Data: 2009-06-02 00:02:46 | |
Autor: Artur Lew | |
noze kuchenne - roznice | |
adam wrote:
z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producenci oferuja traducyjne ostrza.Zabki wbrew opinii powyzszych grupowiczow bardzo sie przydaja ale nie do np filetowania ryby czy obierania marchewki! Do warzyw, ziol itp dobry jest malutki ale dobry obierak oraz duzy ciezki noz do siekania. Do ryb natomiast wlasnie idealny bedzie noz o dlugim i cieniutkim ostrzu ktore bez problemu wygniesz w luk 90% i sie nie zlamie. Zabki wysmienicie przydaja sie przy wszelakiego rodzaju pieczywie - nawet goracym. Jezeli zalezy Ci na trwalosci to przede wszystkim patrz na stal z ktorej sa wykonane a pozniej dobierz je do tego co bedziesz nimi kroil. Odpusc sobie "laserowe noze" z Mango, komplety roznych badziewi typu rdzewiejaca Nirosta, etc... Gadki roznych geniuszy od patelni z "efektem plazmowym" o rzekomym dozywotnim ostrzu z powlokami z dwutlenku tytanu takze mozesz sobie odpuscic. Kazdy noz predzej czy pozniej musisz naostrzyc (nawet Zeptera)! Ja z tanszych polecam Ci noze Fiskars. W zaleznosci od zasobnosci portfela mozesz wybierac w roznych grupach od prostych do nozy o podwyzszonej twardosci stali z serii dla Szefa kuchni czy cos w tym rodzaju. Tylko musisz sie liczyc z wydaniem za duzy noz od 45 zl do okolo 150 zl (wersja pro). A jak chcesz zaszalec to kup sobie recznie przekuwane japonskie - nawet 1.5 KPLN za sztuke (nie maja zabkow) :) Tez jednak je musisz ostrzyc ;) -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|
Data: 2009-06-02 00:04:53 | |
Autor: Artur Lew | |
noze kuchenne - roznice | |
Artur Lew wrote:
okolo 150 zl (wersja pro).dokladnie to niestety okolo 300 zl (25 cm ostrze) :( -- Pozdrawiam Artur Lew arturdotlewatgmaildotcom |
|