Data: 2009-05-31 20:52:18 | |
Autor: adam | |
noze kuchenne - roznice | |
Witam,
Chce kupic zestaw nozy kuchennych. Zauwazylem ze, np. Zepter produkuje noze z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producenci oferuja traducyjne ostrza. Ktore rozwiazanie polecacie? Dzieki Pozdrawiam Adam |
|
Data: 2009-05-31 21:18:17 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 31 May 2009 20:52:18 +0200, adam napisał(a):
Witam, Wszystkie noże z ząbkami (poza nożem do sera i pomidorów), na które się skusiłam (wysoko- i niskopółkowe) leżą sobie zgodnie w najniższej szufladzie dojrzewajac do wywalenia... |
|
Data: 2009-05-31 21:26:39 | |
Autor: Grzexs | |
noze kuchenne - roznice | |
Wszystkie noże z ząbkami (poza nożem do sera i pomidorów), na które się Zgadzam się z przedpiszcą, a nawet więcej, bo obejmuje to także noże do sera i pomidorów. Jakiś maso albo emo to wymyślił. Weź umyj taki nóż choćby. Natomiast do krojenia chleba itp. uważam najlepsze z ostrzem w takie jakby fale. -- Grzexs |
|
Data: 2009-05-31 21:42:58 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 31 May 2009 21:26:39 +0200, Grzexs napisał(a):
Wszystkie noże z ząbkami (poza nożem do sera i pomidorów), na które się Nie no, to robi u mnie zmywarka, bo inaczej oczywiście bym je wyrzuciła tez. Natomiast do krojenia chleba itp. uważam najlepsze z ostrzem w takie jakby fale. A ja - dobry, ostry, prosty nóż, taki co się daje ostrzyć. I tyle. Fale i ząbki powodują powstawanie bajońskich ilości okruchów, czego nie znosze, zwłaszcza kiedy chleb ma chrupką skórkę i odpryski spod ząbków noża lądują na całej podłodze kuchni. |
|
Data: 2009-05-31 22:59:46 | |
Autor: agent73 | |
noze kuchenne - roznice | |
On Sun, 31 May 2009 21:42:58 +0200, Ikselka <ikselk@gazeta.pl> wrote:
Fale i ząbki powodują powstawanie bajońskich ilości okruchów, czego nie Ja jeszcze do powyższego dołożę notoryczne zjeżdżanie takiego ząbkowanego noża w jedną stronę (te ząbki są nie symetrycznie nacięte). Za cholerę nie mogłem tym prosto kromki ukroić, a świeży chleb był cały poharatany! Zatem specjalny nóż do chleba leży w szufladzie pod kuchenką, może jak będę miał terochę czasu to przerobię go na szlifierce na taki zupełnie zwykły nóż kuchenny :-) -- A. |
|
Data: 2009-05-31 23:12:17 | |
Autor: doslaw | |
noze kuchenne - roznice | |
agent73 pisze:
On Sun, 31 May 2009 21:42:58 +0200, Ikselka <ikselk@gazeta.pl> wrote: a moze to kwestia tępoty noża albo po prostu kiepskiego noża ? chociaż ruchy nożownika też mogą tu wchodzić w grę ;) |
|
Data: 2009-05-31 23:44:12 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 31 May 2009 23:12:17 +0200, doslaw napisał(a):
Ja jeszcze do powyższego dołożę notoryczne zjeżdżanie takiego Kiepski nóż? - jasne, skoro nie kroi jak należy. chociaż ruchy nożownika też mogą tu wchodzić w grę ;) Dobry nóż nie wymaga specjalnej techniki. |
|
Data: 2009-06-01 01:06:15 | |
Autor: doslaw | |
noze kuchenne - roznice | |
Ikselka pisze:
Dnia Sun, 31 May 2009 23:12:17 +0200, doslaw napisał(a): no wiec wlasnie... ja mam taki jeden, ktory rewelacyjnie kroi i taki drugi z tej samej firmy, ktory jest kiepski (bo ma male zabki;) ) mimo, ze to sa noze z nizszej polki (jakies 50 zeta) to akurat ten do chleba jest super czego nie moge powiedziec o jego bracie, normalnym duzym szerokim do krojenia, ktoremu niewiadomo kiedy powstal uszczerbek, dosc duzy ;) |
|
Data: 2009-06-01 10:30:30 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Mon, 01 Jun 2009 01:06:15 +0200, doslaw napisał(a):
Dobry nóż nie wymaga specjalnej techniki. Na kilkanaście posiadanych różnego autoramentu i maści noży używam jednego-dwu. I tyle. Reszta tylko leży. Trafić na dobry nóż to sztuka. Przy czym z doświadczenia już wiem, ze te dobre wcale nie ukrywają się między najdroższymi. te najdroższe mają, owszem, design, dużo stali, jakieś tam pseudoudogodnienia, które to rzezcy w sumie tylko przeszkadzają. Nóż ma być prosty, tani, lekki i ostry, no i nie tępiący się w zmywarce. Te warunki spełniają jedyne dwa, wcale nie drogie, noże - reszta tylko kasę pochłonęła i leży. |
|
Data: 2009-06-02 14:37:34 | |
Autor: doslaw | |
noze kuchenne - roznice | |
Ikselka pisze:
Dnia Mon, 01 Jun 2009 01:06:15 +0200, doslaw napisał(a): o widzisz ja mam troche inne targety, bo nóż powinien być ciężki (no bez przesady, ale nie może być lekki jak drewniana łopatka do masła no i porządnego noża nie myje się w zmywarce ;) (chociaż ja tam wszystkie myje, ale to dlatego, że nie są porządne, tylko średnie - co oczywiście ma wpływ na ostrość (ostrzone raz na 1-2 tyg, bo nie ma nic gorszego w kuchni niż chociaż przytępiony lekko nóż;) - tego zdania co prawda nie podziela moja matula, która to po wizycie u mnie lub po mojej wizycie u niej ma pokaleczone palce...po prostu nie przyzwyczajona do ostrych noży i że nóź tak łatwo może ciąć) a. najprostszy test na ostrość noża : wziąć kartkę papieru (takiego od drukarki na ten przyklad) i trzymając ją za róg w powietrzu jednym ciachnięciem przeciąc ją jak przetnie całość (wiadomo, pod jakims tam katem), bez żadnych poszarpań i pogięć kartki - znaczy że nóż jest ostry ;) |
|
Data: 2009-05-31 23:43:13 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 31 May 2009 22:59:46 +0200, agent73 napisał(a):
On Sun, 31 May 2009 21:42:58 +0200, Ikselka <ikselk@gazeta.pl> wrote: Dokładnie, dokładnie. Jak tym kroić - nie wiem. Zatem specjalny nóż do chleba leży w Jej, to zupełnie jak u mnie pod blatem :-D może jak będę miał terochę czasu to przerobię Dobry pomysł, muszę TŻ poprosić o przeróbkę. |
|
Data: 2009-06-02 02:58:43 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1c6mblro2ezyd$.1faowutjyku44$.dlg40tude.net... Dnia Sun, 31 May 2009 22:59:46 +0200, agent73 napisał(a):noża >>lądują na całej podłodze kuchni. Raczej poczytaj o pracy ostrza, kątach ostrza, kątach przyłożenia ostrza. Taki nóż musi być ustawiony płaszczną ostrza pod kątem przyłożenia do płaszczyzny kromki. Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicę na korbkę lub prąd. |
|
Data: 2009-06-01 10:42:40 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Tue, 2 Jun 2009 02:58:43 +0200, Panslavista napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości :-DDD Taki nóż musi być ustawiony płaszczną ostrza pod kątem przyłożenia do Sorry, próbowałam, nie jestem tępa - w odróżnieniu od owych noży - ale rano, zaspana, nie mam ochoty mierzyć kątów i ustawiać przyłożenia - efektem może być tu jedynie ucięcie sobie palca. Nóż prowadzę prostopadle do deski i przyciskam. Jeśli nie ma efektu - to wyrzucam. Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicę Miałam. Nie chcę. Podarowałam. Kolejna zawalidroga w kuchni na blacie, a ja lubię pusty blat, przestrzeń. I to wybieranie okruchów... Kupuję chleb krojony, jeśli kupuję go w ogóle. Maszyna mi niepotrzebna do ukrojenia dwóch kromek na śniadanie. |
|
Data: 2009-06-02 07:46:46 | |
Autor: Jacek Osiecki | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Mon, 1 Jun 2009 10:42:40 +0200, Ikselka napisał(a):
Dnia Tue, 2 Jun 2009 02:58:43 +0200, Panslavista napisał(a): Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicęMiałam. Nie chcę. Podarowałam. Kolejna zawalidroga w kuchni na blacie, Błee, krojony? Już drugiego dnia jest suchy... :) Dla mnie zakup krajalnicy to była podstawa - i wolę zbierać okruchy z krajalnicy niż z całej kuchni ;) Pozdrawiam, -- Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944 I don't want something I need. I want something I want. |
|
Data: 2009-06-02 10:27:57 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:12jgsvywuk8kr.1kzj0frcdipkg.dlg40tude.net... > Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicęja lubię pusty blat, przestrzeń. I to wybieranie okruchów... Kupuję chleb Są takie uniwersalne, na chleb, ser, wędliny... Jest jaszcze wersja druga - nóż elektryczny... |
|
Data: 2009-06-02 11:12:48 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:12jgsvywuk8kr.1kzj0frcdipkg.dlg40tude.net... Quod libet. Noży szukaj w sklepach dla masarzy. |
|
Data: 2009-06-01 11:38:12 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Tue, 2 Jun 2009 11:12:48 +0200, Panslavista napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości Nie szukam jakoś specjalnie. Wszystkie najlepsze noże kupiłam przypadkiem, kiedy mi akurat się nadarzyła okazja. A najlepszy z najlepszych był radziecki nóż kupiony lata temu za parę złotych na targu, niezapomniany, już niestety nieistniejący, bo złamał go pewien znajomy przy wycinaniu kapusty - wziął ten nóż bez mojej zgody, pierwszy lepszy z szuflady. Ech, gdybym wiedziała, że to takie świetne narzędzie, kupiłabym od razu 10 i miała spokój. Do dziś nie trafiłam na tak dobry nóż. |
|
Data: 2009-06-13 09:16:41 | |
Autor: Marcin Szumilas | |
noze kuchenne - roznice | |
Quoted:
Ikselka (ikselk@gazeta.pl) in news:ivi7ndbmjrap$.444klpll4qvk.dlg40tude.net A najlepszy z U mnie tak samo. Najlepszy jest ten za parę złotych, radziecki lub ukraiński. :) MSz |
|
Data: 2009-06-01 20:24:03 | |
Autor: Grzexs | |
noze kuchenne - roznice | |
Quod libet. Spotkałem się z opinią, że noże dla masarzy wymagają regularnego używania i to "do tłustego", bo inaczej potrafią skorodować. Są ostre, wytrzymałe, ale mają kiepskie pokrycie antykorozyjne. Prawda to? -- Grzexs |
|
Data: 2009-06-01 20:56:43 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Grzexs" <grzexs@usu_n_to.gazeta.pl> napisał w wiadomości news:h016bu$lrg$1inews.gazeta.pl... > Quod libet. Nierdzewne noże tępią się szybko, ale tu chodzi o jeden czy dwa noże i stalką lub ostrzałkę. Można za każdym razem przetrzeć szmatką i olejem. |
|
Data: 2009-06-02 14:41:17 | |
Autor: doslaw | |
noze kuchenne - roznice | |
Grzexs pisze:
Quod libet. w masarni na rozbiorze maksymalnie co 2 tygodnie wymienia się noże bo niewiele już z nich zostaje 3-4 ciachniecia po mięsie i przejechanie po ostrzałce i tak przez 8 godzin codziennie |
|
Data: 2009-05-31 21:42:50 | |
Autor: Jackare | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "adam" <adabi@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:gvujkt$jdl$1news.onet.pl...
Witam, Noże z ząbkami jak najbardziej ostrzy się. Z jednej strony głowni noża powierzchnia jest gładka, z drugiej podcięta - tą się ostrzy | | rys: -- > \| Strałka wskazuje którą stronę się ostrzy. Do ostrzenia należy używać osełki (kamienia) dla potrzeb doraźnych oraz szlifieki tarczowej aby naostrzyć porządnie i na dłużej. -- Jackare |
|
Data: 2009-05-31 21:44:16 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 31 May 2009 21:42:50 +0200, Jackare napisał(a):
Noże z ząbkami jak najbardziej ostrzy się. Z jednej strony głowni noża powierzchnia jest gładka, z drugiej podcięta - tą się ostrzy No, ale własnie napisałam też o rozpryskiwaniu sie okruchów spod tych ząbków. Nie do opanowania sprawa. Dlatego uzywam noży o prostym ostrzu. |
|
Data: 2009-05-31 21:52:44 | |
Autor: Zbyszek | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia 31-05-2009 o 20:52:18 adam <adabi@poczta.onet.pl> napisał(a):
Witam, mam kilka nozy tzw. laserowych nie wymagajacych ostrzenia minizabki maja. No i tradycyjne w tym nóż szefa Amefy. Oba rodzaje sie sprawdzają. A chleb kroje krajalnica. Do obierania uzywam obieraczki. -- Pozdrawiam, Z. |
|
Data: 2009-05-31 23:41:40 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 31 May 2009 21:52:44 +0200, Zbyszek napisał(a):
Dnia 31-05-2009 o 20:52:18 adam <adabi@poczta.onet.pl> napisał(a): Mam kilka noży Nirosta i nie jestem zachwycona - ciężkie, grube, sztywne, nieelastyczne ostrza. Lubię noże o lekkich, cienkich, giętkich ostrzach. |
|
Data: 2009-06-01 10:08:23 | |
Autor: Marek Dyjor | |
noze kuchenne - roznice | |
Ikselka wrote:
Dnia Sun, 31 May 2009 21:52:44 +0200, Zbyszek napisał(a): które ja odradzam, te noze jak chińskei miecze są kompletnei do dupy. nóż ma być cięzkim, sztywny i dobrze wyważony. |
|
Data: 2009-06-01 10:32:45 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Mon, 1 Jun 2009 10:08:23 +0200, Marek Dyjor napisał(a):
Ikselka wrote: Nie. Mnie takie nie odpowiadają - mam małe dłonie, chcę kroić bez wysiłku, nie chcę dużych, ciężkich noży. Lubię lekkie i skuteczne, o giętkim, cienkim ostrzu i lekkim, ergonomicznym trzonku. Jak widac - preferencje sa bardzo indywidualne. |
|
Data: 2009-06-02 11:10:32 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:f6eo10i2ca7h$.1xvq9f4qphlj7$.dlg40tude.net... Nie. Mnie takie nie odpowiadają - mam małe dłonie, chcę kroić bez wysiłku, Oboje macie rację - ponieważ to rodzaj pracy jest kryterium doboru noża. |
|
Data: 2009-06-01 11:34:04 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Tue, 2 Jun 2009 11:10:32 +0200, Panslavista napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości Nie rodzaj pracy, lecz indywidualna wygoda. Nikt mi nie zabroni kroić chleba nożem do trybowania mięsa, skoro akurat lubie noże, które mają długie, cienkie, giętkie ostrze. |
|
Data: 2009-06-02 12:12:43 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1d4nqn6y2xnbo.1h8iz2i5e0ihe.dlg40tude.net... Dnia Tue, 2 Jun 2009 11:10:32 +0200, Panslavista napisał(a):wysiłku, >> nie chcę dużych, ciężkich noży. Lubię lekkie i skuteczne, o giętkim, Wcale mi nie zaprzeczyłaś - komfort przy danej pracy i przyzwyczajenie... |
|
Data: 2009-06-02 12:23:03 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Panslavista" <panslavista@wp.pl> napisał w wiadomości news:h00a79$emp$1nemesis.news.neostrada.pl... noża. > Ogólnie wspopminasz noże do filetowania, to one są elastyczne. Uwaga na temat ostrzenia - noże sa twarde na wierzchu, reszta jest miękka (tzw rdzeń). |
|
Data: 2009-06-03 23:19:47 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Tue, 02 Jun 2009 14:47:35 +0200, Theli napisał(a):
A, i ja z tych, co do chleba uzywa noza do chleba - dlugi, lekko zabkowany (raczej falowany). Śmieszy mnie z góry narzucone nazewnictwo noży (tych do użytku domowego, bo profesjonalne - rozumiem, muszą mieć okreslone przeznaczenie), zwłaszcza "nóż do chleba". Ja mogę pokroić chleb każdym nożem jeśli muszę, ale najbardziej wygodny dla mnie jest każdy zwykły nóż, o długim, wąskim ostrzu, bez falbanek i innych udziwnień, a już nienawidzę noży, w których rękojeść jest szersza od ostrza np i wystaje lub ma taki "cyngielek" wystający. |
|
Data: 2009-06-05 11:00:01 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Fri, 05 Jun 2009 09:29:30 +0200, Theli napisał(a):
Ikselka pisze: Nie dlatego używam rzeczy wg własnego widzimisię, żeby coś manifestować (i komu???), lecz dlatego, że wiele z nich zupełnie się nie nadaje do deklarowanego przez producenta celu. Tak samo plynu do mycia naczyn uzywam do mycia naczyn, a plynu do toalet do mycia toalet. Ty inaczej? Akurat tu też inaczej: płyn do naczyń ok, ale płyn do toalet (u mnie nr-one jest Tytan) znakomity jest też do wszelkiego czyszczenia, w tym do czyszczenia z kamienia wapiennego kabiny prysznicowej, baterii i nierdzewnego zlewozmywaka, także do mycia wanny - rozpuszcza wszelkie mydlane osady i wapienne. Tudzież używam go do mycia płytek tarasowych gresowych z przyschniętych pozostałości roslinnych typu rozciapciane płatki kwiatów i liście - znikają wszelkie roślinne zabarwienia i plamy na płytkach. |
|
Data: 2009-06-05 20:27:25 | |
Autor: agent73 | |
noze kuchenne - roznice | |
On Fri, 5 Jun 2009 11:00:01 +0200, Ikselka <ikselk@gazeta.pl> wrote:
Akurat tu też inaczej: płyn do naczyń ok, ale płyn do toalet (u mnie nr-one Z tym to trzeba ostrożnie... Płyny "toaletowe" zawierają substancje żrące (przeważnie kwasy) i nie jeden już tu lamentował że zniszczył baterię polaną takim płynem i pozostawioną na chwilę do odkamienienia... -- A. |
|
Data: 2009-06-01 06:48:15 | |
Autor: Paweł Muszyński | |
noze kuchenne - roznice | |
adam pisze:
Witam, Ja polecę nóż ceramiczny - kupiłem pół roku temu i poza smarowaniem chleba innego nie używam. Jest ostry, ma równe ostrze i na razie nie wymaga ostrzenia. -- Paweł Muszyński Skateshop http://www.e-street.pl |
|
Data: 2009-06-01 10:40:36 | |
Autor: Bbjk | |
noze kuchenne - roznice | |
adam pisze:
Witam, Z firmy Tramontina. Nie kupuj ich w zestawie, bo wydasz ładne kilkaset (bliżej 1000 niż 500) zł, a nie wszystkie będą w domu jednakowo potrzebne, lepiej na sztuki, wtedy łatwiej skompletujesz, co Ci potrzeba. Mamy wiele noży, ale te są najlepsze, najbardziej wygodne i praktyczne, zarówno z ząbkami i bez. Inne sprzęty z tej firmy też są ok, ale noże zdecydowanie najlepsze. -- Basia |
|
Data: 2009-06-01 19:11:26 | |
Autor: Ra | |
noze kuchenne - roznice | |
adam pisze:
Witam,primo lepiej kup 2-3 sztuki zamiast całego kompletu którego nie będziesz używał, ja już raz ten błąd zrobiłem z garnkami takie z ząbkami też się ostrzy, z tego co czytałem na knives.pl sekcja ostra kuchnia noże laserowe nie są polecane. Z lepszych marek a budżetowo jeszcze chyba akceptowalnych jest victorinox z serii noże kute chociaż ostatnio Kill grill Antony pisze że kucharze odchodzą od ciężkich niemieckich noży |
|
Data: 2009-06-01 20:53:20 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "adam" <adabi@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:gvujkt$jdl$1news.onet.pl... Witam,noze z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producencioferuja traducyjne ostrza. Ostre. |
|
Data: 2009-06-02 00:02:46 | |
Autor: Artur Lew | |
noze kuchenne - roznice | |
adam wrote:
z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producenci oferuja traducyjne ostrza.Zabki wbrew opinii powyzszych grupowiczow bardzo sie przydaja ale nie do np filetowania ryby czy obierania marchewki! Do warzyw, ziol itp dobry jest malutki ale dobry obierak oraz duzy ciezki noz do siekania. Do ryb natomiast wlasnie idealny bedzie noz o dlugim i cieniutkim ostrzu ktore bez problemu wygniesz w luk 90% i sie nie zlamie. Zabki wysmienicie przydaja sie przy wszelakiego rodzaju pieczywie - nawet goracym. Jezeli zalezy Ci na trwalosci to przede wszystkim patrz na stal z ktorej sa wykonane a pozniej dobierz je do tego co bedziesz nimi kroil. Odpusc sobie "laserowe noze" z Mango, komplety roznych badziewi typu rdzewiejaca Nirosta, etc... Gadki roznych geniuszy od patelni z "efektem plazmowym" o rzekomym dozywotnim ostrzu z powlokami z dwutlenku tytanu takze mozesz sobie odpuscic. Kazdy noz predzej czy pozniej musisz naostrzyc (nawet Zeptera)! Ja z tanszych polecam Ci noze Fiskars. W zaleznosci od zasobnosci portfela mozesz wybierac w roznych grupach od prostych do nozy o podwyzszonej twardosci stali z serii dla Szefa kuchni czy cos w tym rodzaju. Tylko musisz sie liczyc z wydaniem za duzy noz od 45 zl do okolo 150 zl (wersja pro). A jak chcesz zaszalec to kup sobie recznie przekuwane japonskie - nawet 1.5 KPLN za sztuke (nie maja zabkow) :) Tez jednak je musisz ostrzyc ;) -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2009-06-02 00:04:53 | |
Autor: Artur Lew | |
noze kuchenne - roznice | |
Artur Lew wrote:
okolo 150 zl (wersja pro).dokladnie to niestety okolo 300 zl (25 cm ostrze) :( -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2009-06-03 06:22:31 | |
Autor: Jacek | |
noze kuchenne - roznice | |
Jedyne noże, których nie trzeba ostrzyć, to takie, o których pisze Ikselka (leżą nieużywane w dolnej szufladzie).
Każdy ma jakieś przyzwyczajenia i preferencje, więc kup to, co Ci pasuje i się podoba i niekoniecznie od razu zestaw. Ja na przykład mam już chyba czwarty komplet noży i zawsze używam tylko trzech: mały spiczasty, duży szeroki i od wielkiego dzwona jeszcze średni wąski. Pozostałe noże z zestawu mogą nie istnieć, tylko zajmują miejsce. Dlatego radzę kupić te, których się używa a nie cały komplet. Mam porównanie noży różnych marek od Nirosty po Zepter. Nie widzę jakiejś istotnej różnicy w jakości, która usprawiedliwiałaby cenę. No i idąc z Zepterem na szlifierkę muszę to robić po kryjomu, bo żona mogłaby nie przeżyć tego widoku, Jacek |
|
Data: 2009-06-03 18:55:52 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Wed, 3 Jun 2009 06:22:31 +0200, Jacek napisał(a):
Jedyne noże, których nie trzeba ostrzyć, to takie, o których pisze Ikselka (leżą nieużywane w dolnej szufladzie). Dokładnie jak ja. Pozostałe noże z zestawu mogą nie istnieć, tylko zajmują miejsce. Na szczęście zawsze kupuję noże indywidualnie, a nie w zestawach, bo jakoś nigdy mnie nie przkonywały zestawy noży, podobnie jak garnków, ale i tak sporo nietrafionych zakupów zaliczyłam, stąd pół szuflady nozy do wyrzucenia. Tzn mąz ich używa czasem do różnych robót jak np krojenie styropianu, folii - też niespecjalnie się nadają... Dlatego radzę kupić te, których się używa a nie cały komplet. :-D |
|
Data: 2009-06-08 00:01:19 | |
Autor: Marek Dyjor | |
noze kuchenne - roznice | |
Jacek wrote:
Jedyne noże, których nie trzeba ostrzyć, to takie, o których pisze znaczenie ma też na czym sie tnie, wg mojego doświadczenia najgorsze są deski plastikowe, noże sie tępią jak diabli. |
|
Data: 2009-06-08 09:55:44 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Mon, 8 Jun 2009 00:01:19 +0200, Marek Dyjor napisał(a):
znaczenie ma też na czym sie tnie, wg mojego doświadczenia najgorsze są deski plastikowe, noże sie tępią jak diabli. No, a na czym ciąć? Na drewnianej? |
|
Data: 2009-06-08 10:46:40 | |
Autor: Grzexs | |
noze kuchenne - roznice | |
znaczenie ma też na czym sie tnie, wg mojego doświadczenia najgorsze są deski plastikowe, noże sie tępią jak diabli. Na drewnianej. A jeszcze gorsze od plastikowych są szklane. A po co komu szklana deska? Ano tylko takie są do dopuszczone do użytkowania np. w gastronomii. A swoją drogą - szklana deska, plastikowa deska - dziwnie brzmi. -- Grzexs |
|
Data: 2009-06-08 11:07:04 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Mon, 08 Jun 2009 10:46:40 +0200, Grzexs napisał(a):
znaczenie ma też na czym sie tnie, wg mojego doświadczenia najgorsze są deski plastikowe, noże sie tępią jak diabli. Permanentnie sie nad tym zastanawiam, odkąd się tylko pojawiły :-) Ano tylko takie są do dopuszczone do użytkowania np. w gastronomii. Paranoja. A swoją drogą - szklana deska, plastikowa deska - dziwnie brzmi. Płytki - ot i wszystko :-) |
|
Data: 2009-06-09 00:25:05 | |
Autor: Grzexs | |
noze kuchenne - roznice | |
Permanentnie sie nad tym zastanawiam, odkąd się tylko pojawiły :-) A co powiesz o karach za brak instrukcji parzenia herbaty, którą zresztą trzeba sobie samemu napisać? Albo codzienne sprawozdanie ze sprzątania? Albo o konieczności przerywania działalności w nocnych lokalach, bo trza raport dzienny z kasy fiskalnej wydrukować? Albo o konieczności zawarcia umowy z odbiorcą zużytego oleju? I wiele, wiele innych... -- Grzexs |
|
Data: 2009-06-09 00:36:54 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Tue, 09 Jun 2009 00:25:05 +0200, Grzexs napisał(a):
Permanentnie sie nad tym zastanawiam, odkąd się tylko pojawiły :-) Wiem coś o tym - analogiczne absurdy w nieco innej branży. |
|
Data: 2009-06-09 23:17:33 | |
Autor: SALAMON | |
noze kuchenne - roznice | |
Grzexs pisze:
A po co komu szklana deska?Kroi się mniej fajnie, niż na drewnianej (po szkle się ślizga) Ale: - łatwo się myje (w przeciwieństwie do drewnianej i plastikowej, które po pewnym czasie śmierdzą) - wygodnie się z niej je (poważnie, nie pamiętam kiedy w domu używałem talerza) pozdrawiam SALAMON |
|
Data: 2009-06-10 00:32:52 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Tue, 09 Jun 2009 23:17:33 +0200, SALAMON napisał(a):
- łatwo się myje (w przeciwieństwie do drewnianej i plastikowej, które po pewnym czasie śmierdzą) Po myciu w zmywarce żadne deski nie śmierdzą. Nawet drewniane deski myję w zmywarce - nie mogą więc być klejone, a takie trudno dostać, bywają tylko na targu. Szklana deska? - absolutnie odpada z powodu łatwości stłuczenia. |
|
Data: 2009-06-10 00:44:20 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Wed, 10 Jun 2009 00:32:52 +0200, Ikselka napisał(a):
Dnia Tue, 09 Jun 2009 23:17:33 +0200, SALAMON napisał(a): Bukowe. Tylko bukowe drewno. Szklana deska? - absolutnie odpada z powodu łatwości stłuczenia. J.w. |
|
Data: 2009-06-10 08:46:44 | |
Autor: krys | |
noze kuchenne - roznice | |
Ikselka wrote:
Dnia Wed, 10 Jun 2009 00:32:52 +0200, Ikselka napisał(a): Ja mam dębową jakies 20 lat, myta normalnie i nie śmierdzi. Żałuje tylko, że jest mała
Nie jest prawdą, że tak łatwo potłuc hartowane szkło. Ale deska nadaje się raczej jako element dekoracyjny, ewentualnie jako talerz. Justyna |
|
Data: 2009-06-14 18:22:22 | |
Autor: Artur Lew | |
noze kuchenne - roznice | |
krys wrote:
Ja mam dębową jakies 20 lat, myta normalnie i nie śmierdzi. Żałuje tylko, że jest małaJa takze mam taka i bardzo sobie chwale. Bardzo tanio mozna taka skombinowac kupujac reszte blatu debowego w hipermarkecie budowlanym czy u stolarza. Dla nich taki kawalek ~40 cm to zwykly smiec a dla Ciebie 2 deski do krojenia 30 x 40 cm ;) Do wyboru masz tez merbau i inne ciemne gatunki drewna. -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2009-06-14 18:43:36 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 14 Jun 2009 18:22:22 +0200, Artur Lew napisał(a):
krys wrote: O żesz - świetny pomysł!!! Lecę do Castoramy przy pierwszej okazji. |
|
Data: 2009-06-14 23:46:44 | |
Autor: Artur Lew | |
noze kuchenne - roznice | |
Ikselka wrote:
O żesz - świetny pomysł!!!Pewnym mankamentem moze byc brak rowka na ciecz wokol calej deski ale to zrobisz za okolo 5 zl u kazdego stolarza odpowiednim frezem. Dodam ze taka deske mozna przyciac na wymiar szuflady i wlasnie w tej wersji wysuwana deska funkcjonuje u mnie od juz okolo 2 latek :) -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2009-06-14 23:50:46 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 14 Jun 2009 23:46:44 +0200, Artur Lew napisał(a):
Ikselka wrote: Ja i tak kroję soczyste rzeczy na dodatkowej tacy lub gazetach pod deską, a tych rowków to nawet nie lubię, bo przeszkadzają w operowaniu nożem i utrudniają zsuwanie pokrojonych fragmentów z deski. :-) Dodam ze taka deske mozna przyciac na wymiar szuflady i wlasnie w tej Kolejny fajny patent - zawsze marzyłam o takiej wysuwanej spod blatu kredensu desce, jak u mojej babci. Dzięki :-) |
|
Data: 2009-06-15 09:17:16 | |
Autor: krys | |
noze kuchenne - roznice | |
Artur Lew wrote:
Ikselka wrote: A te blaty to z surowego drewna są? Bo na impregnaty i lakiery w jedzeniu to ja raczej nie reflektuję... Justyna |
|
Data: 2009-06-15 12:14:11 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Mon, 15 Jun 2009 09:17:16 +0200, krys napisał(a):
A te blaty to z surowego drewna są? Bo na impregnaty i lakiery w jedzeniu to ja raczej nie reflektuję... Jak wymyję parę razy w zmywarce, to wierzchnia warstwa się zrobi całkiem surowa :-) |
|
Data: 2009-06-15 13:14:43 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1km0x40jmb7hi.pg9nnm9jiudu.dlg40tude.net... Dnia Mon, 15 Jun 2009 09:17:16 +0200, krys napisał(a):jedzeniu to > ja raczej nie reflektuję...Surowe znaczy nie wysuszone drewno. Wysuszone poddaje się obróbce i więc w tych stolarniach deski będa z drewna wysuszonego, a nie surowego, ale bez obróbki przy pomocy bejc, gruntów, podkładowych farb, nawierchniowych i lakierów |
|
Data: 2009-06-15 22:37:51 | |
Autor: Artur Lew | |
noze kuchenne - roznice | |
krys wrote:
A te blaty to z surowego drewna są? Bo na impregnaty i lakiery w jedzeniu toTak, to zwykle surowe drewno bez zadnych impregnatow. Smiem twierdzic ze kleje ktore sa tutaj uzyte musze miec atest do kontaktu z zywnoscia w przeciwienstwie np do desek klejonych w chinach z bambusa. Ja swoja deske napuscilem jeszcze cieplym olejem (kupiony u szweda) dzieki czemu latwiej jest ja utrzymac w czystosci. W zaleznosci od rozmiaru deski moze konieczne okazac sie zrobienie z drugiej strony odprezajacych naciec dzieki czemu deska mimo ze jest wilgotna nie wypaczy sie. Jak mowilem mozesz uzyc znacznie trwalszego merbau albo innych szlachetnych gatunkow bo cena jest podobna. -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2009-07-02 11:06:50 | |
Autor: Grzexs | |
noze kuchenne - roznice | |
drugiej strony odprezajacych naciec dzieki czemu deska mimo ze jest Czy te naciÄcia robiÄ po âwewnÄtrznej stronie ruryâ, w ktĂłrÄ taka deska usiĹuje siÄ zwinÄ Ä? -- Grzexs |
|
Data: 2009-07-04 11:55:53 | |
Autor: Artur Lew | |
noze kuchenne - roznice | |
Grzexs wrote:
Czy te naciÄcia robiÄ po âwewnÄtrznej stronie ruryâ, w ktĂłrÄ taka deskaDokladnie tak jak mĂłwisz. Fachowo to sie nazywa rowek odprÄĹźajÄ cy :) -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2009-06-16 21:56:52 | |
Autor: Marek Dyjor | |
noze kuchenne - roznice | |
krys wrote:
Artur Lew wrote: surowe drewno trzeba je tylko zaolejować olejem jadalnym. |
|
Data: 2009-06-16 21:56:03 | |
Autor: Marek Dyjor | |
noze kuchenne - roznice | |
Ikselka wrote:
Dnia Sun, 14 Jun 2009 18:22:22 +0200, Artur Lew napisał(a): tylko że oni tych blatów nie odcinają, kupuje sie całe. |
|
Data: 2009-06-16 22:10:16 | |
Autor: Artur Lew | |
noze kuchenne - roznice | |
Marek Dyjor wrote:
tylko że oni tych blatów nie odcinają, kupuje sie całe.W Liroju kolo stolarni w stojaku jest tego czasami nawet kilkanascie kawalkow... Przynajmniej w Rzeszowie :) Ludzie po prostu docinaja na miejscu blat na dlugosc... -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2009-06-16 23:42:41 | |
Autor: Marek Dyjor | |
noze kuchenne - roznice | |
Artur Lew wrote:
Marek Dyjor wrote: drewniane? czy te zwykłe syfy z wiórówki, drewniane są zwykle na zamówienie i trzeba zapłacić za całość. |
|
Data: 2009-06-16 05:48:45 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Marek Dyjor" <mdyjor@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:h193l8$lag$1news.onet.pl... Artur Lew wrote:zamówienie i trzeba zapłacić za całość. W Praktikerze przycinają, w sklepach dla majsterkowiczów też. Nic też nie stoi na przeszkodzie zamówić kilka wielkości desek, niektóre rozmiary nawet w podwójnej czy potrójnej ilości - przydają się takie, gdy na jednej kroi się chleb, na innej pomidory, na kolejnej ser czy wędliny. |
|
Data: 2009-06-17 12:21:31 | |
Autor: Marek Dyjor | |
noze kuchenne - roznice | |
Panslavista wrote:
Użytkownik "Marek Dyjor" <mdyjor@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości blatów drewnianych kleejonych nie sprzedają na kawałki tylko w całości. moizesz sobei pociąć ale zapłacić musisz za cały blat. |
|
Data: 2009-06-16 13:25:16 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Marek Dyjor" <mdyjor@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:h1ag3c$30b$1news.onet.pl... Panslavista wrote: Nie piszę o klejonkach oraz o blatach, mozna kupić deski i kantówkę o odpowiedniej szerokosci i sobie przyciąć, a nawet obrobić w/g własnego projektu. Gotowe wyroby z moich Gorlic: http://www.forest.gorlice.pl/deski_kuchenne.html |
|
Data: 2009-06-17 15:07:02 | |
Autor: Marek Dyjor | |
noze kuchenne - roznice | |
Panslavista wrote:
blatów drewnianych kleejonych nie sprzedają na kawałki tylko w w marketach raczej nie sprzedają kantówek i desek z dobrego drewna, Ponadto lite drewno nie klejone nei nadaje sie na deskę do krojenia, bo sie pod wpływem wilgoci wypaczy w cholerę. |
|
Data: 2009-06-17 15:10:29 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Marek Dyjor" <mdyjor@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:h1appn$am$1news.onet.pl... Panslavista wrote:Ponadto lite drewno nie klejone nei nadaje sie na deskę do krojenia, bo sie pod Zależy w którym miejscu kloca wykrojone. |
|
Data: 2009-06-17 16:29:12 | |
Autor: krys | |
noze kuchenne - roznice | |
Marek Dyjor wrote:
Ponadto lite drewno nie klejone nei nadaje sie na deskę do krojenia, bo Moja deska o tym nie wie. Ale fakt, mała jest (12x27) Justyna |
|
Data: 2009-06-17 17:23:49 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "krys" <krys_@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:h1av5s$c2i$1nemesis.news.neostrada.pl... Marek Dyjor wrote: Dałem linka do Gorlic. |
|
Data: 2009-06-16 13:43:50 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Marek Dyjor" <mdyjor@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:h1ag3c$30b$1news.onet.pl... W moim rodzinnym mieście Pracują tylko ludzie mądrzy Jedni ruszają dłońmi w cieście Drudzy pracują tylko w komży Jedni budują wieże wiertnicze Lub górnicze obudowy kroczące Inni na maszynach robią cegły Jedni w skwarze watę szklaną Drudzy w smrodzie papę robią Trudzą się ciągle moi rodacy Lecz i tam zaczyna brakować Dla pracowitych ludzi pracy Dzięki parchom, komuchom Rządzącej mafii żydokomuszej I już wrze, już prawie kipi Rewolucja nowa, pogoni ona I tych parchow i komuchów I da im wszystkim naraz radę Spieprzajcie z Polski poki czas My od dawna nie chcemy was! |
|
Data: 2009-06-17 18:19:17 | |
Autor: Artur Lew | |
noze kuchenne - roznice | |
Marek Dyjor wrote:
blatów drewnianych kleejonych nie sprzedają na kawałki tylko w całości.Nie czytasz dokladnie. Te wlasnie kawalki leza tamze i mozesz je kupic w cenie wrecz odpadu (tak jak ja zrobilem). Inne zrodla to wszelakiego rodzaju zaklady stolarskie gdzie obok pily lezy cala halda takich scinkow i tylko trzeba sobie wybrac debowy/bukowy czy cos innego. Oczywiscie odpowiadajac na kolejne posty - lezy tam cala masa innych scinkow z wiora wiec troche sie ogrzebiesz ;) W Rzeszowie bez problemu znajdziesz cos takiego w zakladach: Siemienskiego (Drewpol), ul. Przy Torze, w Krasnym, w Kraczkowej, itd... -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2009-06-13 07:57:06 | |
Autor: ąćęłńóśźż | |
noze kuchenne - roznice | |
Współczuję, ale NTG.
Polecam pl.sci.medycyna JaC -- -- - nie pamiętam kiedy w domu używałem talerza |
|
Data: 2009-06-08 15:57:28 | |
Autor: Marek Dyjor | |
noze kuchenne - roznice | |
Ikselka wrote:
Dnia Mon, 8 Jun 2009 00:01:19 +0200, Marek Dyjor napisał(a): dokłądnei na drewnianej... |
|
Data: 2009-06-08 16:01:15 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Mon, 8 Jun 2009 15:57:28 +0200, Marek Dyjor napisał(a):
Ikselka wrote: Niestety, ostatnia właśnie niedawno mi się "rozpuknęła" - to dlatego, że ją sukcesywnie traktowałam zmywarką :-DDD |
|
Data: 2009-06-04 20:14:21 | |
Autor: Rentier | |
noze kuchenne - roznice | |