Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   pieczenie chleba- problem

pieczenie chleba- problem

Data: 2011-12-13 11:57:22
Autor:
pieczenie chleba- problem

Użytkownik "p 47" <karolakowie1@wp.pl> napisał w wiadomości news:jc11a1$o2e$1news.task.gda.pl...
Od pewnego czasu piekę chleb w tzw. automacie do pieczenia pieczywa, najczęsciej z gotowych mieszanek.
Jakośc wypieków jest zazwyczaj zdecydowanie lepsza od kupnych.
Jednakże b. często napotykam na niezrozumiały, sprzeczny z fizyką problem, a mianowicie mimo, że chleb po wyrobieniu doskonale wyrasta, to w momencie, gdy program dochodzi do początku fazy wypieku (włącza się grzałka do pieczenia)  to wtedy wyraźnie on opada (nawet do ok. 40% pierwotnej objętości).

Bo zbyt długo rośnie. Skróć nieco czas wyrastania. Pieczenie trzeba
uruchomić nieco wcześniej niż wyrastanie osiągnie swoje maximum.
Wówczas końcowa faza rośnięcia nastąpi po włączeniu grzałki
i ustanie w momencie, gdy temperatura będzie już wysoka, a to
zapobiegnie opadaniu.

Swoją drogą - też polecam zakwas. Nie da się go pogodzić
z programami maszyny, bo wymaga dłuższych czasów wyrastania
i pieczenia, ale z powodzeniem da się używać w maszynie,
trzeba tylko kontrolować proces i przełączać programy ręcznie.


Pozdrawiam...
vVojtek
www.frozentime.prv.pl

pieczenie chleba- problem

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona