Grupy dyskusyjne   »   pl.misc.samochody   »   woda leci - proszę o pomoc

woda leci - proszę o pomoc

Data: 2009-05-22 15:38:54
Autor: Wmak
woda leci - proszę o pomoc
Co masz wlane do układu chłodzenia ?
Jeśli była dolewana woda, to objaw całkiem przawidłowy.
Musi być korek z prawidłowo działającym zaworkiem ciśnieniowym i płyn
musi zawierać 50% glikolu. Taka mieszanka przy ciśnieniu, jakie zapewnia sprawny zaworek ma temperature wrzenia rzędu 135 stopni (zamarza przy -35) a po rozwodnieniu temperatura wrzenia jest znacznie niższa, po zatrzymaniu obiegu zaczyna się lokalnie gotować w najgorętszych miejscach silnika.
Na wodzie w lato to jeździły warszawy i źuki, wspólczesne auta potrzebują płynu o odpowiedniej zawartości glikolu niezależnie od pory roku !
Wmak

--


Data: 2009-05-22 18:14:41
Autor: venioo
woda leci - proszę o pomoc
  Wmak pisze:
Co masz wlane do układu chłodzenia ?
Jeśli była dolewana woda, to objaw całkiem przawidłowy.
Musi być korek z prawidłowo działającym zaworkiem ciśnieniowym i płyn
musi zawierać 50% glikolu. Taka mieszanka przy ciśnieniu, jakie zapewnia sprawny zaworek ma temperature wrzenia rzędu 135 stopni (zamarza przy -35) a po rozwodnieniu temperatura wrzenia jest znacznie niższa, po zatrzymaniu obiegu zaczyna się lokalnie gotować w najgorętszych miejscach silnika.
Na wodzie w lato to jeździły warszawy i źuki, wspólczesne auta potrzebują płynu o odpowiedniej zawartości glikolu niezależnie od pory roku !
Wmak


nie dramatyzuj. tworca watku ma golf II 1,6 - to juz sie kwalifikuje jako "wspolczesny silnik"? bo inna niemiecka konstrukcje z tego samego okresu mialem (c20ne) i na wodzie z weza ogrodowego przejezdzilem bez zajakniecia caly okres wiosna-lato-jesien, nawet w najwieksze upaly. I jakos nawet latem w korku wiatrak wystarczyl do utrzymania tego w temperaturze ponizej 100st.

w opisywanym przypadku  tak jak wspomnieli inni najprawdopodobniej uszczelka pod glowica do zrobienia, w najgorszym razie glowica peknieta.
--
venioo
Q6600 + 8GB DDR2 + 9800gt 1GB + 500GB Samsung
Mondeo MkI 1.8 16V Sedan śnieżnobiały +LPG +PMS
Xiężna X2 1,9TD Kombi Magma-Rot -PMS

Data: 2009-05-22 16:38:41
Autor: Wmak
woda leci - proszę o pomoc
venioo <venioo@poczta.fm> napisał(a):

nie dramatyzuj. tworca watku ma golf II 1,6 - to juz sie kwalifikuje jako "wspolczesny silnik"? bo inna niemiecka konstrukcje z tego samego okresu mialem (c20ne) i na wodzie z weza ogrodowego przejezdzilem bez zajakniecia caly okres wiosna-lato-jesien, nawet w najwieksze upaly. I jakos nawet latem w korku wiatrak wystarczyl do utrzymania tego w temperaturze ponizej 100st.

w opisywanym przypadku  tak jak wspomnieli inni najprawdopodobniej uszczelka pod glowica do zrobienia, w najgorszym razie glowica peknieta.

Problem ze złym zaworkiem i rozwodnionym płynem po raz pierwszy trafiłem w volkswagenowskim silniku w wartburgu 1.3, a więc chyba jeszcze starszym.
Po zatrzymaniu "zgrzanego" silnika bez odczekania na wolnych obrotach, by wyrównała się temperatura, zaczynało kipieć.
Dopiero wymiana korka i całego płynu skutecznie wyleczyła układ chłodzenia. Zacząć od sprawdzenia testerem temperatury zamarzania płynu i ewentualnego dolania koncentratu niewiele kosztuje a napewno nie zaszkodzi.
Wmak

--


Data: 2009-05-22 19:01:32
Autor: WIHEDCNF
woda leci - proszę o pomoc

Użytkownik " Wmak"

musi zawierać 50% glikolu.
Taka mieszanka przy ciśnieniu, jakie zapewnia sprawny zaworek ma temperature
wrzenia rzędu 135 stopni (zamarza przy -35) a po rozwodnieniu temperatura
wrzenia jest znacznie niższa

No to pojechałeś bo bandzie kolego... nie chodziło się na fizykę co?
Temperatura wrzenia w przypadku płynu chłodniczego zależy nie od jego składu a od ciśnienia panującego w układzie, co innego temperatura zamarzania - ta zależy od składu płynu.

Pozdro

Data: 2009-05-22 19:17:55
Autor: Krzysiek Kielczewski
woda leci - proszĂŞ o pomoc
On 2009-05-22, WIHEDCNF <23pr@hwdp.nl> wrote:

No to pojechałeś bo bandzie kolego... nie chodziło się na fizykę co?
Temperatura wrzenia w przypadku płynu chłodniczego zależy nie od jego składu a od ciśnienia panującego w układzie, co innego temperatura zamarzania - ta zależy od składu płynu.

Ty zdecydowanie nie chodziłeś.

Krzysiek Kiełczewski

Data: 2009-05-25 08:23:18
Autor: Massai
woda leci - proszĂŞ o pomoc
Krzysiek Kielczewski wrote:

On 2009-05-22, WIHEDCNF <23pr@hwdp.nl> wrote:

> No to pojechałeś bo bandzie kolego... nie chodziło się na fizykę co?
> Temperatura wrzenia w przypadku płynu chłodniczego zależy nie od
> jego składu a od ciśnienia panującego w układzie, co innego
> temperatura zamarzania - ta zależy od składu płynu.

Ty zdecydowanie nie chodziłeś.

No, on ma trochę racji. Znaczy akurat w tym przypadku nie ma, ale są
sytuacje gdzie to w pewnym sensie działa.

Zwyczajna destylacja opiera się właśnie na tym mechaniźmie, że roztwór
wodny alkoholu, i alkohol odparowuje przy circa 70 stopniach.
Tyle że woda dzięki alkoholowi wcale nie zamarza w niższej
temperaturze, wykorzystywano to dawniej przy produkcji mocniejszych
alkoholi. Na mróz i zbierano kaszę zmrożonej wody, a alkohol zostawał w
roztworze.

To zależy co się z czym miesza.
Dodanie zwykłej soli do wody zwiększa zakres w którym woda jest płynna.
W wyższej temp. wrze i w niższej zamarza.

--
Pozdro
Massai

Data: 2009-05-25 10:57:13
Autor: Krzysiek Kielczewski
woda leci - proszĂŞ o pomoc
On 2009-05-25, Massai <tsender@wp.pl> wrote:
 
> No to pojechałeś bo bandzie kolego... nie chodziło się na fizykę co?
> Temperatura wrzenia w przypadku płynu chłodniczego zależy nie od
> jego składu a od ciśnienia panującego w układzie, co innego
> temperatura zamarzania - ta zależy od składu płynu.

Ty zdecydowanie nie chodziłeś.

No, on ma trochę racji. Znaczy akurat w tym przypadku nie ma, ale są
sytuacje gdzie to w pewnym sensie działa.

Mógł nie podkreślać, że pisze o tym konkretnym przypadku ;-)

Pzdr,
Krzysiek Kiełczewski

PS: Jakiś finał olimpiady chemicznej mam na koncie, coś tam o roztworach
słyszałem ;-)

Data: 2009-05-25 10:46:58
Autor: Massai
woda leci - proszĂŞ o pomoc
Krzysiek Kielczewski wrote:

On 2009-05-25, Massai <tsender@wp.pl> wrote:
 >> > No to pojechałeś bo bandzie kolego... nie chodziło się na fizykę
co?  >> > Temperatura wrzenia w przypadku płynu chłodniczego zależy
nie od >> > jego składu a od ciśnienia panującego w układzie, co
innego >> > temperatura zamarzania - ta zależy od składu płynu.
>> >> Ty zdecydowanie nie chodziłeś.
> > No, on ma trochę racji. Znaczy akurat w tym przypadku nie ma, ale są
> sytuacje gdzie to w pewnym sensie działa.

Mógł nie podkreślać, że pisze o tym konkretnym przypadku ;-)

Pzdr,
Krzysiek Kiełczewski

PS: Jakiś finał olimpiady chemicznej mam na koncie, coś tam o
roztworach słyszałem ;-)

Ja też, ale to było tak dawno że pamiętam tylko gostka który internacie
w którym nas zakwaterowano, wieczorem przy jakiejś sofii, robił
materiały wybuchowe ;-)

Zabawny facet, zdaje się z Gdańska, z bodajże wody amoniakalnej i
gliceryny i chyba czegoś jeszcze, znalezionych w apteczce takie fajne
fioletowe kryształki zrobił, które wybuchały od klaśnięcia w ręce;-) i
to solidnie wybuchało, łyżeczka od herbaty pod drzwiami wysadzała
skrzydło z zawiasów ;-)

heh, jego ojciec miał jakąś firmę sejfy robiącą, się śmialismy że mu
konkurencję robi.

A tak poważnie - to z tymi roztworami, to od czego to zależy? Bo
kompletnie nie pamiętam...

--
Pozdro
Massai

Data: 2009-05-25 13:14:54
Autor: Krzysiek Kielczewski
woda leci - proszĂŞ o pomoc
On 2009-05-25, Massai <tsender@wp.pl> wrote:

heh, jego ojciec miał jakąś firmę sejfy robiącą, się śmialismy że mu
konkurencję robi.

Usługi testowania ;-)

A tak poważnie - to z tymi roztworami, to od czego to zależy? Bo
kompletnie nie pamiętam...

W największym skrócie: od tego co mieszasz. Na przykład roztwory
ciecz+ciało stałe najczęściej mają wyższą temperaturę wrzenia, a stopy
metali mają niższą temperaturę topnienia. AFAIR wszystkie kombinacje
(niższa/wyższa temp) w przyrodzie występują.

Pzdr,
Krzysiek Kiełczewski

Data: 2009-05-26 00:10:45
Autor: WIHEDCNF
woda leci - proszĂŞ o pomoc

Użytkownik "Krzysiek Kielczewski"

Mógł nie podkreślać, że pisze o tym konkretnym przypadku ;-)

Pzdr,
Krzysiek Kiełczewski

PS: Jakiś finał olimpiady chemicznej mam na koncie, coś tam o roztworach
słyszałem ;-)

Specjalnie podkreślę, że piszę o tym konkretnym przypadku (układ chłodzenia samochodu)i znana jest mi temperatura wrzenia glikolu w atmosferycznym hPa ale do rzeczy...

Zastanów się po co jest dodawany glikol i to w niewielkiej ilości do wody w układach chłodzenia samochodów, nie pamiętam już dokładnie 30 %? oraz co się stanie, jeśli nalejemy zwykłej wody bez dodatku glikolu?

Pozdrawiam

Data: 2009-05-25 23:34:46
Autor: WIHEDCNF
woda leci - proszĂŞ o pomoc

Użytkownik "Massai"

No, on ma trochę racji. Znaczy akurat w tym przypadku nie ma, ale są
sytuacje gdzie to w pewnym sensie działa.

Super, to może mi koledzy wyjaśnią jakie kryterium stosuje się przy określaniu temperatury płynu chłodniczego? bo o ile mnie pamięc nie myli to podaje się jego temperaturę krzepnięcia i jest to JEDYNY paramert jakiemu musi sprostać ten płyn. Dlaczego tak jest? Odpowiedź jest banalnie prosta, ponieważ zwykła woda destylowana beż Zadnych dodatków rownież doskonale spełnia swoje zadanie jako czynnik chłodzący  i o dziwo w instalacji samochodowej pomimo osiągniecia 110 stopni nie wrze...CUD? Może i koledzy są laureatami olimpiad chemicznych, ale nadal podkreślam, na fizyce chyba spaliście.

Data: 2009-05-22 23:45:24
Autor: Stolat
woda leci - proszę o pomoc

Użytkownik "WIHEDCNF" <23pr@hwdp.nl> napisał w wiadomości news:gv6mcj$jlq$1mx1.internetia.pl...

Użytkownik " Wmak"

musi zawierać 50% glikolu.
Taka mieszanka przy ciśnieniu, jakie zapewnia sprawny zaworek ma temperature
wrzenia rzędu 135 stopni (zamarza przy -35) a po rozwodnieniu temperatura
wrzenia jest znacznie niższa

No to pojechałeś bo bandzie kolego... nie chodziło się na fizykę co?
Temperatura wrzenia w przypadku płynu chłodniczego zależy nie od jego składu a od ciśnienia panującego w układzie, co innego temperatura zamarzania - ta zależy od składu płynu.


JA tylko dodam, że temperatura wrzenia glikolu etylowego to 197stopni celesjusza, więc nie dokońca tak jest z tym ciśnieniem. Oczywiście ciśnienie też ma znaczenie, ale to by trzeba przeliczyć o ile podniesie się temp wrzenia wody, oczywiście glikolu też się podniesie.

Pozdrawiam Michał

Data: 2009-05-25 23:58:29
Autor: WIHEDCNF
woda leci - proszę o pomoc

Użytkownik "Stolat"

JA tylko dodam, że temperatura wrzenia glikolu etylowego to 197stopni celesjusza, więc nie dokońca tak jest z tym ciśnieniem. Oczywiście ciśnienie też ma znaczenie, ale to by trzeba przeliczyć o ile podniesie się temp wrzenia wody, oczywiście glikolu też się podniesie.

No oczywiście, ale jeśli mówimy o samochodach, to temperatura wrzenia roztworu glikolu nie ma znaczenia, dlatego, że czysta woda przy tym cisnieniu ( nadciśnienie w układzie chłodzącym auta) nie ma prawa wrzeć ( 1400 hPa - to już ok 110 stopni twrzenia wody - atmosferyczne hPa to ok 1100) - proponuję również zrobić prosty eksperyment z układem zalanym nawet roztworem glikolu - odkręć korek zbiorniczka i poczekaj co się stanie, możesz sobie zmieszać wodę i glikol w dowolnych proporcjach skutek jest zawsze ten sam...

woda leci - proszę o pomoc

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona