbd75-3d18-4afc-bbc8-380664449870l6g2000yqb.googlegroups.com...

Chcesz powiedzieć, że to było poważne pytanie do mnie?
    Wszystkie opieńki bez względu na zastosowanie blanszuje sie około 5 min
od zagotowania. Tak obgotowane można wrzucić po odcieknięciu na masełko,
posolić i usmażyć do chleba czy ziemniaków, można zrobić z sosem koperkowym,
udusić z cebulką albo jak piszesz ukisić - układając w kamiennym garnku
blaszkami do góry i soląc. Dobrze jest wtedy zalać odrobiną żywego i dobrego
zakwasu z żurku , a nawet serwatki z kwaśnego (domowego) mleka, po to by
dostarczyć bakterii kwasu mlekowego. Ukiszone gołąbki w chłodzie przestoją
nawet rok, a zastosowanie jak wyżej, po opłukaniu z kwasu, można kiszone
jeść prosto z garnka (słoika) bez dalszej obróbki.

dziadulek, jestes gienialny
tylko troche za pozno.
gotowalam je pol godziny
i przkrecilam przez maszynke troche
na gestym sicie a troche
na żadkim.bede dodawac do krokietow
i innego badziewia. mozesz mi
podpowiedziec co jeszcze
mozna zrobic
z taka rozdrobniana
smarkowata pulpą?
i czemu te opienki
taki sluzowarte? zuzylam
na nie z 1m3 wody i nic nie dalo.

Data: 2010-10-01 12:13:31
Autor: Panslavista
ile?
"Panslavista" <prawusek@interia.pl> wrote in message news:4ca5b1d8$0$22801$65785112news.neostrada.pl...
"tofika" <etacarina@interia.pl> wrote in message news:1dbcbd75-3d18-4afc-bbc8-380664449870l6g2000yqb.googlegroups.com...

Chcesz powiedzieć, że to było poważne pytanie do mnie?
   Wszystkie opieńki bez względu na zastosowanie blanszuje sie około 5 min od zagotowania. Tak obgotowane można wrzucić po odcieknięciu na masełko, posolić i usmażyć do chleba czy ziemniaków, można zrobić z sosem koperkowym, udusić z cebulką albo jak piszesz ukisić - układając w kamiennym garnku blaszkami do góry i soląc. Dobrze jest wtedy zalać odrobiną żywego i dobrego zakwasu z żurku , a nawet serwatki z kwaśnego (domowego) mleka, po to by dostarczyć bakterii kwasu mlekowego. Ukiszone gołąbki w chłodzie przestoją nawet rok, a zastosowanie jak wyżej, po opłukaniu z kwasu, można kiszone jeść prosto z garnka (słoika) bez dalszej obróbki.

Nie tylko gołąbki i opieńki, ale każde inne zjadliwe grzyby można kisić lub solić.

    Można też solić wełniankę (mleczaj wełnianka - podobny do rydza, lecz o piekącym smaku) w tej solance przeleży trzy miesiące i potem trzeba go przepłukać z solanki i można bezpiecznie zjadać.

ile?

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona