Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   pieczenie chleba- problem

pieczenie chleba- problem

Data: 2011-12-12 08:06:21
Autor: Andrzej S.
pieczenie chleba- problem
W dniu 2011-12-11 02:34, p 47 pisze:
....
Co może być tego przyczyną i jak z tym walczyć?

Za ostra akcja drozdzy, bąble CO2 w ciescie, które pekaja
gdy zaczna sie rozszerzac pod wplywem ciepla.

Bardzo subtelnie:

- zmniejsz ilosc drozdzy,
- i/lub zmniejsz ilosc cukru
- i/lub zwieksz ilosc soli.

Niestety, automat to precyzja. Najlepiej dopracowac sie naczynek
odmierzawczych do wszystkiego i strzec ich jak oka w glowie.

pozdr serd
--
A S

Data: 2011-12-12 13:19:08
Autor: XL
pieczenie chleba- problem
Dnia Mon, 12 Dec 2011 08:06:21 +0100, Andrzej S. napisał(a):

W dniu 2011-12-11 02:34, p 47 pisze:
...
Co może być tego przyczyną i jak z tym walczyć?

Za ostra akcja drozdzy, bąble CO2 w ciescie, które pekaja
gdy zaczna sie rozszerzac pod wplywem ciepla.


Dokładnie tak.

Bardzo subtelnie:

- zmniejsz ilosc drozdzy,
- i/lub zmniejsz ilosc cukru


Tak.


- i/lub zwieksz ilosc soli.

Po co?
Nie widzę sensu.


Niestety, automat to precyzja. Najlepiej dopracowac sie naczynek
odmierzawczych do wszystkiego i strzec ich jak oka w glowie.

Bez przesady. Wystarczy, że jakość mąki będzie inna i już cała precyzja
bierze w łeb.

--
XL

Data: 2011-12-13 09:40:31
Autor: Andrzej S.
pieczenie chleba- problem
W dniu 2011-12-12 13:19, XL pisze:

- i/lub zwieksz ilosc soli.

Po co?
Nie widzę sensu.


Sól hamuje wzrost drozdzy.


Niestety, automat to precyzja. Najlepiej dopracowac sie naczynek
odmierzawczych do wszystkiego i strzec ich jak oka w glowie.

Bez przesady. Wystarczy, że jakość mąki będzie inna i już cała precyzja
bierze w łeb.


To prawda. JEdnak nie uwazam, ze przesadzam z rekomendacja precyzji.
Szczególnie ilosc wody jest krytyczna. Kieliszek wiecej czy mniej robi
róznice.

pozdr serd
--
A S

Data: 2011-12-13 19:26:35
Autor: XL
pieczenie chleba- problem
Dnia Tue, 13 Dec 2011 09:40:31 +0100, Andrzej S. napisał(a):

W dniu 2011-12-12 13:19, XL pisze:

- i/lub zwieksz ilosc soli.

Po co?
Nie widzę sensu.


Sól hamuje wzrost drozdzy.

Chleb będzie za słony.
Po co jeść sól zamiast chleba?


Niestety, automat to precyzja. Najlepiej dopracowac sie naczynek
odmierzawczych do wszystkiego i strzec ich jak oka w glowie.

Bez przesady. Wystarczy, że jakość mąki będzie inna i już cała precyzja
bierze w łeb.


To prawda. JEdnak nie uwazam, ze przesadzam z rekomendacja precyzji.
Szczególnie ilosc wody jest krytyczna. Kieliszek wiecej czy mniej robi
róznice.


E tam - jeśli za dużo wody, wystarczy dosypać soli, która wiąże wodę - tak
robią piekarze...
;-P


--
XL

Data: 2012-01-11 08:01:39
Autor: tHe mRuWa
pieczenie chleba- problem
W dniu 2011-12-12 08:06, Andrzej S. pisze:
W dniu 2011-12-11 02:34, p 47 pisze:
...
Co może być tego przyczyną i jak z tym walczyć?

Za ostra akcja drozdzy, bąble CO2 w ciescie, które pekaja
gdy zaczna sie rozszerzac pod wplywem ciepla.

Bardzo subtelnie:

- zmniejsz ilosc drozdzy,
- i/lub zmniejsz ilosc cukru
- i/lub zwieksz ilosc soli.

Niestety, automat to precyzja. Najlepiej dopracowac sie naczynek
odmierzawczych do wszystkiego i strzec ich jak oka w glowie.

A ja mam nieco inny problem z pieczeniem chleba - na poczatku byc moze mialem szczescie, bo wychodzil zawsze. Ale od jakiegos czasu wychodzil mi rzadko i przestalem, bo sie zniechecilem. Nie wyrasta tak jak wczesniej i suma sumarum na koniec uzyskuje ciezki i wilgotny zakalec.
Co moze byc tego przyczyna? Co zmniejszyc/zwiekszyc?
Podejrzewam juz ze sie automat popsul np. regulacja temperatury albo cos, bo z grubsza robie caly czas wg. tego samego przepisu.

Data: 2012-01-11 17:14:50
Autor: p 47
pieczenie chleba- problem

Użytkownik "tHe mRuWa" <ggrzes1WYTNIJ@TOgmail.com> napisał w wiadomości news:jejc4q$8o$1inews.gazeta.pl...
(...)

A ja mam nieco inny problem z pieczeniem chleba - na poczatku byc moze mialem szczescie, bo wychodzil zawsze. Ale od jakiegos czasu wychodzil mi rzadko i przestalem, bo sie zniechecilem. Nie wyrasta tak jak wczesniej i suma sumarum na koniec uzyskuje ciezki i wilgotny zakalec.
Co moze byc tego przyczyna? Co zmniejszyc/zwiekszyc?
Podejrzewam juz ze sie automat popsul np. regulacja temperatury albo cos, bo z grubsza robie caly czas wg. tego samego przepisu.

Jesli naprawdę(!!) robisz teraz chleb dokładnie tak samo, jak wówczas, gdy ci wychodził to przyczyny moga byc tylko 2-e:
1. jakość uzywanych surowców pogorszyła się
2. istotnie automat rozregulował się i nie trzyma parametrów.
Najpierw jednak sprawdź, czy istotnie nie ma teraz odchyłek w stosowanych proporcjach, procedurze itp.

Data: 2012-01-11 17:50:22
Autor: XL
pieczenie chleba- problem
Dnia Wed, 11 Jan 2012 17:14:50 +0100, p 47 napisał(a):

Jesli naprawdę(!!) robisz teraz chleb dokładnie tak samo, jak wówczas, gdy ci wychodził to przyczyny moga byc tylko 2-e:
1. jakość uzywanych surowców pogorszyła się
2. istotnie automat rozregulował się i nie trzyma parametrów.

W mojej maszynie np zauważyłam przebarwienia na grzałkach, jakość pieczenia
pogorszyła się też - chyba należałoby to powiązać jedno z drugim. Tyle że
maszynowe chlebki to był epizod - już nie piekę w maszynie, też się
zraziłam.
--
XL

Data: 2012-01-13 02:42:36
Autor: p 47
pieczenie chleba- problem

Użytkownik "XL" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1qgz8wvasi9yq$.a1tfmrwdc5nr.dlg40tude.net...
Dnia Wed, 11 Jan 2012 17:14:50 +0100, p 47 napisał(a):

Jesli naprawdę(!!) robisz teraz chleb dokładnie tak samo, jak wówczas, gdy
ci wychodził to przyczyny moga byc tylko 2-e:
1. jakość uzywanych surowców pogorszyła się
2. istotnie automat rozregulował się i nie trzyma parametrów.

W mojej maszynie np zauważyłam przebarwienia na grzałkach, jakość pieczenia
pogorszyła się też - chyba należałoby to powiązać jedno z drugim. Tyle że
maszynowe chlebki to był epizod - już nie piekę w maszynie, też się
zraziłam.
--


ja się nie zraziłem,- przeciwnie!!
Gdy zgodnie z radami ściślej przestrzegam receptury szczególnie odnośnie ilości wody i drożdży (nie za dużo!!) chlebki znów zaczęly wychodzić!:-)

pieczenie chleba- problem

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona