Data: 2009-08-18 08:54:18 | |
Autor: bourbaki | |
szybkowary | |
hej,
zostalem "uszczesliwiony" szybkowarem philipiaka (niestety bez instrukcji) ... ktos wie jak sie tego typu urzadzen uzywa ... do czego je najlepiej wykorzystac ... jakie proporcje stosowac ... etc. na stronach producenta znalazlem tylko czysty marketing. informacji o sprzecie brak .... thx. |
|
Data: 2009-08-18 09:27:59 | |
Autor: Panslavista | |
szybkowary | |
Użytkownik "bourbaki" <bourbaki1@go2.pl> napisał w wiadomości news:h6dj6r$9pj$1achot.icm.edu.pl... hej, Nie stosować do potraw zbiegających - mleka, kasz, fasoli, grochu, żuru itp. Poziom cieczy wewnątrz około 3/5 wysokości. Można otworzyć (np. do wrzucenia czegoś zapomnianego) po polaniu zimną wodą, po odbezpieczeniu się garnka. Doskonały do gotowania mięs np. golonek - skraca znacznie czas oczekiwania z musztardą, chlebkiem i sześciopakiem... |
|
Data: 2009-08-18 22:14:43 | |
Autor: SALAMON | |
szybkowary | |
Panslavista pisze:
Nie stosować do potraw zbiegających - mleka, kasz, fasoli, grochu, żuru itp. No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej miodzio grochóweczka w pół godziny wychodzi... pozdrawiam SALAMON |
|
Data: 2009-08-18 02:07:35 | |
Autor: Panslavista | |
szybkowary | |
Użytkownik "SALAMON" <salamon@poczta.beztego.fm> napisał w wiadomości news:h6f23m$j1v$1inews.gazeta.pl... Panslavista pisze:itp. > Pewnie stoisz nad nim. ale gdyby tak postał dłużej... |
|
Data: 2009-08-19 20:02:54 | |
Autor: SALAMON | |
szybkowary | |
Panslavista pisze:
Użytkownik "SALAMON" <salamon@poczta.beztego.fm> napisał w wiadomościAle po co? Pół godziny na grochówkę wystarczy. A nawet krócej. Wrzucam półprodukty, zamykam pokrywę, zapalam gaz pod garem, idę wykonywać inne czynności. Za ok. 10-15 min wracam, strzałka na garze doszła do prawej kreski - wyłączam gaz, idę wykonywać inne czynności. Za ok. 15-25 min wracam, zdejmuję pokrywę (która w międzyczasie już się rozszczelniła), nalewam grochówkę do miski, jem, idę wykonywać inne czynności. Po ok 30-45 min gwałtownie wydobywa się ze mnie "powietrze" pod ciśnieniem - znak, że zawór bezpieczeństwa sprawny ;-))) pozdrawiam SALAMON |
|
Data: 2009-08-19 18:44:40 | |
Autor: Marex | |
szybkowary | |
SALAMON <salamon@poczta.beztego.fm> napisał(a):
Panslavista pisze:Jak to chyba mówiono : z pustego nawet i Salomon nie "nadmucha"... -- |
|
Data: 2009-08-18 14:12:10 | |
Autor: czeremcha | |
szybkowary | |
On 18 Sie, 21:14, SALAMON <sala...@poczta.beztego.fm> wrote:
No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej Ugotuj raz z grochu, który ci się rozpadnie, wlej przy tym trochę za dużo wody, papka grochowa podniesie się do góry, zatka wylot bezpieczeństwa... Tylko wyjdź na czas z kuchni i zrób wcześniej zapas ściereczek, środków do mycia i ewentualnie farby do malowania ścian. A potem usiądź w kąciku i poczytaj instrukcję - i czekaj... Wątkodawcy proponuję przejrzenie pl.rec.kuchnia Ania |
|
Data: 2009-08-18 02:11:29 | |
Autor: Panslavista | |
szybkowary | |
Użytkownik "czeremcha" <co-ci-uszyc@tlen.pl> napisał w wiadomości news:4f77b726-e5d9-4b07-8078-344d94856e38h31g2000yqd.googlegroups.com... On 18 Sie, 21:14, SALAMON <sala...@poczta.beztego.fm> wrote: No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej Ugotuj raz z grochu, który ci się rozpadnie, wlej przy tym trochę za dużo wody, papka grochowa podniesie się do góry, zatka wylot bezpieczeństwa... Tylko wyjdź na czas z kuchni i zrób wcześniej zapas ściereczek, środków do mycia i ewentualnie farby do malowania ścian. A potem usiądź w kąciku i poczytaj instrukcję - i czekaj... Wątkodawcy proponuję przejrzenie pl.rec.kuchnia Ania Witaj Aniu! Teściowa krupnik nastawiła w węgierskim - przecisneło pokrywę przez zawinięte brzegi garnka. Nie pomogło wytopienie bezpiecznika. Na szczęście kuchenka malutka była, skrobanie i malowanie... No i nikogo nie było wewnątrz poparzenia kaszą nie chciałbym sobie wyobrażać - to prawie jak wrząca smoła. |
|
Data: 2009-08-19 14:28:17 | |
Autor: XL | |
szybkowary | |
Dnia Tue, 18 Aug 2009 14:12:10 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
On 18 Sie, 21:14, SALAMON <sala...@poczta.beztego.fm> wrote: Prerobilam to. Horror. -- Ikselka. |
|
Data: 2009-08-19 20:05:12 | |
Autor: SALAMON | |
szybkowary | |
czeremcha pisze:
On 18 Sie, 21:14, SALAMON <sala...@poczta.beztego.fm> wrote:A w tej instrukcji "jak byk stoi napisane" jak gotować grochówkę, fasolówkę i inne takie tam "wybuchowe i niebezpieczne". pozdrawiam SALAMON |
|
Data: 2009-08-19 13:54:11 | |
Autor: czeremcha | |
szybkowary | |
On 19 Sie, 19:05, SALAMON <sala...@poczta.beztego.fm> wrote:
A w tej instrukcji "jak byk stoi napisane" jak gotować grochówkę, Dlategoż piszę o wlaniu za dużej ilości wody i konieczności zapoznania się z instrukcją, a nie rewelacjami z grup dyskusyjnych. Ania |
|
Data: 2009-08-21 08:07:13 | |
Autor: SALAMON | |
szybkowary | |
czeremcha pisze:
On 19 Sie, 19:05, SALAMON <sala...@poczta.beztego.fm> wrote:Ale ja zawsze czytam instrukcje nowo kupowanych zabawek. Szkoda byłoby mi je (lub coś nimi) popsuć przy pierwszym użyciu. |
|
Data: 2009-08-18 22:22:31 | |
Autor: Jo'Asia | |
szybkowary | |
SALAMON wystukał:
Panslavista pisze: No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej miodzio grochóweczka w pół godziny wychodzi... Gotowanie fasoli też mojemu jakoś nie zaszkodziło... Jo'Asia -- __.-=-. -< Joanna Słupek >-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- < http://esensja.pl/ >- -- <()> -< joasia @ hell . pl >-- -- -- < http://bujold.fantastyka.net/ >- .__.'| -< "I believe a medical attack could be successful." "Surgical attack, Teal'c" {Stargate SG-1, Teal'c & Jack } >- |
|
Data: 2009-08-20 21:35:49 | |
Autor: yapann | |
szybkowary | |
Użytkownik "bourbaki" <bourbaki1@go2.pl> napisał w wiadomości news:h6dj6r$9pj$1achot.icm.edu.pl...
do czego je najlepiej wykorzystac ... jakie proporcje stosowac ... ja wlewam wody na 2 cm - nie przykrywa ziemniaków (porcja 2 osobowa) - gotuję je 10 minut (po 4 jest płene cisnienie), na maksymalnym zaworze są jak masełko |